Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Hans Li Engnell

Registrerad: 16 jan 2002 18:10 Senaste besök: I går 11:49 Online: Nej

Tyresö www.frispel.net

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Microsoft bör försena Scorpio

Hans Li Engnell 5 feb 2017 09:443405 visningarKommentera: 9 !

Kinda funny games har en intressant diskussion om den kommande Project Scorpio. De verkar betrakta den som mer av en next gen-maskin än en uppgraderad Xbox One, detta utifrån uppgifter från Ori and the Blind Forest-utvecklaren Moon Studios uppgifter att den inte är en "half-assed upgrade" som PS4 Pro utan faktiskt en next-genmaskin helt och fullt.

I grunden är väl detta mest en definitionsfråga. Vi vet att Scorpio på papperet kommer bli mer kraftfull än PS4 Pro, men Xbox-chefen Phil Spencer har hela tiden vidhållit att det är en uppgraderad Xbox One. Konsolerna ska vara framåt- och bakåtkompatibla med varandra.

Ändå är det värt att fundera över om Microsofts strategi inte håller på att förändras just nu. Givet hur det har gått för PS4 Pro vore detta inte så konstigt. Faktumet att Sony tiger om dess framgångar tyder på att de har uteblivit. Microsoft måste kolla på konkurrensen och dra lärdomar av vad som fungerar och inte.

PS4 Pro har inte gett PS4 ett lyft försäljningsmässigt utan verkar, helt väntat enligt mig, ha blivit en nischprodukt för den som vill spela i lite högre upplösning och är beredd att betala för det. Scorpio riskerar att bli exakt samma sak, och dessutom på en marknad bestående av mindre än hälften så många kunder som redan köpt deras konsol. Det är i detta ljus svårt att se hur Scorpio skulle kunna lyckas bättre än PS4 Pro. Microsoft är dessutom i mycket större behov av att Scorpio lyckas betydligt bättre.

Om Microsoft däremot försenar den i ett år och släpper den som en "ny" konsol, om än bakåt- och framåtkompatibel med Xbox One, under hösten 2018 kan de kanske få många att investera i en ny Xbox igen. Då är nämligen Xbox One fem år gammal.

Framgången i en sådan strategi beror emellertid även på hur Sony agerar. Har de en PlayStation 5 på arbetsbänken? Helt säkert. Men när ska den se dagens ljus? Just nu går PS4 verkligen som tåget, och det känns inte ett dugg angeläget att pusha fram PS5 än på ett tag. Att Sony släpper en ny generations PlayStation under 2019 borde dock inte vara en högoddsare. I så fall talar det till Scorpios fördel om den lanseras ett år före som en ny konsol snarare än en "half-assed" uppgradering.

Denna generation har Microsoft redan förlorat, tankarna bör ligga på hur de ska kunna ta tillbaka initiativet nästa gång. Att släppa en ny Xbox fem år efter den förra och göra den helt bakåtkompatibel med spel och tillbehör borde inte betraktas som oschysst på något sätt.Taggar: Xbox One, Microsoft

« Till bloggen

Kommentarer

Helgon 5 feb 2017q

Oavsett vad de sagt är min känsla ändå att det kommer vara en ny maskin, mer eller mindre, som dock råkar dela de flesta spel gemensamt - inte alldeles olikt hur det fungerar på mobil. Du kan köpa samma spel oavsett om du har en mobil för 2000 eller en kraftfullare för ytterligare några tusenlappar, med skillnad i grafisk kvalitet som följd. I och för sig låter det inte som något gemene spelutgivare borde gilla tanken på, eftersom det hittills saknat motstycke i konsolvärlden och i så fall kräver mer arbete och optimering för varje enskilt spel. Men någonstans har jag ändå känslan av att vi inte fått veta allt om Scorpio ännu. Jag har ändå lite svårt att se att det bara är Micorosofts motsvarighet till Pro - faktiskt.

Batsugun 5 feb 2017q

Med tanke på hur det går för Xbox One och att många av Microsofts största investerare vill droppa Xbox-divisionen helt och hållet, så tror jag tyvärr att Scorpio är lite för lite, lite för sent. Tvivlar på att vi kommer att få se fler konsoler från företaget efter Scorpio. När de än väljer att släppa den.

Johan Lorentzon 7 feb 2017q

Jag har också fått känslan av att Scorpio kommer dyka upp som Xbox Two (eller vad fan den nu tänker döpa den till) i slutändan. Det har känts som de avvaktat lite för att se vart PS4 Pro har landat och om sanningen ska fram så har MS haft uppförsbacke hela denne generation. Så rent affärsmässigt borde det vara smart att bara börja om på ny kula och skaka av sig "Xbox One".

|Berra| 8 feb 2017q

Xbox Two låter som ett rimligt namn för Scorpio när den är klar för releasen, men sen kommer alla spel fungera med båda konsolerna även i framtiden.

Men om 4-5 år undrar jag om någon ens vill spela på en gammal PS4 eller One när man ser skillnaden, främst 60 fps tror jag är det som kommer locka spelarna och kanske inte lika mycket 4k.

Tanken är väl att generationerna ska suddas ut och inte bli så dramatiska, det är för kostsamt helt enkelt. Generationerna kommer övergå av sig själva när spelarna är mogen för det och när man vill uppgradera själva.

Om 2-3 år kommer alla köpa en PS4 Pro och alla kommer skaffa Scorpio även om det inte räknas som nya generationer.

|Berra| 8 feb 2017q

Det är bra att det släpps ny hårdvara oftare för oss nördar som bara nöjer oss med det bästa. Hårdvaran i PS4 och One tycker jag känns för slö, PS4 Pro är vad PS4 skulle ha varit anser jag.

Jag ser iaf gärna mer valmöjligheter även på konsoler i framtiden och ser inte längre behov av nya generationer om man hela tiden utvecklar konsolerna och anpassar dom efter den tid som råder på hårdvarumarknaden.

Att ge konsol spelaremöjligheten att anpassa spelen efter eget behov är något nytt och fräscht anser jag.

Det är också dyrare för MS och Sony att kalla sina konsoler för PS5 och Xbox Two då man måste lansera om produkterna,.

Johan Lorentzon 8 feb 2017q

|Berra|:

Tanken är väl att generationerna ska suddas ut och inte bli så dramatiska, det är för kostsamt helt enkelt


|Berra|:

Att ge konsol spelaremöjligheten att anpassa spelen efter eget behov är något nytt och fräscht anser jag.


Jag är faktiskt tveksam här.

PS4 Pro är i mångt och mycket ett experiment för att se om spelarna var villiga att gå med på uppgraderingar liknande mobilmarknanden. Men ska man läsa av Sony och deras tystnad så undrar jag om inte det tåget blev stoppat på spåret. Som Hans skriver betyder tystnad i princip samma sak om att försäljningen inte alls blev som de täkt sig.

Det känns som om MS varit väldigt försiktiga och avvaktade runt Scorpio för att se hur bra det skulle gå för Pro. Jag tänker att om Pro hade flygit från hyllorna hade nog MS varit snabba med information om sin egen kraftfullare uppgradering.

Från konsoltillverkarna skulle det givetvis vara bra ekonomiskt att bara skicka ut uppgraderingar som folk köper och som du skriver är det dyrare att omlansera ett märke. Men det verkar som de flesta spelare vill ha det så (av att döma på Pro).

Så även om den modellen kanske är framtiden, tror jag det kan dröja någon generation till innan spelarna hoppar på den fullt.

|Berra|28 feb 2017q

Pro har väl sålt som Sonys förväntningar, ca 900.000 enheter, dom räknade med 1 miljon fram till Mars.
Scorpio är jag ytterst tveksam till däremot, MS har redan problem med försäljningen av Xbox One och en dyrare Xbox tror jag inte så många kommer gilla, framförallt när man saknar exklusiva spel runt hörnet.
Samtidigt känns Halo 6 som ett spel man bör promota Scorpio med, visa tydliga skillnader mellan spelen.

Hans Li Engnell28 feb 2017q

|Berra|:

Pro har väl sålt som Sonys förväntningar, ca 900.000 enheter, dom räknade med 1 miljon fram till Mars.


Har de gått ut med försäljningssiffror för Pro? Det har jag missat. När gjorde de det?

Johan Lorentzon28 feb 2017q

|Berra|:

Pro har väl sålt som Sonys förväntningar, ca 900.000 enheter, dom räknade med 1 miljon fram till Mars


blandar du inte ihop med PSVR nu? För det är väl precis samma siffror annars?

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.