Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Hans Li Engnell

Registrerad: 16 jan 2002 18:10 Senaste besök: I går 19:58 Online: Nej

Tyresö www.frispel.net

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

På en kinesisk lånecykel

Hans Li Engnell 6 jul 2016 20:491711 visningarKommentera: 9 !

Femton år har gått sedan jag upptäckte Kina på ett studentrum i Uppsala med en Dreamcast-kontroll i händerna. Nu hade det blivit dags att besöka de där områdena som inspirerade Yu Suzuki i Shenmue II.

På en kinesisk lånecykel skumpar vi fram över det sydkinesiska landskapet i Guangxiprovinsen, ömsom på asfalts- och ömsom på skogsvägar. Miljön med Yulong-floden på ena sidan och de världskända så kallade sockertoppsbergen på den andra är så pass förförisk att jag glömmer lukten av både avgaser och avlopp när vi svänger ned mot floden och bort från bebyggelsen och trafiken för en stund. Lukten av gräs och någon obekant blomma kommer och försvinner.

Det är en svårslaget naturskön omgivning, en sådan där man känner för att stanna till hela tiden och bara stirra. Värmen trycker emellertid på, och när även solen efter ett tag behagar titta fram bakom de skingrande molnen vrids termostaten på ytterligare. Det är säkrast att hålla sig i rörelse för att åtminstone få lite fläktande vindar mot min svettlackande panna.


Landsbygd.

Kina är kontrasternas land. Att det i egenskap av ett statskapitalistiskt rike styrs under kommunistiska paroller känns därför inte ens särskilt konstigt längre. Hela det politiska systemet är en charad, ett slags skådespel där väldigt lite du ser är på riktigt.

Kontrasterna är uppenbara även med blotta ögat. Det spelar ingen roll om du besöker landets största megastäder eller en liten by på en bergssluttning. I städerna kontrasteras den traditionella bebyggelsen av gigantiskt höga skyskrapor i glas. Tusenårig tradition och vulgär modernitet, sida vid sida.

På landet är det något annat som stör. Bortsett från naturen ser den kinesiska landsbygden snarare ut som något från efter apokalypsen. Fallfärdiga ruckel, skräp, halvbyggda hus och hotell (som förmodligen aldrig blir klara eftersom pengarna hann ta slut) möter din blick. En vinglande trave med trasiga bussdäck här, en hög med rött tegel där. Landsbygden lider inte direkt av ett överdrivet ordningssinne.

Den som letar pittoresk och välskött landsbygd i Kina får förmodligen leta förgäves. Medveten om att det är så här det ser ut går det emellertid att ta till sig av det som faktiskt är vackert. Och givetvis av maten, som nästan utan undantag är vällagad och god.


Muddy stream.

När vi cyklar längs Yulong-floden vid Yangshuo, som ligger några mil sydost om Guilin, letar jag efter en väg ned. Vi kliver av cykeln och tar en promenad genom en delvis upptrampad stig med oklart slutmål men når till slut själva floden. Jag lägger märke till att den är precis så brun som Yu Suzuki framställde floden i Shenmue II (om det nu inte är Lifloden). Jag intalar mig för stunden att färgen har mer med omgivningens rödbruna lera än föroreningar att göra.

Särskilt mycket Shenmue-känsla kan jag inte frammana, omgivningarna till trots. Det är väl en påminnelse om det där oundvikliga gapet mellan fantasi och realitet, mellan spel och verklighet.

Men det är ändå en känsla av tillfredsställelse att äntligen, 15 år efter att jag först såg dessa miljöer avbildade i ett TV-spel och blev nyfiken på Kina, har tagit mig ända hit.

Guangxi är en fattig provins men förmodligen en av de vackraste (städerna Guilin och Yangshuo är emellertid inte så mycket att besöka). Bergen, dalarna, floderna och det frodiga landskapet bildar en naturskön idyll, åtminstone på håll. Det är lätt att förstå varför just detta landskap är avbildat på så många tavlor som säljs till turister runt om i Kina och även finns på den kinesiska 20 yuan-sedeln.

I Shenmue II lät sig Yu Suzuki inspireras av miljöer som fascinerat konstnärer i tvåtusen år. Nu har han scoutat miljöer inför Shenmue III. Att säga att jag ser fram emot resultatet i interaktiv form är en underdrift. Det kan mycket väl resultera i en annan resa i framtiden.

Taggar: Shenmue, Resor

« Till bloggen

Kommentarer

ZidaneIX 6 jul 2016q

Väldigt spännande läsning. Har sett fram emot detta inlägg.

Det är synd om det är mycket på den kinesiska landsbygden som inte ser ut som man hade föreställt sig samt om det är mycket som är förorenat.

Men bilderna du har postat var onekligen vackra och får mig att tänka på scenen där Ryo anländer till Guilin med båten.

ayooo 6 jul 2016q

Värmen, ja. Gissar på 35-40 grader, någonting? Minns själv hur jag svettades som en galning de tre somrar jag spenderade borta i Asien. Man försöker att hålla sig i skuggan så mycket som möjligt, och visst hjälper det lite grann, men svettas gör man ändå.

På något sätt tycker jag att den här enorma skillnaden som finns i byggnader och allting annat är lite charmig, även om den så klart inte är det för de stackare som bor i fallfärdiga ruckel. Men det känns äkta liksom. Här pågår modernisering, på gott och ont.

Har aldrig spelat Shenmue, men blir lite små-sugen nu. Fast helst hade jag åkt tillbaka till Asien igen. Det är ganska exakt fem år sedan jag flyttade hem till Sverige, och saknaden blir större för varje dag som går.

Shmuppen81 7 jul 2016q

Härligt!

Hans Li Engnell 7 jul 2016q

ZidaneIX:

Men bilderna du har postat var onekligen vackra och får mig att tänka på scenen där Ryo anländer till Guilin med båten.


Just den där scenen ger mig fortfarande rysningar. Någon by som heter Bailu har jag däremot inte lyckats hitta (däremot finns det en by som heter Baili inte så långt ifrån Yangshuo. Jag hade tänkt cykla dit för skojs skull, men det var för varmt).

ayooo:

Det är ganska exakt fem år sedan jag flyttade hem till Sverige, och saknaden blir större för varje dag som går.


Ja, just ja. Jag minns att vi har haft någon diskussion om det när du bodde i Asien (eller om du kanske hade hunnit flytta hem då). Var bodde du någonstans?

ayooo 7 jul 2016q

Hans Li Engnell:

Jag minns att vi har haft någon diskussion om det när du bodde i Asien (eller om du kanske hade hunnit flytta hem då). Var bodde du någonstans?


Nu när du säger det, så... det kan nog stämma att vi har pratat om det vid något tillfälle. Jag bodde i Taiwan, läste kinesiska där i två år. Har inte rest runt i själva Kina (skulle gärna vilja göra det), bara varit i Beijing och Hong Kong, men jag känner igen det du beskriver ifrån Taiwan. Skillnaderna är väl ännu större i Kina, men även i Taiwan kan man se riktigt risiga byggnader. Främst ute på landsbygden eller uppe i bergen, men det händer att man stöter på byggnader som ser närmast fallfärdiga ut även mitt inne i stan. Min tjej kommer ifrån ett litet samhälle i södra Taiwan, och man kan väl säga att det är rätt stor skillnad i modernitet mot Taipei där vi bodde.

Rikard Halvarsson 7 jul 2016q

Vilken cool resa, låter oerhört skönt att bara cykla fram på den kinesiska landsbygden - i Shenmues fotspår. :) Blir lite avundsjuk, vill också åka dit nu!

littlejay 8 jul 2016q

Givet att du heter Li i mellannamn och har en sådan förkärlek för Shenmue så har jag alltid föreställt mig att du har kinesiskt påbrå och fått den kinesiska kulturen med bröstmjölken. Intressant hur man tar saker för givet. :)

Mysigt inlägg i alla fall, den kinesiska landsbygden är en svart fläck på min karta.

Hans Li Engnell 9 jul 2016q

Det var ju faktiskt inget dumt antagande. Men mitt mellannamn är min frus ursprungliga efternamn. :-)

Oregondanne 9 jul 2016q

Härligt inlägg. Intressant perspektiv. Aldrig varit i Kina ännu (förutom Taiwan, men det räknas ju bara enligt kineserna själva) men känner mig sugen på att åka tillbaka till Japan och Korea via Transsibiriska järnvägen...

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.