Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Hans Li Engnell

Registrerad: 16 jan 2002 18:10 Senaste besök: I går 20:41 Online: Nej

Tyresö www.frispel.net

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Uncharted 4 är inte Naughty Dogs bästa

Hans Li Engnell21 maj 2016 10:561852 visningarKommentera: 7 !

I kväll efter kväll efter jobbet har jag segat mig fram i Nathan Drakes sista äventyr. Ömsom imponerats, ömsom känt att detta har jag upplevt flera gånger förut.

Uncharted 4 lär bli det mest framgångsrika spelet i serien. Det är välförtjänt. Men jag kan inte låta bli att tänka att mycket av framgången är tack vare hur fantastiskt spelet ser ut. Naughty Dog har skapat det vackraste spelet till PlayStation 4 (möjligen i konkurrens med The Order: 1886, som dock aldrig kändes så här levande).

Rent spelmässigt är däremot detta oerhört välbekant. Vissa actionsekvenser återvänds faktiskt rakt av från Uncharted 2. Visst tillkommer en del nyheter. Stealthsegmenten är välkomna och roliga, även om de inte är fullt lika användbara som i exempelvis The Last of Us. Änterhaken är ett kul inslag och får mig att tänka på Lara Croft och Rise of the Tomb Raider. Vilket inte är någon dålig förebild.

Men i övrigt återanvänder Naughty Dog samma formel som i de tidigare spelen:

Klättra och svinga mellan plattformar. Attans. Huvudentrén är låst/blockerad. Måste hitta en väg runt. Det är för långt att ta sig upp dit. Nämen, titta! En låda på hjul. Den kan vi använda.

Upprepa.


Jag raljerar lite nu, men när jag för tionde gången styr Nate med en låda på hjul för att ta mig till en högre plattform kan jag inte låta bli att skratta. Detta är givetvis petitesser i ett i stora drag felfritt spel, men det förvånar mig att Naughty Dog varit lite lata här i stället för att erbjuda lite mer variation. Och tillbakablickarna, som fungerar ungefär som i Uncharted 3, ger viktig information till berättelsen men tillhör spelets svagare delar rent spelmässigt.Vad miljöer och art design beträffar blåser Uncharted 4 mössan av det mesta på marknaden. Naughty Dogs sinne både för detaljer och storslagna vyer är sanslöst imponerande. Mest gillar jag dock det sätt på vilket historien berättas. Det finns något väldigt mänskligt här som jag inte riktigt sett i de tidigare spelen. Uppenbarligen lärde sig studion en hel del av arbetet med The Last of Us. Här finns inga karikatyrer längre. Bara människor av kött och blod. Personer med trovärdiga mål och motiv till sina handlingar. Betänk vilka action- och äventyrsspel du kan säga det om.

Det är ändå med vissa förbehåll jag ger spelet betyget 9/10. Rent spelmässigt hade jag faktiskt ofta roligare med Rise of the Tomb Raider. Här drivs jag framåt av berättelsen, som är den bästa i ett Uncharted-spel hittills, inte för att nästa hopp eller eldstrid nödvändigtvis är särskilt underhållande i sig.

När eftertexterna rullar är det egentligen få spelbara delar jag kan minnas direkt. Det som lyfter Uncharted 4 över de flesta andra spel i genren är berättelsen, karaktärerna och miljöerna. Striderna är fortfarande nio år efter det första spelet inte särskilt bra. Vapnen är förutsägbara och eldstriderna blir snabbt enformiga, även om sätten att ta kål på fiender nu har blivit något fler.

Det känns rätt och riktigt att det tar slut här. Konceptet skulle nog inte hålla för en runda till. Naughty Dog avslutar Nates äventyrliga karriär med den äran. Nu hoppas jag att de sätter punkt och vänder blad på riktigt.

Alla perfekta betyg där ute till trots kan jag konstatera att Uncharted 4 inte är det perfekta spelet eller ens det bästa denna studio har skapat. Den bedömningen har Naughty Dog i högsta grad sig själva att tacka för. Det är nämligen de som har lagt ribban så oerhört högt.


Nämen, titta. En låda!Taggar: Uncharted, Naughty Dog, Playstation 4

« Till bloggen

Kommentarer

Aleksandar Buntic21 maj 2016q

Jag ogillar också starkt det överdrivande användandet av ett objekt för att lösa platformspussel. Min tanke är att det är oerhört svårt att skapa bra platformskänsla (klättring-, hopp-, svingkänsla) i en realistisk miljö (i och för sig går det att diskutera hur realistiskt allt är i Uncharted). Det känns liksom nästan aldrig som att det är jag som gör något kontra att det känns som att någon programmerat det. Utfallet av ens platformsval känns styrt. Tycker Tomb Raider, Assassin's Creed och Uncharted serien alla känns förprogrammerade. Min favoritkänsla i ett spel är när jag som spelaren känner att det är jag som kontrollerar karaktären. Får mig att känna mig fri. Jag tror det realistiska temat är en anledning till att vi får så många lådor.

Uncharteds starkaste sida är att det verkligen känns som man är på ett stort äventyr med massa fina miljöer, historierna och de bra dialoger som förs mellan karaktärerna.

Shmuppen8125 maj 2016q

Om man bara ska spela ett Uncharted vilket ska man då spela?

Hans Li Engnell25 maj 2016q

Oj, svårt att säga. Jag tycker att Uncharted 2 är det bästa spelet. Men det kom 2009, så det är klart att det inte imponerar lika mycket i dag som det gjorde då om man bara hoppar rakt in.

Uncharted 4 blåser som sagt mössan av det mesta rent visuellt, det har den överlägset bästa berättelsen och är ett i de flesta avseende imponerande spel. Så om du nu ska envisas med att bara spela ett Uncharted, kör det senaste. Men jag tycker förstås att du borde spela Uncharted 2-3 också. :-)

Aleksandar Buntic25 maj 2016q

Shmuppen81:

Om man bara ska spela ett Uncharted vilket ska man då spela?


Det är helt beroende på vad du vill ha för upplevelse. Första Uncharted bygger upp många viktiga karaktärer som gör att Uncharted 4 känns mycket bättre.

Vill du ha en hel upplevelse så rekommenderar jag dig att börja från ettan och jobba dig uppåt (helst med någon/några månaders mellanrum).

Vill du ha den bästa gameplayupplevelsen i serien så är Uncharted 2 helt klart det bästa (tycker Uncharted 4 dock har bättre känsla kring vapnen).

Vill du ha den bästa storyn (utan buildup) så är ju Uncharted 4 det. Samt så himla fina miljöer och detaljrikedom kring allt.

Problemet är väl att många delar av Uncharted 1 känns väldigt utdaterade, och de flesta problemen rättades till med uppföljarna. Dock tycker jag att mötet med Elena och Sully är värda att upplevas.

Hans Li Engnell25 maj 2016q

Aleksandar Buntic:

Dock tycker jag att mötet med Elena och Sully är värda att upplevas.


Absolut.

Shmuppen8126 maj 2016q

Hmmm. Lutar mot 2an. Tack för svaren :)

Aleksandar Buntic26 maj 2016q

Shmuppen81:

Lutar mot 2an.


Min favoritdel i spelserien! Bra val! :)

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.