Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Hans Li Engnell

Registrerad: 16 jan 2002 18:10 Senaste besök: I går 17:28 Online: Nej

Tyresö www.frispel.net

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

PS4 Pro - njae...

Hans Li Engnell 8 sep 2016 11:431771 visningarKommentera: 4 !

Sonys avtäckning av PS4 Slim och PS4 Pro blev ett slags antiklimax. Dels för att vi redan visste typ allt, dels för att det vi fick se trots detta blev något av en besvikelse.

Sony verkar inte bara ha sneglat mot Apple när det gäller formspråk utan gått i en Apple-skola från årskurs ett till nio och gått ut med beröm godkänt. Allt med de nya PS4-konsolerna skriker Apple. Till och med logotypen "Pro".

Nåväl, sämre förebilder går det att ha. Och nog rullar Sony ut två rätt säkra produkter. Jag hade bara väntat mig lite... mer. Framför allt hade jag hoppats på att handkontrollen skulle ha fått sig en rejäl make over.

Även om det finns massor av spel till PS4 att vara hypad inför (inte minst Horizon: Zero Dawn ser riktigt läckert ut) hade jag svårare att känna något ha-begär när Sony avtäckte PS4 Slim och Pro.

Inte nog med att PS4 Pro är ful och fantasilös ("Hur ska vi designa den? Äh, vi slänger på en våning till och går hem tidigt!"), när Sony bekräftade att den inte kommer ha en UHD Blu-ray-läsare gick luften ur många.

Hur tänker Sony här? Har de kalkylerat att det är så få som bryr sig om Blu-ray i 4K på skiva att det inte är värt priset att stoppa in en sådan läsare i konsolen? Kanske var detta den prioritering de tvingades göra för att inte höja priset på konsolen till 450 dollar eller göra en kalkylerad förlust på varje såld enhet (de dagarna är förbi).

Eller är det ett sätt att börja snickra på begravningskistan för det fysiska filmformatet (och i förlängningen även de fysiska spelen)? Det vore lite märkligt givet Sonys ställning som filmbolag.

Hur Sony än har resonerat var faktumet att PS4 Pro saknar en UHD-läsare en besvikelse för många. Men vi ska inte överskatta effekten. Folk som hänger på spelforum (ja, du och jag) är inte särskilt representativa för spelare i allmänhet, så det är inte troligt att Sonys beslut kommer skada försäljningen av PS4 Pro när den släpps i november.

Men visst, det blir nog lite knepigt att kommunicera att det är en konsol som stödjer 4K - och ändå inte.

Jag funderar samtidigt kring huruvida de kommer lyckas locka särskilt många att betala en tusenlapp extra för lite bättre upplösning när de flesta sitter med TV-apparater som inte ens stödjer 4K. (När det gäller 4K-material från YouTube och Netflix har jag redan en Nvidia Shield som förser mig med detta den dag jag skaffar en ny TV, så just detta är inget köpargument.)

Personligen känns det på något märkligt sätt lite skönt att Sonys konferens blev så pass ointressant som den blev. Det betyder att jag i höst och vinter inte behöver våndas över att vilja ha något jag egentligen inte behöver.

För första gången på länge känns det befriande att inte vara köpsugen. Nu har Microsoft ett år på sig att sälja in Scorpio.Taggar: Playstation 4, Sony, spelkonsoler

« Till bloggen

Kommentarer

Bleatlessness 8 sep 2016q

Designen gick från snygg till gräsligt ful med så små medel. Hade varit mycket bättre om den fortsatt vara tvådelad men tjockare.

Pro är också ett konstigt namn. På iPad Pro syftar man till att den är mer professionell. Hur är en ren nöjesmaskin professionell?

Däremot har man definitivt nytta av kraften på en 1080p-TV. PS4 Pro ligger mer on par med samtida PCs och borde kunna leverera 60 fps eller grafiskt godis. Så som valen i Rise of the Tomb Raider.

lonian 9 sep 2016q

Jag har väl egentligen aldrig varit sugen på en PS4K så för mig gör det här mig inget. Anledningen är att jag inte har blivit pepp alls på Sonys VR. Det jag vill ha är Oculus rift, främst till datorn men hade den funkat på Sonys pro så hade jag troligtvis köpt den. Nu verkar riften i stället kunna fungera till Xbox one scorpio?, och kan ju vara kul att testa ett konsolformat man aldrig lirat på förr.

Någon 4K tv har jag inte tänkt köpa ännu på några år ändå så.

lonian 9 sep 2016q

Kan dock tänka mig att de som lirar PS4 på en större datorskärm skulle nog uppskatta Pro versionen.

eightynine12 sep 2016q

Skivspelare har så uppenbart inget i framtiden att göra. Helt rätt beslut att inte inkludera en UHD-läsare och i stället pressa priset. Känns som att det är väldigt, väldigt få som fortfarande ser film på skiva och när en UHD-film kostar 250-300:- så är det i princip bara entusiaster som använder sig av formatet.

Lägg sedan till att de flesta fortfarande sitter på 1080p-apparater så inser man att det hade blivit en förlustaffär för Sony.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.