Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Hans Li Engnell

Registrerad: 16 jan 2002 18:10 Senaste besök: I går 21:13 Online: Nej

Tyresö www.frispel.net

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Mätta Sony, otillräckliga Microsoft och obegripliga Nintendo

Hans Li Engnell15 jun 2017 15:252825 visningarKommentera: 6 !

E3 2017 kändes som något av ett mellanår. De jättestora överraskningarna som fick folk att gråta uteblev, och det mesta som visades hade utannonserats tidigare.

Det vi fick var i stället ett antal stabila men ganska väntade framträdanden. Och så något tämligen obegripligt från Nintendo, men vi kommer till det.

Microsoft hade den snyggaste och mest välregisserade konferensen. Men efteråt frågade sig alla om de alls hade hört några argument för att köpa Xbox One X. Svaret var ett rungande nej.

Inte ens jag, som köpte den första Xbox på lanseringsdagen för hiskeliga 5000 kr och har varit en tämligen trogen kund sedan dess, kan motivera ett köp just nu.

Det är inte det att Xbox One X inte är prisvärd utifrån vilken teknik som sitter på insidan. Det är helt enkelt en fråga om pris. PlayStation 3 led av samma problem initialt. Fansen argumenterade för att den var billig (!) givet vad Sony erbjöd. Och det kanske den var. Men väldigt få tycker att 6500 kr är billigt för en spelkonsol.

Microsoft kommer drabbas av exakt samma sak med One X. Dessutom finns redan en konsol som kostar hälften så mycket och erbjuder UHD Blu-ray och HDR. Den heter Xbox One S.

Största problemet för Microsoft i år var emellertid inte prislappen på Xbox One X utan frånvaron av nya heta exklusiva varumärken. Phil Spencer grillades av Eurogamer om detta och hamnade lite på defensiven.

Det finns spel, sade Spencer. Men han har lärt sig att inte utannonsera dem för tidigt. Fair enough. Men det hjälper inte här och nu. Jag tror inte jag var den enda som hade hoppats på några helt nya varumärken från Microsoft, och skrytet inför E3 om hur mycket som fanns att visa tände hoppet.

Det vi fick se var en rad indiespel av varierad kvalitet och Super Lucky's Tale som såg minst sagt mediokert ut. Otillräckligt.

Kanske var det då tur för Microsoft att SOny inte var mycket bättre. Efter två riktigt bra E3 i följd var det som om Sony lutade sig tillbaka i år. De gav intrycket av att vara lite blasé. Segern är i hamn. PS4 dominerar. Vad mer behöver de göra?

Visserligen hävdar Sony precis som Microsoft att det finns fler exklusiva spel att visa upp, och PSX är förstås ett utmärkt tillfälle för detta. Men på E3 var det ett till synes proppmätt Sony vi fick se. Inte det där hungriga och kundfriande företag vi nästan vant oss vid sedan lanseringen av PS4.

Och så slutligen Nintendo. Knasiga, gulliga och kufiga Nintendo. Efter några förnedrande år med Wii U är de nu tillbaka i storartad stil. Trodde vi.

Årets E3 blev emellertid inte den där stora comebacken som många hade hoppats på. Ett nytt Yoshi. Ett nytt Kirby. Och för all del Metroid Prime 4 som de lyckades dämpa genom att enbart visa en logotyp. Mycket mer än så var det inte i år. Det är nästan som om Nintendo har satt en ära i att göra folk besvikna. De vet rimligen exakt vad fansen vill ha. Ändå gör de så här.

Jag vet att jag inte tillhör Nintendos målgrupp. Men det fascinerar mig att så många kan tycka att de är så bra när de levererar så oerhört skralt som på de senaste årens E3.

Åsikter är åsikter och går inte att säga så mycket om. I mina ögon lever dock Nintendo kvar i en verklighet som sedan länge passerats. De ger med egna handen genom att fortsätta att leverera riktigt stabila spelupplevelser. Men de tar med andra handen genom att skapa krångliga och efterblivna tjänster och galen prissättning på tillbehör.

Därutöver har Nintendo fortfarande oerhört svårt att locka tredjepartsutvecklare. Detta ser den goda starten till trots inte ut att ändras med Switch, vilket gör att konsolen riskerar att bli en Nintendo- och indiesplattform.

Försäljningssuccén för Switch kom som en överraskning för mig. Med ett så pass högt pris för en enhet som i första hand är bärbar och så få spel under det första halvåret hade jag gissat på ett något svalare mottagande, åtminstone i väst.

Hur det går framöver blir därför intressant att se. Antingen avtar försäljningen när folk har spelat sig trötta på Zelda och Mario Kart. Eller så har jag åter igen helt fel och många ser ett värde i Switch som jag inte ser. Det är förstås fullt möjligt.

För övrigt var det varken Microsoft, Sony eller Nintendo som "vann" E3 i år. Det var Ubisoft. Även om det lär dröja evigheter innan nya Beyond Good & Evil släpps. Ett spel som ryktades bli exklusivt till Switch men som nu enligt senaste budet kommer till övriga format i stället.Taggar: E3, Xbox One, PS4, switch

« Till bloggen

Kommentarer

Mattias Leisky16 jun 2017q

Jag vet nog inte hur du kan säga att Super Lucky´s Tale såg "minst sagt mediokert ut". I min bok var det en av de mer positiva överraskningarna på E3 då det dels har en härlig färgskala samt en ny huvudkaraktär som verkligen ser charmig ut. Det är som vi alla vet långt ifrån självklart att de lyckas med designen på huvudrollsinnehavaren men här känner jag att man hamnat rätt direkt. Ser betydligt mer fram emot detta än Super Mario Odyssey.

I övrigt håller jag med vad du skriver även om jag överlag kanske är lite mildare mot Microsoft. Jag hoppas verkligen att dessa mellangenerationskonsoller skall få fart men just nu känns det som att det är svårt att få något riktigt genomslag. Folk verkar tänka "varför köpa dyrt när man kan spela samma spel på den billiga". Återstår att se ifall de lyckas få igenom sitt 4K-budskap. Sedan borde verkligen Microsoft, som du är inne på, se till att få fram lite förstapartstitlar. Märkligt att de inte hade åtminstone ett eller två ess i rockärmen inför Xbox One X.

Hans Li Engnell16 jun 2017q

Mattias Leisky:

Jag vet nog inte hur du kan säga att Super Lucky´s Tale såg "minst sagt mediokert ut". I min bok var det en av de mer positiva överraskningarna på E3 då det dels har en härlig färgskala samt en ny huvudkaraktär som verkligen ser charmig ut.


Jag gillar karaktären (kanske främst för att han påminner lite om Tails), men i övrigt tycker jag inte att spelet ser särskilt spännande ut. Väldigt standard 1A över alltihop. Inga överraskningar. Jag har gärna fel, skulle verkligen uppskatta ett riktigt bra plattformsäventyr till Xbox One. Så vi får väl se hur det utvecklas framöver.

ZidaneIX17 jun 2017q

Bra analys Hans!
Skrattade åt" proppmätt Sony", verkligen en träffande beskrivning!
Några få trevliga nyheter, men på det stora hela kändes årets E3 väldigt "meh".

Hans Li Engnell18 jun 2017q

ZidaneIX:

Bra analys Hans!


Tack!

Det kommer fler år. Tänk, på E3 2018 kanske vi får se Shenmue III. :-)

Sceptitank27 jun 2017q

Du skriver bra!

Hans Li Engnell27 jun 2017q

Tack snälla. :-)

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.