Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Hans Li Engnell

Registrerad: 16 jan 2002 18:10 Senaste besök: I går 14:23 Online: Nej

Tyresö www.frispel.net

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Nvidia Shield och jag (eller hur man ger efter för ha-begäret)

Hans Li Engnell 1 aug 2016 21:472293 visningarKommentera: 8 !

Vi har alla känt det. Det där starka begäret efter något. Det är både befriande och lite skrämmande att ge efter. Men nu gjorde jag det. Jag gick in och köpte Nvidia Shield Android TV.

Jag har varit intresserad av Nvidia Shield ända sedan den släpptes. Skälet är att hemmet saknar en all-in-one streamingbox. När jag köpte min Samsung smart-TV för snart fyra år sedan trodde jag att jag hädanefter skulle slippa fler lådor under TV:n för annat än spel. Men det var ju inget annat än en from förhoppning, visade det sig.

YouTube och Netflix fanns där, och jag tog för givet att fler appar skulle följa. Icke.

Den enda app jag använt flitigt är Netflix. Den är visserligen inte alls lika katastrofal som YouTube-appen men långsammare och sämre än i datorn. Den låser sig rätt ofta.

Så resultatet har varit spretigt med Netflix direkt i TV:n, YouTube via någon av mina konsoler medan SVT Play och TV4 Play inte fungerat någonstans.

Jag ville ha en box som klarar allt detta och dessutom bättre än alla andra. Därför blev jag sugen på Shield med bäst prestanda och kvalitetskänsla. Att det även går att spela på den, antingen via Google Play eller genom att streama från datorn, är en bonus men förmodligen inget jag kommer dra nytta av särskilt ofta eftersom både Xbox One och PlayStation 4 står inkopplade.

Det är väl egentligen bara priset som avskräckte lite. 1890 kr (16gb-modellen) är mycket för en streamingbox, men jag var på gott humör. Tillkommer gör närmare 600 kr för en fjärrkontroll (om man inte vill använda handkontrollen för navigering, vilket i och för sig fungerar utmärkt också) och 330 kr för att kunna ställa konsolen på högkant i det tunga stället av metall.

Nå, så blev det.

Efter några minuter av uppdateringar står den bredvid TV:n och sprider sitt mysiga gröna sken. Rapp som fan, inget lagg, med fler appar än jag kan överblicka samt stöd för surroundljud och 4K.

Handkontrollen påstås vara "the most advanced game controller". Nåja. Första intrycket är att den är klumpig och oergonomisk, men efter att ha använt den ett litet tag har jag börjat ändra åsikt. Åtminstone lite. Den bär tydliga drag från Xbox-kontrollen och vilar rätt skönt i händerna. Ett sämre styrkors och inte lika bra axelknappar är ett minus, men i övrigt är den helt OK.

Röststyrningen är överraskande bra. Men det återstår att se om jag fortfarande kommer använda den om ett halvår.

Fjärrkontrollen är liten, platt och lätt att använda. Den tryckkänsliga plattan är precis lagom känslig. Och äntligen fungerar också mitt trådlösa tangentbord som min TV av någon anledning inte gillade.

Det kostade en slant men det känns redan som en bra investering. Jag har full kontroll över vardagsrummet igen.

För en mer ingående genomgång av Nvidia Shield rekommenderas denna recension. Mina egna tankar har jag sammanfattat i en recension här.Taggar: Nvidia Shield, teknik, Android

« Till bloggen

Kommentarer

undertaker 2 aug 2016q

Jag köpte tabletten av zippis här av samma orsak och investerade i handkontrollen. Jag tycker dock den är lååååångt bättre än xbox controllern på alla vis, speciellt styrkorset fungerar mycket bättre (ej testat xone).
Jag är supernöjd och nu lirar jag även touchspel :p

Hans Li Engnell 2 aug 2016q

Jag måste använda den längre för att ge den en rättvis chans, men den är inte greppvänlig och skön direkt från första ögonblicket som Xbox One-kontrollen är. Styrkorset är möjligen bättre än på Xbox 360-kontrollen, men Microsoft förbättrade ju just denna del på sin nya handkontroll.

Jag undrar för övrigt hur många Shield (både tablet och konsol) som Nvidia har sålt hittills. Inte många, förmodligen. Den som vill ha en tvingas leta lite.

undertaker 2 aug 2016q

Ja men greppet är något man blir van.
Jag hade kört mycket pc ett tag när jag köpte min, så det enda jag kunde för stunden relatera till var wii motes (och det är inte samma ). Så jag tyckte faktiskt allt var kanon. Det enda jag inte gillade var att mot pc som jag körde så buggade den första gången jag skulle köra, vilket gav ett tveksamt intryck.

Nej den säljer nog rätt svagt, vilket är synd eftersom den är extremt bra. Jag har inte tidigare haft någon lust för en platta, men shielden är så grymt mycket bättre än alternativen som jag provat (arbetat i affär en kortis, polare som är apple supporter).

Det som är lite spännande är vad shield kan göra för att öka värdet, för att ta bort pennan på tabletten eller att skicka med tillbehör verkar inte fungera..

Mattias Leisky 4 aug 2016q

Du funderade inte på en Chromecast för din streaming? Skaffade först en till min ena TV (Sony, som knappt har några appar) men det blev även en till min Samsung-TV. Hade dock inte så stora problem med smartTV-funktionen där som du verkat ha, kanske berodde det på att jag körde med nätverkskabel rätt in i TVn. Hursomhelst är Chromecast oslagbar. I princip alla nättjänster av värde finns och det mesta startar kvickt (ännu kvickare med tvåan, vad jag hört, men har själv bara första generationens).

Kanske söker du funktioner i Shield som bara finns där? Undrar bara lite varför du valde den och inte Chromecast om det nu var streamingen du var ute efter.

Hans Li Engnell 5 aug 2016q

Berättigad fråga. Jag tittade förstås på Chromecast också, samt Roku, Nexus m.fl. Det som gjorde att jag till slut valde den dyrare Nvidia Shield var dess bredd.

Ja, jag vill kunna streama, men bättre är att faktiskt ha de viktigaste apparna direkt i TV:n i stället för att streama dem från ex. telefonen. (Detta var min tanke med att köpa en smart-TV, men Samsung har inte gjort ett så bra jobb här, lindrigt uttryckt). Nu har jag både möjligheten att streama men samtidigt alla de viktigaste apparna direkt tillgängliga när jag sätter på Shield.

Sedan lockade prestandan också. Stöd för 4K gör att den känns som en trygg investering även på några års sikt, så köpet var även med vårt framtida nya boende i åtanke (när jag då kommer köpa en 4K-TV). Och, ska villigt erkännas, jag är en sucker för sexig elektronik. :-)

Jag tror för övrigt inte att bristerna i min smart-TV har med nätverket att göra utan snarare med att apparna helt enkelt är sämre. När jag använder Netflix i min Shield nu går det märkbart snabbare, den behöver inte ladda och eftersom appen ser ut precis som i datorn är den snyggare och mer överskådlig änb Samsungs Netflix-app. Samma nätverk som tidigare, förstås.

Bleatlessness 5 aug 2016q

Trodde du ville utvärdera en potentiell NX. :P

Mattias Leisky:

Chromecast


Sjukt bra och prisvärd produkt! Den går varm ofta hos oss.

Hans Li Engnell:

en trygg investering även på några års sikt


Det är generellt sett en dålig idé att investera i teknik för "framtidssäkerhet". Brukar sluta med att man köpt något onödigt dyrt man ändå måste byta ut om några år.

(Motpolen finns visserligen också; att vara dumsnål och köpa skit man måste byta ut om några månader.)

undertaker 8 aug 2016q

Jag läste dina tankar och tycker det är kul att se.
jag håller med om mycket, och är lite mer positiv till några grejer.
men betyget skulle nog bli det samma.

Jag har ju som sagt plattan, men jag använder min till samma saker. Jag är imponerad över kontrollen i förhållande till 360 kontrollern, tänkte aldrig på current gen. Och spelandet ser jag mer som en mobil enhet man kan docka, alltså inte ps4/xone, utan snarare 3ds/vita eller ipad/droids. Och i förhållande til ldet har den faktiskt ett rätt sweet utbud. Jag lirar som sagt hearthstone och numer vainglory på min väldigt ofta.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.