Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Kärleksbarnet

34 Registrerad: 25 okt 2006 14:33 Senaste besök: I går 15:51 Online: Nej

Malmö

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Return to Classic Hollywood

Kärleksbarnet16 jun 2008 15:47683 visningarKommentera: 3 !Jag såg just Rescue Dawn av Werner Herzog. Och förutom att jag måste säga att det antagligen är den bästa fängelse/rymmar-filmen jag någonsin sett och att Christian Bale, Steve Zahn och Jeremy Davies är helt fantastiska och verkligen bär filmen helt och hållet, så börjar jag fundera på classic Hollywood. Eller, new Hollywood som det kallades då det begav sig..Werner Herzog tillhör ju den klassiska skolan filmare, även om han höll sig i Europa - som Hollywood inspirerades av när de byggde upp classic Hollywood på slutet av 60-70-talet. En sak som slog mig angående Rescue Dawn var att hade det varit en "ny/modern" regissör kan man tänka sig att slutet hade varit annorlunda, eller så hade man förväntat sig att det skulle vara det. Även om det har ett visst mörker så tror jag en modern regissör hade Dold text: dödat Dietrich precis på mållinjen, för att ge en hopplös ton inför kriget [även om storyn nu har verklighetsförankring, men ja, point] medan Herzog hela tiden väljer att spela på hoppet, att det hela tiden finns en möjlighet och man får inte sluta tro på den. Jag vet inte om det är min bild av Herzog som auteur eller den gamla skolans regissörer, men det var en tanke som slog mig.

Det är ett faktum att en prisbelönt våg av nya filmer som anammar detta classic Hollywood sköljer över oss. Filmer med fokus på karaktärer, stillsamt foto över gigantiska miljöer såväl som närgångna svettiga supercloseups. Och gamla utdöda genrer som western och fängelsefilmer revitaliseras. Mordet på Jesse James, No Country for Old Men, There Will be Blood, osv. Och lite av glöden smittar även av till andra projekt som kanske inte anammar det helt och hållet. Men man kan helt klart känna av det i hela Hollywood.

Och det är helt klart välkommet.Men, så börjar jag fundera. Vill man verkligen ha en tillbakagång? Vill vi inte röra oss framåt, mot något nytt istället? Alla filmer jag nämnt ovan är helt otroliga filmer på alla sätt och vis, men de är ju inte särskilt nyskapande - förutom att de går emot gängse standard. Men det har ju gjorts förr..? Eller, om vi tänker oss att detta är en ny take på classic Hollywood vi håller på att se, vad är det som är annorlunda? När filmhistorieböckerna uppdateras om tio år kan vi nog läsa svaren där, men jag måste ändå ta å klura lite på detta.. Ni som läser får gärna göra det också.

« Till bloggen

Kommentarer

Black Kodd16 jun 2008q

Jag är all about the classics. Tittar alltid på klassiska filmer och det är vad jag verkligen tycker om. Men jag tittar såklart även på ny film, utländsk film, dokumentärer och så vidare. En filmfanatiker måste ju bredda sina vyer.

Så klassiker är som sagt min favorit, så att dagens filmer tar ett steg tillbaka i kreativitet, och förlitar sig på färgstarka karaktärer, finslipad dialog och intressant och gripande story istället för effekter, är MYCKET välkommet för min del.

lemonhead16 jun 2008q

Rescue Dawn var riktigt bra, inte minst tack vare de nämnda skådespelarnas rollprestationer. Fast slutet var ju dåligt och kändes ju om något Hollywodiserat. :/

Kärleksbarnet17 jun 2008q

lemonhead:

Fast slutet var ju dåligt och kändes ju om något Hollywodiserat. :/


Alltså, det är ett ganska tillrättalagt slut som passar moralboostningen iom kriget med stort K som alla talar om just nu, men jag gillar det på något sätt ändå - även om jag samtidigt ogillar det. Det är ganska klassiskt men sköts så finstillt och fint, att när han kommer hem är det första han möter CIA, som vill veta vad de inte får veta om kriget. Mot dem står armén, Bales buddys, som roffar åt sig honom för sin del av kakan.

Att det hela blev ett mediakrig utan dess like där PR och ansikte utåt med rätt intelligence var king.

Jag gillar sättet som det hintas om, och struntas i att vidareutveckla.

Men sen är det helt klart lite väl glättigt, och jag hade hellre sett ett slut i den stilen som jag skrev om i min dolda text. Sluttexten hade man klart klarat sig bättre utan.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.