Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Kärleksbarnet

34 Registrerad: 25 okt 2006 14:33 Senaste besök: I går 15:51 Online: Nej

Malmö

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Hur man blir en sympatisk gangster

Kärleksbarnet17 jun 2008 19:14765 visningarKommentera: 7 !Såg just American Gangster (vilket kanske kan relateras lite till mitt förra blogginlägg om classic Hollywood). Tyvärr var filmen inte jättemycket att hänga i granen. Engagerande historia - jag är ganska svag för true story-grejen - men en film som vill bygga på två skådespelares skådespelarprestationer håller inte när dessa två skådespelare är Denzel Washington och framförallt Russel Crowe. De gör samma karaktärer de alltid gör (eller har gjort sedan de fick sin första oscar..) och således blir de aldrig sina karaktärer utan bara skådespelarna Denzel Washington och Russel Crowe.

Nåväl. Det blev ganska tydligt hur man hade följt alla mallar när man skapade karaktären Frank, Denzel Wahingtons gangster, för att göra honom till en person som publiken skall fatta tycke för.

1. Börja som nobody. Frank börjar som en gangsterkungs chaufför. Precis som Scarface börjar som flykting från bananbåten. Då kan man jobba sig uppåt och bli en self-made man. Alla respekterar en self-made man. It's the American dream! Att vara sin egen lyckas smed.

2. Syssla inte med droger. Droger förstör människor. Bumpy förstog det. Frank förstår det. Don Vito Corleone förstog det och var en mycket ärbar herre just därför.

2.5. Men om du måste syssla med droger, använd det absolut inte själv. "Don't get high on your own supply!" Det är bara patetiska lowlives som sysslar med sådant. Svaga människor. Och en sympatisk gangster är ingen svag människa. Frank inser att det finns en stor marknad i knarkbranschen och fixar alla connections själv, väldigt proffsigt och affärsmannamässigt. Något vi alla kan respektera. (Se punkt 1.) Så länge han inte använder drogerna själv.

3. Familjen framför allt. Så fort Frank blir rik köper han ett big ass mansion till sin mamma och hämtar hem alla sina bröder från södern till New York. Han vill såklart ta hand om sin familj på bästa sätt och hans mamma älskar honom. Precis som Corleone är ett familjeföretag som enbart existerar för familijens bästa.

4. Skaffa en kvinna som är ren. Frank kan få vilken kvinna han vill, men de är alla luder och knarkare. Men så plötsligt ser han en jättetjusig tjej, och hon är ren som en mjölpåse. Har ingen aning om vem Frank är eller vad han gör. Från en annan kultur. Michael Corleones kvinna är förskolelärare. Hur oskyldigt är inte det!

5. Markera ditt revir. Som en äkta alfahanne ska du övertydligt pissa dig till ditt revir. Frank visar detta när han kallt under sin restauranglunch ser en konkurrent ute på gatan som är skyldig honom pengar. En JÄTTEstor kille. Han går ut till honom och ber om sina pengar. "Ha! Du får inga pengar, det är du som är skyldig mig pengar." BLAM. Frank skjuter honom i huvudet, mitt på ljusa dagen, på öppen gata, och går tillbaks och fortsätter sin lunch. Området är hans och ingen vågar röra honom nu.

5.5. Ta ingen skit! Frank spränger en superpolis bil när superpolisen har trakasserat honom på hans bröllopsdag. Och käftar bara emot när superpolisen senare hotar dumpa honom i floden. Tony Montana tappar inte ansiktet inför en motorsåg som skär sönder han kompis framför hans ögon. Det visar att du har balls. Cohones, på gangsterspråk. Som en alfahanne. Alfahannen leder hjorden och honom ser man upp till.

7. Clean up your act. Inga skrikiga kostymer. När Frank hade en skrikig kostym för att göra sin flickvän glad, började poliserna undra vem han var. Och upptäckte att det var han som sålde allt det där knarket som de letat källan till. Tänk om han inte haft den där skrikiga kostymen. Då hade han kunnat fortsätta ostört. Michael Corleone är en väldigt prydlig herre och hela hans organisation är väldigt prydlig och ser helt laglig ut.

8. Håll dig till dessa regler. Så fort filmen når sin vändpunkt och du börjar tumma på en av dessa regler så tappar publiken respekten för dig. Och det blir snöbollseffekten för hela slanten. Du kommer antagligen dö. Eller åtminstone åka in i the slammer. Förrådd av dina närmsta.

« Till bloggen

Kommentarer

Shanko17 jun 2008q

Yess!!! You nailed it!!!1

Anonym17 jun 2008q

Jag som tyckte att American Gangster, även som film, var riktigt bra...

Kärleksbarnet17 jun 2008q

Locomotive:

Jag som tyckte att American Gangster, även som film, var riktigt bra...


Det får du såklart tycka. Men det tycker inte jag. Eller, inte "riktigt bra". Men ganska okej ändå. Som film. Men riktigt träliga skådisar..

leading horse17 jun 2008q

Italienska mafioso hade faktiskt åtta budord. Ett av dme var "Gå aldrig på krogen". Texten var bra, men rubriken fick mig att läsa den.

Kärleksbarnet17 jun 2008q

leading_horse:

Italienska mafioso hade faktiskt åtta budord. Ett av dme var "Gå aldrig på krogen".


Men hur funkar det med Sopranos egentligen? De gör ju inget annat än att hänga i baren..?

leading_horse:

Texten var bra, men rubriken fick mig att läsa den.


Den där meningen förstod jag inte riktigt. Eller, inte sista satsen. Eller, "men"..?

Lilje18 jun 2008q

Är punkt 6 hemlig?
^^

Någon som har läst Gomorra?

Kärleksbarnet18 jun 2008q

Lilje:

Är punkt 6 hemlig?


OJ! Fasen, tror det hände när jag märkte att punkt 5 och 6 var väldigt lika varann och 6 fick bli 5.5.. Hoppsan..

Lilje:

Någon som har läst Gomorra?


Naedu..? Om det inte är boken om Sodom och Gomorra i bibeln du menar..?

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.