Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Hans Li Engnell

Registrerad: 16 jan 2002 18:10 Senaste besök: I går 21:13 Online: Nej

Tyresö www.frispel.net

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Vem är Switch till för?

Hans Li Engnell21 okt 2016 12:282172 visningarKommentera: 27 !

I den trailer som avslöjade Nintendo Switch för världen visades på hur många olika sätt konsolen kan användas. Vi såg folk ta med sig den på flyget, sitta med den på flygplatsen och lira lokal multiplayer med kompisarna genom att använda de små avtagbara kontrollerna stora som en halv NES-kontroll.

Särskilt bekvämt ut såg det inte. Men så kom jag att tänka på hur de första reklamfilmerna för Wii U var. Minns ni hur vi skulle spela golf med peggen på Gamepaden, använda skärmen för minispel som Othello och inte minst sjunga i Sing Party genom att läsa texten Gamepaden?

Inget av detta blev en grej. Det var sådant som i princip aldrig hände. Jag tänker att det kanske är samma med Switch. Nintendo visar hur de föreställer sig att människor kan tänkas vilja använda den, vad potentialen är. Men i slutändan tror jag att rätt få kommer ställa upp sina Switch-paddor på ett bord och lira basket med en kontroll stor som en tändsticksask.Det Nintendo i praktiken har byggt är en Nvidia Shield Tablet (med Nvidias komponenter). Som kan dockas till TV:n så att den blir en Nvidia Shield TV. Typ. Idén är inte alls dum - det är framför allt ett sätt att hushålla med Nintendos resurser genom att samla dem på en enda plattform. Men Switch känns inte direkt revolutionerande.

Personligen har jag lite svårt att se var Switch ska passa in i mitt liv. Eller vardagsrum, för den delen. Här hemma står en PlayStation 4, Xbox One, Xbox 360 och en Nvidia Shield Android TV inkopplade. Dels får Switch inte plats för att den är byggd som den är, men framför allt är frågan vilket tomrum den är tänkt att fylla rent upplevelsemässigt.

Switch kommer förstås som alltid locka Nintendos egna fans, men hur många är de numera? Från Wii till Wii U tappade Nintendo nästan 90 miljoner kunder. Även om få av dem kanske ska kallas "fans". Från Nintendo DS till 3DS tappade de ungefär lika många. Var är dessa nu? Och vad har Switch som kan locka dem, eller helt nya konsumenter, till Nintendos ekosystem?

Många frågetecken återstår, och Nintendo verkar inte ha bråttom med att räta ut dem. Tids nog får vi veta mer om både pris, prestanda, onlinefunktioner och tredjepartsstöd. Dessa fyra pelare lär avgöra framgången för Nintendo Switch.


Nvidia Switch.Taggar: Nintendo, switch, spelkonsoler

« Till bloggen

Kommentarer

Anonym21 okt 2016q

När jag väl kan köpa mig en Switch så kommer den typ bli i stort sätt lika användbar som Wii U har varit för mig. Till skillnad från att jag inte behöver vara tvungen att sitta i soffan för att spela för att annars riskerar det bli att den tappar kontakt med själva konsolen.
Den kommer även ha samma funktion för mig som 3DS har för mig med, att jag kan ta med den vart jag vill och fortsätta spela.
Två konsoler i ett.

Det som är skönt är ju att jag inte behöver dockningsstationen för att behöva spela, däremot så vet jag ju inte om jag måste ha den för att ladda upp batteriet men det vore ju taskigt i så fall.
Eftersom jag denna generationen till största delen bara har spelat på Gamepaden istället för dataskärmen eller på min 3DS så kommer det inte vara några problem med att dockningsstationen inte skulle få plats i bokhyllan eftersom det mer kommer att vara en bärbar konsol för mig till största del.

Cappuccino21 okt 2016q

För egen del känns det mest som att Nintendo slängt till en extra skärm som jag inte ens vill ha och aldrig kommer använda men ändå kommer behöva betala för. Såvida de inte släpper en lite-version utan skärm (vilket inte är troligt med tanke på att skärmen är konsolen) så får mitt vardagsrum stå utan någon Nintendo-konsol nästa generation.

Anonym21 okt 2016q

Samtidigt så är det väl tyvärr så att Nintendo klarar bäst av att få sina bärbara konsoler att gå med vinst. Så det är ju bra att Nintendo slutar att göra konsoler som endast är stationära utan istället kombinerar detta så här. För hoppningsvis blir den inte allt för dyr.

Fook22 okt 2016q

Jag tror ärligt talat att Nintendo bara behöver en pelare. Spelen.

När de släpper nästa Pokémon och Super Mario till Switch och ungarna får välja vad de vill ha under granen, så kommer det säljas enheter.

Surfplattor börjar gå ner i försäljning, mobiler har inte samma "wow"-faktor längre, och vi såg ju hur Pokémon både drev upp mobilförsäljninngen och powerbank-försäljningen under sommaren.

Bra mjukvara säljer hårdvara. Nintendo har det om de nu bara lanserar en enkel och prisvärd produkt kommer resten sköta sig själv.

Fook22 okt 2016q

Cappuccino:

så får mitt vardagsrum stå utan någon Nintendo-konsol nästa generation.


Fast om dina polare köper en switch och kommer över och ni kan lira någon multiplayer vid köksbordet då?

lonian22 okt 2016q

Jag önskar Nintendo kunde ge oss en laddningsport i samma kontakt som mobiltelefonerna har. Men jag antar att det är för nytänkande för Nintendo.

noisefloor22 okt 2016q

Switch är definitivt till för mig. Åtminstone i teorin, då det finns ett antal frågetecken fortfarande.

Men, jag har längtat efter en ny bärbar konsol från Nintendo, men fick huvudvärk av 3D (ja, jag vet att det gick att stänga av, men då var plötsligt halva meningen med konsolen borta), klen prestanda och kände att det kom väldigt få spel till 3DS som lockade mig, utöver de sedvanliga Mario och Zelda-spelen.

Har också längtat efter en ny stationär från Nintendo för de lite maffigare spelupplevelserna. Jag är en av de där som inte hängde med på Wii U-tåget på grund av både spelbrist och väldigt trist prestanda. Orkar helt enkelt inte längre med "last-gen"-grafik med flimmer i massor och taskiga texturer. Det behöver såklart inte vara avancerat för att vara snyggt, men åtminstone snällt mot ögonen, tack.

Med Switch får jag förhoppningsvis en bra bärbar för alla de gånger jag är på resande fot, vilket sker en hel del. Som bonus kanske jag slipper problemet med dåligt uppskalade spel på min stora TV när jag istället kan välja att spela på "plattan". Jag kommer alltså kunna ta del av "stora" Zelda och Mario-spel på mina villkor. Vill jag spela på TVn så gör jag det. Om jag vill ligga i sängen så gör jag det.

Jag kan också faktiskt se det roliga i möjligheten att ta med plattan och spela kul spel tillsammans med andra, förutsatt att de får ut kul spel (Mario Kart!!!) och inte bara Mario Party och NBA.

Cappuccino22 okt 2016q

Fook:

Fast om dina polare köper en switch och kommer över och ni kan lira någon multiplayer vid köksbordet då?


Jag tycker att Nintendo brukar ha ganska bra multiplayer-möjligheter som det är. Vi har spelat Mario Kart 8, Super Mario 3D World och Super Smash som fyra spelare utan att det känts speciellt konstlat och jag ser inte riktigt vart möjligheten att kunna ta ur skärmen och spela någon annanstans ska göra någon nytta för mig personligen. Men det är en bra kompromiss för de som faktiskt brukar spela på resande fot och om man ska se något positivt för mig så kanske det innebär att en separat bärbar Nintendo-konsol inte norpar alla finna titlar som 3DS:en gjorde från WiiU:n denna generationen.

Men vi får se hur ekonomin och tidsbristen förhåller sig nästa år. Detta året har varit bedrövligt då jag jobbat heltid på ett vanligt jobb och sedan några timmar hemma varje dag med egna projekt då jag försöker starta eget.

Bleatlessness22 okt 2016q

Fook:

Bra mjukvara säljer hårdvara. Nintendo har det om de nu bara lanserar en enkel och prisvärd produkt kommer resten sköta sig själv.


Wii U hälsar att det varken räcker att ha Nintendos fulla stöd eller flest exklusiva spel för att sälja mest.

De kommer behöva ordentligt med medial närvaro för att åter fånga den stora massans intresse. Det kommer inte automatiskt att bli Pokémon Go av det, för isåfall hade vi sett fler sålda 3DS. Och då pratar vi ändå ett starkt varumärke MED mycket reklam.

Fook24 okt 2016q

Bleatlessness:

Wii U hälsar att det varken räcker att ha Nintendos fulla stöd eller flest exklusiva spel för att sälja mest.


Men 3DS hälsar att det går relativt bra och Pokémon hälsar från mobilerna att det går utmärkt.

Dvs. När spelare vill intensifiera sitt spelande när de tröttnat på Pokémon GO men vill ha mer, så är det Switch som gäller.

Fook24 okt 2016q

Bleatlessness:

Det kommer inte automatiskt att bli Pokémon Go av det, för isåfall hade vi sett fler sålda 3DS.


Tror inte den effekten kan ses än då de flesta fortfarande är nöjda med Pokémon Go.
Självklart kommer inte Switch sälja 100 miljoner ex, men det kommer inte bli en flopp som Wii U heller, tror jag.

Anonym24 okt 2016q

En sak som jag kommer sakna är det med Mario Kart 8, att om en person vill hellre spela på Gamepaden och de andra på teven (eller i vårt fall, data skärmen) så kommer ju inte det gå på Switch eftersom man måste välja att antingen spela bärbart eller stationärt. Men andra sidan så går det ju att sammankoppla två Switch, så då kanske man kan göra på något liknande vis om man köper två konsoler. Men då kanske man även måste köpa två Mario Kart 8.

Hans Li Engnell24 okt 2016q

Fook:

Dvs. När spelare vill intensifiera sitt spelande när de tröttnat på Pokémon GO men vill ha mer, så är det Switch som gäller.


Så resonerade Microsoft och Sony när det gällde Wii också. "När de har lekt klart och vill ha riktiga spel, kommer de köpa en Xbox 360/PS3."

Well. :-)

eightynine24 okt 2016q

Tänker som du.

Det finns inget riktigt behov av den här konsolen.

Visst, kostar den 1990:- vid release så kommer den sälja några ex fler än Wii U, men jag ser ingenting annat som skulle peka på en omedelbar försäljningssuccé.

Switch är kanske vad Wii U borde ha varit, men sanningen är att även om Wii U hade varit Switch så hade exakt samma fråga ställts redan då.

Vem är målgruppen?

lonian24 okt 2016q

Zeldas Castle:

Men då kanske man även måste köpa två Mario Kart 8.


Samma sak om man skall spela med två Wii U konsoler och två tv apparater.

Men det kan ju kanske fungera som på nintendo DS. Där behövde bara en mariokart och så skickades spelet trådlöst över till dem som inte hade mariokart i samma rum.

Önskar att Nintendo skapar ett konto system som binder digitala spel till kontot ifall man vill köpa en annan konsol tex.

Anonym24 okt 2016q

Jo det är ju sant att det brukar gå att skicka över från bara ett spel i Mario Kart, nu kommer jag inte ihåg hur det är med Mario Kart 7 men med Mario Kart DS så kunde spelare 2 bara vara en spelbar karaktär och då vill man ju ändå ha två versioner av samma spel.

Anonym24 okt 2016q

Det med konto borde ju i praktiken fungera med kontot man har på Wii U och 3DS. (Om Nintendo hade valt att göra Switch bakåtkompatibel, som de nu inte har gjort) Spelen man köpt ligger på kontot bara att kontot är knutet till konsolen. Därför kan man formatera konsolen och sen logga in igen på samma konsol och få tillbaka sina spel, det enda man förlorar då är sparfilerna (testade detta på 3DS genom att växla mellan mitt konto och min sambos konto)

Fook24 okt 2016q

Hans Li Engnell:

Så resonerade Microsoft och Sony när det gällde Wii också.


Vilka storspel hade de båda på Wii som sedan gjorde att folk skulle köpa ps3/xbox?

(dvs Pokémon och Mario som varumärken kommer ju få en fanbase på mobil och de kommer finnas på Switch.)

Hans Li Engnell24 okt 2016q

Fook:

Vilka storspel hade de båda på Wii som sedan gjorde att folk skulle köpa ps3/xbox?


Jag vet inte om jag förstår din fråga riktigt.

Fook24 okt 2016q

Hans Li Engnell:

Jag vet inte om jag förstår din fråga riktigt.


Nej, den var ju ganska retorisk. Och därför förtydligade jag resonemanget med parentesen.

När spelarna som inte har konsol, men som spelat Pokémon och Mario på mobilen, vill ha en konsol, är det stor chans att de köper den konsol som har de spel som de vet att de gillar.

Hans Li Engnell24 okt 2016q

Javisst. Om de vill ha en konsol, ja. Och betala kanske 2500 kr för möjligheten att spela mer Mario och Pokémon. Det är själva grundförutsättningen, men det där vet vi ju inte. Det är en hypotes som inte nödvändigtvis kommer hålla.

Fook24 okt 2016q

Hans Li Engnell:

Det är en hypotes som inte nödvändigtvis kommer hålla.


Nej, såklart. Men om vi diskuterar förutsättningar för företag att locka nya kunder känns det som att Nintendo är på rätt spår. Medan sony och microsoft nu gör nya versioner av sina konsoler för att nå de som vill investera *ännu mer* i sitt spelande, släpper Nintendo här något för de som vill testa vattnet. Spännande!

Hans Li Engnell24 okt 2016q

Fook:

Men om vi diskuterar förutsättningar för företag att locka nya kunder känns det som att Nintendo är på rätt spår.


Jag tror att Nintendo gör det enda rätta nu: samlar sina resurser till en plattform och skapar en hybridlösning som kan locka både köpare av stationär hårdvara och alla miljoner som fortfarande vill ha en "riktig" bärbar spelenhet.

Om det kommer att lyckas (i den bemärkelsen att Switch säljer väldigt bra jämfört med hur stationära och bärbara enheter historiskt har sålt) återstår att se. Jag är inte så övertygad om det - men jag dömde i princip ut Wii också innan den bevisade motsatsen hundra gånger om.

Det är alltid svårgissat, i synnerhet på ett så här tidigt stadium. Utan pris, lanseringsspel och detaljer kring hårdvaran blir det bara lösa spekulationer. Om Switch lanseras för 2495 kr inkl ett tilltalande spel har den goda möjligheter att åtminstone få en bra start.

Lemanic24 okt 2016q

Efter att ha kollat på en massa reaktioner på youtube, så är det många, många som påpekat kortfilmens många nitar mot och referenser till Apple och sedan drar slutsatsen att det är just Apple-fansen de vill åt. Nintendo verkar ha anlitat Rättviseförmedlingen för det här.

|Berra|25 okt 2016q

Wii U har sålt ca 10-12 miljoner enheter, 3DS närmare 60.

Nintendo riskererar att tappa ännu mer kunder genom att slå ihop plattformarna och inte satsa på en renodlad bärbar konsol.

Sedan undrar jag vem Switch är till för, i reklamen är det bara män och kvinnor i 30 års åldern, har väldigt svårt att se detta i verkligheten då dessa bara spelar mobilspel idag.

Samtidigt kanske Nintendo hittar rätt med en marknad som kombinerar det bästa ur 2 världar.

Men kommer alla vilja ha en Switch precis som alla ville ha en Wii, har väldigt svårt att se detta hända idag.
Känns rent spontat som det är väldigt svårt att konkurrera med mobilmarknaden idag.

Anonym25 okt 2016q

Jag tror att det kan bli lättare när man slår ihop så att det är både en bärbar och stationär. Då kan ju den som bara vill ha en bärbar använda den som det och den som vill bara ha en stationär konsol behöver ju inte ens ta den ur dockningsstationen.

Det viktigaste tycker jag är att priset blir rätt med.

Anonym25 okt 2016q

Sen släpps ju alla spel till en konsol istället för två olika

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.