Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Kärleksbarnet

34 Registrerad: 25 okt 2006 14:33 Senaste besök: I går 15:51 Online: Nej

Malmö

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

I am Legend, USA och Gud.

Kärleksbarnet 5 jul 2008 22:311110 visningarKommentera: 18 !

I am Legend har ett ganska trevligt upplägg. En ensam överlevande med sin hund, efter apokalypsen, i världens medelpunkt - New York. Totalt övergiven åt sin ensamhet. Jagandes datoranimerade rådjur mitt i stan och slåss med datoranimerade monster på natten. Och där blir filmen tråkig. När den inte längra handlar om den sista mannen på jorden utan massa farliga gummianimerade monster.Och, rakt igenom är det en sån där typiskt äcklig USA-hyllning med Gud som lösning.

Will Smith är the chosen one. Den enda som av någon anledning inte smittats med ilskeviruset och självklart - varandes yrkesmilitär av högsta rang - är hans moral fläckfri. Huset han bor i, fylld med rikedomar a'la högborgerligt överflöd, skulle man kunna tro att han "stulit" för att det är stort och ger bra skydd från monstrena och möjlighet att hålla sig i trim på två (!) löpband. Icke. Det visar sig att det är hans eget hus och varje gång han hyr en film ställer han tillbaks den på rätt ställe i videobutiken igen. Will Smith vet ju att han en dag kommer hitta botemedlet och att då kommer allt ställas till rätta och människorna vill ha tillbaks sina prylar.

Filmen är full av tillbakablickar till Will Smiths liv som familjefar - för att en film där man inte får se orsaken till katastrofen skulle vara intressant, det är bara lögn och ljug i Hollywood - och då får vi se något som chockar oss, som befläckar Will Smiths rena moral. När New York evakueras använder han sina militärkontakter för att snabbt få ut sin familj, men det kan vi ju gå med på för "familjen framför allt". Men, alla som lämnar ön scannas efter viruset. Will Smith och hans dotter är gröna. Hans fru är det inte. Då tar han skrikande till sin militärgrad och ser till att hans fru får ett grönt resultat så hon kan sätta sig i helikoptern därifrån. Will Smith släpper ut en smittad! Det kan orsaka en spridning av viruset! (Will Smith åker så klart inte med i helikoptern. Han ska ju stanna i New York och bota mänskligheten.) Men, med hjälp av Guds hand renas hans moral igen. En skenande helikopter snurrar in i hans familj och kraschar den ner i havet så att Will Smith inte längre har gjort nåt fel.Monstren har till slut blivit smarta och gillrat en fälla som Will Smith trampar i. Han hängs upp i ett rep och droppar blod så han tuppar av, och vaknar lagom till gryningen, då monstrena dyker upp. Han skär av repet och får sin kniv i benet, så han haltar lite när han ska tillbaks till bilen. Och då dyker ett farligt datoranimerat monster upp! Och han har farliga datoranimerade monsterhundar med sig! Men de kan inte gå ut ur sin mörka port för det är fortfarande lite solljus därute, och monstrena tål inte solljus. (Vad är ljusets allra mest grundläggande symbolik?) Så det blir spännande när Will Smith haltar mot bilen och hundarna gläfsande väntar på att solen ska gå ner så de kan bita ihjäl Will Smith. Och så går solen ner och de springer mot honom. Will Smith hinner få fram sin pistol och skjuta en. En annan hoppar på Will Smiths trofaste hund och den tredje ligger ovanpå Will Smith och gläfser. Hans hund dödar den datoranimerade monsterhunden och hoppar på den som biter efter Will Smith och dör för att rädda Will Smith - den utvaldes - liv.

Här skulle man kunna tänka sig att det datoranimerade monstret som släppte lös de datoranimerade monsterhundarna skulle hoppa fram med sina kompisar och jaga ifatt och döda den slutkörde Will Smith. Men de gick nog hem istället. För Will Smith plockar omsorgsfullt upp sin trotjänare hunden och åker hem och stryper honom (för den blir ju också en datoranimerad monsterhund).

Will Smith blir ledsen för att hans hund dör. Så han utrustar sin feta SUV med massvis av feta UV-lampor och stormar ut bland de datoranimerade monstrena. Han lockar till sig dem och slår sedan på UV-lamporna så deras hud börjar fräsa. Sen kör han gråtandes och skrikandes fram och tillbaks in i massan av datoranimerade monster. Fram och tillbaks. Men monstrena slår sönder UV-lamporna och välter bilen. Och då kommer det datoranimerade ledarmonstret fram till honom och nosar samtidigt som Will Smith tuppar av. Men just som det datoranimerade ledarmonstret ska vrålbita honom i halsen så kommer ett great white light - igen - och räddar honom. Det första Will Smith sedan ser när han omtöcknat vaknar upp är ett kristet kors i backspegeln på en bil. Vitt ljus. Otrolig räddning. Kors i taket.

Det visar sig sedan att hans räddare var en ung kvinna och hennes son. Och de tar med Will Smith till hans hus, där hon plåstrar om honom och lagar till en klassisk amerikansk middag - bacon och ägg. Will Smiths räddning var den återställda kärnfamiljen.

Will Smith var alltså inte ensam i hela vida världen. Hon kom för att hon hört hans radiomeddelande. Tidigt i filmen får vi se när Will Smith sätter upp ett litet office i New Yorks hamn, för att bokföra alla dem som kan tänkas söka hans hjälp, likt de gamla flyktingmottagningarna på Ellis Island - "the symbol of American immigration" - där "alla" som flydde europas förtryck i slutet på 1800-talet anlände till det nya landet som erbjöd food and shelter och äkta frihet. I denna scen står Will Smith på vingen till en US Marine Fighter Jet - symbolen för USA:s fysiska styrka och överlägsenhet - omgiven av amerikanska flaggor - symbolen för det amerikanska tänkandet (FREEDOM! och the american way) - och förklarar att han är på plats för att ta han om eventuella överlevande. Han är inte den som flyr från en stad full med miljontals datoranimerade monster. Han är den som erbjuder skydd och mat. Den som leder vägen.Den nya kvinnan säger att en högre makt sa åt henne att sätta på radion när hon fick in Will Smiths radiomeddelande. Det var alltså Guds vilja att hon skulle ta sig till Will Smith. Och hade Gud inte sagt åt henne att leta upp Will Smith vid just det tillfället så hade ju inte hon hunnit rädda honom. Men Will Smith tror inte på Gud eftersom hela jordens befolkning just har dödats. Det simplaste sättet att skildra en förlorad Gudstro "Gud finns inte för det finns så mycket ondska i världen" eftersom den går att kontra med så många olika kristna algoritmer som kan få tvivlaren att åter tro. Herrens vägar äro outgrundliga (Syndafloden var ju ett liknande fall..), det är inte detta livet, utan det efter detta, som räknas, och så vidare.

Kvinnan säger att hon ska åka upp i bergen för det finns en överlevarkoloni där. Men Will Smith vet bättre. Han är ju vetenskapsman och tror inte på sånt trams som Gud. Hela världen är DEAD!! Och här matas vi med känslan att Will Smith har förlorat greppet. Där gick han över gränsen. Men hon envisas. Det finns visst en överlevarkoloni i bergen. Hur hon vet det? Det har Gud berättat, säger hon med ett fromt leende. You gotta believe!

Och så helt plötsligt kommer kriget hem till oss. Det är inte längre något vi utkämpar på främmande stränder i främmande länder för att försvara friheten att använda jeans. Nu är det en oprovocerad attack på OSS. Mitt i New York. Så nu måste vi med panik försvara oss och slå tillbaka med all kraft vi har. De datoranimerade monstrena står i hundratal utanför Will Smiths dörr så han plockar upp en liten manick som han knappar på. Och BOOOM!! så exploderar det överallt runt hans hus och hela kvarteret står i lågor. Men de datoranimerade monstrena är superfarliga så det gör dem föga. De hoppar igenom lågorna och klättrar in i huset genom hålorna explosionerna öppnade upp och börjar trakassera modern och sonen. Will Smith can't have that in his house så han skjuter med sitt stora automatgevär men blir biten i halsen och kastad genom väggar och ner för trappor. Men han lyckas döda den farligaste besten i alla fall och så tar han den nya familjen ner i källaren till laboratoriet där de låser in sig i superglasburen där han förvarat sin Ub som han experimenterat på för att hitta ett botemedel. Och det verkar som att det helt plötsligt fungerat!

Försökskaninen ser ut som en vanlig människa och andas normalt! Ett scientific breakthrough! Just när allt ser så jävla hopplöst ut. Massor av datoranimerade monster corpsecampar labbet och har satt eld på det och håller på att bryta igenom superglaset. Men vi är ju så nära! Will Smith har ju hittat botemedlet! Kan inte monstrena bara lugna sig lite så kan han bota dem och de slutar vara så himla onda!?Han skriker förtvivlat åt dem genom superglaset:
STOP!! I CAN SAVE YOU! PLEASE LET ME SAVE YOU!!
Men den stora massan lyssnar inte. Den stora massan vill inte bli räddad. Så när filmen saktar ner till slow motion och ljudet dämpas till mute, så får Will Smith en episk idé. Han ska offra sig själv för deras synder. Efter att den sista kvinnan och hennes faderlösa barn kramat om varandra i den klassiska jungfru Maria-kramen.Will Smith sätter dem bakom en liten plåtlucka han har där i väggen. Han ger kvinnan en sample av försökskaninens blod eftersom det innehåller nyckeln till botemedlet. Sedan spränger han sig själv och alla monster med en handgranat. Hela exploderande kvarter tål de, men en handgranat i en källare - det kan datoranimerade monster inte hantera. Så när alla är döda smiter modern och sonen ut på landet. Till överlevarkolonin. Som existerar - cause you gotta have faith. Will Smith kommer för alltid hyllas som den som dog för att rädda mänskligheten.

Och när hon kommer fram till kolonin, vad är det som möter oss?1: Det vita ljuset som sipprar igenom glipan i porten när den öppnas.
2: Militären som öppnar den gigantiska pärleporten.
3: Kyrkklockan som klämtar - så att vi ser kyrktornet mot solnedgången.
4: Den amerikanska flaggan.

(Ochgenom hela filmen har Gud hjälpt Will Smith genom att försörja honom med el och bensin så att han kan köra SUV och jaguar genom den övergivna staden och driva forskarblogg i sitt hightech källarlabb.)

« Till bloggen

Kommentarer

Cellplast 5 jul 2008q

:D

Razz 5 jul 2008q

Jag gillade den faktiskt ända fram tills slutet där med handgranaten, det förstörde ganska mycket för min del.

shadowman 5 jul 2008q

Jag gillade filmen, men det här var oneklingen en, ja vad ska man säga.. en intressant synvinkel på filmen. Väl skrivet my friend!

Anonym 5 jul 2008q

Jag fnissade åt texten men gillade filmen =)

bleunt 5 jul 2008q

Förmodligen det bästa jag läst på flera månader.

Kärleksbarnet 6 jul 2008q

shadowman:

ja vad ska man säga.. en intressant synvinkel på filmen


Jag rekommenderar var man att tänka lite på vad det är man ser - i allt man ser - så förstår man att det inte är särskilt långsökt. Här har jag ju inte ens ansträngt mig.

bleunt:

Förmodligen det bästa jag läst på flera månader.


Tuve 6 jul 2008q

Jag gillade din beskrivelse. Har inte riktigt tänkt på filmen på det sättet.

Angående filmen så gillade jag den tills kvinnn och barnet kom. Kändes inte lika läskig och ensam när det fanns fler folk.

Anserine 6 jul 2008q

:D<3:D<3:D<3:D

Så jävla rätt, och bäst.

Kärleksbarnet 6 jul 2008q

Hihi, till alla er som hatade slutet:

På youtube kan man se det alternativa slutet

Assrocket 6 jul 2008q

Lite som Cloverfield skulle man kunna säga..?

138 9 jul 2008q

"Monstren har till slut blivit smarta och gillrat en fälla som Will Smith trampar i"

Men det är ju sin egen fälla han trampar i!

Eastburg10 jul 2008q

I am Legend= Jävligt snygg film

Razz10 jul 2008q

138:

Men det är ju sin egen fälla han trampar i!


Tänkte säga detsamma.

Kärleksbarnet12 jul 2008q

138:

Men det är ju sin egen fälla han trampar i!


Razztheazz:

Tänkte säga detsamma.


Ändå vart han så plötsligt förundrad över varför den där skyltdockan stod just där och inte där den brukar..?

Dadel13 jul 2008q

Se det gamla svartvita originalet istället.
Mycket färre monster, lite mer handling, mycket bättre film.

Kärleksbarnet13 jul 2008q

Dadel:

Se det gamla svartvita originalet istället.


Jag är skeptisk, även om Vincent Price var en fantastisk skapelse, men okej då.

Anonym14 jul 2008q

-"Massor av datoranimerade monster corpsecampar labbet och har satt eld på det och håller på att bryta igenom superglaset. "

Vid corpsecampningen började jag harkla och väsa, något som liknar skratt typ.

Jag såg I R LEGENDZ för några månar sen, tyckte att Will var skojig att se på i lite dramatiskt sådär. Men till skillnad ifrån dig så började min besvikelse vid de groteskt fula, datorrenderade gazellerna (rådjuren? Eller vad fan är de?)

Och så kör han där i sin GT500 och ba.. YEAAAAAAAAAAAAH. VÄRSTA BILEN JAO! Klart som fan jag gillar min kärra!
Säger Will.

Men jag antog att han inte gillade bilen så värst då han inte körde den mer i filmen. Eller letade efter fler. Märkeslösa SUV's ska det vara.
Trovärdighet, yeah.

Anonym26 jul 2008q

Hade tänkt se om I Am Legend ikväll, problemet är väl att jag såg Cloverfield igår.

I Am Legend känns liksom inte riktigt lika het på samma sätt efter den.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.