Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Hans Li Engnell

Registrerad: 16 jan 2002 18:10 Senaste besök: I går 14:23 Online: Nej

Tyresö www.frispel.net

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Jag hittade ett kvitto...

Hans Li Engnell24 jun 2017 08:193174 visningarKommentera: 10 !

Åren går. Men spåren består. Webhallen har funnits länge, och det visar sig att allt som man handlar sparas. Jag kan således logga in och se vad jag köpte i butiken för 15 år sedan.

Det är lite kul, om man inte försöka klura ut vad totalsumman för 15 års spel- och filmkonsumtion i nämnda butik landar på. Jag hittade min beställning av en Xbox i mars 2002. I paketet fanns även en DVD-fjärrkontroll, Project Gotham Racing och Halo. Jag påminns inte bara om hur dyr Xbox var då utan också att de tog 619 kr för spelen.

Prislappen på Xbox för 15 år sedan får mig att reflektera lite över Microsofts kommande konsol Xbox One X. Rekommenderat pris är 499 dollar, vilket lär betyda minst 5 000 kr för hårt beskattade svenskar. Så mycket har ingen konsol kostat sedan Sony förväntade sig att vi skulle betala 6500 kr för en PlayStation 3.

Visserligen lägger vi uppemot 8 000 kr på en ny mobiltelefon nuförtiden, men den summan fördelas oftast på en tvåårsperiod. 5000 kr för en spelkonsol är hur vi än vänder och vrider på siffran väldigt mycket pengar.

Som så ofta finns det ett litet men märkbart sug när ny hårdvara visas upp. Problemet är att jag till skillnad från när jag hämtade ut Xbox för 15 år sedan inte riktigt vet vad jag skulle med Xbox One X till. Jag skulle kunna köpa väldigt många spel för de där pengarna. Eller lägga de i ett av alla de där svarta hålen som alltid finns när man har köpt hus.

Microsoft verkar förstå hur jag tänker. I en väldigt avslappnad och öppenhjärtig intervju berättar Phil Spencer att han kallt räknar med att Xbox One S kommer vara den konsol i den så kallade Xbox-familjen som säljer bäst och att One X blir premiumkonsolen för ett fåtal.

Precis som de flesta inte vill lägga ut 1200 kr på en Elite-handkontroll kommer flertalet inte vilja spendera över 5000 kr på en spelkonsol. Detta tycks således Microsoft vara helt på det klara med.

Den 7 november kommer nog suget finnas där, trots allt. Men jag litar på att mitt förnuft segrar. Kanske.Taggar: Microsoft, Xbox One, Retro

« Till bloggen

Kommentarer

Redfoxe24 jun 2017q

DVD Fjärrkontroll för 498.

Shiiiiiiiiit.

Woosley24 jun 2017q

"Jag påminns inte bara om hur dyr Xbox var då utan också att de tog 619 kr för spelen.'"

Och tydligen tog de den summan även när spelen hamnat under "Xbox Classics"-märket. :O

Zamorano1624 jun 2017q

Trevlig påminnelse. Jag sitter efter att ha läst detta mest och funderar på hur mkt pengar jag har lagt på den här typen av paket genom åren och på alla spel som också är inhandlade "för sig". Det är lite vä mkt, trots allt, när man räknar samman summan så. Tog därför ett aktivt beslut att inte inhandla ngt på steam-rean i år. Ngn gång måste man inse vad man håller på med. Men som du skriver på slutet, och det gäller både steam-rean och x1x, kanske.

Zamorano1624 jun 2017q

Ändrar lite för tydlighets skull: Men som du skriver på slutet, och det gäller både steam-rean och inköp av x1x: Kanske!

Hans Li Engnell24 jun 2017q

Woosley:

Och tydligen tog de den summan även när spelen hamnat under "Xbox Classics"-märket. :O


Nja. Notera att beställningen är lagd innan konsolen släpptes, varför spelet har blivit "Classics" i min kundhistoria hos Webhallen beror troligen på att originalet ersattes av den billigare classics-varianten efter något år.

Joe E Tata25 jun 2017q

"Sony förväntade sig att vi skulle betala 6500 kr för en PlayStation 3."

Kostade den det på sina ställen? Jag köpte min på lanseringsdagen för 5000kr.

Dr4gonT4m3r25 jun 2017q

Ptja, Switch-spel (iaf Zelda) kostar ju i den prisklassen så det lär vara standard för spel på nya konsoler. Eller nya spel överlag. Men visst är det mycket pengar att lägga på en ny konsol. Speciellt som de flesta mediemöjligheterna är så gott som desamma som på One S. Men med inbyte av konsol + spel blir det väl förhoppningsvis något mänskligare. Fast jag kan tycka att de borde köra mobilabb-modell på konsol också. Konsol + Live i 24 månader med fast kostnad då.

Kleti25 jun 2017q

Det är det här jag inte begriper: Spel är billigt idag, kronans värde har devalverats sedan Game Shop sålde privatimporterade japanska N64 för 7999kr och Jaguar och 3DO kostade säkert lika mycket.

Så, borde vi inte gladeligen köpa XbX för 10'000kr nu tillsammans med ett paket Loot Boxes för en såndär modern, nytryckt 'tvåhunka'?

Hans Li Engnell 1 jul 2017q

Dr4gonT4m3r:

Fast jag kan tycka att de borde köra mobilabb-modell på konsol också. Konsol + Live i 24 månader med fast kostnad då.


Denna modell var det rätt många som trodde att Microsoft skulle börja använda, om inte tidigare så för Xbox One. Men hittills har vi såvitt jag vet inte sett något av det. Vilket är lite förvånande, ändå. För Microsoft handlar det ju alltmer om tjänster, de förväntar sig inte att tjäna några stora pengar på själva konsolen. Så varför inte sälja konsolen med Xbox Live och Game Pass för xyz kr per månad?

Dr4gonT4m3r 1 jul 2017q

Hans Li Engnell:

Så varför inte sälja konsolen med Xbox Live och Game Pass för xyz kr per månad?


Ja, speciellt nu när Game Pass blev aktuellt på E3 så borde de börjat lansera en sådan prenumerationsmodell. Men icke. Märkligt som sagt!

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.