Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Hans Li Engnell

Registrerad: 16 jan 2002 18:10 Senaste besök: I dag 08:45 Online: Nej

Tyresö www.frispel.net

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Mer än en förlorad generation

Hans Li Engnell23 maj 2017 21:122123 visningarKommentera: 1 !

Det svänger fort ibland. Jag minns när Nokia var mobiltelefonernas kungar. De slogs mot Ericsson, och själv ägde jag genom åren modeller från båda fabrikanterna. Sedan kom Iphone och Nokia gjorde dundermisstaget att underskatta uppstickarna.

Resultatet av denna felbedömning vet vi. Nokia återhämtade sig aldrig, och smarttelefonmarknaden delades i princip upp mellan Apple och Samsung medan Nokia slet förgäves med sina Lumia-modeller. Än i dag har nya konkurrenter svårt att stjäla marknadsandelar i väst.

Ju större framgångar du når, desto tyngre kan du falla. Nokia föll tyngre än de flesta. Från marknadsledande till utslagna på bara några år.

Microsoft har inte riktigt gjort samma resa med sin Xbox-division, men utvecklingen de senaste åren är ändå värd att nämna. Som gammal Xbox-spelare ser jag den inte bara i form av siffror i kvartalsrapporter och frånvaron av PR-utspel från Microsoft - jag känner den. Det kan låta teatraliskt, men man ska inte helt bortförklara trogna kunders magkänslor.

Faktum är att Xbox One känns som en annan konsol än Xbox 360. Den där framgångskänslan som Microsofts mest lyckade konsol hittills förmedlade smittade av sig på mig som spelare. Det var kul att gå in och köpa spel därför att det kom så oerhört många.

Intresset för Xbox 360 var stort från både utvecklare och spelare. Xbox One förmedlar snarare en känsla av stagnation. Inte för att det är en dålig konsol. Jag använder den flitigt för både film och spel. Men den erbjuder väldigt lite som jag inte lika gärna kan uppleva på min PlayStation 4. Att multiformatsspelen här hemma tenderar att ha gröna i stället för blå fodral har helt och hållet med handkontrollen att göra.

En känsla gör förstås ingen sommar, och den fäller inga bjässar i spelbranschen heller. Men tecknen på stagnation har blivit alltfler. Xbox One får inga exklusiva spel längre, och Microsoft har själva lagt ned en rad exklusiviteter som varit utannonserade och uppvisade. Fable Legends och Scalebound är två av dem.

Nu får vi veta att Cliff Bleszinskis kommande Lawbreakers inte bara släpps till PC utan även PS4. Pappan till det så populära Gears of War, spelet som närmast definierade Xbox 360 under den förra generationen, låter alltså sitt kommande lir vandra in i Sonys famn.

Det kanske kommer till Xbox One vad det lider också. Men att det utannonseras till PS4 först är ett av dussintals tecken just nu på hur Microsoft arbetar i kraftig motvind. Jag har svårt att se hur de ska kunna vända skeppet i närtid.

På E3 ska Scorpio visas upp. Världens mest kraftfulla spelkonsol. Det kommer bli kul och jag lär förmodligen köpa den. Men Scorpio kommer inte vända vinden för Xbox One, sannolikt inte ens påverka försäljningen särskilt mycket. Vilket lär betyda fortsatt stagnation.

Phil Spencer har som vanligt hävdat att detta blir det bästa året för Xbox någonsin. Det är lite svårt att tro honom den här gången.

Microsoft har mycket att bevisa när de drar igång sin årliga E3-konferens om några veckor. Frågan är om de kan skapa ett embryo till den där framgångskänslan igen.Taggar: Microsoft, Xbox One

« Till bloggen

Kommentarer

ZidaneIX28 maj 2017q

Håller helt klart med. För min egen de enda intressanta spelen som inte finns på PS4 bara Crimson Dragon, Rare Replay och D4.
Kommande Sea of Theives kanske kan vara intressant.

När XBOX 360 slogs mot PS3 hade ju Microsoft ett tidsmässigt försprång som man inte hade mot PS4.
Om jag tittar på min egen spelsamling till 360 så är nästan alla spel jag äger sådana som även finns till PS3.

Det dröjde flera år innan jag köpte en PS3 som länge var för dyr och i början inte erbjöd särskilt mycket mer än XBOX 360, snarare var många multiplattformsspel sämre och saknade onlineläge.

Hur kraftfull Scorpio än må vara så behövs det betydligt fler intressanta exklusiva spel för att övertyga mig om att det behövs ännu en konsol framför TV:n.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.