Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Kärleksbarnet

34 Registrerad: 25 okt 2006 14:33 Senaste besök: I går 15:51 Online: Nej

Malmö

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Loadingkalendern 2014 - lucka 12

Kärleksbarnet12 dec 2014 00:10363 visningarKommentera: 7 !11 december 2010 sprängde Taimour Abdulwahab en bil och sedan sig själv mitt i julhandeln på Drottninggatan i Stockholm. ”Nu har terrorismen kommit till Sverige”, sa såväl polis som media och allmänhet. När Olof Palme mördades 25 år tidigare påstod vi att Sverige förlorat sin oskuld. Liknande reaktioner vid Knutbydramat däremellan. Eller Malexandermorden. Eller Anna Lindh. Lasermannen. Mattias Flink. Listan kan göras ännu längre, och äldre. Detta var inte första gången. Inte heller sista.

Ändå har vi inbillat oss att Sverige alltid varit ett lugnt och beskedligt land, men att det nyligen förändrats. Dessa föreställningar ger spelrum åt ännu hemskare idéer, som växer och pekar ut syndabockar.

Trygga Lilla Sverige kommer bli en samling serier baserade på verkliga terrordåd, mord och andra hemskheter i svensk histora, för att påminna om dessa händelser som vi verkar vilja g(l)ömma bort.

Det var inte bättre förr.

God jul!Detta julkort är en försmak på 12 vykort jag kommer göra framöver och som du kommer kunna prenumerera på. Då får du varje månad ett vykort med en hälsning och påminnelse om olika hemskheter av den sort som Trygga Lilla Sverige handlar om.

Jag jobbar just nu på den andra serien i det här projektet. Den första heter "Innan det är för sent" och handlar om terrordådet i Luleå 1940 då en kommunisttidning sprängdes av bland annat Luleås polischef och journalister från konkurrerande lokaltidningen. Vill du veta mer om mina serier och det här projektet kan du gå in på http://www.stevenyberg.com eller http://www.facebook.com/TryggaLillaSverige.

Trygga Lilla Sverige är en av anledningarna till att jag inte hänger så mycket på Loading som jag gjort tidigare, och att jag inte trodde jag skulle ha tid att göra en lucka i kalendern i år. Men utan Loading hade jag aldrig hamnat där jag är idag och börjat jobba med det här projektet. Om det inte vore för att jag träffade Assrocket via hans DS-träffar hade jag inte förstått att jag precis som han var intresserad av att uttrycka mig konstnärligt. Och vore det inte för att Fenrir tipsade i konstnärliga tråden om att hans skola skulle ha utställning så hade jag inte kommit på tanken att söka till en konstnärlig utbildning.

Så, tack Loading!

« Till bloggen

Kommentarer

BizzyMoose12 dec 2014q

Intressant! Bra lucka!

Assrocket12 dec 2014q

<3

Skrotbert13 dec 2014q

Jag blir alltid glad när någon vill nyansera dagens debatt med historiska perspektiv. Jönköpingskravallerna 1948 (våldsamma upplopp mot resande, eller "tattare") torde funka bra här, denna bit av historien verkar det råda kollektiv minnesförlust kring.

Megaloman13 dec 2014q

Saknar dig bland trådarna, men jag förstår att du vill lägga din energi på något lite mer givande. Jag gillar verkligen idén bakom projektet och det ska bli mycket spännande att följa och prenumerera på!

...det borde för övrigt gå att prenumerera på mer konst.

Thomas_8713 dec 2014q

Mycket bra initiativ. Har likeat din sida, så hoppas på fler serier framöver.

Kärleksbarnet13 dec 2014q

Skrotbert:

Jönköpingskravallerna 1948


Ja, detta är faktiskt en händelse jag funderat på att skildra. (Får se hur det blir dock. Vill nog helst gå längre bakåt i historien, plus att folksamlingar är asjobbiga att rita...) Över huvud taget finns det ju mycket kravaller och upplopp i svensk historia som bara "glömts bort" och gjorde att Göteborgskravallerna kom som en chock för Sverige.

Tack för alla kommentarer, hörni! Kul att höra att ni är intresserade.

vikekh18 dec 2014q

Jag vill se flygkapningen i Malmö 1972! "...bidrog till att riksdagen år 1973 antog den så kallade terroristlagen."

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.