Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Hans Li Engnell

Registrerad: 16 jan 2002 18:10 Senaste besök: I går 14:23 Online: Nej

Tyresö www.frispel.net

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Dödskyssen

Hans Li Engnell20 jun 2015 16:312439 visningarKommentera: 14 !

Nintendo hade ett ovanligt svagt E3 i år. Om detta tycks de flesta eniga. Även de normalt sett lojala fans som instinktivt försvarar företagets beslut och förvandlar tillkortakommanden till medvetna strategier har vädrat sitt missnöje.

Ett svagt E3 är i sig inte hela världen. Men utifrån det vi fick se, och framför allt inte se, går det att dra slutsatsen att Nintendo nu har gett Wii U dödskyssen.

Detta hände tidigare än jag hade väntat mig. Wii U är bara halvvägs in i en livscykel som är tänkt att vara i fem år, och Nintendo har tidigare avfärdat alla påståenden om att de skulle vilja överge konsolen i förtid. Ändå är det precis det som ser ut att ske. Om än högst inofficiellt. Förutom Legend of Zelda saknas bekräftelse på en enda stortitel under utveckling.

Nintendo anklagas ibland för att inte stötta sin egen plattform tillräckligt. Det är en grovt felaktig anklagelse. Förutom snedsteg och felberäkningar som att lansera Wii U med New Super Mario Bros. U i stället för Super Mario 3D World, att Nintendoland aldrig blev det nya Wii Sports och att det första halvåret drabbades av en svårartad speltorka, har Nintendos utgivning tickat på stadigt. De har fått ut uppföljare i de flesta av sina mest populära serier. Problemet är att de varit tämligen ensamma om det.

Bristen på tredjepartsstöd har varit Nintendos största bekymmer sedan de lanserade Wii U. Denna problematik såg vi komma redan för två år sedan, och jag hade därför väntat mig betydligt fler HD-remakes av gamla Gamecube-spel. Wind Waker HD blev en framgång och ska enligt Nintendo själva inte ha kostat särskilt mycket att göra. Att skapa fler HD-remasters av populära spel skulle ha varit både en populär fanservice och ett sätt att fylla luckorna i utgivningskalendern när nu tredjepartsutvecklarna saknar intresse. Det är därför förvånande att Nintendo har avstått.

Inför E3 hade vi egentligen fått veta mer om vad Nintendo inte tänkte prata om än vad som faktiskt skulle visas. De skulle inte nämna något om NX. Inte prata om de kommande mobilspelen. Inte visa något mer ur Legend of Zelda. Och E3 ansågs heller inte vara rätt plats för att berätta mer om Quality of Life-satsningen (vilket i och för sig är helt logiskt).

Det många dock hade förhoppningar om att få se var nya spel till Wii U. Kalendern gapade nämligen ganska tom. Ett nytt Animal Crossing eller Pokémon. Eller kanske ett Metroid? Nintendo kan inte ha svävat i okunskap om vad fansen vill se men lyckades trots detta endast prestera en brädspelsversion av Animal Crossing.Med så lite att visa upp, varför visades då inte åtminstone lite nytt material från Zelda? Reggie Fils-Aimes krystade förklaring var att det skulle göra göra fansen ännu mer frustrerade eftersom spelet släpps först 2016.

Orsaken till att det mest efterlängtade spelet till Wii U inte visades upp alls i år är rimligen en annan. Antingen har utvecklingen stött på bekymmer (har månne begränsningarna i Wii U:s hårdvara blivit en flaskhals?) eller så planerar Nintendo att inte släppa Zelda till Wii U över huvud taget utan i stället göra det till ett lanseringsspel till den kommande plattformen (eller i bästa fall en cross-platform-release).

Konsekvensen av beslutet att hålla igen på all info om Zelda utan att fylla den luckan med något annat, är att framtiden för Wii U ifrågasätts. Vilket skapar osäkerhet bland både nuvarande ägare och presumtiva köpare. Det är väldigt svårt att se Wii U finnas kvar på marknaden i någon sorts levande form ända till 2017.

Det är väntat och helt naturligt att Nintendo vill lägga alltmer fokus på nästa plattform. Särskilt givet de uteblivna framgångarna med Wii U. Men det är också riskabelt att skifta fokus så här tidigt. Det är farligt att ta sina fans för givna, ty vi spelare har aldrig haft så många alternativ som nu. Och vi tenderar att vara tämligen flyktiga (vilket Microsoft fått känna på när gamla Xbox-spelare migrerat till PS4).

Om Nintendo ska lyckas med sin nästa plattform behöver de sina trogna fans. Att i princip dödförklara den nuvarande konsolen efter knappt tre år kan komma att straffa sig. Dessutom förtjänar faktiskt Wii U-köparna bättre.Taggar: Nintendo, wii u, E3

« Till bloggen

Kommentarer

Anonym21 jun 2015q

Nintendo storsatsade verkligen på Wii U. Men mycket blev fel i slutändan. Nintendo vore smarta att lämna Wii U bakom sig och satsa på den nya konsolen istället för att göra den till den bästa. PS4/Xbox One prestanda, smarta Android funktioner, Wii U bakåtkompatibilitet och något nytt roligt sätt att spela på, som Nintendo är så bra att hitta på.

Wii U bakåtkompatibilitet är den bästa funktionen för att ha kvar Wii U fans och även skaffa nya.

Kom igen nu Nintendo! Back to business.

Anonym21 jun 2015q

Wii U/3DS för att hålla kvar sina gamla trogna spelare.
NX för att locka till sig nya spelare och få över tredje parts utvecklarna och flera av deras spel som även finns till PS4 och Xbox One.
(Eftersom det misslyckades att få över tredje part till Wii U)

Eller så kanske de tänker så här.

Wii U/3DS och dess uppföljare Så satsas det på barn och familje spel (eftersom Nintendo är kända för att satsa på det)
NX så satsar det på spel för de äldre.

Eller så är det som jag tror att NX är en mobiltelefon.

Jag tycker också att det är sorgligt att det satsas så lite på Wii U och 3DS. Okej, 3DS kan man ju förstå eftersom den trots allt har funnits ute i 2 år mer än Wii U men ändå.
Jag håller med om som du skriver att de borde tänka mer på sina trogna kunder som ändå köper deras konsoler. Skulle de tillexempel sluta satsa på Wii U och 3DS och istället satsa helt på mobil spel så skulle de svika väldigt många av sina trogna kunder som har Wii U och 3DS hemma.

Anonym21 jun 2015q

Jag kom precis att tänka på en sak när jag precis läste Loadings nyhets flöde. Är det någon mer som kan tänka sig att Nintendo har tagit inspiration från Sony och dess Project Morpheus.
Tänkte om NX är ett par sådana glasögon och att Nintendo vill se mer hur Sonys glasögon blir innan de avslöjar NX.

Hans Li Engnell21 jun 2015q

Reggie har direkt dissat VR, så det är inte troligt:

"I haven't walked the floor, so I can't say in terms of what's on the floor today, but at least based on what I've seen to date, it's not fun, and it's not social. It's just tech."

Anonym21 jun 2015q

Jo, det var just därför också som jag började tänka på om det var det.
Jag har för mig att det har hänt flera gånger att Nintendo har dissat saker som det med mobiler med mera och sen visar det sig ändå att det är det som de satsar på. Jag börjar tro att många gånger så säger de så bara för att man inte ska tro eller att det ska avslöjas att det är det som de håller på med.

Hans Li Engnell21 jun 2015q

Zeldas Castle:

Jag har för mig att det har hänt flera gånger att Nintendo har dissat saker som det med mobiler med mera och sen visar det sig ändå att det är det som de satsar på.


Det är i och för sig helt sant. Iwata var väldigt tydligt med att Nintendo absolut inte skulle börja utveckla mobilspel. Och så nu då...

VR är dock en chansning, och man kan inte bygga sin produkt på VR allena. För Microsoft och Sony är det ju komplement till produkten, hur viktigt detta komplement blir beror förstås helt på framgången. Men varken Xbox One eller PS4 står ju och faller med VR/AR.

Anonym21 jun 2015q

Dock... "vi" blir ju lite av ett effektsökeri då du själv inte sett poängen med Wii U i din ägo. I övrigt håller jag nog med i det mesta som skrivs, med ett undantag: Hade Zelda visats upp hade situationen på papper varit exakt densamma men reaktionerna hade troligen vänt från "FIASKO!" till "OMFG, GOTY! WII U VAR VÄRD VARENDA KRONA!" på rätt bred front. Vilket är rätt trist känsla att ha.

Oavsett, jag ser det lite som att Wii U varit "död" i typ två år. Att Nintendo fortsatt att pumpa ut kvalitativa titlar likt de har gjort är i mina ögon inte mycket annat än beundransvärt. Men, visst, de stryper stödet tidigare än vad många tycks ha varit redo på... om det nu verkligen är vad de gör... eftersom att det fortfarande sägs att Zelda skall komma till Wii U. Vad de förmedlar med frånvaron av Zelda på E3 är dock precis så som du säger... att de stött på problem eller trots allt tänkt byta plattform.

Tråkigt, oavsett.

De är inte duktiga på PR där borta på Nintendo.

Hans Li Engnell21 jun 2015q

Legerdemain:

"vi" blir ju lite av ett effektsökeri då du själv inte sett poängen med Wii U i din ägo.


"Vi spelare", inte "Vi Wii U-ägare".

Legerdemain:

Hade Zelda visats upp hade situationen på papper varit exakt densamma men reaktionerna hade troligen vänt från "FIASKO!" till "OMFG, GOTY! WII U VAR VÄRD VARENDA KRONA!" på rätt bred front. Vilket är rätt trist känsla att ha.


Absolut. Men det vore väl bra, eller? Både ur Nintendos perspektiv och för den enskilda spelaren som får en liten injektion att leva på ett tag framöver. Likt fjolårets E3.

Anonym21 jun 2015q

Ja, absolut, det vore jättebra. Det finns ingen uppenbar logik överhuvudtaget kring varför de valde att göra såhär, och dessutom beslutade sig för det långt före E3 och till och med gick ut med informationen att de inte skulle tala om Zelda och/eller NX och/eller mobilsatsningen.

Så udda.

Dumt.

Och frånvänt den marknad de försöker tillfredsställa.

Hade det inte varit för att där faktiskt finns en hel del jag vill spela, redan ute och fortfarande på ingående, så hade jag nog aldrig känt Nintendo som mindre aktuella än vad de gör just nu.

Deras PR-maskineri känns lite som ett lotteri av högt och lågt, fullständigt utan tanke bakom. Ofta. De borde se och lära av Sony. De borde se och lära av världen i stort.

Fook21 jun 2015q

Undrar vad NX blir, vad Nintendo tror kommer rädda dem.
Det är spännande.
Men samtidigt är jag lite less på att Wii U inte blev ... mer.
För den är riktigt bra, på sina sätt.
Men men...

Cappuccino21 jun 2015q

3DS:en dödade WiiU:n på ett sätt. Nintendo har valt att ideligen släppa kvalitativa titlar, som hade fungerat precis lika bra även på WiiU, till enbart 3DS nu i flera år. Monster Hunter, Luigis Mansion 2, A Link Between Worlds och många fler är titlar som jag hade köpt utan tvekan om de släppts i en lite smått upphottad skrud till WiiU:n. Men icke. Inte ens en sjabbig emulering. Ingenting.

Anonym21 jun 2015q

(För att inte tala om att de låst Game Gear, Game Boy och Game Boy Color till 3DS).

Hans Li Engnell22 jun 2015q

Reggie om bl.a. Wii U och NX:

Å ena sidan är det fortfarande "tidigt" i denna generation, å andra sidan arbetar Nintendo på nästa konsol. Logiken är inte alltid glasklar...

http://nintendoeverything.com/reggie-on-the-skylanders-partn...

lonian25 jun 2015q

Om NX skall bli en succé för mig så vill jag ha ett FÄRDIGT spelbibliotek day one med e-shop produkter och Virtual console.
Förhoppningsvis så använder de exakt samma shop som de har just nu. Alla får egna konton, och de som nu har Wii U får över sina licenser till NX.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.