Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Hans Li Engnell

Registrerad: 16 jan 2002 18:10 Senaste besök: I dag 06:10 Online: Nej

Tyresö www.frispel.net

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Bortom generationer

Hans Li Engnell15 jun 2016 02:181341 visningarKommentera: 1 !

Xbox One. Xbox One S. Project Scorpio. Den som trodde att Microsoft skulle rida ut den här generationen i väntan på att få slå tillbaka i nästa, eller kanske rent av minska sitt stöd för Xbox, fick fel. Tvärtom satsar de nu mer på Xbox än tidigare.

Genom de beslut som presenterades, eller snarare bekräftades, på E3 i år förändrar Microsoft sin affärsmodell. De överger den flera decennier långa traditionen med konsolgenerationer. Sony kommer vara först ut med sin PS4 Neo senare i år. Konsolbranschen kommer aldrig mer bli sig lik.

Detta är ett stort steg för hela branschen, och alla är inte lika glada. Jag har varit skeptisk till uppdateringar av det här slaget, främst för att jag spelar på konsol just för att slippa uppdatera. Styrkan i att äga en spelkonsol är att allt kommer färdigt i paketet. Jag kan lägga alla pengar på spel i stället för nya grafikkort.

Nu vill både Sony och Microsoft att vi ska uppgradera genom att köpa den senaste av deras konsoluppdateringar, må det vara en slimmad modell som dessutom har lite mer krut eller en betydligt mer kraftfull modell något senare.

Konsoler har alltid förändrats på utsidan – nu sker de stora förändringarna på insidan, vilket är nytt. Microsofts vision har en uppenbar fördel, och det är att både spel och tillbehör ska fungera med alla Xbox One-plattformar.

Vi ska dessutom minnas när Scorpio är tänkt att landa: hösten 2017. Då har Xbox One varit ute på marknaden i fyra år och närmar sig därmed den tid då det brukar börja pratas om en ny generation. Microsoft ersatte exempelvis sin första Xbox med Xbox 360 efter ynka fyra år, och det gjordes knappast med oss konsumenter i åtanke. Den här gången finns det faktiskt fördelar för oss som konsumenter.

Ju mer jag tänker på det, desto mer positiv blir jag trots allt till uppdateringar. Om de görs rätt. ”Ingen ska lämnas efter”, säger Phil Spencer och låter som en socialdemokratisk partiordförande. Om det stämmer, om spelen blir kompatibla mellan Xbox One, Xbox One S och Xbox One Scorpio, har jag egentligen inget att invända.

Men vi ska betänka att Microsoft har sagt att det är upp till utvecklarna att bestämma om de vill göra sina Scorpio-spel kompatibla även till den första modellen av Xbox One. Det är alltså möjligt att vi kommer få se en uppdelning i vilka spel som fungerar till vilken Xbox One-konsol. Vilket ju kan bli snurrigt (även om det inte vore unikt).

Jag vill inte se ett debacle som liknar det Sega ställde till med när de hade Mega Drive, 32X och Mega-CD ute på marknaden samtidigt, och jag kan förstås se hur mammor får svårt att köpa spel till sin Xbox-spelande unge när det redan i dag är lite svårt att välja mellan olika modeller med olika stor hårddisk.

Trots allt kan det här nog bli ganska bra. Om det, som sagt, görs rätt.

När jag ser Xbox One S tänker jag att detta skulle ha varit den konsol som Microsoft lanserade 2013. En liten, fräckt designad konsol som luktar framtid. Inbyggd strömförsörjning. Stående (vilket gör att den ser ut som en router). Ingen Kinect. Vit som en ängel (jag räknar dock med att den kommer i svart). Även om jag inte är vän av den kantiga design som både Sony och Microsoft har valt den här generationen är Xbox One S betydligt snyggare än det schabrak vi har i dag.

Om det hade varit Xbox One S som Microsoft lanserat för snart fyra år sedan, hade lyckan för formatet kanske varit en helt annan. Det får vi aldrig veta. Vi vet däremot en sak: lika säkert som det är att Microsoft begår misstag i varje generation, lika säkert är det att de förmår lära av dem. Xbox One S visar detta.

När Xbox-chefen Phil Spencer talar om att riva murar och ta spelandet bortom generationer menar han faktiskt allvar. Jag tror att det var en glimt av framtiden vi såg på scenen i Galen Center den 13 juni 2016. Och framtiden ser ljus ut för oss spelare.

Även konservativa gubbar som undertecknad måste inse att marknaden förändras, och att det ibland kan bli bra ändå.

Taggar: Xbox One, Microsoft, spelkonsoler

« Till bloggen

Kommentarer

Zamorano1615 jun 2016q

Intressant läsning. Jag delar de flesta uppfattningarna. Jag tycker också att säg 5000kr var fjärde år är en ok takt att behöva betala. Men för täta uppdateringar vore både dyrt och tråkigt. Isf är ju nästan PC att föredra.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.