Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Hans Li Engnell

Registrerad: 16 jan 2002 18:10 Senaste besök: I dag 08:04 Online: Nej

Tyresö www.frispel.net

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

På olika planeter

Hans Li Engnell18 jan 2018 08:202189 visningarKommentera: 8 !

Med Nintendo Labo kan jag konstatera att jag och Nintendo befinner oss på olika planeter.

Jag har aldrig varit ett Nintendo-fan i den meningen att jag förbokat alla deras konsoler, köpt alla nya Super Mario och Zelda och angripit folk som varit kritiska mot dem.

Med stigande ålder har jag däremot förstått vad som gjort Nintendo stora, kunnat hylla en del av deras koncept och uppskattat det sätt på vilket de ibland driver spelbranschen framåt.

Spelmässigt har jag haft ett rätt begränsat intresse av det mesta som Nintendo ger ut, men framför allt har jag inte kunnat motivera ett köp av deras konsoler för att spela just deras spel.

Detta konstaterande upplevs nästan som kränkande för vissa. Nintendo är lite av spelbranschens gullegrisar, vilket betyder att de behandlas med mer överseende än Sony och framför allt Microsoft. De har troligen de mest aktiva fanboysen, och man kan lita på att de finns där för att gå i svaromål ifall någon kritiserar Nintendo. Jag har upplevt det på NeoGAF och det verkar vara ungefär likadant på nya ResetEra.

Föreställningen att Nintendo står för "glädje" medan Microsoft står för "girighet" lever märkligt nog kvar. Trots att Nintendo nu är Japans rikaste företag och tar 750 kronor för en handkontroll.

Med Switch är Nintendo tillbaka på banan på allvar igen, och det är naturligtvis bra både för dem och för hela industrin. Spelbranschen mår bra av flera framgångsrika aktörer som gör sin grej.

När Nintendo nu släpper en ny serie DIY-leksaker som tillbehör till sin Switch påminns jag dock om varför jag och Nintendo aldrig riktigt har klickat. Nintendo Labo är det senaste tillskottet av udda prylar som verkligen känns ”Nintendo”, och företagets historia som leksakstillverkare har blivit alltmer uppenbar sedan de började släppa Amiibo-figurer.

Det är förmodligen klokt att knyta an till denna historia. Nintendo Labo är en produkt skulle ha känts helt apart till Xbox One och väldigt udda till PlayStation 4 (om vi tänker bort hur den ens skulle fungera rent praktiskt). Till Switch känns den däremot helt naturlig.

Det är uppenbart att Nintendo Labo är riktat till yngre barn, inte till 35-åriga gubbar som mest av allt vill ha 4K-grafik och blir hård i brallan bara någon nämner ”teraflops”. Men många fullvuxna män kommer köpa detta ändå, oavsett om de har barn eller inte. Vilket jag finner lite intressant.

Nintendo Labo är inte bara en väldigt typisk Nintendo-produkt utan skulle också kunna sägas vara ett slags utsträckt finger till branschens jakt efter högre upplösning och virtuella verkligheter. Medan Sony släpper en VR-hjälm till sin PS4 och Microsoft experimenterar med sjukt imponerande AR i HoloLens, satsar alltså Nintendo på interaktiv wellpapp.

Kommer Nintendo Labo bli en framgång? Mycket möjligt. Presentationsfilmen har i alla fall fått fina omdömen i mainstreammedia, och för lite yngre barn är detta förmodligen riktigt kul. Även om prislappen 70-80 dollar kan verka galet mycket för formbar wellpapp är det ändå en avsevärt billigare present än en PlayStation VR. Och HoloLens går ju ändå inte att köpa för pengar.

Personligen har jag ända sedan Wii släpptes för över tio år sedan känt att jag inte tillhör Nintendos målgrupp. Med Nintendo Labo kan jag konstatera att jag och Nintendo befinner oss på olika planeter. Men vi trivs onekligen rätt bra båda två utan att mötas.Taggar: Nintendo, switch

« Till bloggen

Kommentarer

Lat_Spenat18 jan 2018q

Att Nintendo skulle vara spelvärldens gullegrisar håller jag inte med om. De har en väldigt trogen fanbase men får absolut mest skit av alla tre konsoltillverkare. Det här är något som alltid används mot Nintendo och synnerhet när det gäller att förklara varför deras spel får höga betyg. Det sägs också alltid av folk som själva inte spelar spelen. Det gäller att förminska och förlöjliga. Och är oerhört larvigt.

”Klart det fick 10/10 men det är ju bara för det heter Zelda”

Men om det får 10/10 av 80% av alla recensioner samt pris som gott så är det kanske till viss del för att det är ett bra spel med.

Det här är ett fanboykrig där det tas och ger lika mycket åt olika håll. På samma vis som jag är övertygad att din relation till Nintendo helt och hållet påverkats av att du spelat Sega hela ditt liv och antagligen därför inte är helt objektiv.

Hans Li Engnell18 jan 2018q

Lat_Spenat:

Att Nintendo skulle vara spelvärldens gullegrisar håller jag inte med om. De har en väldigt trogen fanbase men får absolut mest skit av alla tre konsoltillverkare.


Det är inte alls min upplevelse. Även Sony har många trogna fans, men att kritisera Nintendo är alltid väldigt känsligt på ett sätt som gör att jag känner att jag behöver väga orden på guldvåg för att inte få en grävskopa ovett tillbaka. Visserligen fick Nintendo väldigt mycket kritik under åren med Wii U, men att de generellt skulle vara de mest utsatta för kritik känner jag inte alls igen.

Jag brukar inte kritisera Nintendo utifrån teorin att deras spel får höga betyg för att deras fanboys ser till att det blir så. Däremot tycker jag att många är väldigt generösa i bedömningen av Nintendos spel, och en hypotes är att barndomsnostalgi spelar in en del här. Men det är bara spekulationer och egentligen rätt irrelevant. Det är inte på den nivån jag vill föra diskussionen.

Fanboys kommer alltid slåss mot varandra, det är egentligen rätt ointressant. Det som jag kan störa mig på är att många trummar igång på alla cylindrar så fort någon vill framföra synpunkter om Nintendo som inte är så översvallande.

Skälet till att jag skriver om Nintendo trots att jag numera inte köper deras konsoler är att jag dels är intresserad av vad som händer i spelbranschen, dels att jag någonstans ÖNSKAR att de skulle släppa en riktigt attraktiv spelkonsol som skulle tilltala mig. Jag gillar ny teknik, ju fler roliga prylar desto bättre.

Novistador18 jan 2018q

Av ren nyfikenhet, så får jag lust att fråga om det finns några Nintendo-spel du tycker om starkt och om du rent spontant har någon topp 5 eller topp 10-lista, oberoende om du gillar spelen starkt eller inte. Och vilken Nintendo-konsol du tycker om mest samt varför. :)

Nicke J19 jan 2018q

Jag håller helt mes Hans här.

Spelade MASSOR N64 - OOT, Mario Kart, Mario Tennis, Sonkey Kong och Goldeneye/PD. Skickade in tider till den där speltidningen (fysiska!) o låg ett på listor osv.
1080! Osv osv.

Men sen hände nått. Sen blev det pretentiöst. Gamecube? Meh. Wii? Vifta? Neh.

Spelade massor av MK8 och Monster Hunter på Wii U men thats it.

Jag kan inte förmå mig att köpa en Switch. Varför?
Helt enkelt för att det är hutlöst sett till vad man får för pengarna. Det är spel som känns som att de lika gärna kunnat vara mobilspel, som höjs till skyarna (Förutom ni vet vilket/a spel). Hutlösa priser och focus på fel saker - det tilltalar mig inte.

Och direkt här får jag en stämpel. Stämpel som den där 35åringen som bara bryr sig om grafik.

Men neh, så är det inte. Däremot gör de produkter som inte är för mig. Att de sålt så sjukt i NA på det senaste är för mig docl ingen överraskning - Vad skulle folk annara köpa?

Hans Li Engnell21 jan 2018q

Novistador:

Av ren nyfikenhet, så får jag lust att fråga om det finns några Nintendo-spel du tycker om starkt och om du rent spontant har någon topp 5 eller topp 10-lista, oberoende om du gillar spelen starkt eller inte. Och vilken Nintendo-konsol du tycker om mest samt varför. :)


Under Nintendo-Sega-eran var jag Sega-spelare, sedan var det främst Xbox som gällde för min del.

Gamecube är den enda Nintendo-konsol jag ägt under dess aktiva tid, och den gillar jag verkligen. Inte bara eller främst för Nintendos spel utan för bredden i utbudet. Jag köpte den för Resident Evil 4 men hittade snart guldkorn som Super Monkey Ball och F-Zero GX men hade roligt även med Pikmin och Starfox Adventures. Men bara ett av dem är ju utvecklat av Nintendo själva.

Fritt ur minnet och utan inbördes ordning skulle min "topp 5" se ut ungefär så här:
Pikmin
Super Mario 64
Mario Kart 8
Donkey Kong Country: Tropical Freeze
Super Mario Galaxy

RedWeirdNerdemption21 jan 2018q

Ja alltså Nintendo är ju mer som leksaker från BR eller Toys R Us. Inte alls samma sak som andra TV eller dataspel.. Förstår inte riktigt inlägget... Låter som att man resonerar att det finns en "box" eller inrutat område av underhållning, där TV spel finns och att man måste hitta resonemang till varför man gillar eller inte gillar vissa av produkterna.
Bara för att man spelar PC och Xbox spel behöver man inte ha någon relation till Nintendo såklart. På samma sätt som man inte behöver bry sig om Hatchimals, Shopkins eller Pokemon bara för att man spelar Counterstrike.
Gissar att det är pga att spelsiter som skriver om data/TV-spel ofta även skriver även om Nintendo och japansk kultur.
Man behöver inte reflektera över Nintendo om man inte äger deras produkter eller är intresserad av deras leksaker. Det är precis som det stod, en helt annan planet.

ZidaneIX24 jan 2018q

Det första jag tänker å när jag ser presentationsvideon är att wellpappen kommer att gå sönder på en gång.

Hans Li Engnell24 jan 2018q

ZidaneIX:

Det första jag tänker å när jag ser presentationsvideon är att wellpappen kommer att gå sönder på en gång.


Jo, jag gjorde samma reflektion. Men det borde de väl ha tänkt på, kan man tycka.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.