Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

parantes

Registrerad: 13 nov 2006 17:45 Senaste besök: 12 maj 2018 22:53 Online: Nej

Oslo https://www.youtube.com/channel/UC5901tQ1NelKVnkY8lTBNIg parantes connyskywalker

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Inför The Hobbit: Topp 5 castade karaktärer i Sagan om Ringen

parantes10 dec 2012 13:34523 visningarKommentera: 5 !

Om ett och ett halvt dygn smäller det. The Hobbit har äntligen premiär och lika glad jag är över att få återvända till Midgård, lika glad är jag över att få se Ian McKellen återvända som Gandalf och att få se hur Martin Freeman sköter sig som Bilbo.

Tills jag vet detta listar jag här dom 5 bäst castade karaktärerna i Sagan Om Ringen.

5. Orlando Bloom som Legolas
Orlando må ha blivit hela världens tjejfavorit efter sin roll som alven Legolas, men för oss som inte "stör sig" på sådant där kvarstår faktum att han passade perfekt som alv. Förutom att ha filmseriens mest krystade actionsekvens får Legolas skina filmerna genom. Orlando har inte samma tyngd i skådespeleriet som herrarna nedanför men just när det gäller en alvs fysiska attribut (och nu inser jag att jag är extremt ytlig här) lyckades Peter Jackson hitta en inte alltför känd skådespelare som samtidigt kunde axla rollen perfekt.

4. Sean Astin som Sam

Ända sedan sin insats i The Goonies har Sean Astin varit lite av en favorit. Tyvärr har vi inte fått se honom i så mycket så hans stora comeback i Sagan om Ringen var efterlängtad. Som Frodos sidekick må han hålla sig lite i bakgrunden, och han och Elijahs kemi gränsar ibland till något som snarare liknar ett kärlekspar än två riktigt bra vänner. (Pröva att ha en dryckeslek när ni dricker varje gång Frodo och Sam har ett moment och ni blir fulla snabbt...) Speciellt i trilogins sista del får Sean Astin skina med ett par riktigt bra scener och hans Sam är både minnesvärd och välspelad.

3. Elijah Wood som Frodo
Det var när regissören Peter Jackson såg Elijah utklädd till en Hobbit, skuttandes över ett par kullar, som han övergav sin tanke på att bara ha inhemska skådespelare i Sagan om Ringen och castade den då nittonåriga Elijah Wood som Frodo. Som filmernas titelroll hade Elijah givetvis en svår börda att bära (Hoho...) men i mitt tycke lyckades han alldeles utmärkt. Elijahs utseende passar perfekt som en hobbit och även om jag inte alltid är helt förtjust i hans minspel så sätter han många repliker perfekt och gör en mycket bra gestaltning av Frodo som karaktär.

2. Viggo Mortensen som Aragorn
Aragorn spelades i början av produktionen av en annan skådespelare. Men Peter Jackson insåg att dom tagit in en alldeles för ung sådan och ett par veckor in i inspelningen byttes han ut mot Viggo Mortensen. Och på något vis cementerar Viggo som Aragorn allt som Sagan om Ringen står för - dedikation i alla svärdsfighter och en tyngd i skådespel. Viggo känns helt enkelt som han tar sin roll på allvar - och gör sin Aragorn mångsidig och minnesvärd

1. Ian McKellen som Gandalf

Jag är av den åsikten att dom flera skådespelare kan spela det mesta. Att det inte går att resonera som att "nä, han hade aldrig passat" eller att "någon annan skådespelare hade aldrig kunnat spela den rollen". För sånt vet vi inte. Men samtidigt kan jag känna att det fins skådespelare som är födda för en viss roll - att dom helt enkelt ÄR den karaktär dom skådespelar, och passar så perfekt det bara går.
Och Gandalf ÄR Ian McKellen, och tvärtom. Om det finns en enda skådespelare i Sagan om Ringen-ensemblen som inte skulle gå att ersätta, som inte en annan skådespelare kunde gjort minst lika bra. Ja, då är det den gamla engelsmannens porträtt av den gråa trollkarlen.

Och om Sean Connery inte tackat nej till rollen som Gandalf hade vi levt med en annan typ av Sagan om Ringen. En där Ian McKellen inte fått göra sin livs stora roll. Jag kan inte hjälpa att känna att det var lite turligt att den gamla Bond-skådespelaren sa just nej.

« Till bloggen

Kommentarer

Oregondanne10 dec 2012q

McKellen är fenomenal. Men hans bästa roll är nog i Gods and Monsters, följd av den i Apt Pupil.

Lizzarder10 dec 2012q

Tycker att Andy Serkis borde varit med för sitt gestaltande av Gollum/Smeagol. Ja det är en cgi karaktär men han animerades efter Serkis skådespel.

parantes10 dec 2012q

Lizzarder:

Tycker att Andy Serkis borde varit med för sitt gestaltande av Gollum/Smeagol. Ja det är en cgi karaktär men han animerades efter Serkis skådespel.


Jag satt och funderade på Serkis ett bra tag och han gör en fenomenal insats - definitivt. Men samtidigt känner jag lite att han hade kunnat ersättas - det är inte säkert det hade blivit ens i närheten av lika bra, och jag vill inte förringa hans insats det minsta - men just eftersom det är en animerad figur så tror jag ändå att andra hade kunnat ersätta honom på ett enklare vis än med dom nämnda skådespelarna.

Och jag kan givetvis ha helt fel i detta.

Woosley12 dec 2012q

Det skulle vara intressant att veta vad du betraktar som filmseriens mest krystade actionsekvens? Är det måntro när Legolas skateboardar sig nerför en trappa vid Hornborgen i andra filmen eller är det när han på cgi-Spiderman-gummigele-maner sprattlar sig upp på en mûmak i tredje filmen? Båda sekvenserna är värda en stor facepalm. :P

Det är bara i första filmen som "ge Legolas en cool action/akrobatgrej att göra-metodiken" de verkar ha jobbat efter faktiskt funkade, och det är mot slutet när han rycker pilar ur kogret och avfyrar dem skitfort. Där överdriver de inte och gör honom fånig som i de andra exemplen.

parantes12 dec 2012q

Woosley:

Är det måntro när Legolas skateboardar sig nerför en trappa


This! Utan tvekan.

Woosley:

det är mot slutet när han rycker pilar ur kogret och avfyrar dem skitfort.


Grymt bra scen :)

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.