Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Hans Li Engnell

Registrerad: 16 jan 2002 18:10 Senaste besök: I går 21:13 Online: Nej

Tyresö www.frispel.net

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

20 år med Tomb Raider

Hans Li Engnell25 okt 2016 20:421433 visningarKommentera: 0 !

För att fira att Tomb Raider fyller 20 år i dag den 25 oktober beslöt jag att köpa samlarutgåvan av Rise of the Tomb Raider. Jag hade egentligen satt ett köpstopp för resten av året, så detta är väl ett litet återfall. Men bara ett litet. Spelet hade jag ju redan.

För 20 år sedan spelade jag med lite darriga ben det där första Tomb Raider till Saturn. Med grafik som ger gråstarr och en så här i efterhand rätt hopplöst styltig kontroll hoppade jag dödsföraktande från avsats till avsats, löste pussel och upptäckte antika byggnader.

Jag minns faktiskt fortfarande hur det pirrade i magen när jag gjorde de där hoppen som alltid verkade vara på gränsen. Jag minns ljudeffekterna när jag missade och föll mot en säker död. Jag minns paniken under simningen. Inget annat spel hade haft en sådan påverkan på mig tidigare. Tomb Raider bröt ny mark och öppnade upp spelmediet för mig på ett sätt som jag nog insett först långt senare.

Spola fram 20 år. Rise of the Tomb Raider är här till PlayStation 4. Jag har sneglat på samlarutgåvan länge, men jag såg den aldrig till Xbox One här i Sverige. När spelet släpptes till PS4 dök den däremot upp och jag föll efter viss tvekan till föga. Det var faktiskt mest för statyettens skull.

I paketet, som kostar en tusenlapp, ingår spelet med allt extra och nytt material, en tunn bildbok, ett halsband och Laras anteckningsbok i skinn (den är dock tom) samt inte minst statyetten.

Figuren är förvånansvärt lätt men ändå välgjord. Såväl ishackan som pilbågen och pilarna är tunna och ömtåliga. Kläderna ser realistiska ut, men Laras hår hade de kunnat arbeta mer med.

Som helhet är jag nöjd med samlarutgåvan, även om paketeringen är mindre välgjord här än i Nordamerika. Den är betydligt billigare än Uncharted 4: Libertalia Collector's Edition (halva priset, faktiskt), och detta märks förstås på innehållet som är ganska sparsmakat.

Just priset brukar avskräcka mig från att köpa samlarutgåvor. Att betala lika mycket för en samlarutgåva som för en konsol är inget jag är sugen på. Jag gillar dock Rise of the Tomb Raider skarpt, så detta köp var även ett sätt för mig att både få ett samlarföremål och samtidigt stödja Crystal Dynamics. Med förhoppning om en uppföljare.

Pirret i magen är månne inte tillbaka, men Laras senaste äventyr visar att hon som actionhjälte har utvecklats och att det pånyttfödda Tomb Raider håller alldeles utmärkt som spelupplevelse i det nya årtusendet.

Jag har inte fått nog av Lara Croft än.Taggar: Tomb Raider, samlarutgåva, Playstation 4

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.