Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Oskar Skog

Registrerad: 17 sep 2002 13:57 Senaste besök: I dag 10:41 Online: Nej

Malmö Oskar Skog

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

"Är du rasist, pappa?"

Oskar Skog31 aug 2015 08:357281 visningarKommentera: 18 !

Det här är Oskar & son från LEVEL 10.

”Är du rasist, pappa?”

Jag stannar upp mitt i en rörelse och känner hur min hjärna rusar i ett försök att hitta en bra förklaring till vad det än är jag har gjort.

En undanflykt.

Det är samma snabba hjärtslag som när man är liten och gör något förbjudet. Något man inte får. Och så upptäcker en vuxen det man gör i just det där ögonblicket när det inte längre går att bortförklara handlingen.

Men den här gången är jag inte skyldig.

Tror jag.

”Vad menar du?” säger jag.

Jag köper tid.

”Det finns ju många färger”, säger han.

Vi spelar Splatoon och jag har börjat utan honom. Jag har redan valt karaktär. Min Inkling är en tjej med blåa ögon och hon har de snyggaste kläderna som finns att köpa.

Hon är kritvit. Jag har valt den blekaste hudfärg som finns i spelet.

”Varför är hon inte färgad?” säger han.

Jag vet inte så jag är tyst.

”Nu är hon snyggare”, säger han.

Han byter hudfärg till en mörkare.

”Håller du inte med, pappa?” säger han.

Jag försöker le entusiastiskt, men han ser att det inte ser riktigt rätt ut. Mer som en grimas.

”Vad är det?” säger han.

Jag vet verkligen inte. Jag börjar tänka tillbaka på karaktärerna jag har skapat i olika spel. I Fifa-serien är jag alltid den unga talangen Oskar Skog. Han är som jag, fast bättre på fotboll (min knäskada (som jag fick när jag åkte slalom som Ingemar) stoppade den (jag brukar låtsas det)). Min karaktär i Bloodborne är så vit att hon nästan är genomskinlig och …

… Alla karaktärer jag någonsin skapat är kritvita.

Jag undrar om det är ett resultat av min kärlek till brittiska gitarrpopband från 80-talet (idoler som Shaun Ryder, Morrissey, Kevin Rowland och Ian Brown såg inte ut som fans av solen och David Bowie slutade ju vara bra i exakt samma ögonblick han fick en solbränna).

Att mina sommarlov med Drakar & Demoner och tv-spel (som vi kallade dom på den tiden) har satt sina spår.

Eller om det ligger någon sanning i det pojken frågar. Att jag är så van vid något att jag inte reflekterar över det.

Att jag inte tänker efter.

Vi spelar Splatoon med den nya karaktären och jag måste anstränga mig för att inte känna att något fel. Som om alla åren med spel har satt något slags spår i mig, utan att jag har märkt det.

Jag är så van att spela en vit man, med rakad skalle och muskler som är allmänt hård att jag slutat reflektera över det.

Det är ju jag.

Pojken är inte lika skadad.

Jag bestämmer mig för att jag inte ska låta honom bli det.
Det är jag som måste ändra mig. Jag tar ett beslut.

”Jag är inte rasist”, säger jag.
”Jag vet det, pappa.”
”Men …”
”Jag skämtade bara.”

Det räckte för att starta en tanke i mig. Och en tanke är alltid något som kan leda till en förändring.

Om man bara vågar släppa in den.

Vi byter spel. Han vill inte spela Splatoon längre. Pojken gillar inte det lika mycket som jag. Han gillar Counter-Strike: Global Offensive och Call of Duty: Advanced Warfare.

Han är stor nu. Har slutat femman.

Nästan vuxen.

Vi börjar spela Advanced Warfare istället. Han har fått nya föremål och han börjar välja vilken utrustning och kläder vår karaktär ska ha innan vi börjar spela online.

”Vilka kläder tycker du vi ska ha?” säger han.

Det går att välja hela set (om man har alla delar), så att karaktären får en hel uniform i samma serie. Jag vet vilken jag tycker är snyggast och jag börjar välja de olika sakerna i White Out Elite-setet.

Vi saknar bara hjälmen, men vi har en annan som nästan är lika vit.

”Pappa …”.

Jag börjar om.Taggar: Pojken, son, LEVEL, Alla spelar, #allaspelar, Oskar Skog, Splatoon, Call of Duty, Advanced Warfare

« Till bloggen

Kommentarer

Skrotbert31 aug 2015q

Kul att han tänker så, enbart fantasin sätter ju gränser för vad vi kan vara i spelen.

Jag har alltid för vana att skapa karaktärer som är så olika mig själv som möjligt. Jag är ganska blek, så en del mörkhyade figurer har det blivit, ofta kvinnor. I Saints Row var jag en lönnfet gubbe med flint och stor mustasch (fast där var det väl kanske främst muschen som skilde oss åt).

Värst är väl dock att min Mii-figur är en så väldigt träffande kopia av mig själv.

iSiboy31 aug 2015q

Jag hade länge samma problem. Jag skapade alltid vita män i spel tidigare då det vart logiskt för mig. Det skulle ju vara jag liksom.

Nu på senare år har jag dock insett att det inte är hur karaktären ser ut som spelar roll. Jag menar. I verkligheten är inte ariska män de enda jag kan identifiera mig med.

Idag spelar jag uteslutande som kvinna om valet ges. Hon får gärna tillhöra en annan etnicitet än jag själv också.

Simon B31 aug 2015q

Att man skapar karaktärer som är vita män när man själv är en vit man är väl egentligen inte så konstigt. Men ett barns reflektioner är spännande och får en att tänka till ibland.

Jag gissar att mörkhyade personer i större utsträckning skapar mörkhyade karaktärer av samma anledning. Många gånger är det nog undermedvetet utan att man egentligen reflekterar över sina val.

Keigo31 aug 2015q

iSiboy:

ariska män


Alltid lite lustigt att se ordet arisk används synonymt med vit man, när ordet egentligen kommer från indoiran och beskriver folket från det gamla Persien.

iSiboy31 aug 2015q

Keigo:

Alltid lite lustigt att se ordet arisk används synonymt med vit man, när ordet egentligen kommer från indoiran och beskriver folket från det gamla Persien.


Hade jag ingen aning om. Var helt säker på att det var synonymt med vit man. My bad!

Kindo31 aug 2015q

Läsvärt och tänkvärt. Tackar för att du delar med dig.

Det blir väldigt ofta vita karaktärer, även för mig, men efter mycket rollspelande under min uppväxt (jag har aldrig frestats att göra en kopia av mig själv, fast 'bättre') och sedan yngre vuxenålder har jag ändå stundtals skapat andra avatarer med mer varierande utseenden. Men det är så klart långt ifrån balanserat.

Keigo31 aug 2015q

iSiboy:

Var helt säker på att det var synonymt med vit man.


Nazisterna tog ordet för att beskriva sig själva. Lite som swastika som är "lånad" från buddistisk solsymbol. Så helt fel är du nog inte, men tycker personligen att det är lite fult när använder ordet för att beskriva en vit man, då blir ordet synonymt med vit övermakt, rasbiologi m.m. Så var försiktig när du använder ordet framöver :)

Efrath31 aug 2015q

Är väl inte rasistiskt att ha preferenser. Precis som det finns människor som inte kan känna sig attraherade till människor av en viss hårfärg, kropssbyggnad osv, så finns det som inte känner sig attraherade till en viss hudfärg. Det behöver inte alls ha något att göra med att man ogillar svart/vita/lila. Ifall du däremot skapar en vit karaktär med tanken att "Usch nej, man vill ju inte vara en äcklig n-" så är det ju däremot rasistiskt :P

Fast nu var väl kanske inte tanken bakom detta blogginlägget mer att tänka till och våga testa nya saker, såsom annat karaktärsutseende än vad man annars är van vid och att din sons skämt var det som fick dig att reflektera över det. Sorry ifall jag kanske överanalyserar isåfall. Själv skapar jag alltid en vit man själv, iallafall i spel där man skapar enbart en huvudkaraktär. Ifall det finns andra raser dock så tar jag något av dom, var till exempel Elin i Tera och gillar att vara Iksar i EQ2.

I spel som Legend of Grimrock så blandar jag upp som fan. Vad gör du, Oskar, för karaktärer när det är flera man ska skapa? Vad väljer du i MMos med flera raser? Av ren nyfikenhet då, jag vet att många gör alver och människor medans omänskliga raser är oftast långt mindre populärt.

(Sorry för den långa texten)

Oskar Skog31 aug 2015q

Efrath:

än vad man annars är van vid och att din sons skämt var det som fick dig att reflektera över det.


Det var min tanke, i alla fall :)

Efrath:

Vad gör du, Oskar, för karaktärer när det är flera man ska skapa? Vad väljer du i MMos med flera raser?


Jag har aldrig spelat ett mmo.

När jag spelade Drakar & Demoner var min största önskan att få vara ett levande skelett, men jag hade en dum spelledare.

Det blev dock både alver och dvärgar, men det vanligaste var att jag valde att spela som människa.

Skrotbert31 aug 2015q

De är väl också så enkelt som att vi skapar karaktärer i olika syften.

Men det är ju kul att se kommentarer från barn, som saknar den mängd referensramar och tankekonstruktioner som vi utgår ifrån. Jag hade en ganska intressant Mii-samling till Wii, där en yngre släkting fått fria tyglar under en längre period.

Efrath31 aug 2015q

Oskar Skog:

Det var min tanke, i alla fall :)


Ah, okej :p Är ju alltid nyttigt att reflektera över sina val och vanesaker.

Oskar Skog:

När jag spelade Drakar & Demoner var min största önskan att få vara ett levande skelett, men jag hade en dum spelledare.


Skelett är coola. Har för mig att man kan vara nästan vilken ras som helst i D&D nuföritiden. Kobolds vet jag är en spelbar ras. Låter som du hade en lite tråkig spel ledare tyvärr.

Jag tycker det är nästan lite lustigt dock hur vanligt det är i spel med flera olika raser att man tar just människoliknande raser. Jag känner inte för att spela som en kvinna, har aldrig känt ett större intresse för det personligen men kan förstå dom som har det, men när man får välja mellan vanlig människa/alv och en biffig ödla eller monster så känns det som "Varför SKULLE JAG INTE vilja vara en cool ödla som dödar monster?" Men ändå är det någorlunda ovanligt. Jag antar att dom flesta vill göra en karaktär som dom kan se som sig själv dock.

Dvärgar är dock alltid coola, oavsett vad.

Efrath31 aug 2015q

Skrotbert:

Men det är ju kul att se kommentarer från barn


När det gäller barn så tror jag att det har mycket att göra med att dom inte ser sig själva på något specifikt sätt. Dom tänker inte "Jag är en vit pojke", dom tänker väl snarare "Jag är en pojke" och reflekterar inte så mycket på andra saker som kan definiera dom.

Jag har inget minne av att jag reflekterade över min hudfärg någonsin när jag var liten iallafall.

GeckoYamori31 aug 2015q

Jag erkänner att jag är lite rasistisk. I fantasyspel där man kan skapa egna karaktärer spelar jag alltid främst som en grön orc. Om det är ett fantasyspel där jag inte har möjlighet att vara grön orc sjunker genast intresset markant.

Det var väldigt intressant att observera reaktionerna till att Rust slumpmässigt väljer vilken hudfärg din karaktär ska ha, och att det blir låst till ditt Steam konto. Folk blev helt vansinniga över att de kände att de inte längre hade något val. Men som utvecklaren sade, så hade de ju inget val från början. Karaktärsdragen var alltid slumpade. Det var endast när hudfärg introducerades som det började betraktas som problematiskt.

När det gäller hudfärg på mänskliga spelkaraktärer har jag aldrig riktigt brytt mig. Så det har flera gånger varit överraskande för mig hur starkt andra reagerar. T.e.x. när det kom fram att man spelade som svart i GTA San Andreas.

MADSTALIN31 aug 2015q

Jag är vit. I spel med möjlighet till self-insert gör jag i första hand karaktärer som liknar mig själv, och om det inte finns fullt så många möjligheter gör jag en snygg tjej istället, hon är bara vit ibland.

I GTA V tycker jag utan tvekan att Franklin är roligast att style:a och att spela som.

Är jag rasist?

Nej, jag spelar spel och skrattar åt folk som måste reflektera över sånt här.

Alexander Rehnman31 aug 2015q

Jag brukar variera mig lite. När jag spelar ett spel där man får skapa sin karaktär själv brukar min första karaktär vara en self-insert, så då blir det oftast en vit man eftersom det är det jag är. På omspelningar så kan karaktärerna vara och se ut hur som helst.

I GTA V spelar jag helst som Franklin eftersom jag anser honom vara den mest sympatiska karaktären (Michael och Trevor är fantastiska på sina egna vis, men värre rövhål får man faktiskt leta efter) och absolut roligast, trots att han inte är lik mig. (Lönnmördaruppdragen är riktigt spännande)

Mycket av det roliga med spel är att få vara någon annan och jag experimenterar gärna med olika kön, ursprung, sexualiteter och annat på mina karaktärer för att få prova på att leva ett annat liv då och då.

Snusmumriken 1 sep 2015q

Tycker om ditt sätt att uttrycka dig på. Det märks ju att du skriver böcker.

Deffpoised 2 sep 2015q

Jag skulle säga att jag är vit (halvsvensk) men föredrar dock alltid mer mörkhyade karaktärer (oftast kvinnor) i spel. Det är något slags ideal jag har byggt upp som jag nästan alltid skapar karaktärer efter. Minst så mörkhyad som Korra i Avatar men brukar väl gå ett snäpp längre i skalan. Alltid sett det som en reaktion mot alla de vita karaktärer i spel.

Visst finns det få kvinnliga huvudroller i spel men om det är något som stör mig betydligt mer så är det just denna tråkiga vita "amerikanen" i huvudrollen. Ser hellre än mörkhyad man än en vit kvinna som huvudroll vid det här laget. Speciellt då jag gillar japanska spel så blir det problematiskt då japaner är väldigt fixerade på blekvit hudfärg.

Själv så har jag en vit pappa och en mamma med typ indianhudfärg (haha, vet inte vad man säger) så det kanske är därför jag dras till ett mellanting mellan svart och vit. Så därför förstår jag givetvis att amerikanska mansdominerade företag lätt gör spel med en vit amerikansk man som huvudrollen. Inte konstigt, bara tråkigt.

Anonym26 sep 2015q

"Näe, men jag hatar negrer!"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.