Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Hans Li Engnell

Registrerad: 16 jan 2002 18:10 Senaste besök: I dag 10:48 Online: Nej

Tyresö www.frispel.net

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Nintendos sista konsol

Hans Li Engnell16 jan 2017 20:103052 visningarKommentera: 25 !

Är Switch Nintendos Dreamcast? Inte i betydelsen den där maskinen som var före sin tid på så många sätt utan som företagets sista konsol? Jag börjar tro det.

Man ska akta sig för att bygga domedagsscenarier. Det är ju vad allt för många ägnar sig åt när de analyserar världsläget just nu. Men samtidigt är det bra att vara lite realistisk, och faktum är att det finns flera skäl att se pessimistiskt på Switchs chanser.

Som:

Att Nintendo lanserar en konsol som kostar 300 dollar, runt 330 euro och över 3500 kr när konkurrenternas mer kraftfulla konsoler går at hitta inklusive spel för under 250 dollar. Orättvist att jämföra gamla konsoler med en ny, säger någon, men det är så konkurrensen ser ut när Switch når butikshyllorna.

Att EA:s Patrik Söderlund kliver upp på scenen och förklarar hur oerhört ”excited” han är över att släppa ett spel till en Nintendo-konsol – och sedan berättar att det är… FIFA. Om Nintendo har kommit på betydligt bättre fot med världens stora tredjepartsstudior var det då rakt inget som märktes den 12 januari.

Att Switch precis som Wii U kommer ha 32gb internminne, vilket kan begränsa viljan att konvertera riktigt stora AAA-spel framöver.

Att tillbehör som Joy-Cons och en traditionell handkontroll (som alltså åter igen måste köpas separat) kostar som ett mindre afrikanskt lands bruttonationalprodukt.

Inte heller onlinesatsningen verkar vara så mycket att hänga i granen. Att Nintendo ännu inte har lagt alla kort på bordet är ett oroväckande tecken på att de antingen har impopulära nyheter att förmedla eller att de fortfarande inte har alla delar helt klara för sig. Det vi vet är att Nintendo för första gången kommer ha en betaltjänst, att de lägger ned Miiverse och att voice chat ska ske via en app i telefonen i stället för direkt i konsolen. Enligt Reggie Fils-Aime har Nintendo kollat på konkurrenterna den här gången men i vanlig ordning valt att göra på sitt sätt.

Det ska sägas att det inte är en avundsvärd position Nintendo har här. Miljoner är redan knutna till Sonys och Microsofts onlinelösningar och har sina vänner där. I dagens digitala era betalar vi dessutom för EA Access, Netflix, HBO, Spotify och andra tjänster. Någonstans här ska Nintendo tränga sig in och övertala oss att betala ytterligare en månadsavgift för att få låna spel i en månad. Nintendo hade behövt ett grymt erbjudande som utklassar alla andra för att kunna konkurrera. Nu är risken uppenbar att slutresultatet blir något som väldigt få är beredda att betala för.Efter en katastrof som Wii U trodde jag på allvar att Nintendo hade lärt sig av misstag som de ristat in på sina handleder för att aldrig någonsin upprepa igen. Efter fyra års feedback från besvikna konsumenter borde Nintendo veta precis vad fansen vill ha. Det vet de, om vi ska tro Reggie Fils-Aime.

Ändå ser det nu ut som att de är på väg att släppa ännu en konsol som lider av en bristfällig lineup vid och efter lanseringen och där spelserier som Pokémon, Metroid och F-Zero har stora frågetecken hängande över sig. Det är bannemej obegripligt hur det kunde bli så här, i synnerhet eftersom vi får anta att Switch egentligen skulle ha kommit redan i november 2016. Nintendo säger att de har massor av spel i pipelinen. Berätta vilka då och ge folk något att längta efter.

Switch kommer vad det lider, precis som Wii U, få sin beskärda del av riktigt bra exklusiva spel från Nintendo. Breath of the Wild kanske rent av blir det bästa Zelda någonsin. Men precis som för Wii U kommer det inte att räcka för att locka särskilt många köpare. Situationen på tredjepartsfronten synes ännu värre än förutspått. EA släpper FIFA. Konami släpper Super Bomberman, Sega Puyo Puyo Tetris och… något som inte ens har ett namn än. Ubisoft bidrar med Just Dance och fyra år (!) gamla Rayman Legends - till Wii U hade de åtminstone ett exklusivt lanseringsspel i Zombi U. Konverteringen av The Elder Scrolls: Skyrim är inte heller något nytt.

Många brukar hävda att de inte vill ha ett tredje alternativ som är precis som PlayStation och Xbox, och att vi borde omfamna att Nintendo vill göra något annorlunda. Jag brukar instämma i detta, även om jag inte tillhört Nintendos målgrupp.

Men frågan är om Nintendo för att lyckas på dagens marknad nog inte skulle behöva göra precis tvärtom: släppa en konsol som är precis som Xbox One och PS4 och med Nintendos alla spel som specifikt köpargument. En sådan plattform skulle åtminstone ha en chans att få ett bra stöd från tredjepartsutvecklarna, något som Nintendos envishet med att ständigt släppa udda konsoler med svag hårdvara har förhindrat under alltför lång tid. Som det är nu upprepar Nintendo misstaget med Wii U genom att lansera en maskin som är som en andrahandskonsol vad gäller spelutbud men som en förstahandskonsol när det gäller pris.

Det är många som ser pessimistiskt på Switch, allt från Eurogamer till Kinda funny games och Forbes spär ut både besvikelse och farhågor. Det vore förstås läckert för Nintendo om alla fick fel.

Men det är mycket som tyder på att alla i stället lär få rätt. Sammantaget pekar mycket mot att Switch blir Nintendos sista försök att bli relevanta på en marknad som de mer eller mindre uppfann men vars utveckling sedan dess har sprungit ifrån dem.

Det är lite synd, för till skillnad från Wii U är Switch egentligen ingen dum idé. Den erbjuder en flexibel lösning och är faktiskt en läckert designad vuxenprodukt till skillnad från den Toys 'R Us-leksak som Wii U såg ut som. Switch är kort sagt lätt att gilla när man ser den. Problemet är inte konsolen i sig utan spelen som saknas till den.

Vi kritiker kan förstås ha helt fel, Switch kanske tar världen med storm. Nintendo har gjort det förr, och ofta är succéer svårare att förutspå än fiaskon. Jag hoppas faktiskt att jag har fel här. Men jag tror inte det, åtminstone inte vad gäller potentialen i väst. Det är helt enkelt för mycket med Switch som påminner om Nintendo inför lanseringen av Wii U.

Att det överlägset viktigaste lanseringsspelet kommer samtidigt till just Wii U känns på något sätt symptomatiskt.


Super Mario Odyssey är det stora flaggskeppet till Switch.
Men det släpps inte förrän mot slutet av året.
Taggar: switch, Nintendo

« Till bloggen

Kommentarer

Daniel Larsson16 jan 2017q

Chill. Du och jag behöver ju inte köpa den. Det är ingen som tvingar oss. Om det är någon som kommer fram och säger att vi bara måste köpa spel X på Switch för att det är så awesome, så är det bara att säga att det finns så många awesome-spel som inte finns på Switch, så vi har så att vi klarar oss ändå.
Sure, vi missar Nintendos senaste lir, me det är deras beslut, inte mitt eller ditt.

Anders Eklöf17 jan 2017q

Just det faktumet att det stora dragplåstret en bra tid framöver är ett spel som varit under utveckling till Wii U under en längre tid är oroväckande.

Ja, Breath of the Wild ser fantastiskt ut, men konsolen och dess lineup ska verkligen inte bedömas med det spelet i åtanke tycker jag.

Det är inte som att du måste skaffa ett Switch för att spela det. Undrar ens om det är ett spel som gör sig bäst på tåget.

nmhbm17 jan 2017q

Framgångssagan mest uppenbara stavning dessa dagar borde såklart vara Pokémon.

Tyvärr har Nintendo visat avsaknaden a kloka beslut tidigare så detta är inget jag kan räkna med.

Förr eller senare kommer jag köpa den.

Jag tror dock konsolen kommmer gå ok. I värsta fall.

Baserat på en stark magkänsla, en gnutta naivitet samt en övertro på Nintendo.

lonian17 jan 2017q

Låt oss säga att det går okej, inte superbra men helt okej försäljningsmässigt. Vad blir efter detta? Tillbaka stationärt eller helt handhållet?

GeckoYamori18 jan 2017q

Att konkurera direkt med Sony och Microsoft skulle de säkert kunna göra om de så ville. Men till vilket pris? Vad har Nintendo att tkäna på det, egentligen?

Både Sony och Microsoft har investerat hutlöst mycket pengar undrr väldigt lång tid för att ha etablerat sig så djupt i marknaden som de är nu. Det är en kamp som ofta betytt att se deras produkter och beslut mer som framtidsinvesteringar snarare än omedelbara vinster. Och eftersom båda två är gigantiska teknikföretag med många fler inkomstkällor har de haft råd med denna strategi. Även när det ofta talas om hur impopulär Xbox har varit bland Microsofts aktieägare.

Jag tycker det är ett misstag att projicera samma typ av mall av plattformsägare på Nintendo som Sony och MS har. Nintendo är mycket mer av ett renodlat spelföretag och det där tänkandet ligger helt enkelt i deras identitet som företag. För mig känns det som att den här längtan folk har efter Nintendos dominans inom samma sfär som Sony och MS helt enkelt är någon slags power fantasy.

undertaker19 jan 2017q

Några saker som kunde räddat uppstarten å switch vore ju:

Android - Att kunna lira hearthstone och massa andra spel (super mario Run) på den bärbara för en billig peng.

3ds biblioteket - Att kunna köpa de senaste 3ds liren till den lite större skärmen med superba kontrollen. Pokemon sun/moon (eller varför inte en ny version för switch), hyrule warriors, Mario Maker

Och...

Reggie sa att lanseringen inte är slutet, utan det är en ström av spel som är viktig.
Men grejen är den att wii u hade 23 spel vid lansering, åtminstone 2-3 som var "ok". Switch har 5...6...
Och även om de kanske kommer upp i 23 inom loppet av årets slut (ja 10 månader) så är ju det rätt pinsamt. Det gjorde wii u också liksom ;).
Dessutom är jag inte övertygad av titlarna. Jag ser 2 unika spel i år...
Jag hade kanske tänkt 10-20 med tanke på att de legat lågt.
Än en gång, se mina kommentarer ovan på hur man lätt kunnat skapa ett stort biliotek av roliga titlar för bra priser (3ds, android) för att spä på en tunn men kvalitativ start (breath of wild, mario odyssey)

undertaker19 jan 2017q

Och med lite tur överlever nintendo på att folk ändå köper switch + zelda så den säljer bra nog, så kan vi andra som väntar till julen fylla på med en andra våg. detta i sin tur kanske kan förlänga "livet" och chanserna för Nintendo att snabbt pumpa ut lite unika titlar och detta kan i sin tur ge utvecklare chansen att skapa spel (se EA, UBI, Activision, Capcom, Namco, sega)

Hans Li Engnell19 jan 2017q

Colin Moriarty sammanfattar det rätt bra:

Tobias Söderlund20 jan 2017q

Switch är vad Wii U borde ha varit.

Utan tredjepartsstöd, bakåtkompatibilitet, bekräftat stöd för licensöverföring, vettig onlinelösning och en prisbild som är uppe på väggarna och klättrar.

Och så sviker de Wii U-ägarna och försöker styra marknaden genom att återkalla osålda konsoler.

Tror även jag att det kan bli Nintendos sista konsol.

Switch verkar kunna bli deras största in i väggen-springande någonsin, åtminstone i teorin. I praktiken verkar de kunna komma undan med det mesta på ett eller annat vis.

Tobias Söderlund20 jan 2017q

Switch är vad Wii U borde ha varit.

Utan tredjepartsstöd, bakåtkompatibilitet, bekräftat stöd för licensöverföring, vettig onlinelösning och en prisbild som är uppe på väggarna och klättrar.

Och så sviker de Wii U-ägarna och försöker styra marknaden genom att återkalla osålda konsoler.

Tror även jag att det kan bli Nintendos sista konsol.

Switch verkar kunna bli deras största in i väggen-springande någonsin, åtminstone i teorin. I praktiken verkar de kunna komma undan med det mesta på ett eller annat vis.

Batsugun20 jan 2017q

"Nintendos sista konsol"

Med tanke på hur sinnessjukt bra Wii, DS och 3DS har sålt så har jag svårt att se detta, även om Switch skulle bli den största floppen någonsin. Vilket jag tvivlar på.

Hans Li Engnell:

Colin Moriarty sammanfattar det rätt bra


Åsiktsmaskinen som är internet är tröttsam. Ge någonting ett par dagar och sen delar nästan hela (spel)världen åsikt. Hive mind någon?

Om många av de spelserier som tidigare varit mer eller mindre exklusiva till Nintendos handhållna lever vidare på Switch så tror jag att Switch kommer att gå riktigt, riktigt bra och att vi kommer att få sen många fler maskiner från Nintendo framöver.

Mattias Leisky20 jan 2017q

Väldigt bra skrivet. Det känns som att denna lansering sker på tok för tidigt och man gör misstag som borde vara självklara att undvika. Som det ser ut nu är Switch överlägset starkaste kort att det är en hybrid, vilket i princip var det enda alternativ Nintendo kunde släppa som skulle vara attraktivt. Frågan är om det räcker... för presterar man så här under press - ja då klarar man inte pressen speciellt bra.

Lat_Spenat23 jan 2017q

https://m.youtube.com/watch?v=GOjDubiV9Kk&feature=youtu.be

Håller inte riktigt med om domedagsprofetiorna angående Switch. Den erbjuder något konkurrenterna inte gör... och inte heller paddor eller mobiler

Och så farligt dyr är den faktiskt inte. Faktiskt den tredje billigaste konsolen någonsin vid release.

Jag tror Switch kommer lyckas.

Lat_Spenat23 jan 2017q

Att hyra spel en månad för att lira online är dock inte lockande... men här beror allt på vad onlinekostnaderna landar på. Går det att komma tydligt under vad Sony och MS begär kan det fungera ändå.

Hans Li Engnell23 jan 2017q

Lat_Spenat:

Och så farligt dyr är den faktiskt inte. Faktiskt den tredje billigaste konsolen någonsin vid release.


Det handlar dock inte bara om priset i sig utan om vad som erbjuds för det priset och inte minst hur konkurrensen ser ut just då. Det är här jag tror att Switch kan få problem. Med ett förväntat oerhört svagt tredjepartsstöd och med PS4 och Xbox One som bara blir billigare och får alltfler riktigt bra spel är det stentuff konkurrens för Switch.

Men visst, Switch erbjuder portabelt spelande, vilket Sony och Microsoft inte gör. Och gillar man Nintendos spel är det som alltid Nintendos konsoler man måste köpa.

lonian24 jan 2017q

Den första trailern förra året gav mer hype. Nintendo presenterade en bärbar konsol som går att docka till tvn och ta lös kontrollerna. Alla spelare såg ut att vara kring 30 år. Det lät från Nintendos sida om en billig konsol. Man väntar sig något på 2000kr.

Sen kommer nästa film med vifftande, onlinebetalning och ett dyrare än väntat pris samt ett väldigt skralt utbud av spel.
Hypen dog.

PDR25 jan 2017q

lonian:

Låt oss säga att det går okej, inte superbra men helt okej försäljningsmässigt. Vad blir efter detta? Tillbaka stationärt eller helt handhållet?


Jag som följt med Nintendo ett tag har förstått att de med NX velat starta en plattform, med flera ben, liknande den som Apple använder med sina iOS-produkter. Så, jag tror att Switch är första steget. Om ett år kommer antingen en Switch Pro eller en Switch "2DS", sedan en Switch VR, och så småningom en Switch Swatch-klocka.

Nintendo är inte doomed med denna maskin, detta är bara början på något stort tror jag. Buzzet kring Switch är bra mycket positivare än det var kring Wii U, så den kommer att gå betydligt bättre än Wii U.

Hans Li Engnell26 jan 2017q

Någon som vet vad som hände med Quality of Life? Länge sedan man hörde något om detta nu.

|Berra|27 jan 2017q

Frågan är om Nintendo lyckas övertyga 3DS ägarna att övergå till Switch, det är deras enda hopp skulle jag säga om man vill nå riktig framgång. Men så länge man inte kan köpa den bärbara enheten separerat tror jag det blir svårt att övertyga dom om en konsol som kostar över 3000kr.

Det bärbara folket är dessutom ofta människor som inte spelar stationärt skulle jag säga och där faller lite konceptet med Switch. Det är ju främst japanerna som spelar bärbart och inte så mycket på TVn.

Nintendo måste kunna sälja Switch som en renodlad bärbar enhet i framtiden och det är väl mycket möjligt att man även kommer kunna erbjuda det, annars tycker jag det är konstigt att man ska lyckas få över utvecklarna till just Switch från 3DS.

|Berra|28 jan 2017q

Avbokade min Switch ikväll, jag får se om jag orkar köpa den, känner inget behov av den bärbara biten och Zelda kommer även på Wii U.

Jag kommer ändå inte spela särskilt mycket på Switch i sommar ändå, kan lika gärna vänta tills Mario kommer då.

Hans Li Engnell28 jan 2017q

|Berra|:

Frågan är om Nintendo lyckas övertyga 3DS ägarna att övergå till Switch, det är deras enda hopp skulle jag säga om man vill nå riktig framgång.


Ja, detta är knäckfrågan. Nintendo måste komma åt 3DS-publiken om Switch ska bli märkbart större än Wii U. Priset är som jag ser på saken det största och mest uppenbara hindret direkt från start. Det ska dock bli väldigt intressant att se hur Switch tas emot i Japan, där ju 3DS har sålt och fortsätter att sälja bra. Betyder detta att japanerna även har intresse i Switch? Vem vet.

Anders Eklöf30 jan 2017q

"On the go" är visserligen en av de stora försäljningsargumenten, men personligen har jag börjat fundera över hur attraktivt det egentligen är.

De få gångerna jag faktiskt spelar "on the go" är när jag tar längre tågresor, vilket inte händer så ofta. Annars går det fint att ta med sig en laptop för att kolla på en serie, läsa en tidning eller bara lyssna på musik/podcast på telefonen.

Att jag tagit med min 3DS eller Vita ut andra tillfällen än vid resa har nog helt enkelt inte hänt.

Hvdvrk31 jan 2017q

Om inte Scorpio gör något större avtryck tror jag det är större chans att den blir MS sista konsol.

Spel är det som Nintendo sysslar med medan Xbox är en fjärt i rymden för Microsoft.

lonian31 jan 2017q

Microsoft har iofs råd att faila.

Hans Li Engnell 1 feb 2017q

Hvdvrk:

Om inte Scorpio gör något större avtryck tror jag det är större chans att den blir MS sista konsol.


Fast varför? Microsoft tjänar pengar på Xbox och varumärket ger massor av goodwill för företaget. Vilka andra Microsoft-produkter står folk och köar för att få köpa?

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.