Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Hans Li Engnell

Registrerad: 16 jan 2002 18:10 Senaste besök: I dag 19:30 Online: Nej

Tyresö www.frispel.net

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Game Pass kan skaka om hela branschen

Hans Li Engnell15 mar 2018 09:451057 visningarKommentera: 8 !

Konsolerna har varit dödförklarade många gånger om. Vi har hört att "denna generation blir den sista" och ändå ser vi hur spelkonsoler fortsätter att vara en viktig och framgångsrik del av spelbranschen.

Framgångarna för inte minst PlayStation 4 och Switch visar på vilken kraft det fortfarande finns i dedikerade spelkonsoler, stationära som bärbara. Med tanke på den tekniska utvecklingen med smartmobiler och paddor är det egentligen rätt fantastiskt.

Faktum är att sättet vi spelar på egentligen inte har förändrats så förfärligt mycket sedan vi satt där med en SNES eller Mega Drive. Det fysiska mediet har överlevt, och med Switch är till och med kassetterna tillbaka i vardagsrummet.

Men det blåser ändå en tydlig vind av förändring, och den leds faktiskt av Microsoft. Phil Spencer har sagt att spel är arv som inte bör gå förlorade. De är minnen för oss som spelade dem när vi var yngre.

Att Spencer utnämnt Voodoo Vince till sitt favoritspel till Xbox beror inte på att det nödvändigtvis var det allra bästa till konsolen utan för de minnen som han förknippar spelet med. Han spelade det med sin dotter, och det är med dessa varma minnen han förknippar Voodoo Vince. Föga förvånande gavs spelet ut på nytt i fjol.

Så här fungerar vi. Jag kan ha särskilda känslor knutna till vissa filmer och spel mot bakgrund av var jag befann mig i livet just då, hur jag mådde, vem jag delade upplevelsen med och så vidare. Att gå tillbaka till samma film eller spel i dag är ofta inte samma upplevelse – men det kan även erbjuda en rätt häftig nostalgikick.

Därför är det viktigt att få tillgång till en så stor del av spelhistorien som möjligt, en historia som annars enbart finns att hitta för den med mycket tid och pengar att lägga på Ebay.

Spelen tillhör ett kulturarv, vår historia. Den är viktig att ta del av för att förstå var nya spel kommer ifrån. Många spel har åldrats förfärligt dåligt och är i princip ospelbara medan andra var så genuint välgjorda i sina fundament när de släpptes att de har klarat tidens tand oerhört väl.

På Xbox One X ser Microsoft inte bara till att tillgängliggöra gamla spel från Xbox och Xbox 360 utan också att förbättra dem. Att se spel som The Witcher 2, Forza Horizon och Crackdown se märkbart snyggare ut på Xbox One X är rätt makalöst.

Detta är knappast något som ger några pengar i Microsofts fickor, men det är både en otrolig fanservice och en viktig insats för hela branschen.

Förutom att erbjuda allt detta har Microsoft lanserat Xbox Game Pass, en Netflixliknande speltjänst för en hundralapp i månaden. Här har vi den riktiga revolutionen som kan komma att skaka om hela branschen på några års sikt.

Jag var positivt inställd när Game pass utannonserades men har ändå blivit överraskad över hur bra tjänsten är. Game Pass är dock mer än bara Netflix för spel eftersom Microsoft lägger till alla sina egna spel, vilket betyder att alla nya exklusiva Xbox One-spel kommer till Game Pass samma dag de släpps. För att sedan bli kvar där. Det är helt galet, och ett minst sagt djärvt drag. Jag undrar lite hur den ekonomiska ekvationen för detta ser ut.

Den som prenumererar behöver alltså inte slänga ut 600 kr på exempelvis Sea of Thieves den 20 mars utan kan nöja sig med att prenumerera på Game Pass. Microsoft måste ha räknat på hur detta kommer påverka spelförsäljningen av de egna exklusiva titlarna. Hur lösningen för expansioner ser ut är ännu lite oklart, men det troliga är att vi får betala för dem (så som det är för expansionen för Super Lucky’s Tale som släppts nu i mars).

Hittills har jag bara spelat ett halvdussin spel på Game Pass, men flera av dem är spel jag aldrig hade köpt i butik och därför troligen aldrig testat om inte Game Pass funnits.

Detta är en ny era. Game Pass kan komma att skaka om hela branschen. Vissa räds att detta kommer bli slutet för de fysiska releaserna av spel, lite som att streamingtjänsterna tog död på videobutiken. Jag hoppas verkligen inte det, för de spel jag tycker om vill jag fortfarande ha i min spelhylla. Och svindyra samlarutgåvor måste vara en lysande affär för utgivarna.

Däremot tror jag att Game Pass som affärsmodell kan komma att bli allt viktigare. En idé är att mindre utgivare kan välja att släppa sina spel på Game Pass först. Tjänsten är också en utmärkt plattform för episodbaserade spelupplevelser, ett sätt att hålla dig kvar som prenumerant precis som serierna på Netflix eller HBO är.

Jag har länge förbryllats över varför inte Nintendo, som har ett ojämförligt rikt arv, har satsat på just detta. Varför de inte har knutit samman sina 8- och 16-bitsspel till sina moderna konsoler genom en smidig tjänst som Game Pass eller något liknande. I stället har Nintendo knutit kundens konto till konsolen vilket gjort att de kunnat sälja gamla spel digitalt om och om igen när de lanserar ny hårdvara. En rätt ful metod för att tjäna pengar, om du frågar mig.

Just nu har vi tre levande plattformar som spretar åt lite olika håll vad gäller utbud och affärsmodell. Nintendo Switch kan beskrivas som rätt konservativ. Nintendo har ett år efter lanseringen fortfarande inte kommit igång med någon riktig onlinelösning för sin konsol och det tycks inte hålla kunderna tillbaka.

Sony kör vidare i numera invanda hjulspår med fokus på ett fantastiskt brett spelutbud och med VR som ett slags sidospår. Microsoft fokuserar å sin sida alltmer på tjänster, vilket nog ska ses som en konsekvens av att de inte har kunnat konkurrera med spel denna generation.

Huruvida Sony och Nintendo följer efter beror helt och hållet på hur framgångsrik Game Pass blir. I nuläget finns egentligen ingen anledning för Sony att göra något liknande, de tjänar redan storkovan på sina exklusiva titlar. Nintendos framgångar med Switch manar inte heller till förändring.

Vi har redan drygt fyra år in i generationen och PS4 är den dominerande kraften på marknaden. Game Pass lär inte ändra på detta maktförhållande utan ska snarare ses som Microsofts steg in i framtiden till nästa Xbox.

Spelbranschen kan komma att se annorlunda ut om bara några år. Och allt kan ha börjat med Xbox Game Pass.Taggar: Xbox, Microsoft, Sony, Nintendo, Game Pass

« Till bloggen

Kommentarer

Treesmoker15 mar 2018q

Nja, Sony gör det de vill, de kollar inte på Xbox och sedan tar sina beslut utifrån hur det gick för dem.
Är väl en kul idé, men mer för backlog typ. En och annan game pass exclusive titel, kanske, men det kommer inte ta över real AAA games market. Inte mer än Netflix har konkurrerat ut bio eller BluRay försäljning. Dvs inte alls.
För 1200kr får du en hel del spel redan nu på rea osv. Folk vill veta exakt vad pengarna går till inte bara sätta in på MS el Sonys konto och "hoppas".

Hans Li Engnell16 mar 2018q

Treesmoker:

Nja, Sony gör det de vill, de kollar inte på Xbox och sedan tar sina beslut utifrån hur det gick för dem.


Det är klart att konkurrenter kollar på varandra (möjligen förutom Nintendo, som ju så sent som för några år sedan inte visste hur Xbox Live och PSN fungerade).

Jag tror inte heller att en tjänst som Game Pass kommer konkurrera ut den "vanliga" marknaden. Däremot, om tjänsten blir väldigt framgångsrik och därmed växer, kan den bli ett självklart sätt att ta del av spel på i framtiden. Precis som Netflix har blivit för film och framför allt serier.

Tobias Söderlund17 mar 2018q

Spotify och Netflix är fantastiska tjänster.

Så länge man följer med i de strömmar de försöker fånga en i.

Fick tips om en hel hög med härliga musikaler till filmer att kolla in närmare. Inte en enda fanns på Netflix. Ej heller HBO. En fanns på SF Anytime. Problemet här är att man blir allt slöare, lägger allt mindre energi på att leta sig fram till det man är intresserad av... och istället bläddrar bland det sanslöst begränsade utbudet och väljer det som känns mest attraktivt bland det inte nämnvärt attraktiva.

Vet inte hur många gånger man velat se någon film och inte hittat den någonstans och istället suttit och vadat genom utbudet på Netflix i hopp om att hitta ett intressant alternativ. Sedan har man valt något, rätt snabbt kunna konstatera att det rört som om något rätt klassiskt tre av fem i underhållningsvärde... osv.

Jag tycker att det är skitbra att tjänsterna finns, och som i detta sammanhamg... Microsoft har en enorm styrka i förstapart... men jag känner mig alltid begränsad i de flesta liknande sammanhang. Det känns lite som inkörsportar till intresset. Som VC, en rad klassiker för spottstyvrar, men när man känner sig redo att gå bortom den tusendels promille av det retroutbud som egentligen finns där springer man direkt in i en vägg.

Poängen?

Jag hoppas verkligen att Game Pass visar vägen vidare och att det digitala prenumerationsutbudet i spelsammanhang i sinom tid går typ Netflix... men jag hoppas samtidigt att det blir ett alternativ, ett komplement, och inte det, typ, enda.

Hans Li Engnell17 mar 2018q

Tobias Söderlund:

men jag hoppas samtidigt att det blir ett alternativ, ett komplement, och inte det, typ, enda.


Det hoppas verkligen jag också. Och det skulle förvåna mig något ohyggligt om det inte blev just ett komplement. Om än ett viktigt sådant.

Treesmoker18 mar 2018q

Ser kanske 300 filmer per år. Max 10 av de är på Netflix. Ca 10 på bio, resten laddar jag ner.

Apelsinsaft18 mar 2018q

"Jag har länge förbryllats över varför inte Nintendo, som har ett ojämförligt rikt arv, har satsat på just detta. Varför de inte har knutit samman sina 8- och 16-bitsspel till sina moderna konsoler genom en smidig tjänst som Game Pass eller något liknande. I stället har Nintendo knutit kundens konto till konsolen vilket gjort att de kunnat sälja gamla spel digitalt om och om igen när de lanserar ny hårdvara. En rätt ful metod för att tjäna pengar, om du frågar mig."

Kan man köpa retrospel på xbox360/ps3 och sedan spela dessa på xbox one/ps4 med samma konto?

Är det bättre med remasters från förra generationen för att fylla ut utbuden? Kolla på PS4, det är TLoU, det är shadow of the colossus, det är God of war etc etc etc.

Och varför skulle Nintendo gå över till gamepass när konsumenterna köper gamla spel digitalt, om och om igen? Köper inte konsumenterna så hade inte Nintendo gjort som dom gjort.

Vilket iofs svarar på min fråga om remasters. Vill vi ha en förändring, köp inte spelen! Samma med lootboxes. Köp inte!

Hans Li Engnell19 mar 2018q

Apelsinsaft:

Kan man köpa retrospel på xbox360/ps3 och sedan spela dessa på xbox one/ps4 med samma konto?


Jag har en hel del retrospel på min Xbox 360 som fördes över till min Xbox One direkt via kontot, ja.

Kleti21 mar 2018q

Tror du har rätt i det här att det kommer bli vanligt med exklusiva demos, betaversioner och episod-baserade äventyrsspel på de här tjänsterna. Och kanske streaming av vissa spel då Microsoft köpt upp alla relaterade företag.
Att svenska Simplygon - en teknik där 3d-modeller på långt avstånd i spelen förenklas - köpts upp Microsoft får dock ses som en besvikelse. Bloodborne och RE7 använde det bl.a. Frågan är om FromSoftware klarar sig bra utan tekniken

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.