Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Hans Li Engnell

Registrerad: 16 jan 2002 18:10 Senaste besök: I går 21:08 Online: Nej

Tyresö www.frispel.net

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Microsoft behöver nya exklusiva spel

Hans Li Engnell20 sep 2016 11:312183 visningarKommentera: 10 !

Xbox One börjar få upp farten något både vad gäller försäljning och spel. Men i takt med att tiden går blir det alltmer tydligt att Microsoft är i skriande behov av nya exklusiva spel.

När Halo 5 lanserades förra hösten stod Xbox inför ett slags brytpunkt på den nordamerikanska hemmamarknaden. Med framgångarna för de första tre Halo-spelen i minnet hoppades Microsoft att detta spel skulle öka intresset för Xbox One och vända vinden för formatet i kampen mot PlayStation 4.

Halo 5 misslyckades. Inte för att det var ett dåligt spel - precis som Halo 4 är det en kompetent shooter - utan för att det i dagens spelklimat inte räcker att bara vara bra. Tiden har helt enkelt sprungit ifrån Halo när FPS-sugna lika gärna kan vända sig till senaste Call of Duty, Battlefield eller något annat som inte fanns när Halo föddes vid millenniets början.

Xbox står i dag primärt på tre exklusiva ben: Halo, Gears of War och Forza. Jag har tidigare propagerat för att Microsoft behöver en större bredd än så här för att vara långsiktigt framgångsrika.

Redan inför lanseringen av Xbox 360 pratade Microsoft internt om att konsolen måste bli något annat än en "shooters box". Huruvida detta uppnåddes är upp till var och en att bedöma, men det är sant att Xbox 360 fick en hel del exklusiva spel som stack ut från massan av mer eller mindre strömlinjeformade FPS. Även om vissa av dem senare även kom till PlayStation 3.

Med Xbox One har Microsoft hittills tagit ett steg bakåt. Nästa års Scalebound och Sea of Thieves är därför oerhört välkomna.

Visst, det finns några spel som sticker ut i utbudet så långt. Ori and the Blind Forest är riktigt bra. Quantum Break var ett hyggligt försök att förnya actiongenren i tredje person. Sunset Overdrive var ett roligt och annorlunda experiment som tyvärr föll platt kommersiellt. ReCore ser högst mediokert ut men är åtminstone något fräscht. Men det behövs mer.

Jag tror att vi kan konstatera att storhetstiden för Halo definitivt är över. Gears of War 4 lär visa om detta stämmer in även på denna serie. Microsoft skulle behöva investera i helt nya varumärken som kan bära Xbox framåt under de kommande fem, tio åren. Det som krävs är alltså stora varumärken som slår igenom kommersiellt.

Bristen på nya framgångsrika varumärken är något talande för denna generation och berör således även Sony. Men med det helhjärtade tredjepartsstöd som PS4 får är Sony inte lika känsliga för bristen på nya egna förstapartsspel som Microsoft är.

Allt handlar förstås inte om exklusiva spel - det är trots allt de stora multiformatsspelen som säljer bäst. Ändå hoppas jag att Microsoft på E3 2017 utannonserar ett par tre helt nya varumärken med potential att slå igenom.

Detta är nödvändigt om Xbox som spelplattform ska vara livskraftig på sikt. Vi ska minnas att Xbox aldrig hade överlevt utan de framgångar som Halo gav.Taggar: Xbox One, Microsoft

« Till bloggen

Kommentarer

Simon Liljedahl20 sep 2016q

Jag håller med om att det verkar magert med exklusiva spel. Gears of War är nog det enda jag vet om att jag ser riktigt mycket fram emot. Scalebound och Sea of Thieves tilltalar mig inte alls såhär på förhand.

Så jag håller bara med. Jag hopas de visar upp en del nytt. Något som får en att behålla sin nyfikenhet inför framtiden för konsolen.

Karl Hungus21 sep 2016q

Sant. De exklusiva Xbox One-spelen känns inte jättespännande. Anledningen till att jag själv köpte en Xbox 360 var just för att det kom exklusiva spel som jag ville ha, framför allt Gears Of War-serien. Varken den eller Halo-serien känns särskilt heta eller relevanta längre. Själv har det inte kommit något spel som fått mig att överväga att köpa en Xbox One. Rise Of The Tomb Raider verkade ju först vara Xbox-exklusivt, och det hade kunnat få mig att köpa en, men nu är det ju snart här till PS4.

Hans Li Engnell21 sep 2016q

Jag gillar Halo, men inte så pass mycket att jag köper en konsol enkom för att spela Halo. Däremot var det kombinationen av en rad intressanta titlar och att använda Xbox One som en (knäpptyst) Blu-ray-spelare som fick mig att nappa i fjol. Då använde jag den som en allmän multimediaspelare, men den funktionen har nu flyttat till min Shield TV.

Rise of the Tomb Raider är det bästa spel jag spelat på Xbox One, men nu släpps det som bekant även till PS4 så det är ju inget köpargument längre. Gillar man racing är Microsofts konsol ett hetare val i mina ögon (inte minst tack vare handkontrollen). Ori och Inside är fantastiska spelupplevelser, men nu släpps Inside till PS4, så...

Jag har, trots mina år som Xbox-spelare ända från starten 2002, svårt att argumentera för varför någon skulle välja den framför PS4. Jag har båda två och är nöjd så, men det är det väl inte så många som har.

FBT4221 sep 2016q

Sen får man inte glömma att spel som Ark survival, elite dangerous osv inte finns till ps4 och microsofts exklusiva spel som du radar upp är enligt mig mycket bättre än det Sony har.

dom enda spel som kommit till ps4 exklusivt som verkar bra är uncharted 4 och bloodborne , så enligt mig är Xbox one överlägsen när det kommer till bra spel!

Kleti22 sep 2016q

Axiom Verge kommer sist av alla format till XBONE 30 Sept!

Uncharted 4, Bloodborne, Abzû (och Journey/Flower), The Last Guardian, Gran Turismo Sport, Little Nightmares, Lost Horizon, Days Gone är väl värda att nämna.
Verkar som att Japan inte orkar göra en XBONE-version av Dragon Quest Builders. Och med tanke på hur lite Japan bryr sig om PS4 Pro så lär nog inte Scorpio få något vidare 3:e partsstöd där är min gissning.

Kleti22 sep 2016q

Titan Souls finns heller inte på XBONE liksom andra indie-spel om man nu bryr sig

Mr Orange22 sep 2016q

Kleti:

med tanke på hur lite Japan bryr sig om PS4 Pro


Har det sålt dåligt?

Bleatlessness22 sep 2016q

Frågan är om Microsofts integration med Windows 10 stärker eller försvagar Xbox. Jag har valt PC som primär spelplattform, så för mig låter det utmärkt att kunna spela samma spel i högre allt (utom HDR i en nära framtid), men fortfarande ha möjligheten att köpa en Xbox och fortsätta där. Plus att min handkontroll fungerar på båda plattformarna.

Halo, Sunset Overdrive och Rare Replay räcker inte att motivera en konsol. Till och med stora Xbox-märken som Gears och Forza letar sig till PC.

Det finns en stor ironi i att jag vet fler 360-spel jag vill spela via bakåtkompabilitet än One-spel. Men de är exklusiva. Jag kommer inte åt dem på min PC, och det vore skönt att inte ha multipla konsoler (så som PS3 + PS4 skulle vara). Annars är en begagnad 360 idag vansinnigt prisvärd.

Mitt största argument att köpa en Xbox One är alltså att den är en 360 med skönare kontroll och (UHD) Blu-Ray. Exklusiva features är en grej.

Kleti:

Abzû


Konsolexklusivt till PS4, men finns också till PC.

Generellt sett finns många konsolexklusiva spel till PC som någon slags neutral mark (trots att Microsoft äger Windows), vilket ger ett större utbud än någon av konsolerna, även om man missar de riktiga bjässarna som Halo, Uncharted och Mario. (Ja, Wii U är med i ekvationen.)

Kleti23 sep 2016q

Mjaa japanerna kommer nog inte köpa pro i nån större utsträckning.

Är inte performance på 360-spelen generellt sämre på xbone?
Dark Souls hade massa fps dips och alan wake hade helt fel kontrast.... men det kanske är fixat nu?

Bleatlessness23 sep 2016q

Vissa spel så som Red Dead Redemption har bättre prestanda. Sigital Foundry på Youtube har många videos på ämnet. Men som sagt var, en billig 360 vore väl egentligen vettigare.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.