Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

ayooo

30 Registrerad: 29 sep 2006 20:53 Senaste besök: I dag 00:02 Online: Nej

Ayooo

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Loadingkalendern 2014 - lucka 19

ayooo 19 dec 2014 20:25208 visningarKommentera: 2 !

Hej och välkomna, kära loadare, till lucka 19 i årets Loadingkalender.

Jag är säker på att vi alla har speciella julminnen som man gärna tänker tillbaka på, och jag tänkte därför (lite lätt inspirerad av min namne Kalles lucka förra året, här) passa på att berätta om den julen jag själv helst minns, nämligen den år 2007.

Men vi börjar lite tidigare. Julen har alltid varit min favorithögtid. När man var liten så var det julklappar, tomten, snö och Kalle Anka som lockade. Själva den sociala biten, att få träffa släkt och vänner, brydde jag mig inte så mycket om i den åldern. Delvis berodde det väl på att jag hela livet har haft svårigheter med ätandet, och därför inte ville sitta med vid matbordet när det var traditions-enlig julmiddag hemma hos farmor. Det var för mig jobbigare att sitta där och inte äta, än att vara i ett annat rum och göra något annat istället. Så julen var lite som en extra födelsedag, med allt vad det innebar. Jag var länge av denna åsikten, men det skulle komma att ändra sig julen 2007.

Som så många andra nördar, gamers eller vad man nu vill använda för ord, så hade jag länge lockats av Asien. Det började någon gång i de tidiga tonåren. Spel-intresset hade infunnit sig väldigt tidigt när jag bara några år gammal upptäckte NES och Super Mario hos min dåvarande granne. Exakt när detta mynnade ut i ett mer allmänt intresse för Asien minns jag inte, men det var förmodligen under högstadiet eller tidigt på gymnasiet. Gymnasiet, som av olika anledningar var väldigt jobbigt för mig. Jag hade svårt med motivationen, och den ständigt ökande pressen gjorde bara allting värre. Det blev liksom inte enklare att prestera bara för att någon ständigt påminde en om allt som man låg efter i, och efter ettan så stod det mer eller mindre klart att det skulle krävas Komvux-studier för att få ordning på allt. Motivationen blev inte bättre av det heller. Men så träffade jag en asiatisk tjej online, vi kan kalla henne P. Vi fattade tycke för varandra och helt plötsligt så hade jag ett lite mer konkret mål att jobba mot. Jag ville bli klar med skolan för att kunna få ett jobb och så småningom åka till henne. Den så viktiga motivationen infann sig och mina betyg blev med tiden bättre. Det slutade med att jag trots allt fick läsa upp tre-fyra kurser på komvux, men till slut så fick jag mitt slutbetyg och min högskolebehörighet. Efter studenten så ansökte jag till högskolan, men min ansökan kom aldrig fram. Det var första och sista gången jag ansökte via brev, kan tilläggas. Nu gjorde inte det så mycket för mitt sikte var inställt på något annat, och sommaren 2007 började jag därför att jobba på en husfabrik.

Så kom då julen 2007. Jag hade målat plankor i ett halvår på fabriken och hade, delvis tack vare att jag fortfarande bodde hemma, lyckats spara ihop en slant som räckte till den där efterlängtade flygbiljetten. Den 19:e december vaknade jag tidigt i ottan, och fick skjuts till järnvägsstationen som låg någon timme bort. Morsan var som vanligt orolig att något skulle hända, medan jag själv mest såg fram emot resan. Tåget gick mot Stockholm och sedan buss vidare till Arlanda innan det bar av österut. Jag hade knappt varit utanför Norden tidigare, och aldrig längre bort än Tyskland, så jag var både nervös och förväntansfull. Jag hade sett fram emot det här i flera år och nu skulle det äntligen bli av. En flygtur på sammanlagt 14-15 timmar väntade, och min mp3-spelare var laddad med diverse kinesisk och japansk musik, lite trance och så min personliga jul-favorit, Fairytale of New York av the Pogues. Jag minns inte de andra låtarna, men Fairytale of New York har etsat sig fast i mitt minne. Kanske för att jag efter några timmar på planet satte den låten på repeat i någon slags blandning av frustration av att inte kunna somna, och längtan till att komma fram. Kanske för att det helt enkelt är en bra jul-låt. Fairytale of New York kom i alla fall att symbolisera den här resan för mig.

Framme.


Efter att inte ha sovit en blund på hela resan så var jag till slut framme. Jag var sjukt trött, men glad över att äntligen få träffa P. Vi möttes på flygplatsen, hon kramade mig och jag henne, och sedan åkte vi buss in till huvudstaden och vandrarhemmet där vi skulle skulle bo den närmaste tiden. Att det skulle bli en annorlunda jul stod redan klart. Här fanns det varken snö eller tomtar, fast någon snö hade jag inte sett skymten av hemma heller, så det gjorde inte så mycket. Farsan hade ojat sig över att jag för första gången i mitt liv skulle missa julmiddagen hos farmor, men jag kunde inte ha varit gladare över det. Det här skulle komma att bli min jul, så som jag ville ha den.

Vårat (väldigt) lilla rum:Dagarna innan jul flöt på ganska så snabbt. P jobbade för det mesta, så jag utforskade stan på egen hand, något som p.g.a. språket inte alltid var helt enkelt. P hade i alla fall visat mig hur tunnelbanan fungerade, så jag åkte ofta runt med den. Jag tog tunnelbanan ut till kusten och satt och andades in havsluften medan jag tittade på alla människor och bläddrade i en Level som jag några dagar tidigare hade inhandlat på Stockholm C, men ännu inte hunnit bläddra i. Lite här och där spelades faktiskt julsånger, men mycket mer julstämning än så blev det inte. Jag hittade en park i närheten av vandrarhemmet som jag kom att gilla väldigt mycket. Även om jag älskade staden och allt liv, så är jag uppvuxen i en liten småort på landet och inte riktigt van vid storstadsmyllret. Jag gick ofta till den här parken när jag ville ha lugn och ro. En dag träffade jag en gammal gubbe som satt ensam på en parkbänk, så jag gick fram till honom och plockade fram min kamera, samt penna och papper ifrån ryggsäcken. Jag visade några kort jag hade tagit, han förstod att jag var svensk och sa något om Volvo, och han verkade tycka att det var rätt så trevligt att någon brydde sig om honom. Vi pratade inte samma språk men lyckades ändå kommunicera någorlunda med hjälp av bilder och teckningar. Vi skiljdes åt efter någon halvtimme, jag chansade lite och sa "merry christmas" till honom, och han log och klappade mig lite på axeln innan han svarade med att säga samma sak på bruten engelska.

Drake och kanin.


På julaftonen hade P tagit ledigt, så vi gick ut och handlade julklappar till varandra. Inget märkvärdigt utan mer symboliskt. Hon och hennes familj är krista men dom firar inte jul på samma sätt som vi i Sverige. Jag kommer inte ihåg vad jag gav till henne, men jag fick en liten sten med två lerfigurer på, en drake och en kanin. Draken och kaninen symboliserar åren då vi är födda. På eftermiddagen ringde jag hem till morsan och önskade en god jul till henne, mina syskon och till hunden. Farsan hade jobbat natt så han fick nöja sig med ett sms. På kvällen så skulle jag och P äta middag med två av hennes kusiner. Vi träffades på vid en tunnelbanestation, sedan gick vi till en italiensk restaurang där vi hade bokat ett bord. Jag åt spaghetti och köttfärssås, och kom att tänka på Lady och Lufsen-scenen i Kalle Ankas jul. Vi hade allmänt trevligt och när vi hade ätit upp så undrade ena kusinen, Robert, om vi var intresserad av att gå till litet café-liknande ställe som han kände till, som låg i närheten. Vi hade inget annat inplanerat, så vi gick dit allihopa. På caféet hade dom en massa små hundar som sprang omkring bland gästerna. Den minsta av dom fattade tycke för mig och parkerade sig själv i mitt knä. Där satt vi i alla fall och snackade resten av kvällen, innan vi önskade varandra god jul och skiljdes åt. Jag och P tog varandra i hand och vandrade sakta hem genom julaftonsnatten.

För mig så var det här den bästa julen någonsin, och jag vill tro att jag lärde mig något denna julen. Julen handlar i grund och botten inte om snö, klappar eller Kalle Anka, utan om att få vara ihop med de människor man tycker om. Människor som betyder något för en. Därför hoppas jag att alla ni som läser detta får en riktigt trevlig jul ihop med era nära och kära.

God jul och gott nytt år.
ayooo