Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Kärleksbarnet

34 Registrerad: 25 okt 2006 14:33 Senaste besök: 17 mar 2018 19:41 Online: Nej

Malmö

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Knowing - En film om Gud, Messias och det förlovade landet

Kärleksbarnet27 jun 2009 21:40962 visningarKommentera: 11 !

Den där häftiga nya filmen, alltså.Nicholas Cage har en supersmart son som heter Caleb. Caleb har fått tag på ett papper med massa siffror som visar sig vara datum, dödstal och koordinater för stora katastrofer som kommer inträffa. Nicholas Cage utreder detta. Okej. Siffror är alltså viktiga i filmen (åtminstone i början) och sonen heter Caleb. Caleb heter även en person i bibeln, som figurerar i 4:e Mosebok. På engelska heter 4:e Mosebok The book of numbers.

Okej. Detta är alltså en film om Nicholas Cage, som i början tappat tron på Gud och (därför) är vetenskapsman som undervisar om determinism (att everything happens for a reason) vs randomness (att allt är random) men eftersom han är arg och ledsen över att hans fru har dött så har han tappat tron och menar därför att determinism är bullshit. "Shit just happens", säger han. Determinism står alltså här för intelligen design, tanken att Gud skapade världen och allting har ett syfte, medans randomness står för evolutionsläran om biologiska mutationer. Nicholas Cage är vetenskapsman (vars fru har dött) och tror inte på Gud och himmelriket, vilket gör hans son Caleb ledsen.

Men när Nicholas Cage upptäcker lappen med siffrorna så förstår han att det faktiskt finns en (divine) plan för det hela. Det finns ju nerskrivet på förhand och händer alltså inte random. Hollywoodregeln gör att Nicholas Cage tror att han är messias och skall rädda alla människor från jordens undergång, som är sista siffran på papperet. Men jordens undergång kommer komma med att solen puffar ut extra mycket sol och följdaktigen kommer sätta eld på allting på planeten, och det är ju lite svårt att förhindra det. Så Nicholas Cage kan inte vara messias. Enter: utomjordingarna. Vi har genom filmen trott att de var farliga och ville oss illa, men det visar sig alltså att de kom från ovan och sände siffrorna som en varning. De har valt Caleb att följa med dem upp ovan molnen. Han är den utvalde. "They chose you" säger Nicholas Cage till sonen när han förstår att han inte får följa med sonen och hans savoiurs upp i himmelen. Han väljer alltså att stanna på jorden, som strax kommer brinna upp, och skicka sin son upp i himmelen. Så älskade Nicholas Cage världen att han gav den sin ende son, (för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv). "Vi kommer alltid vara tillsammans, du och jag och din mamma" säger han och menar så klart i himmelriket, the afterlife. Som han nu alltså återfått sin tro på.

Men hey, hey, hey. Vem var då Caleb i bibeln? Jo, Caleb (Kalev) var den ende (tillsammans med Josua) som trodde på Gud när han sa att Kanaan var israeliternas förlovade land. Och eftersom alla tvivlade utom Caleb (och Josua) så dödade Gud alla andra och lät bara Caleb (och Josua) komma in i det förlovade landet där israeliterna kunde börja på nytt. Utomjordingarna säger bestämt att Nicholas Cage inte får åka med. Det är bara Caleb, och hans lilla tjejkompis, som får. Och när de går ombord på rymdskeppet visar utomjordingarna sin true form. De är skimrande vita och nästan genomskinliga. Och de har vingar.

*Ptschwoom!* Så åker de iväg. Nicholas Cage somnar på marken men vaknar upp när det börjar regna. Det finns en stor del i bibeln som handlar om regn. Syndafloden kallas den. Då dödar Gud allt liv på jorden utom en av varje kön för att de ska kunna börja om på ny kula. Nicholas Cage åker för första gången hem till sin familj - han är ovän med sin far eftersom han är präst, en man of god - och efter att de nu försonats ser vi hur en stor svallvåg av eld sveper över USA. Fadern kramar om Nicholas Cage med orden "This isn't the end, son". "I know" säger Nicholas Cage, som en bekräftelse på att han åter tror på Gud, Hans stora plan, himmelriket och livet härefter. Alla kramas och de omsveps av det oändliga ljuset. (EXPLOSIONS!!)

Efter det gudomliga ljuset landar på en oförstörd planet där den gyllene CGI-havren (säd = liv) vajande sveper över vida ängar i detta tillsynes perfekta paradislandskap. De två enda människorna som är kvar, Caleb och hans lilla söta tjej, är nu helt klädda i vitt och de sätter ner varsin vit kanin (som de likt Noah fick ta med sig på den stora färden). Och vi vet ju alla vad kaniner är bäst på. Kaninerna kommer fortplanta sig, och likaså Caleb och hans flickvän. De skuttar glatt genom det gyllene landskapet och kameran följer efter dem och zoomar ut till en överblick som centreras kring ett gigantiskt, perfekt, träd. Livets träd. Kunskapets träd. This truly is paradiset.

Och här slutar filmen med den underliggande frågan: "Nå, har civilisationen lärt sig nåt nu? Kommer ni äta av äpplet och döma er själva till undergång IGEN?"


Japp, detta är sista bilden i filmen.

Men vill man vara crude skulle man istället för kristen kunna kalla den för scientologisk, då den visar hur utomjordingar räddar ett antal utvalda till att börja om på en ny planet efter att jorden förintas av solen.

« Till bloggen

Kommentarer

Cellplast27 jun 2009q

Innan jag läser allt för mycket, det är spoilers i texten så det bara dånar om det va? :)

Kärleksbarnet27 jun 2009q

hardmacke:

Innan jag läser allt för mycket, det är spoilers i texten så det bara dånar om det va? :)


Ja, hela slutet spoilar jag iaf. [smile]

Oväder27 jun 2009q

Kunde du inte skrivit om den där äckliga Disneyfilmen?

Kärleksbarnet27 jun 2009q

Oväder:

Kunde du inte skrivit om den där äckliga Disneyfilmen?


Äsch, det är inte lika kul.

bleunt27 jun 2009q

Haha, får lust att se den bara för att bli arg. För att vara arg på religion och fåniga filmer OM religion är ju underhållande.

Oväder27 jun 2009q

Kärleksbarnet:

Äsch, det är inte lika kul.


Eftersom bilden är ett underbart Mindfuck så gör det inget ändå.

Anonym28 jun 2009q

Trodde först att det var den där rullen med vikingar och utomjordingar, men där bet jag i gräset!

Tuve28 jun 2009q

Visste jag inte om dessa smågömda saker som ungens namn. Lite småintressant. Men mycket annat såg man som var skrämmande uppenbara. Bara grejen som att systern säger "I say a prayer for you". Hade varit lite snyggare om de gömde de religiösa budskapet.

David Grundström28 jun 2009q

Tänkte direkt på ditt blogginlägg om I Am Legend då jag sett filmen, väntat på detta ^_^

Black Kodd28 jun 2009q

Slutet var HELT WTF. Satt i biosalongen med massa spanjorer och de verkade tycka det var häftigt, men nej nej nej, den började visserligen halv-lovande, för underhållningens skull, och effekterna var acceptabla och majestiska. Men manuset var helt kräkbeklätt.

Kärleksbarnet28 jun 2009q

aidsbrain:

Tänkte direkt på ditt blogginlägg om I Am Legend då jag sett filmen, väntat på detta ^_^


Haha, härligt!

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.