Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

E3 för nybörjare

Det är bara ett fåtal dagar kvar till en av spelvärldens allra största höjdpunkter - E3. Om du sitter framför datorn och inte riktigt förstått denna mässas storhet kommer du efter denna text att göra det, annars gillar du nog inte spel.


Det här är E3
Electronic Entertainment Expo (E3) är en återkommande spelmässa där aktörer inom spelindustrin samlas under ett och samma tak i Los Angelse Convention Center för att visa upp vad de jobbar med. Den första mässan hölls 1995, under ett par på många sätt historiska dagar. Bland annat var det här som Sony bekräftade sitt intåg i spelbranschen med sitt Playstation, samtidigt som Sega visade upp en spelbar Saturn och Nintendo utannonserade Ultra 64 som så småningom skulle få namnet Nintendo 64. 


Under åren har flera spektakulära händelser i spelhistorien inträffat på E3-mässan. 1996 visade Capcom för första gången upp Resident Evil – startskottet för en serie som lever och frodas än idag (om än i något annorlunda tappning). 1998 premiärvisades Duke Nukem Forever (ni vet, spelet som skulle ta 14 år att bli färdigt för release den 10 juni 2011). Men detta är bara toppen av ett gigantiskt isberg av spektakulära konferenser, utannonseringar och historiska premiärer. 


Efter de imponerande siffrorna på 60 000 besökare 2006 (70 000 året dessförinnan) valde arrangörerna att omvandla E3 till en exklusiv tillställning för specialinbjudna gäster. Detta koncept användes i två år, innan mässan 2009 återgick till sitt forna mer storslagna format. Det gäller dock fortfarande att man har någon koppling till spelindustrin för att få komma in - den gemene spelälskaren får helt enkelt nöja sig med att följa evenemanget hemifrån. 


Så maximerar du din upplevelse
Om veckorna före själva mässan kännetecknas av hundratals rykten kring eventuella utannonseringar och mer eller mindre galna påståenden, så är det under själva E3-veckan karusellen tar full fart.


För att få den bästa överblicken är det en bra idé att sitta med fingret på F5 och med webbläsaren inställd på Loading.se. Det kan även vara en bra idé att hålla ett extra öga på forumdelen av Loading då användarna ibland hittar saker vi missat. Vi kommer köra en rejäl hårdbevakning och har dessutom vår alldeles egna Thomas Wiborgh på plats tillsammans med Johan Hallstan.


Om du tänkt gå in helhjärtat för att få ut så mycket som möjligt av E3 kan det vara en bra idé att köpa hem ett extra paket kaffe, ta några uppfriskande promenader runt ditt område och göra upp ett schema (så du vet när du kan sova). 


E3 2011
E3-mässan hålls i år den 6 till 9 juni. En av de stora händelserna vi kan se fram emot är avtäckningen av Nintendos uppföljare till Wii, som än så länge går under namnet Project Café. Vi kan även förvänta oss mer information om Sonys uppföljare till Playstation Portable (känd som NGP - Next Generation Portable). En annan intressant fråga är huruvida Microsoft och Sony kommer dela med sig av några detaljer om sina kommande konsoler eller om de tänker låta Nintendo stjäla showen. 


Många av de större aktörernas presskonferenser sänds live via internet. Här är några tider du inte får missa. 


6 juni
Microsoft – 18:00


Electronic Arts – 21:30


Ubisoft – 23:30


7 juni
Sony – 02:00


Nintendo – 18:00 


Även flera andra stora utvecklare kommer vara där och prata om sina kommande spel. Bland annat kan vi vänta oss information om: Bioshock: Infinite (Irrational Games/2K Games), Call of Duty: Modern Warfare 3 (Infinity Ward/Activision), Resident Evil: Operation Raccoon City (Slant Six/Capcom) och The Elder scrolls V: Skyrim (Bethesda).


Men istället för att vi ska sitta här och skriva rad efter rad om evenemanget tar vi hjälp av vår egen E3-veteran Thomas Wiborgh. 


För att våra läsare ska få ett litet hum om vilken nivå din expertis ligger på – vilket E3 i ordningen är det för dig?
– Oj! Jag är sämst på årtal (se även, namn och ansikten) så jag höftar. Det är mitt åttonde! Något i den stilen borde det handla om. Dessutom åtskilliga Tokyo Gameshow, X0-event, Gamescom, ECTS, osv. Jag är ett mässproffs!


Vilket är ditt bästa minne från E3?
Det finns verkligen massor. Som när Halo 3 premiärvisades bland neongröna sökljus och palmer. Stor gåshudsvarning där. Eller när Incubus spelade på Sonys jättelika fest, där Kazunori Yamauchi senare dansade med platåskor och glowsticks. Men roligast har nog ändå varit att titt som tätt krocka med Shigeru Miyamoto, som faktiskt känner igen mig vid det här laget. Jag älskar mannen mer än hans spel!


Hur ser en vanlig dag ut (på E3)?
- Vakna tidigt.


Gå till Starbucks och köpa bagels, kaffe, carbs, sötningsmedel och socker för att stå sig länge.


Åka tunnelbana till presskonferens, mässgolv eller var man nu förväntas vara. Vi bor oftast i Hollywood, och då tar kollektivtrafikresan typ 40 minuter. Välinvesterad tid dock, att bo downtown är helt värdelöst och bitvis rätt farligt.


Göra intervjuer, spela spel, lyssna på demon. Fotografera, skriva frågor. 


Stoppa i sig riktigt dålig hamburgarlunch i bästa fall. I sämsta fall, äta typ muffins i något mötesrum.


Mer spela, intervjuer, demosessioner.


Presskonferens framåt kvällen. Middag. Kanske hinner man till hotellet och duscha och byta kläder. Därefter någon tillställning, en drink eller en energidryck och mingel med utvecklare och förläggare. 


Tillbaka på hotellet sent på kvällen. Skriva, sortera foton, flytta över intervjuinspelningar till småtimmarna. 


Börja om.


Vad ser du mest fram emot på årets mässa?
– Presskonferenserna! Alltid. Det är fantastiskt att sitta i ett enormt audiotorium, luta sig tillbaka och bara ta in FRAMTIDEN. Visst måste vi ibland twittra och fotografera lite, men generellt är det här ett av få tillfällen under E3 då man bara kan luta sig tillbaka och verkligen njuta av att vara här. 


Vad tror du kommer bli den stora snackisen? Och du får inte säga Project Café.
– Då säger jag Xbox Next eller vad den kommer att kallas. Jag tror att Microsoft kommer att visa upp någon form av filmklipp för att visa vad de "siktar mot". 


I hockey pratar man om slutspelsskägg, finns det någon motsvarighet inom spelvärlden?
– Kolhydratsmage? Heltäckningsmattsfot? Solglasögonbränna? Jag vet inte, men man brukar i alla fall vara skapligt utmattad efter E3. Mitt trick är att så långt så möjligt undvika mässgolvet för att istället spela allting bakom lyckta dörrar, göra intervjuer och hålla mig i luftkonditionerade vip-lounger. En av fördelarna med att ha gjort det här så länge är att jag känner väldigt många människor som kan ta mig förbi köerna. 


Har du något tips för oss här hemma som vill ha ut det bästa av E3?
– Besök Loading! Ärligt talat är internet ett mycket smidigare sätt att skaffa sig överblick än att vara på plats. Alltid är det något stort spel som visats bakom lyckta dörrar som jag helt missat på plats, som Tobias (redanm: Tobias Bjarneby) frågar oss om sista dagen. Så ni som hänger på Loading i början av juni istället för att vara i Los Angeles, det är inte så synd om er som ni tror!

Taggar: E3, Olander, Johan Olander

Johan Olander 2 jun 2011

Kommentarer

robiin 2 jun 2011q

Bra informativ artikel. Börjar bli rejält hypad nu, mindre än en vecka kvar liksom!

Johan Olander 2 jun 2011q

robiin:

Börjar bli rejält hypad nu, mindre än en vecka kvar liksom!


Ja, herre gud! Känns som det kommer bli en riktigt intressant mässa i år. Inte nog med att vi kommer få se ny hårdvara, Sony och Microsoft måste på något sätt visa att de också kommer vara med i matchen.

Fook 2 jun 2011q

Jag vill tacka Nintendo för ytterligare ett år av förväntningar :) Vad vore branschen utan dem. Väldigt väldigt, annorlunda.

Johan Olander 3 jun 2011q

Fook:

Jag vill tacka Nintendo för ytterligare ett år av förväntningar :)


Hoppas bara vi får lite spel också. Min 3DS har ju inte direkt överhettats av allt spelande.

Alexander Rehnman24 jan 2013q

1

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.