Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Hans Li Engnell

Registrerad: 16 jan 2002 18:10 Senaste besök: I går 14:23 Online: Nej

Tyresö www.frispel.net

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Apokalypsen och vi

Hans Li Engnell11 jul 2017 09:062595 visningarKommentera: 1 !

När VMA-larmet gick över Stockholms län häromkvällen påmindes jag dels om de undergångsstämningar som sprids i västvärlden, dels om hur vår underhållningsindustri lever av intresset för undergång och apokalyps.

I ganska många år har intresset för postapokalyptiska världar varit stort i både film- och spelindustrin. Zombiefilmerna är i grunden historier om livet efter samhället har rasat samman.

Omåttligt populära The Walking Dead handlar efter sju säsonger mer om hur mänskligheten återgår till ett slags naturtillstånd utan rättsstat och polis än om odöda som vandrar omkring på jakt efter färskt kött.

I spelbranschen har vi haft turen att få några riktigt fantastiska spelupplevelser som utspelas just i postapokalyptiska världar. Den allra bästa är Naughty Dogs The Last of Us. Och Days Gone lär bli ett av de viktigaste spelen till PlayStation 4 under denna generation, händelsevis ännu ett postapokalyptiskt äventyr.

Det är svårt att sätta fingret på exakt vad det är som lockar med världen efter oss, livet efter civilisationen. Men fascinationen är inte ny. Nazisterna byggde hus och anläggningar utifrån den så kallade ruinprincipen. Byggnadsverken skulle alltså se vackra ut som ruiner, vilket illustrerades med halvraserade modeller med murgröna på.

Nu var visserligen undergångsestetiken särskilt stark inom nazismen, men det är omöjligt att förneka att det finns en mänsklig fascination för vad som händer när vårt nuvarande samhälle inte längre finns. En nyfikenhet, nästan.

Kanske har det att göra med en längtan efter att få bygga upp något nytt från grunden. Men i vissa fall handlar det förmodligen mer om en fascination för resultatet av något som rasat.

Människor stannar vid trafikolyckor. Vi står och tittar med öppna munnar när hus brinner. Vi nästan beundrar effekterna av orkaner och översvämningar. Vi turistar bland ruiner och lämningar från svunna civilisationer. Det tycks minst lika spännande att få veta hur allting kollapsade som hur det såg ut när det blomstrade.

Förmåga till förstörelse ligger i människans natur, och någonstans där tror jag att fascinationen för postapokalypsen bottnar.Taggar: zombier, Spel, filmer

« Till bloggen

Kommentarer

Oregondanne13 jul 2017q

Tänkvärt, helt klart.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.