Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Hans Li Engnell

Registrerad: 16 jan 2002 18:10 Senaste besök: I går 20:41 Online: Nej

Tyresö www.frispel.net

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Håller E3 på att dö?

Hans Li Engnell31 maj 2016 18:411852 visningarKommentera: 14 !

Deltagarna blir färre. Nintendo är knappt där i år. Nedanstående diskussion hos Kinda Funny Games fick mig att fundera över om det nog inte är så att E3 har börjat spela ut sin roll.

Jag gillar E3. Under de senaste 20 åren har denna stora mässa, trots att jag aldrig ens besökt den och även om den bara sträcker sig över några dagar per år, varit en viktig del av mitt spelarliv genom alla minnen som jag kopplar till just E3.

Något slags höjdpunkt nåddes i fjol när Shenmue III utannonserades på Sonys scen. Tillsammans med nyheten att The Last Guardian är under utveckling till PlayStation 4 visade 2015 års E3-mässa många tvivlare att den faktiskt fortfarande kan överraska. Alla läckor till trots.

Men behövs E3? Den har i dag stark konkurrens från andra mässor, och i dagens informationssamhälle är vi aldrig längre än några klick bort från spelnyheter. Det är inte längre som när vi satt och bläddrade i Super PLAY och lusläste varje rad om den där stora mystiska mässan långt borta på andra sidan Atlanten som bara ett fåtal lyckliga fick möjlighet att besök. Världen har krympt sedan dess, marknaden har förändrats och såväl spelen som nyheterna om dem har kommit oss mycket närmare.

Nintendo har nedprioriterat E3 tre år i sträck och i år måste deras närvaro sägas vara oerhört spartansk. Andra väljer att inte vara där över huvud taget. Sony och Microsoft är visserligen fortfarande kvar med sin stora presskonferens, men hur länge? Jag tror att fler kommer skala ned sin närvaro på E3 till förmån för egna events.

Som spelkonsument tycker jag att E3 inte bara är kul för att det visas många spel på kort tid utan också för att detta är oerhört praktiskt. Jag får allt på en gång. Under några hektiska dagar presenteras spel till alla stora format och ny teknik avtäcks med jämna mellanrum (även om E3 kanske aldrig kommer vara forumet för avtäckningar av ny hårdvara igen).

Jag tycker ändå att E3 kan fylla en funktion. Världen behöver en stor spelmässa i USA. Men jag tror inte att den någonsin kommer bli lika stor och betydelsefull igen. Kanske är detta bara att acceptera. Marknaden förändras och vi med den. Utgivare, utvecklare och tekniktillverkare måste finna nya vägar.

Vilket är ditt favoritögonblick på E3 genom åren?

Taggar: E3

« Till bloggen

Kommentarer

Lizzarder 1 jun 2016q

Finns många stora ögonblick, men vad som ständigt dyker upp är när Nintendo visade första trailern till Twilligt Princess. Blev så glad och överraskad att jag nästan ramlade av stolen. :P

|Berra| 1 jun 2016q

Var nog när Microsoft visade upp Halo CE, kommer ihåg det som igår fast det nu är 16 år sedan.

Fick också prova spelet tidigt då min bror jobbade på MS och jag blev tagen direkt av spelets stämning.
Halo var det som fick mig att bli förälskad i Xbox.

E3 blir mindre och mindre känns det som då företagen hellre visar spelen på sina egna mässor.

Tror också att E3 ligger i fel årstid numera då dom flesta nya spelen inte är tillräckligt spelbara förrän på sommaren/hösten.

Karl Hungus 1 jun 2016q

När Final Fantasy VII Remake visades upp förra året. Publikens reaktioner, min egen reaktion. Det var ett svårslaget ögonblick. Spelet blir säkert inte så bra som jag vill, men just där och då så var det ett av de största spelrelaterade ögonblicken i mitt liv.

Aleksandar Buntic 1 jun 2016q

Problematiken är verkligen att E3 är ett stängt event. Om man kollar på de andra mässorna så ger de oftast möjligheten för vanligt folk (ej journalister och rika pampar) att komma förbi och testa spel eller andra aktiviteter. Tror de får tänka om och försöka inkludera sina konsumenter på något vis. Kanske en extra dag för allmänheten?

Batsugun 1 jun 2016q

Sen när började journalister skriva om spel och hänga på E3?

Aleksandar Buntic 1 jun 2016q

Batsugun:

journalister skriva om spel och hänga på E3


Sen alltid? dvs. speljournalister.

Batsugun 1 jun 2016q

När det kommer till människor som skriver om speI så handlar det väldigt sällan om några riktiga journalister.

Aleksandar Buntic 1 jun 2016q

Batsugun:

riktiga journalister.


Vet inte vad du definierar som riktiga journalister, men många av dom som är på E3 får betalt för just sin journalistik. Jag skulle klassa det som riktiga journalister? Det är ju precis som med vilken annan inriktning som helst? Eller du kanske inte klassar journalister som specifikt skriver om NHL för journalister?

Du får gärna definiera journalister för mig. Kan vara bra att veta. ^^

Tillbaka till frågan:
För mig är P.T demot något av det bästa jag varit med om. <3

Anonym 1 jun 2016q

E3 har gått upp som en sol men intresset, mitt intresse, hal fallit för varje år ett par år i rad nu. Mycket handlar, för min egen del, om hur fokus lyfts bort från E3 till andra sammanhang. E3 känns som det har blivit mer av en sammanfattning och mindre av en plats för utannonsering. Men med det sagt, det är klart att det är svårt att hävda att Sony inte släppte bomber som fan när de gick ut med Shenmue 3, The Last Guardian och Final Fantasy 7... och så vidare.

Men effekten känns inte riktigt likadan.

Idag bombarderas vi av nyheter, typ dagligen... ibland flertalet gånger om dagen... så man lyfter inte riktigt på ögonbrynen på samma vis längre av de där lite större utannonseranden man möts av.

Man = jag.

Jag brinner inte speciellt hårt för Zelda, men det skall bli intressant att se i vilken riktning Nintendo valt att ta spelet.

Det är väl också ungefär så mycket som jag känner att jag har orkat engagera mig i vad som väntar under årets E3.

Och det känns inte som en speciellt stor grej, för mig, ändå.

Tror jag håller på att tappa gnistan.

Aleksandar Buntic 1 jun 2016q

Ja, det är det som är intressant. Vi kommer i kontakt med nyheter på en helt annan nivå än när E3 startade. Och det leder till att de stora spelbolagen har andra verktyg för att förmedla det dom vill förmedla direkt till oss konsumenterna. Dessutom kan de ha mer kontroll över sina kära varumärken genom att undvika misslyckade live-demos och stela tal.

Sony har ju redan skapat sin egna mässa, och den tror jag kommer fortsätta växa. Likaså Blizzard och säkert andra jag inte kommer på just nu.

EA verkar vilja gå samma håll.

Jag tror det är viktigt att få med konsumenterna i sina evenemang för att det skall lyckas överleva den nya vågen av digitala verktyg för kommunikation (Facebook, Youtube, Twitch, Twitter, Instagram etc).

Batsugun 1 jun 2016q

Jo, visst finns det spelpress som gör ett bra jobb. Givetvis. Ber om ursäkt för att jag lät väl gnällig tidigare. Men sen är det är ju faktiskt så att "speljournalistik" överlag har ett ganska sunkigt rykte.

Aleksandar Buntic 1 jun 2016q

Jag tycker bara det var en väldigt tråkig attityd. Det finns många inom speljournalistiken som gör ett fantastisk jobb och som verkligen vill påverka industrin. Pusha den framåt. De som brinner för spel. Det är ju just denna attityd som bidrar med att speljournalistikens rykte inte är så attraktivt. Stigmatiserande av speljournalistik 101.

delarge84 2 jun 2016q

Det börjar likna mer av en MS/Sony-mässa än en stor spelmässa. Men Nintendo har också varit irrelevant för TGS sedan utannonseringen av N64, så det är ingen nyhet för många att Nintendo vill göra det till sin "egen grej". Sony har fyra mässor att utannonsera spel när man införde Playstation Experience och MS har tacklat av TGS och förlitar sig idag enbart på E3 och Gamescom.

Nintendo överlag känns skakigt och instabilt, folk sa så likadant när N satt på framgångar med GBA inför en temporärt växande bärbar spelmarknad. Då hade man kvar sin klassiska presskonferens i Kyoto som var dedikerade till nya spelutannonseringar och kontraktavtal med tredjeparten (blev väldigt många sådana under Iwatas styre). Idag vill man inte ens ha kvar den som var ett slags komplement till Nintendos frånvaro på TGS, man hade också en egen liten Nintendo-mässa för besökare och fans. Även den är borta nu.

Nu så börjar E3 hamna i samma situation som TGS där fler förstapartsgivare lämnar mässan. Förra året kändes TGS väldigt anonym med ett stort myller av mobilspelutställare och en hörna dedikerad till Playstation, MS frånvaro gjorde att mässan blev mindre. Så kommer även fallet att bli med E3 om Nintendo lämnar den permanent.

vanillavice 3 jun 2016q

Hela spelindustrin har blivit ointressant. Och med det har E3 blivit det samma. Nu när inte Nintendo bryr sig längre bryr inte jag mig heller.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.