Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

yngve

33 Registrerad: 6 dec 2006 11:58 Senaste besök: 19 apr 2018 12:43 Online: Nej

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

En trådlös ratt som inte är sämst? Hur gick det till?

yngve14 jul 2013 20:09967 visningarKommentera: 0 !

Jag kikade på ett par recensioner av Forza Horizon i förra veckan och blev sugen på köpa det. Kollade på Webhallen och för ett rätt humant pris fanns det i en bundle med ett trådlös ratt.En trådlös ratt... som inte sitter fast i något...

Man får direkt hemska associationer till den där plastbiten som följde med Mario Kart Wii. Den var så jävla magiskt onödig och jag tror inte ens jag körde klart ett enda lopp genom att styra med rörelsekänsligheten i Wiimoten, på grund av att det kändes så fruktansvärt "fladdrigt" och oprecist.

Jag har redan en ratt till Xboxen sen tidigare, en Logitech-ratt med pedaler som jag inte kan namnet på, på rak arm. Den var hyfsat billig, ingen värstingratt på något tänkbart sätt. Racing- och rallyspelen blev ändå betydligt roligare med den än med handkontrollen, i mitt tycke.

Problemet med den var främst att den var så fruktansvärt bökig att ta fram. Var alltid en magisk kabelhärva som man plockade ut ur garderoben. En kabel mellan ratten och konsolen. En kabel mellan ratten och pedalerna. En kabel mellan ratten och väguttaget. Och sen skulle man ju ha ett bord att fästa fast den i. När man väl hade plockat undan den så satt det rätt långt inne att plocka fram den bara för att köra ett lopp eller två.

Det problemet skulle ju lösas med denna ratt i så fall.

Så jag gav den en chans.

Och "Xbox 360 Wireless Speed Wheel", som den så fint heter, är definitivt ingen Mario Kart-ratt. Den mest väsentliga skillnaden, förutom att en är en kontroll till ett tv-spel och den andra är en bit vit plast helt utan någon som helst vettig funktion, är att Xbox-ratten faktiskt fungerar.

Och den fungerar bra.

Den är förvånansvärt känslig och minsta lilla rörelse känns som den registreras. Man känner att man har kontroll. Hur man rör ratten registreras väldigt bra och det känns aldrig "fladdrigt", vilket jag var orolig för innan jag provade ratten.

Den registrerar bara höger-vänster-rörelser, så man kan hålla den, eller flytta den medan man spelar, hur man vill. Man behöver alltså inte hålla upp den i luften rakt framför en som ett fån, utan kan sitta med den med armarna bekvämt vilande mot benen och köra.

Jag filmade ett kortare klipp från när jag spelade Forza Horizon bara för att visa följsamheten i hur man vrider ratten och vad som händer på skärmen:


(Ursäkta den taskiga kvalitén).

Jag har väl spelat kanske fem timmar Forza Horizon med ratten nu och jag har inga planer att börja köra med handkontrollen eller plocka fram min gamla ratt. Testade några lopp i gamla PGR4 och ratten fungerade minst lika bra där. Även fast den inte sitter monterad på något så känns den väldigt naturlig att använda.

Ska man hitta något negativt så saknar ratten av någon märklig anledning LB/RB-knapparna. I själva spelandet har jag än inte märkt av detta som ett problem, men i tex fotoläget som finns i Forza Horizon så kommer det upp ett varningsmeddelande som säger att man bör koppla in en vanlig kontroll om man vill komma åt alla funktioner. Jag kan tänka mig att det kan bli ett problem i andra racingsspel, om det inte finns alternativa kontrollscheman.

Är man superseriös i sitt racingspelande och ska ha det absolut bästa och mest realistiska så är kanske den här ratten inget alternativ. Är man däremot ganska "casual" (fan vad jag inte gillar det ordet) och inte vill att det ska vara ett projekt varje gång man ska plocka fram ratten för att spela så är denna ratt ett väldigt bra och billigt alternativ!

+ Väldigt känslig, styrningen känns exakt
+ Välbyggd med tyngd och stadig kvalité
+ Enkel att plocka fram, använda och sen gömma bort
+ Billig


- Saknar LB/RB-knapparnaTaggar: Xbox, Forza, Horizon, ratt, wireless, speed, wheel

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.