Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Hans Li Engnell

Registrerad: 16 jan 2002 18:10 Senaste besök: I går 14:14 Online: Nej

Tyresö www.frispel.net

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Phil Spencer och konsolkriget

Hans Li Engnell27 sep 2015 10:512022 visningarKommentera: 5 !

"Konsolkrig" är ett begrepp som har existerat i säkert 25 år. Det beskriver en situation där företag slåss mot varandra på en marknad och där hängivna kunder slåss sinsemellan. Det är egentligen inte mer "krig" än när Samsung tävlar mot Apple eller BMW konkurrerar mot Toyota.

Men just konsolbranschen har historiskt varit lite speciell med öppna hån och dissningar mellan aktörerna. Vem kan glömma Segas kampanjer mot Nintendo och Sony? Eller när Sony på E3 deklarerade att "konsolkriget är över" när PlayStation 2 hade ett ointagligt motstånd på sina konkurrenter?

Därtill har det länge funnits och finns fortfarande benhårda företrädare för de olika konsolformaten, personer som stenhårt håller på "sin" konsol. Fans kallar de sig själva, fanboys kallas de av oss andra.

Xbox-chefen Phil Spencer berättar i en intervju med GameSpot att han tycker att konsolkriget är "osmakligt". Gissningsvis har han i sin position sett och hört mer från fanboys än han skulle önska. Utåt brukar konsoltillverkarna kalla fanboysen för "passionerade spelare". En vänlig omskrivning av "högljudda rövhål" i vissa fall.

Men egentligen vill nog ingen vara utan dem. Det är dessa som alltid står först i kön när en ny konsol släpps. Det är dessa som försöker övertala andra att köpa just den där konsolen, vilket förstås är positivt för företaget som släpper den. Samtidigt finns en baksida.

Spencer är kritisk mot företeelsen som sådan och den polarisering den skapar:

Det handlar mer om vilken plastbit jag äger än vilka spel jag spelar. Det handlar mer om att någon annan misslyckas än att det jag älskar lyckas. Jag tycker inte att det är en bra situation för vår industri.

Nu kan man ju hävda att Spencer är kritisk mest för att Microsoft får stryk av Sony. Men jag tror att det ligger mer i hans ord än bara avundsjuka. Han ser bredare på industrin än så, och Spencer är själv gamer och därmed en del av ett spelcommunity precis som vilken annan spelare som helst.

Till viss del tror jag att branschen mår bra av passionerade fans. Men till en gräns. När man ser hur vissa beter sig mot andra på nätet bara utifrån vilken spelkonsol personen äger, är det lätt att misströsta. Och visst blir fanboyism ibland rent kontraproduktiv. Inte minst Nintendo verkar ha fans som är redo att acceptera vad som helst, vilka beslut som helst, till vilka priser som helst, bara för att det är Nintendo. På detta sätt kan jag tycka att konsumenten skjuter sig själv i foten. Det är lite som att acceptera rost på sin nya bil bara för att det står "Volvo" eller "Audi" på den.

Spencer vill aktivt bekämpa denna destruktiva sortens fanboyism, och det är jag helt med på. Ett sätt att göra det är att som chef undvika att polarisera och i stället tala gott om konkurrenterna när tillfälle ges, låta sig bli fotograferad med värsta konkurrenten och så vidare. Här har Spencer varit ett föredöme (bilden med honom och Jack Tretton ovan är ett talande exempel), och Sony har faktiskt följt efter.

Vi har sett något smått unikt ske de senaste åren - bittra konkurrenter gratulerar varandra på Twitter efter en lyckad lansering, presskonferens på E3 eller dylikt. Detta hade varit otänkbart för bara runt 10 år sedan. Men så har både Xbox och PlayStation fått nytt ledarskap. Och branschen har väl mognat lite till.

I slutändan handlar det förstås om att tjäna pengar, för både Sony, Microsoft och Nintendo. Men alla vinner på en bransch som är öppen och välkomnande.Taggar: Microsoft, Sony, Nintendo, konsolkrig

« Till bloggen

Kommentarer

Silhuett27 sep 2015q

Det var otänkbart redan för några år sen. Tretton skickade ju iväg ett antal dissar mot Microsoft på E3-konferensen när PS4 introducerades. Men det var ju i princip öppet mål för Sony där och då så det är klart att det är svårt att motstå. Och Sony fick ju en rejäl skjuts pga Microsofts tabbar.

Men jag håller med. Branschen skulle bara må bra av mindre flaming och fanboyism. Konkurrens i all ära, det är bara bra, men att öppet håna sina motståndare leder inte till någonting, i alla fall inte sett i långsiktigt perspektiv. Och om företagen börjar dissar varandra, så är risken stor att också fansen börjar dissar varandra. Monkey see, monkey do.

Anonym28 sep 2015q

På vilket vis är Nintendos fanboys mer utmärkande än, säg, Sonys eller Microsofts?

Mattias Leisky28 sep 2015q

Jag tror nog fanboy-kriget låter lite mer än det gör avslag på marknaden. Det är lite kul att gruppera sig mot en annan sida och slänga lite käft. Sedan har vi ju förstås de där som verkligen stångas blodiga för sitt märke, och där har det ju förstås gått för långt. Frågan är hur många de egentligen är?

Som med allt annat handlar det om en slags balans. En fotbollsmatch blir ju faktiskt lite tråkig om fansen på båda sidor står och håller varandra i hand och säger "det spelar ingen roll vem som vinner, huvudsaken är att vi har det gemytligt här på läktaren". Å andra sidan visar det allt annat än trevliga beteendet från AIK-klacken senast hur det kan gå när man dragit det hela för långt. (Jo, jag vet att det finns förklaringar bakom hur det såg ut som det gjorde - men här kommer man till ett läge när saker och ting gått för långt).

Problemet ligger väl i kommunikationen egentligen. När jag skriver att "konsoller är helt underlägsna PC på de flesta fronter" och inte utvecklar mer tolkar säkert de flesta det som att jag aldrig skulle röra en konsoll med tång. Så är ju inte fallet. Och däri ligger problemet med dialogen på nätet. Många skriver något lättsamt som uppfattas mer laddat och så är det skenande tåget igång.

Sedan undrar jag nog likt Leger varför du märker ut just Nintendofans som några som accepterar vad som helst?

Hans Li Engnell29 sep 2015q

När det gäller Nintendos fanboys var det en reflektion och jag kan förstås bara utgå från min egen upplevelse - det är att de är lite mer energiska och lättkränkta än Microsofts och Sonys dito. Kanske är de också fler (om vi räknar riktiga hardcorefans). Nästan varje gång jag skrivit något kritiskt om Nintendo på NeoGAF har det genast dykt upp någon som försvarat dem eller dissat mitt (inte särskilt kontroversiella) påstående. Microsoft kan man däremot kritisera och kasta skit på utan att det händer särskilt mycket. Ja, det är ju nästan en sport.

Sedan kan väl nämnas att Nintendo, till skillnad från Sony och Microsoft, inte verkar vilja "sluta fred" med sina konkurrenter. Inte minst Reggie Fils-Aime har ju väldigt svårt att säga något gott om Sony och Microsoft, och inför denna generation var han nästan nedlåtande mot dem. Lite som det såg ut förr i tiden, således. Mitt intryck är att Nintendo vill hålla "konsolkriget" levande.

Faxmaskin30 sep 2015q

phil Spencers Är en Ordentlig Sopa Som Inte borde Jobba Med Tv-SPel alls :PP

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.