Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Hans Li Engnell

Registrerad: 16 jan 2002 18:10 Senaste besök: I dag 08:45 Online: Nej

Tyresö www.frispel.net

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Nintendo: "Vi måste kommunicera tydligare"

Hans Li Engnell26 aug 2016 11:052338 visningarKommentera: 32 !

Vi närmar oss en avtäckning av den beryktade NX. Någon gång i september bör det ske, verkar de flesta överens om.

Nintendo of Americas Reggie Fils-Aime har i en intervju pratat om hur de ska undvika misstagen som begicks med Wii U när de nu planerar lanseringen av nästa plattform.

Enligt "Reggie" behöver Nintendo vara tydligare i sin marknadsföring och kommunikation med konsumenten, alltså bättre förklara vad produkten handlar om:

One of the things that we have to do better when we launch the NX—we have to do a better job communicating the positioning for the product. We have to do a better job helping people to understand its uniqueness and what that means for the game playing experience. And we have to do a better job from a software planning standpoint to have that continuous beat of great new games that are motivating more and more people to pick up the hardware and more and more people to pick up the software. Those are the critical lessons. And as I verbalize them, they’re really traditional lessons within the industry. You have to make sure people understand the concept, you have to make sure you’ve got a great library of games, and when you do that, you tend to do well.

I mitt tycke förenklar och skönmålar Reggie Fils-Aime de problem som Wii U led av. Han säger mellan raderna att det var kunderna det var fel på, ty de förstod inte storheten och det "unika" i Wii U. Därmed liknar han partisekreteraren efter ett förlorat val: "Det är inte politiken det är fel på, vi lyckades bara inte få ut vårt budskap."

Reggie Fils-Aime har fel i sak. Det grundläggande problemet handlade inte i första hand om att folk inte "fattade konceptet" eller att marknadsföringen var för dålig. Det handlade om ett dåligt koncept.

Wii U var en produkt som led av en rad tankefel och motsägelser och i slutändan en konsol som inte tilltalade andra än de mest inbitna Nintendo-fansen. Jag tror inte att vare sig bättre marknadsföring eller tydligare kommunikation om det unika i plattformen hade kunnat förvandla Wii U till en succéprodukt.

Att ha tillräckligt med spel tillgängliga för att undvika långa perioder av torka är förstås viktigt. Det är en läxa som Nintendo upprepade gånger sagt att de ska lära sig men som de nu förmodligen faktiskt har tagit lärdom av eftersom de omstrukturerar sin spelutveckling och, såvitt vi kan bedöma, satsar på en gemensam plattform. Det bådar för kortare intervaller mellan utgivna spel.

Det är däremot ett potentiellt varningstecken i att Reggie Fils-Aime inte nämner relationen till tredjepartsutvecklarna. Har Nintendo gett upp att försöka locka de stora kanonerna som EA, Activision och Blizzard?

Jag brukar ha en fäbless för lite udda prylar. Jag köpte till och med den hopplösa N-Gage. Men ibland måste man bara acceptera att något är dåligt, att det gick fel i tankeprocessen när produkten utvecklades, att det helt enkelt blev fel.

Nintendo har kanske dragit de slutsatserna internt, men om så är fallet är de inte beredda att yppa något utåt. Vilket å andra sidan är rätt typiskt det stolta Nintendo.

Vi lär bli varse vilka slutsatser som har dragits av Wii U bara genom att titta på vad NX är för något. När vi nu får möjlighet att göra det.Taggar: Nintendo, wii u, NX, spelkonsoler

« Till bloggen

Kommentarer

Bleatlessness26 aug 2016q

De sa samma sak om strömmen av spel inför Wii U. Tredjepart svek rejält, och även om jag inte räknat efter så har Nintendo själva pumpat ut många kvalitetsspel till Wii U. Däremot går den samma öde till mötes som alla Nintendo-maskiner efter SNES och har en riktigt svag slutperiod. Jämför med alla Playstation (och NES och SNES för den delen) som haft en riktigt bra ålderns höst tack vare sin popularitet.

Anonym26 aug 2016q

Hade saker bara sätt annorlunda ut så hade Wii U varit en riktigt perfekt konsol.
Wii U har varit till stor glädje för mig och jag håller med om att den blev mest anpassad åt fansen. Men hade Nintendo istället samarbetat bättre med tredjeparts utvecklarna och annonserat bättre så att det hade förklarats bättre att det handlade om en ny konsol.
Tyvärr misslyckades Nintendo med allt det viktiga kring konsolen och i ärlighetens namn så kändes det mer som om Nintendo istället sket i att över huvud taget ens bry sig om att göra något åt saken.

Visst, jag tror inte att Wii U hade blivit en lika stor succé som Wii om Nintendo inte hade misslyckats så rejält med detta. Men även om Nintendo har lärt sig något sedan denna generationen och inte gör samma misstag med NX så tror jag ändå inte att ens NX kommer att komma i närheten av Wii's framgång.

Hans Li Engnell26 aug 2016q

NX kan förstås komma att bli framgångsrik även om den inte är i närheten av de försäljningssiffror som Wii presterade. Wii var ett fenomen, slagen endast av PS2 om vi räknar i rena siffror men inte alls lika långlivad. Det blir därför skevt att ens sikta på Wii, vilket Nintendo talande nog gjorde med Wii U.

http://highdefgalaxy.blogspot.se/2016/07/nintendo-forvantade...

|Berra|26 aug 2016q

Tycker dom redan har misslyckats kommunikationen med sitt hokus pokus kring NX. Känns som dom försöker göra den unik redan långt innan presentationen men sen när man väl ser den tror jag det blir typ, det visste vi ju redan. Varför göra sånt hysch hysch när allt redan varit ute.

Men jag är otroligt skeptisk till NX, kanske inte som spelunderhållning men tror inte Nintendo har förbättrat sig vad gäller kommunikation och kunna övertyga nya köpare framförallt.

Kommer bli förvånad om den säljer över 15 miljoner under sin livstid, men frågan är om Nintendo behöver större userbase än så när deras spel ändå säljer 3-4 miljoner.

Tror det kommer vara fortsatt samma problem med tredjepart som det alltid varit med Nintendo.

Hans Li Engnell26 aug 2016q

|Berra|:

Tror det kommer vara fortsatt samma problem med tredjepart som det alltid varit med Nintendo.


Det är ganska sannolikt. Men eftersom Nintendo nu verkar sikta på en enda plattform kommer spelutvecklingen underlättas. Men visst, utan EA inget FIFA eller NHL. Och förmodligen inget Call of Duty eller Battlefield heller.

lonian27 aug 2016q

Undrar hur mycket de kommer satsa på dlc.

sanojas7527 aug 2016q

Men ibland måste man bara acceptera att något är dåligt, att

Menar du att WiiU är dålig? Att den inte sålde som förväntat och blev missförstådd är dåligt men konsolen och en uppsjö spel är inte dåligt. Jag äger alla moderna konsoler utom PSVita, har haft alla nintendo, sega, sony och ms konsoler och wiiu är en av de bästa enligt mig.

Hans Li Engnell27 aug 2016q

sanojas75:

Menar du att WiiU är dålig?


Ja, jag menar att Wii U är ett misslyckande, inte bara försäljningsmässigt. Det betyder inte att alla spel till den är dåliga. Det finns gott om konsoler som misslyckats kommersiellt och/eller varit rätt kassa och ändå haft en del riktigt bra spel. Det är ingen motsättning.

Du är givetvis fri att gilla Wii U ändå. :-)

sanojas7527 aug 2016q

Hans Li Engnell:

Ja, jag menar att Wii U är ett misslyckande, inte bara försäljningsmässigt. Det betyder inte att alla spel till den är dåliga. Det finns gott om konsoler som misslyckats kommersiellt och/eller varit rätt kassa och ändå haft en del riktigt bra spel. Det är ingen motsättning.


Ok, men du bör ju ha införskaffat en konsol och även spelat många spel till konsolen för att ha en hands on relation till den? Jag förutsätter att du har det, annars är det svårt att ta dina åsikter om konsolen på allvar. Visst får man ha åsikter på avstånd och tycka att det finns anmärkningsvärt dåliga beslut ifrån företag, det är en sak. Om man ogillar Nintendospel så är det ju så, då är ju både konsol och spel alltid "dåliga". Du är fri att tycka vad du vill, även jag, jag deklarerar inte att jag tycker psvita är en dålig konsol, kanske att den är dåligt skött ifrån Sony, men inte ang spelen och känslan i konsolen, för jag äger den inte och har ingen egen upplevelse. Du är givetvis fri att skriva vad du vill ändå:)

Bleatlessness27 aug 2016q

Jag har en begränsad erfarenhet med Wii U, men många timmar Wii bakom mig. Något som står klart är att Nintendo inte har en konsol som lever upp till samtidens krav på OS och online. Allting är sådär Nintendo-charmigt men också klumpigt och långsamt. Det är som alltid på spelen de briljerar.

lonian28 aug 2016q

Personligen tycker jag wiiu är dålig. Inte pga spelen eller kraften i konsolen utan pga konceptet och gamepaden samt onlineupplevelsen.

Hans Li Engnell28 aug 2016q

sanojas75:

Ok, men du bör ju ha införskaffat en konsol och även spelat många spel till konsolen för att ha en hands on relation till den?


Detta är en märklig utgångspunkt, tycker jag. Givetvis måste man ha någon sorts erfarenhet av produkten innan man uttalar sig rent subjektivt om den, men jag ska inte behöva lägga ut tusentals kr på något jag inte vill ha för att kunna säga att jag inte gillar produkten i fråga. Tänk, ingen skulle kunna tycka någonting om N-Gage då. Jag ägde en, men de flesta som tyckte det var en oattraktiv produkt gjorde det inte. Just därför att den var oattraktiv!

lonian:

Personligen tycker jag wiiu är dålig. Inte pga spelen eller kraften i konsolen utan pga konceptet och gamepaden samt onlineupplevelsen.


Precis så.

sanojas7528 aug 2016q

Hans Li Engnell:

Tänk, ingen skulle kunna tycka någonting om N-Gage då.


Det är klart man kan tycka till om ngage, men jag anser inte att jag kan säga att den är dålig, för jag har ingen och har aldrig ens känt på en.

lonian:

Personligen tycker jag wiiu är dålig. Inte pga spelen eller kraften i konsolen utan pga konceptet och gamepaden samt onlineupplevelsen.


Nu framstår jag som nån wiiuförsvarare här och det är inte min mening, jag hade haft samma uppfattning om vi pratade nån annan konsol Vad har man en spelkonsol till? Att spela spel på? Kanske lite netflix och surfa på internet? Att tycka att en konsol är dålig och inte basera det på speleutbudet tycker jag är lite skumt, det finns alternativ till gamepaden och att mötas i mk8 eller nåt annat onlinespel funkar utmärkt och är dessutom gratis. Konceptet kan jag väl förstå att man kan ogilla, men det är väldigt få spel som tvingar dig använda gamepaden.

sanojas7528 aug 2016q

Hans Li Engnell:

men jag ska inte behöva lägga ut tusentals kr på något jag inte vill ha


Detär klart du inte ska lägga ut tusentals kr på nåt du inte vill ha, det skulle jag aldrig göra, jag har ingen spel pc, har altid tyckt att det känns osexigt och obekvämt på nåt sätt, inte dåligt, för det vill jag inte säga, för jag har ingen erfarenhet av av pc.

Bleatlessness28 aug 2016q

sanojas75:

Det är klart man kan tycka till om ngage, men jag anser inte att jag kan säga att den är dålig, för jag har ingen och har aldrig ens känt på en.


Så med vetskapen om att man behövde ta bort batteriet för att byta spel, men att du aldrig rört vid den gör att du inte kan säga något om den? Jag köper inte hela argumentet. Klart man ska ha underbyggda argument, och klart att vissa aspekter bara blir tydliga vid användande. Men vissa saker kan man vet ändå.

sanojas75:

Att tycka att en konsol är dålig och inte basera det på speleutbudet tycker jag är lite skum


Jag ser inget som helst fel i att skilja på maskinen som sådan och dess spel. Precis som bolaget. Nintendo på 80- och 90-tal körde med sviniga affärsmetoder men spottade ur sig underbara spel.

I motsats anser många att Vita är en fin maskin men som blir styvmoderligt behandlad.

sanojas75:

få spel som tvingar dig använda gamepaden.


Wii U tvingar dig att betala för gamepaden, både med pengar och spelprestanda.

sanojas75:

osexigt och obekvämt på nåt sätt, inte dåligt


"osexigt och obekvämt" är ju negativa beskrivningar båda två, även om du är tydlig med att det är dina känslor och inte nödvändigtvis maskinens faktiska kvaliteter.

Då håller jag med om att "konceptet med gamepaden tilltalar mig inte" är en bättre beskrivning än "Wii U är dålig!"

sanojas7528 aug 2016q

Bleatlessness:

Precis som bolaget. Nintendo på 80- och 90-tal körde med sviniga affärsmetoder men spottade ur sig underbara spel.


Du tänker på kartellverksamheten? Ja, vidrigt, men de blev fällda och fick betala nån miljard om jag inte minns fel.

Bleatlessness:

Då håller jag med om att "konceptet med gamepaden tilltalar mig inte" är en bättre beskrivning än "Wii U är dålig!"


Skönt att du förstår, vill inte framstå som nån nintendo fanboy som försvarar allt de gör.

Anonym28 aug 2016q

Det hela handlar ju om siffror. Nu är det ju bevisat att Wii U sålde dåligt. Fruktansvärt dåligt. Detta måste ju bero på något.
Går jag efter egen erfarenhet så håller jag inte med om att det var dåligt det med Gamepaden. Det är något för mig som verkligen gjort konsolen riktigt bra. Men jag förstår att inte alla håller med om det. Och på något vis så måste man ju se till vad de flesta är ute efter när det kommer till en ny konsol och inte vad det är som man själv helst vill ha.
Däremot tycker jag att när det började märkas att Wii U sålde dåligt som det gjorde ganska snart så skulle Nintendo istället ha lyssnat påde flesta konsumenterna och tredje parts utvecklarna. De kunde ha löst detta med att sänka priset eller att släppa fler modeller utan Gamepad och istället skickat med Wii remotes eller en sådan där Classic controller som man inte behöver koppla till en Wii remote.

Bleatlessness28 aug 2016q

Zeldas Castle:

Detta måste ju bero på något.


Det behöver däremot inte bero på Wii U i sig. Det är klart att Nintendo kunde gjort saker för att möta externa faktorer, men om vi kollar på exempelvis Xbox One så har den blivit en bra mycket bättre plattform sedan det katastrofala E3-avslöjandet. Den kommer dock aldrig komma ifatt PS4 för dess momentum och sitt skadade rykte. Wii U har flest exklusiva spel, exempelvis. Den säljer delvis dåligt för att den säljer dåligt. Om du förstår vad jag menar.

lonian28 aug 2016q

sanojas75:

det är väldigt få spel som tvingar dig använda gamepaden.


Bara det att konsolen själv är beroende av gamepaden. Kunde man lixom kasta bort gamepaden om man ville så vore det ju toppen.

Frizzy28 aug 2016q

lonian:

Bara det att konsolen själv är beroende av gamepaden. Kunde man lixom kasta bort gamepaden om man ville så vore det ju toppen.


Problemet med gamepaden är ju att Nintendo inte utnyttjade den tillräckligt, inte att de tvingar en att använda den. Hade det funnits mer motivation till att den var ett måste hade det varit lättare att övertyga folk, det finns ju ett antal spel som använder den utmärkt(de två (spelmässigt) bästa Zelda-spelen t.ex.). Ergonomin på den är också mycket bra, jag skaffade en pro-controller för att använda i de spel som hade stöd för det men gamepaden är så bra att antalet timmar pro-controllern utnyttjats kan räknas på en hand.

lonian28 aug 2016q

Frizzy:

Problemet med gamepaden är ju att Nintendo inte utnyttjade den tillräckligt, inte att de tvingar en att använda den.


Så ser det möjligtvis ut från ditt perspektiv, men inte från mitt.
Hade gamepaden varit valbar att köpa till så hade jag låtit bli. Batteriet håller inte länge och inte heller skön att hålla i långa stunder för mig. Går gamepaden sönder eller tappas bort kan man inte ens navigera på nintendoshoppen och vissa spel blir ospelbara. Jag är även övertygad att det hade gått bättre försjäljningsmässigt utan gamepaden, billigare konsol osv.

Twiggy29 aug 2016q

lonian:

Går gamepaden sönder eller tappas bort kan man inte ens navigera på nintendoshoppen och vissa spel blir ospelbara. Jag är även övertygad att det hade gått bättre försjäljningsmässigt utan gamepaden, billigare konsol osv.


Jag kan navigera mitt Wii U inkl eshopen väldigt bra med endast min pro controller :P

Hans Li Engnell:

Detta är en märklig utgångspunkt,


Det är ju som när någon påstår att den inte gillar en maträtt, men den har inte smakat maträtten någon gång. Du kanske skulle gilla den bara du gav den en chans, om du nu gillar ingredienserna/spelen ^^

Hans Li Engnell29 aug 2016q

Twiggy:

Det är ju som när någon påstår att den inte gillar en maträtt, men den har inte smakat maträtten någon gång. Du kanske skulle gilla den bara du gav den en chans


Jag har smakat maträtten, men jag vill inte betala för den eftersom den inte smakade tillräckligt gott.

Tobias Söderlund29 aug 2016q

Jag kan se potentialen med Wii U sett till dess hårdvara, men det känns som att begränsningar hindrade den från att blomma ut. Batteritid är ett problem, och så även den extremt begränsade räckvidden för den trådlösa överföringen. Jag har i perioder tagit med mig konsolen till sovrummet, ställt den på sängbordet och legat och spelat med paddan i sängen. Supertrevligt, att låta det stationära gå bärbart, men samtidigt så är det väldigt omständigt att göra såhär. Hade man däremot kunnat använda handkontrollen varhelst i huset, eller ute i trädgården, eller... så hade det helt plötsligt blivit en helt annan sak.

Jag har inget problem i att se ett värde i handkontrollens skärm. Sättet man kan spela DS på Wii U med ena skärmen på teven och andra på handkontrollen. Detta med att kunna slänga över bilden från teven och fortsätta spela på paddan om man vill frigöra teven. Men det känns som att det i slutändan blev luddigt, och spretigt, med utvecklare som använde sig av möjligheterna så olika att det upplevdes lite som ett lotteri om styrkorna nyttjadades på ett vettigt vis eller ej.

I övrigt ser jag Wii U som Nintendos på papperet mest lyckade konsol. Och då talar jag främst om "allt under ett och samma tak". Hade de från dag ett gått ut stenhårt med marknadföring som underströk hur de samlade hela deras spelhistoria på en och samma plats, likväl som vävde in annnan hårdvara (Sega / NEC / osv), samtidigt som de erbjöd samtida spelupplevelser... så tror jag att utgången varit en annan och publiken de funnit varit mer tillfreds med det de betalat för.

Talar inte om framgångssaga.

Talar om mindre gnäll och noterbart mer omfattande försäljning.

De skulle ha spelat på nostalgi mycket mer än de gjorde.

Wii U är dessutom så mycket av en rak uppföljare till Wii att den egentligen är Wii HD. Hade de lanserat konsolen mer i linje med hur Microsoft och Sony idag gör med Scorpio och Neo tror jag att de även där hade vunnit mer stabil mark att stå på, men de hade isåfall behövt väva i Wii in i Wii U operativet och inte förpassat kompatibiliteten till en walled garden i form av ett Wii-läge. Commodore gjorde exakt samma misstag med C128.

lonian29 aug 2016q

Twiggy:

Jag kan navigera mitt Wii U inkl eshopen väldigt bra med endast min pro controller :P


Jasså?
Kan du detaljerat beskriva för mig hur jag med min procontroller navigerar den högra sidan för att köpa ett spel.
Med min vänstra thumbstick scrollar jag upp och ned.
På minustecknet kan jag gå till sök menyn, men kan inte söka något.
När jag trycker på B kan jag gå tillbaka till huvudmenyn igen.
När jag tycker på Y kommer jag in i Add funds menyn.

Inga andra knappar reagerar för mig.
Sitter du på en uppdatering jag inte har?
Är min pro controller trasig?

Twiggy29 aug 2016q

lonian:

Inga andra knappar reagerar för mig.
Sitter du på en uppdatering jag inte har?
Är min pro controller trasig?


Hmm skumt, jag använder mig av styrkorset, det fungerar alltså inte för dig? :/
För att söka styr jag till sökrutan med styrkorset, tycker på A, sen kommer det upp ett tangentbord på skärmen jag kan använda mig av med styrkorset :o

lonian29 aug 2016q

Twiggy:

styrkorset,


Wow, tackar. Tryckte tydligen på alla knappar utom just styrkorset av någon anledning. Antar att jag är så van vid thumbsticks att man prioriterar bort styrkorset. Där ser man. Då kan jag nästan lägga ner gamepaden i en låda förutom de spel som vägrar startas upp utan den.

Twiggy29 aug 2016q

lonian:

Wow


Hehe lätt hänt, skönt att det fungerade! :)

Bleatlessness29 aug 2016q

Tobias Söderlund:

De skulle ha spelat på nostalgi mycket mer än de gjorde.


De initiala reaktionerna på NES Mini talar för att du har rätt.

Tobias Söderlund29 aug 2016q

(Och samtidigt är NES-mini något av en skitprodukt för slitoch släng-generationen.)

(Tänk om de gått VC med den, istället för ett låst utbud av spel.)

Hans Li Engnell29 aug 2016q

Tobias Söderlund:

(Tänk om de gått VC med den, istället för ett låst utbud av spel.)


Det hade varit genialt. Men Nintendo kanske har fler mini-konsoler på gång. Varför kränga en med allt när du kan kränga många olika?

lonian29 aug 2016q

Hans Li Engnell:

Varför kränga en med allt när du kan kränga många olika?


Hade själv önskat mig en ny nintendokonsol som är inriktad på VC spel på skivor.
Typ 30 spel per skiva och då hade det kunna vara allt från NES till Gamecube.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.