Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Hans Li Engnell

Registrerad: 16 jan 2002 18:10 Senaste besök: I dag 10:42 Online: Nej

Tyresö www.frispel.net

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Surface Laptop är vacker, dyr och älskvärd

Hans Li Engnell29 dec 2017 09:212110 visningarKommentera: 9 !

Så smäcker att man vill älska ömt med den. Ungefär så skulle jag beskriva Microsofts Surface Laptop.

En sak ska sägas med en gång. Surface Laptop är en nischprodukt och är inte tänkt att bli marknadsledande (Microsoft vill inte gärna reta sina partners i onödan). Däremot kan Surface-serien ses som Microsofts försök att visa för HP, Asus och de övriga hur surfplattor och datorer med Windows ska se ut.

Jag hade sneglat på Surface Laptop länge. Kollat videorecension efter videorecension. Blivit bekant dess styrkor och brister. Själv kör jag Mac sedan nästan ett decennium tillbaka, men frugan vill ha Windows då många av de appar hon använder inte stöds fullt ut i Mac.

Så det blev en Surface Laptop i julklapp till frun. 15 000 kr är hiskeligt mycket för en laptop med tämligen ordinär prestanda, men efter åratal av bekymmer med en Samsungdator för knappt halva priset kändes det som att det var dags att satsa på kvalitet till den bättre hälften.

Så vad får man förutom marknadens snyggaste dator? Från start ingår endast Windows 10 S, en begränsad budgetversion av nya Windows som enbart fungerar med Microsofts egna appar från Microsoft Store.

Säkert och tryggt, hävdar Microsoft. Begränsande, tycker de flesta andra. Lyckligtvis finns möjligheten att uppgradera till Windows 10 Pro kostnadsfritt, och det tar faktiskt bara några minuter.Surface Laptop har en tryckkänslig skärm som är helt fantastisk. Jag trodde att den funktionen skulle vara rätt meningslös på en dator vars skärm inte går att ta loss som den på Surface Book eller vända runt, som på HP Spectre X360. Men det visar sig att det faktiskt är bekvämt även på en vanlig laptop att kunna scrolla eller navigera med fingrarna, i synnerhet i soffan om man inte har en mus tillgänglig.

Styrkan i Surface Laptop är onekligen dess smidiga och tilltalande design. Den finns i fyra färger, jag köpte den vinröda. Storleksmässigt är den något mindre än en 13,5-tums MacBook och med lite kantigare sidor.

Nackdelarna, då? Ja, förutom prislappen har Surface Laptop en rad tillkortakommanden som jag vägde in när jag köpte den.

En sådan är att den endast har en ynka usb-port. Ytterligare en sitter visserligen på laddaren, men några fler portar hade verkligen inte skadat. Annat som saknas är SD-kortplats, även om detta är lätt att lösa med en miniadapter via usb. Det finns även en Surface Dock som kan köpas separat för den som vill ha fler alternativ, men den kostar över 2 000 kr vilket lär avskräcka de flesta.

Mest uppmärksamhet har Surface Laptop kanske fått för det alcantara-tyg som Microsoft klätt den med. Frågetecken har rests kring dess hållbarhet. Tyget är samma som används interiört i vissa bilar, så det borde klara det mesta. Tester visar också att det är vattenfrånstötande. Det går inte att komma ifrån att det är betydligt skönare med ett tyg än kall metall mot händerna, men tiden får utvisa om det var ett misstag eller genidrag.

Efter blott några dagars användning är intrycket av Surface Laptop mestadels positivt. Men prislappen och några begränsningar gör att den inte kan rekommenderas till alla.Taggar: Microsoft, datorer, Surface

« Till bloggen

Kommentarer

Tamarillo29 dec 2017q

Intressant! Keep us posted, jag har länge sneglat på den där och dess sjukligt dyra storebror Surface Book 2.

Hans Li Engnell30 dec 2017q

Will do. Det är som sagt bara intryck än så länge, behöver använda den betydligt mer för att kunna fälla ett mer solitt omdöme (och det råkar nu vara frugans dator, inte min...!).

Surface Book, ja... Riktigt läcker, men på tok för dyr. Och jag har inte riktigt lyckats komma fram till vad jag skulle ha funktionen med avtagbar skärm till eftersom jag alltid hellre sitter med en smidig laptop än en surfplatta i knät. Men för den som vill ha flexibiliteten är den såklart ett alternativ.

Johan Lorentzon31 dec 2017q

Har själv en Surface 2 pro och är sjukt nöjd. Pennan och den tryckkänsliga skärmen är så fantastiskt bra och smidigt. Som du säger är avsaknaden av fler USB-portar lite irriterande, men kjag köpte en adapter som man sätter på sidan om skärmen med tre till portar.

Hade däremot igen aning om att usb-porten i laddaren funkade för annat än att ladda andra enheter?

Hans Li Engnell31 dec 2017q

Johan Lorentzon:

Hade däremot igen aning om att usb-porten i laddaren funkade för annat än att ladda andra enheter?


Nä, det gör den ju inte heller. Men den finns där likafullt - om man vill ladda telefonen eller något annat har man således en usb-port kvar.

Johan Lorentzon31 dec 2017q

Hans Li Engnell:

Nä, det gör den ju inte heller


ah ja, jag tänkte att jag missat något :)

Tomas Engström10 jan 2018q

Jag hade hemskt gärna bytt upp mig från min Surface 3, men så valde jag också den modellen för sin ringa storlek.

Gillar inte att MS har prioriterat bort en mindre skärmstorlek för en massa prestanda :/

Så jag behåller min S3 eftersom den fortfarande funkar klockrent. Skulle behöva få klämma och känna på den nya Surface Pro för att se hur pass mycket klumpigare det känns med 13.5". Helst av allt skulle jag önska att de gjorde en mindre modell än så igen.

Hans Li Engnell12 jan 2018q

De har ändå rätt bra utbud just nu med Surface Pro, Surface Laptop och Surface Book. Och, förstås, Surface Studio för den som är lite galen.

Men åter igen påminns jag om varför jag gått över till Mac. Windows har onekligen sina baksidor.

Johan Lorentzon12 jan 2018q

Tomas Engström:

Surface 3


Jag upplever inte 4an för stor i alla fall, men den kanske bara är marginellt större än 3an?

Pennan till 4an är dock mycket skönare än den till 3an.

Tomas Engström12 jan 2018q

Johan Lorentzon:

Jag upplever inte 4an för stor i alla fall, men den kanske bara är marginellt större än 3an?


Ja alltså om vi pratar Pro-modellen så är där typ ingen som helst skillnad mellan Pro 3 och Pro 4! Samma tangentbord går till och med att använda på båda modellerna :)

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.