Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Mattias Leisky

Registrerad: 4 apr 2002 13:56 Senaste besök: I dag 15:25 Online: Ja

Göteborg

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

PC Master Race? Knappast ett race...

Mattias Leisky29 jan 2015 21:462116 visningarKommentera: 13 !

Föreställ dig en löparbana på 100 meter med sedvanliga åtta spår att springa på. Vid startlinjen står vilka som helst på bana 1-7, och på åttan står Usain Bolt.

Ett sådant lopp hade inte ens behövt genomföras.

Läste för någon vecka sedan lite kommentarer kring begreppet ”Glorious PC Gaming Master Race” på Eurogamer. Flertalet var märkbart provocerade och många ansåg det hela vara löjligt. På andra håll kan man höra undringar kring varför ”PC-spelare är så dryga”. Reaktionerna är givna då det knappt finns något på denna jord som inte delar upp folk i två läger. Men visst kan jag hålla med på sätt och vis. ”PC Master Race” är allt lite löjligt.

Och härligt drygt.

Master Race används i regel med lite självdistans. Det blir en slags gruppering där det faktiskt är OK för den starke att retas. Såväl dyra datorer som svindyra konsollspel är nämligen ett materiellt överflöd som i princip bara kan konsumeras i västvärlden. Det är med andra ord inte ”synd” om någon som sitter med TV-spel – denne har bara valt en annan form av materiellt överflöd.

En lite sämre form.

Ingenstans blev detta tydligare än vid Microsofts presskonferens nyligen. Nej, vi fick inte spelkompatibilitet mellan Xbox One och PC som jag visserligen skulle vilja ha – men väl inser är svårgenomförbart rent affärsmässigt. Däremot kommer många av de exklusiva spel som är tänkta att sälja Xbox One också till PC.

Det kan tyckas som att Microsoft konkurrerar med sig själv, men så är inte fallet. För konsumenterna kommer fortsätta köpa sina konsoller ändå – PS4:ans framgångar tyder på en starkare marknad än någonsin. Och PC:n fortsätter vara komplementet som ”de där” elitisterna spelar.

På ett sätt skall jag inte gnälla. Det är tack vare okunskap som vi PC-spelare kan njuta av såväl Xbox Ones som PS4:s så kallade exklusiva spel. För spelutvecklarna ger det en lite extra pengaboost, och Sony & Microsoft bryr sig inte. Så länge man lägger in möjligheten att spela i 60 fps och max upplösning får man heller inget gnäll från de som föredrar att spela på datorn.

(Nej, inte heller denna generation kommer bli någon 60 fps-era för konsollerna. Diskussionen är i spelsammanhang lika antik som pyramiderna och kompromisserna har redan börjat i vissa av den senaste generationens spel…).

Jag borde med andra ord inte gnälla. Men jag skall göra det ändå, för sakens skull, då jag tycker att fler borde ha skrotat lågbudgetboxarna. Det är nämligen inte bara de av så många högt aktade 1080p60fps som för det mesta återfinns på Master Race. Utan också väldigt många andra fördelar som ofta efterfrågas av konsollägare. Så man ställer sig allt oftare frågan varför man överhuvudtaget skall inhandla ett traditionellt TV-spel.


Det kanske hetaste ämnet är bakåtkompatibilitet. Jag tror knappt vi haft någon generation där detta inte vart en het potatis. Personligen förstår jag båda sidor. Dels själva konsollägaren som ju inte vill behöva dra fram (eller ha framme) en gammal maskin för att kunna spela lite klassiker. Men också själva konsollmakaren som i flera fall kanske hade behövt bygga in två maskiner i en för att kunna tillhandahålla denna funktion.

Om man för några år sedan skulle sagt att PCn hade en fördel i detta skulle man med rätta bli utskrattad. Sällsynta var de spel med några år på nacken som fungerade felfritt. Men tiderna har förändrats och numera kan man få det mesta att rulla. Och kan man inte det finns exempelvis GOG där man för en spottstyver kan skaffa någon kär gammal klassiker för lite retrospelande.

Det gjorde jag.

Har ända sedan jag testat det ansett att Pinball Fantasies är det bästa flipperspelet som någonsin gjorts. Men alla versioner hade någon nackdel. SNES-versionen scrollade inte, GBA-versionen sparade inte rekorden, Jaguar-versionen… Ja, jag övervägde faktiskt att skaffa en Jaguar för att kunna spela den ultimata varianten av Pinball Fantasies. Vad jag kunde läsa mig till verkade den nämligen innehålla det jag eftersökte.


Jaguarversionen av tidernas bästa flipperspel

Det blev dock aldrig så. Och tur var väl det. För några tior fick jag nämligen hela paketet med de tre originalspelen från Digital Illusions samt några outsourcade varianter.

Alla dessa spel kostade ungefär hälften mot vad jag skulle behöva betala för att få spela Baloon Fight (ett annat retrospel som jag velat uppleva igen) på någon av Nintendos Wii-konsoller.

Och de lär fungera i många år framöver.

- Jag har minsann haft strul med flera spel… osv.

Jag förstår argumentet. Men ibland ser man verkligen bara åt ett håll. Visst kan det vara ett elände att få igång ett gammalt PC-spel ibland. Fast då glömmer man lite den andra sidan av problemskalan.

Ville personligen ha igång Sonic 2 till min gamla Mega Drive 2 för några år sedan. Det startade utan problem när jag satte i det. Eller rättare sagt… Det skulle ha startat utan problem om jag hade haft en elsladd. Vart den är vet jag inte än idag. Men där och då ägnade jag timmar åt att riva upp förrådet för att hitta den.

Tillslut fick jag köpa en ny. Inga stora summor förvisso. Men jag hade fått igång en hel del krånglande PC-spel på den tid det tog att få igång Sonic 2.

Man kan förstås kontra med att man själv har ordning på sina saker och att sådant därav inte händer. Kanske det. Men när Mega Driven väl skulle startas krånglade såväl bild som ljud då TVn väl var för modern eller något... Tillslut drog jag igång det på PC istället.

Min poäng är att det definitivt finns svårigheter att få igång gamla spel på PC. Men att man, om man skall klocka ren tid, vinner igen den på det faktum att din dator är din dator. Även om spelen är 20 år gamla finns möjligheten att spela dem på samma maskin som ditt splitternya racingspel. Och visst, du kanske har ordning på din nätadapter till ditt Mega Drive 2. Men den situation jag råkade ut för kan knappast anses unik. Är det sedan inte nätsladden så är det den minst lika viktiga bildkabeln. Eller kanske hela konsollen. Eller så är det inget alls, tror man. För när man drar fram hela paketet med kontroller och allt gör man upptäckten att problemet, som det till sist visade sig i mitt fall, ligger i TVn.

Vill man ha spelen samlade är PCn helt enkelt överlägsen, Usain Bolt Master Race-style (ja, jag vet att det är löjligt uttryckt – men det är ju härligt att vara dryg ibland).

En annan punkt som på sätt och vis går hand i hand är möjligheterna att modifiera sina spel. Låt mig berätta om ett minne.

För närmare 15 år sedan gick jag in i Siba och hittade något som kallades ”Sega 3D-pack”. Paketet innehöll någon del av Virtua Fighter samt ett annat spel jag inte längre kommer ihåg. Men framförallt innehöll det en version av Sega Rally med 3Dfx-stöd. På baksidan kunde man se en bild på rallyspelet med rikare, färgsprakande bakgrunder och som helt enkelt såg bättre ut. Detta ”3D-pack” kostade som ett fullprisspel och då jag redan hade Sega Rally bedömde jag investeringen som onödig.

Efter ett tag försvann ”Sega 3D-pack” från betygshyllan och jag såg det aldrig mer. Allteftersom åren gick kollade jag med jämna mellanrum upp vad detta kan ha vart för ett paket. Vid något tillfälle började jag till och med fundera om jag rentav inbillat mig.

Men så för några månader sedan fick jag äntligen svaret. Denna version av Sega Rally existerade faktiskt och hade skickats med som ett gratisspel till vissa 3D-kort (gissar att detta gällde USA då det ju uppenbarligen var till salu i Sverige). Men inte nog med det. En privatperson hade lyckats ordna en patch så man kunde uppdatera sitt Sega Rally till denna version.

Då jag numera har en närmast arkadperfekt version av spelet fanns inte längre något behov av detta. Lyckades hitta något klipp där denna patchade version kördes – och klart är väl att mitt minne överdrivit den skönhet som tillhandahölls.

Min poäng med denna historia är att jämföra PC:ns Oculus Rift med PS4:ans Project Morpheus (som jag dock hoppas även får PC-stöd). Debatten huruvida detta är framtiden eller ej går nämligen på högvarv och vi har givetvis två läger även här. Personligen hoppas jag att VR kommer slå igenom på bred front – men medger att även jag är lite skeptisk.

Och då finns det bara ett val.

Förutsatt att Morpheus är PS4-exklusivt kan man inte investera sina 3000 kronor bättre än i Oculus Rift. Tror de flesta är överens om att vi kommer se en försäljningsexplosion i början. Men som både du och jag vet är detta rätt så oviktig. Det väsentliga är vad som händer sedan. Fortsätter fenometet att få en bredare genomslagskraft?

Det var väl lite detta jag ville visa med mitt Sega Rally 3D-exempel. För har du investerat 3000 kronor i Oculus Rift istället för Morpheus så kommer du vara helt på det torra med spelupplevelser. För det första tror jag att spelutgivarna själva kommer vara bättre med att lägga in stöd jämfört med till PS4. Men framförallt har du den stora skara hemmamoddare som kommer att fixa stöd där den officiella supporten sviker. Jag tror knappt 1000 personer laddat hem 3D-patchen till Sega Rally för ingen känner till den (och ingen spelar heller PC-versionen av Sega Rally…). Hur mycket mer motivation finns det inte då för ett sådant här projekt?

Project Morpheus i sin tur hänger helt på vilken genomslagskraft tillbehöret får till PS4. Vi kommer säkerligen se ett brett stöd i början. Men beroende på hur utfallet blir kan tillbehöret komma att sluta som en ny Kinect. En dyr leksak som ingen bryr sig om. Och då står dessa så kallade ”early adoptors” där, utan någon som helst möjlighet att påverka sin situation.


Säkert spelstöd eller bättre teknik? Vad väljer du?

Sedan har vi ju de där lite äldre spelen. De PC/PS3-spel där några skulle gjort sig utmärkt med VR-stöd. Flera PC-versioner kommer säkerligen moddas om för Oculus Rift, men… Just det, PS3-spelen kan ni ju inte ens köra på er PS4. Än mindre med hjälmstöd. Stream säger du? Jo… nog är jag för streamtjänster i sinom tid. Men är det något som gör mig tveksam så är det att kombinera latecyn i streamen med latecyn i ett VR-set som det ser ut just nu…

Så, för att knyta ihop lite.

För några generationer kunde Master Race-racet nästan vara lite spännande. På den tiden gav Usain Bolt, eller PCn, alla andra ett rätt stort försprång. Men även om spänningen var större kom Bolt alltid ikapp för att sedan flyga förbi, generation efter generation.

Strax efter PS4 släppts skrev jag mitt första blogginlägg med den lite syrliga rubriken ”Jag spelar PS4 på min PC”. Där behandlade jag hur min PC klarade av samma grafik i ett multiplattformsspel som den splitternya PS4:an. Usain Bolt hade med andra ord, som jag var inne på i början av den här texten, startat racet på samma ställe som alla andra. Och då vet vi ju alla vad resultatet blir.


Det finns med andra ord ingen spänning i detta längre… Dags för folket att byta upp sig. Nu!Taggar: PC:ns överlägsenhet, PC, dator, Spel, konsoller, Sony, Microsoft

« Till bloggen

Kommentarer

Woosley30 jan 2015q

För mig är det rätt enkelt. Hade jag på något vis, när jag sneglar på PC'n och dess spel känt avund, en "vill ha"-känsla eller någon annan tekniknördig dragning till den framför konsolen så skulle jag givetvis göra datorn till min primära spelplattform. Men det gör jag inte, och har aldrig gjort.

Det är lite lustigt, men för ett antal år sedan försökte jag med just det utan att lyckas. Jag körde igång spel efter spel på min då hyfsat högspeccade dator, Half Life 2, Bioshock, vilket det då senaste Colin McRae-spelet var och många fler spel därtill. Jag spelade en bit, och tröttnade. Bestämde mig för att oavsett vad världen runtomkring sade så var spelen jag provade inte roliga nog för att ödsla tid på.

De flesta (om inte alla) de här spelen jag inte orkade med att spela på datorn gav jag sedermera en chans till på konsol. Jag köpte dem ur rea-boxar och dylikt (Orange Box fick jag för 59kr om jag minns rätt, mitt bästa spelköp någonsin), och jag älskade dem alla. De var helt fantastiska spel och jag satt som trollbunden där i soffan och nötte dem från första till sista bildrutan konfunderad över varför jag tidigare inte gillat dem.

Vissa personer är nog helt enkelt skapta för konsol, jag verkar vara en av dem. :)

Sedan finns det väl såklart ett och annat PC-exklusivt spel som lockar till en viss del, men inte så pass mycket att jag skulle öppna plånboken för att ersätta min gamla laptop med en spelrigg.

Aloysius30 jan 2015q

Vilka långa och ambitiös blogginlägg du skriver! Synd bara att ingen verkar bry sig. Du kanske får se till att ha några trigger-ord i rubrikerna om genus och sånt så att Loading-läsarna läser dem?

Jag tror steget för någon att skaffa en bra spel-PC är större idag än för säg 10 år sedan. Då hade många en stationär PC som man kunde fräscha upp med ett nytt grafikkort. Idag har många inte ens en laptop utan nöjer sig med mobiler och surfplattor. Och då konkurrerar PS4:ans 3 595:- med en helt ny spel-PC med bildskärm för runt 10 000:-.

Mattias Leisky30 jan 2015q

Woosley:

Vissa personer är nog helt enkelt skapta för konsol, jag verkar vara en av dem.


Fast kan inte detta bero på att när du körde PC så satt du med, gissar jag, tangentbord och mus? Numera har du ju ett så brett utbud av kontroller (man kam med en adapter helt utan problem köra Wii U Pro-kontrollen på PC) samt goda möjligheter att koppla till TVn att du i princip kan använda din dator som konsoll.

Eller hur körde du?

Aloysius:

Och då konkurrerar PS4:ans 3 595:- med en helt ny spel-PC med bildskärm för runt 10 000:-.


Det kan nog ligga något i din analys. Och det är väl denna kortsiktighet i folks tänk som lite provocerar mig. Första investeringen är förvisso dyr. Men sedan har du en maskin där du kan köra flera av Xbox Ones och PS4:s exklusiviteter, plus mycket annat. Detta utöver att spelen är billigare.

Jag tror att om PCn hade växt sig större som spelplattform (om fler såg fördelarna) så hade utbudet av "PC-konsoller", det vill säga datorer i stil med Steambox, blivit bredare. Då hade vi förmodligen fått se en mer strömlinjeformad prissättning och i slutändan fått en slags standardplattform för vår spelform en gång för alla.

Tycker nämligen, uppriktigt, att PCn verkligen är starkare än någonsin att ha som huvudspelplattform.

Woosley30 jan 2015q

Mattias Leisky:

Fast kan inte detta bero på att när du körde PC så satt du med, gissar jag, tangentbord och mus?


Jo absolut har det med saken att göra att jag spelade så. Även under mitt livs första PC-period (sent 90-tal då utbudet av spel till PC och konsol nästan var totalt olika och jag pressade spel som Unreal Tournament, Quake 3, Half-Life, Starcraft 2, Deus Ex, Delta Force och Rainbow Six bland andra) så kände jag mig inte så "bekväm" med det på något vis. Då när föräldrarna ÄNTLIGEN hade skaffat hem en PC så kände jag att den måste ju utnyttjas. Men det var ju aldrig lika mysigt att sitta gamnackad framför skärmen i kontorsstolen ute i föräldrarnas Tv-rum som det var att sjunka ner i sängen eller fåtöljen framför konsolen inne på pojkrummet.

En annan aspekt jag upplevt som sänker min "spellust" när jag sitter vid en PC är att jag i min hyperaktiva hjärna alltid haft saker som pockat på min uppmärksamhet i operativsystemet förutom spelet som är tänkt att spelas. Så många gånger satte jag mig ner för att lira ett spel men insåg när det var läggdags att vad jag egentligen gjort var att slösurfa och snackat skit över irc och msn. :P

I dagens läge har vi ju internet även på konsolerna samt som du säger, att man kan ju koppla en dator till sin tv för att spela även PC i soffan. Men för mig personligen tror jag att det på något vis är djupare rotat än lättlösta tekniska detaljer. Jag är nog helt enkelt en konsolspelare i själen.

DrAg00nEn30 jan 2015q

Läste genom ditt hela inlägg och kom fram till att hela blogginlägget skulle kunna kortas ner till detta:

PC spelare=Masterrace och konsolespelare=Peasants.

Varför är det så svårt för vissa att förstå att folk tycker olika och föredrar att spela på olika format.
Själv sitter jag med både en gaming-PC och konsol. Finns några spel jag föredrar på PC (då för det mesta bara för att dom endast finns till just pc) dock i nuläget så är det enda jag spelar på min PC Arma3 Breaking point. Medan de flesta andra spel avnjuts på ps4an. Skaffade dying light häromdan och även om min PC troligtvis skulle kunna maxa spelet, så valde jag att ändå köpa det till ps4an.

Och visst skulle jag kunna flytta ner min gaming rigg till vardagsrummet också men jag vill inte ha en stor ful desktop bredvid tv-bänken. Så därför är den placerad i min man-cave, kopplad till en 27" skärm och en 22", bredvid ps3,x360 och en 32"tv som dessa konsoler är kopplade till. Dessutom skulla jag då bli tvungen att ha kablar liggandes genom rummet för mus och tangenbord eller tvingas köpa nya trådlösa grejer.

Men visst vet jag att en PC är mycket kraftigare och man kan göra mer med den, få bättre grafik, upplösning och FPS i spel på en PC. Men varför är PC master retardsen så skitnödiga över att det finns personer som föredrar att spela på ett annat format?

Varför spelar det så stor roll för dig vad någon annan spelar sina spel på? Varför är det så viktigt att "konvertera" spelare till PC spelare?

Spela spelen på formatet du vill själv, men varför hålla på som litet barn över vad folk uppskattar mer.

Anonym30 jan 2015q

Jag använder bara min gaming-PC för spel som "är gjorda" för PC, som RTS, MMO, Peka&klicka, gamla rollspel och vissa mer tävlingsinriktade FPS (som t.ex CS). Alla andra spel föredrar jag på konsoler. Det är så fruktansvärt drygt och omysigt att sitta och höka framför en dator, men ibland måste man tyvärr.

Anonym30 jan 2015q

Vilket fanboytrams.

Mattias Leisky30 jan 2015q

DrAg00nEn:

Varför spelar det så stor roll för dig vad någon annan spelar sina spel på? Varför är det så viktigt att "konvertera" spelare till PC spelare?


Jag kommer aldrig kunna konvertera någon spelare. Däremot kan jag precis som jag gjort påpeka hur mycket bättre alternativet är. Det finns inga fördelar med Xbox One eller PS4. Inga alls. Allt man gör när man köper en av de konsollerna är att binda upp sig till ett låst system där allt handlar om vad Sony eller Microsoft lyckas köpa upp för exklusiva titlar. Inombords är de identiska sånär som på att PS4:an snurrar lite snabbare. Och spelmässigt dyker i det närmast identiska spel, sånär som på de viktiga exklusiviteterna. Trots detta kan man inte spela mot varandra...

Kommer själv skaffa båda i sinom tid, gissar jag. Även om Microsoft öppnat upp för fler spel till PC tror jag inte att Forza Horizon 2 dyker upp, ej heller Kinect (som jag faktiskt är lite nyfiken på). Detta är något som irriterar mig - vilket jag ger uttryck för.

Vår underhållningsindustri måste verkligen öppnas upp och börja handla om vad som är viktigt, bra spel. Och så länge flera av de bästa låses upp till diverse system är vi konsumenter bara förlorare.

DrAg00nEn:

Spela spelen på formatet du vill själv, men varför hålla på som litet barn över vad folk uppskattar mer.


Du kommer med flera intressanta synpunkter. Men vill du argumentera mot mig kan du lägga ner just den biten direkt. Och då syftar jag faktiskt INTE på att du jämför mig med ett barn =) Vad jag menar är det så diplomatiska "Spela spelen på formatet du själv vill". En sådan inställning kan döda precis vilken diskussion som helst på Loading. Den används av många, på många olika sätt - men är helt meningslös. Självklart kommer du, jag, och mitt nya fan "Bitter Dialekt" här ovan spela och göra vadhelst vi vill. Men debatt är debatt, och den gillar jag att ha - och just därför gillar jag också att du kommer med mothugg som håller den vid liv. Just därav ställer jag mig lite avigt till ett "gör som ni vill" då många tankar som skulle komma fram annars stryps om man ger efter.

Tack för att du läste hela inlägget innan du skrev dock. Uppriktigt!

Bitter Dialekt:

Vilket fanboytrams.


Förlåter du mig om jag säger att jag njöt lite (men bara liiite!) av din reaktion =)

Mattias Leisky30 jan 2015q

Självklart hade jag inte glömt dig Woosley =) Kände bara att svaret ovan blev för långt för att klämma in än fler citat ;)

Woosley:

Jag är nog helt enkelt en konsolspelare i själen.


Det är helt OK. Men jag kan faktiskt inte nog betona (vet att jag är tjatig) hur skönt det är att verkligen ha alla kontrollalternativ.

Egentligen är jag ju inte emot en konsoll i sig. Jag vill bara att systemet skall vara öppet så "konsollen", som gärna får se ut som en PS4 för min del, ger oss spelare möjligheter att påverka upplevelsen som vi vill. Med det menar jag att kunna köra en Wii U Pro-kontroll om vi vill, Xbox One kontroll om vi hellre känner för det - eller, i sällsynta fall, rentav skaffa en Kinect 2 om vi är sugna på att vara riktigt modiga. Våra val skall bestå av att välja de spel som intresserar oss mest, de tjänster vi föredrar - samt den låda vi tycker är snyggast. Inte behöva prioritera antingen eller.

Woosley30 jan 2015q

Mattias Leisky:

Självklart hade jag inte glömt dig Woosley.


Puh, jag blev lite orolig där ett tag. ;)

Mattias Leisky:

Det är helt OK. Men jag kan faktiskt inte nog betona (vet att jag är tjatig) hur skönt det är att verkligen ha alla kontrollalternativ.


Ja det förstår jag. Något som alltid förundrat mig (åtminstone sedan FPS och RTS-spel började dyka upp på konsol är varför konsolföretagen inte gjort det till en enkel sak att koppla in tangentbord och mus i konsolerna och erbjuda kontrollalternativ för det i menyerna.

Nu har jag personligen inga problem att kontrollera den typen av spel, men många har ju det, samt att ett tangentbord+mus-alternativ som standard till konsol skulle kunna vara ett rätt stort steg mot en cross platform-standard i onlinespel.

DrAg00nEn 3 feb 2015q

Woosley:

Något som alltid förundrat mig (åtminstone sedan FPS och RTS-spel började dyka upp på konsol är varför konsolföretagen inte gjort det till en enkel sak att koppla in tangentbord och mus i konsolerna och erbjuda kontrollalternativ för det i menyerna.


Nu är det ju inte en begränsning på konsolnivå. Utan det är upp till utvecklarna att lägga till stöd för mus + tangenbord i spelen. Åtminstone på Ps4an.
War Thunder och Final Fantasy A Realm reborn har fullt stöd för mus och tangentbord. Om inte konsolen skulle ha stöd för det så skulle inte heller något spel ha det.

Woosley 3 feb 2015q

DrAg00nEn:

Nu är det ju inte en begränsning på konsolnivå.


Ah, ja, tanken var att skriva "konsolutvecklarna", jag slant lite i hjärnan. :) Men det finns inget officiellt PS4-tangentbord eller mus va? Kanske för att Sony vill supporta att man använder vilken standarduppsättning som helst som man har liggande hemma iofs.

Funkar trådlösa diton?

DrAg00nEn 3 feb 2015q

Woosley:

Men det finns inget officiellt PS4-tangentbord eller mus va?

Funkar trådlösa diton?


Inga officiella, men du kan använda i princip vilket som helst så länge det är usb. Har både testat med Logitech G110, nåt random MS media tangenbord och även ett billigt 3 euros tangentbord och alla fungerade lika bra.

Har inte själv testat med trådlösa tangenbord, men som jag förstått så ska de flesta trådlösa bluetooth tangentbord fungera utmärkt.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.