Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

LEVEL

11 Registrerad: 4 maj 2006 19:21 Senaste besök: 20 apr 2011 14:29 Online: Nej

Stockholm

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Intervju med Rymdkakor (Extended Cut)

Oskar Skog27 nov 2008 12:09856 visningarKommentera: 5 !

RYMDKAKOR


I LEVEL #32 finns det en intervju med poporkestern som sjunger om spel, Rymdkakor.

Den är rätt kort.

Den var längre, från början. Men den måste ju få plats, så jag tog bort, fixade och raderade det som kändes lite för mycket om mig själv, för det är ju knappast poängen med Rymdkakor nu (eller då).

Men det här är internet och därför presenterar vi hela texten här, på Loading, nu.

Rymdkakor har, om ni missat det, precis släppt en ny platta. Ni hittar den, gamla låtar, information om bandet och mycket mer på den officiella sidan.

Vad (och vilka) är Rymdkakor?
Andreas: Rymdkakor är ett gäng glada spelentusiaster som skriver text och musik som handlar om det vi älskar mest, tv-spel. I dagsläget är det Per Myrsten som skriver de fantastiska texterna och jag som skriver musiken och spelar in allt. Vi har även lyckats ragga ihop ett band, som spelar live när tillfälle erbjuds. I bandet ingår jag själv (Andreas Sånglöf) på elgitarr och sång, Per Myrsten på bas och kör, Olle Myrsten på gitarr och kör, Axel ”Bowser” Kardell på trummor och DJ Henky på klaviatur. Ett glatt gäng!Hur började Rymdkakor?
Andreas: Det hela började med att jag läste Oskar Skogs fantastiska Pikmin 2-recension, som var skriven helt på rim! Jag kände direkt att det vore kul att göra en låt baserad på den texten, så jag spelade in en kul liten dänga i min lilla hemmastudio. Oskar Skog gillade den, så vi skapade en forumtråd på ett spelforum där man kunde ladda hem låten och allt bara exploderade! Superlativen haglade, och folk mer eller mindre krävde en uppföljning. Vilket vi så klart ställde upp med. Och sedan dess har det bara fortsatt.

De flesta internetfenomen brukar dö efter några månader, hur kommer det sig att Rymdkakor är aktuella 2008?
Andreas: Ja, det har ju trots allt gått fyra år! Rymdkakor var nästan helt nedlagt, när det helt plötsligt började dyka upp mail där folk frågade om inte Rymdkakor kunde komma och spela på olika spelrelaterade tillställningar.

Problemet just då var ju att jag inte hade nåt band, på inspelningarna är det ju jag som spelar allt. I samband med detta träffade jag Per Myrsten, han hade hört Rymdkakor och tyckte att vi skulle följa upp projektet med en ny låt. Per spelar även bas, och har en bror som lirar gitarr. Det blev starten på bandet och vi spelade på en fest hemma hos Per. Sedan dess har ett par medlemmar anslutit, så nu har vi ett helt band. Vi var bland annat i Göteborg i somras och spelade på Nintendo Next Summer 2008. Kul gig!

Det finns väl helt enkelt inte så många band som sjunger om tv-spel i Sverige, jag tror att det är det som gör det hela lite exklusivt. Är det en speltillställning någonstans i Sverige och det ska vara musik, då finns det ett behov av Rymdkakor.Hur ser arbetet ut med en ny låt?
Per: I Rymdkakors låtar skrivs alltid texterna först, sedan musiken. När jag får en idé skriver jag ner den eller spelar in den på mobiltelefonen. Sedan sätter jag mig framför datorn och skriver en låttext när jag känner att inspirationen finns. Ibland går det på en timme och ibland kan det ta flera dagar. När jag är nöjd skickar jag texten till Andreas och så är det hans uppgift att tonsätta den, om han tycker att den håller måttet.

Andreas: Att jag gillar texten som jag får är faktiskt a och o. Är det en text som jag tycker om brukar ofta musiken komma till mig nästan på en gång, utan att jag ens behöver försöka skriva musiken, den liksom bara poppar upp. Är det en text som jag tycker mindre om blir ofta musikskrivandet mer ansträngt och sällan lika bra.

Om det nu faller sig så att jag gillar texten och magin uppstår, börjar jag så smått spela in i min lilla hemmastudio. Vilket i praktiken är min dator plus ett litet mixerbord och ett musikprogram för inspelning. Här, i Studio SpaceCookie, görs allt.

Jag lägger trummor, bas, gitarrer, piano, sång och allt vad jag nu tycker mig vilja att låten ska innehålla. Ett hårt slit, men som ofta också är väldigt väldigt roligt. Att få slutföra en påbörjad inspelning och se vad slutresultatet blir är fantastiskt kul. Att dessutom ha en publik som lyssnar på det man gör gör det hela ännu mer inspirerande.Hur hittar ni ämnen relaterade till spel att skriva om?
Per: Att inspireras av tv-spel är lätt. De allra flesta har någon form av relation till spel och spelande, självvalt eller ej. Jag har spelat en hel del under årens lopp och har förstås fått många uppslag i och med det. Vissa låtar handlar om personer i spel (som Simon Belmont, Manny Calavera och Zelda), andra om människor som spelar eller till och med har spelandet som livsstil.

Jag försöker skriva låtarna utifrån olika perspektiv för att få variation. Jag blandar första, andra och tredje person.

Personer i min bekantskapskrets kan också komma att känna sig träffade av vissa texter, ha ha. T.ex. är en episod som omsjungs i vår nya singel “Alla älskar retrospel” tagen direkt från verkligheten. I slutet av 1980-talet lånade en kompis Zelda till NES av en annan kompis. Innan han lämnade tillbaka det raderade han en gubbe som hade varvat spelet och skrev istället “tack for lanet!”. Det blev inte så uppskattat.

Och sedan i titelspåret, Spelberoende, tror jag att många i vår publik kommer känna igen sig.

En idé fick jag på Loadings forum på nätet. Det var ett inlägg där folk diskuterade huruvida Shadowgate var retroångest eller inte. Det ledde till texten “Slä eller gä”. Dels driver låten med spelet Shadowgate, som jag för övrigt egentligen anser är ett bra spel, och dels tar den upp det här med retorångest: Om du spelar ett spel idag som du älskade för tio eller tjugo år sedan, tycker du då fortfarande att spelet är bra?

Oskar Skog skrev de fyra första texterna till Rymdkakor och jag har försökt fortsätta i hans anda att skriva texter om spel med en humoristisk underton. Spel, humor och glädje, det är vad Rymdkakor handlar om.Och nu har ni en ny skiva på gång, berätta om den.
Andreas: Stämmer bra, visionen blir verklighet. Jag trodde nog aldrig från början att vi skulle lyckas klämma ur oss en fullängdare, men nu är det mer eller mindre vad vi gör. En skiva med 10 helt nyskrivna låtar.

Fantastiskt kul. Extra kul är förstås att Oskar Skog medverkar med en ny låttext på skivan, en förhoppning vi hade som till sist blev verklighet. En annan kul grej är att Pers bror, Olle Myrsten har bidragit med en låt, ”Bowser är så orättvis”. Första Rymdkakorlåten som inte jag har skrivit.

När det gäller ”soundet” så låter nog skivan på många sätt typsikt Rydmkakor, spel humor och glädje, fångat på 10 trallvänliga låtar. Redan nu när ni läser detta kan ni ladda hem första singeln, ”Alla älskar retrospel” gratis från vår hemsida. DJ Henky kommer även göra dansvänliga remixar av de låtar som släpps som singel. En ny sida av Rymdkakor. Kan i slutänden leda till en hel remixplatta.

Vi hade även turen att får arbeta med RKL igen, mannen som grundade vår hemsida, han har designat skivomslag och booklet till plattan.
Skivan släpps 24 November och har fått det passande namnet ”Spelberoende”, som förövrigt är namnet på singel nummer två, och Pers bästa text!

« Till bloggen

Kommentarer

Nahlen27 nov 2008q

"I slutet av 1980-talet lånade en kompis Zelda till NES av en annan kompis. Innan han lämnade tillbaka det raderade han en gubbe som hade varvat spelet och skrev istället “tack for lanet!”. Det blev inte så uppskattat."
Hahahaha. Dagens I-lands-tv-spelsproblem.

Anonym27 nov 2008q

Weo jag får inte mitt nummer förrens på fredag :(

Anonym27 nov 2008q

Andreas:

Det hela började med att jag läste Oskar Skogs fantastiska Pikmin 2-recension


Hahaha. Imponerande biografi.

Semi27 nov 2008q

Vad heter killarna på loading? Vet att det finns minst 1.

Skogs Pikmin-recension var ganska kewl faktiskt. Fast hans recension som började på rövarspråket var bättre [heart]

Sånglöf27 nov 2008q

Det är jag, Myrsten och Akatuy. De 2 övriga är inte medlemmar här, än... =)

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.