Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Mattias Leisky

Registrerad: 4 apr 2002 13:56 Senaste besök: I dag 15:25 Online: Ja

Göteborg

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Tack, Nintendo!

Mattias Leisky17 mar 2015 22:164293 visningarKommentera: 6 !

De flesta av oss har sedan länge lärt oss att det företag och offentliga personer säger inte betyder någonting. ”Vi kommenterar inte rykten” är i princip likställt med ett bekräftande, ”vi tog inte emot några mutor” ett erkännande, och ”I did NOT sleep with that woman” en variant av tvärtomspråket.

Detta till trots får jag medge att Nintendo lyckades förvåna mig idag. Efter alla uttalanden på sistone trodde jag faktiskt inte att det var en chans på denna jord att de skulle börja med mobilspel inom en överskådlig framtid. Men det visade sig vara helt fel.

En liten del av mig blev irriterad. Den övertygelse de visat under de senaste månaderna har inte tytt på någon vilja att skjuta på sina principer ens en millimeter. Därav känns denna kovändning idag som ett än större tecken att Nintendo är ännu ett i raden av företag vars uttalanden inte betyder ett dugg. Förstår naturligtvis att företagshemligheter måste få ha sin roll. Och visst, där har de väl lyckats, man kunde verkligen inte läsa ut något av vad de sade.

Dock måste jag medge att detta är helt oväsentligt i jämförelse med den nyhet de faktiskt presenterade. Ett samarbete med den stora japanska mobilspelstillverkaren Dena som innebär att vi kommer få se spel där Nintendo är involverade, med karaktärer och allt, på våra mobiltelefoner. Att något sånt här skulle hända har länge varit en av mina allra högsta önskningar inom spelindustrin, och jag hoppas verkligen att det är början på något stort.

Som om det inte vore nog nämns PC också i sammanhanget. Förvisso som en del av en övertäckande onlinetjänst (som vi verkligen längtat efter), men än dock ett tecken att man verkligen breddar sina vingar.

Vad kommer då detta innebära rent spelmässigt?

Skall vi förenkla så mycket vi kan med tanke på den information vi har så finns två alternativ. Det första är att vi får se några simplare mobilspel där Nintendos figurer figurerar. Ett slags Candy Crush med Mario samt någon runner med honom torde vara självklarheter i sammanhanget, likaså ett Pokemon-spel (vem försöker jag lura, ett flertal naturligtvis). Man skulle kunna kalla detta en ytlig satsning.

Förhoppningen för mig står till alternativ två. Och det är en djupare satsning. Här inkluderas riktiga Super Mario-spel, såväl gamla som nya. Kanske ett Zelda-äventyr och någon variant Metroid. Självklart kompletterat av en del simplare spel av den variant som jag nämnde i alt. 1.

Det som talar emot det andra alternativet är… tja det Nintendo sagt egentligen. Vi måste dock vara öppna för att vad de säger nu och i framtiden faktiskt inte betyder någonting. Hävdar de att klassiska Super Mario Bros 3 inte kommer till mobiler kan det i princip innebära att de håller på och testar en emulator men inte fått det att fungera riktigt än.

Med det sagt tror jag att de kommer gå ut försiktigt. Till en början kommer nog rätt så simpla spel där risken för besvikelse faktiskt finns för de som ville ha mer. Men med tiden, inte minst om pengarna börjar rulla in, kan vi nog få se allt djupare upplevelser.

Vad innebär då detta för Nintendo som företag?

Jag har ju hur länge som helst velat att de skall bli ett tredjepartsföretag, eller åtminstone testa på mobilspelsmarkanden. Det till trots är jag inte immun mot vissa farhågor som några av er lyft fram. Kan det ”bli en Sega” av deras satsning? Kommer själen gå ur Nintendo? Kommer de bli ännu en av raden speltillverkare som märker hur mycket man kan tjäna på free-to-play och utnyttja det till absurdum? Det sistnämnda är en högst aktuell farhåga. Igenkänningsfaktorn på Nintendos karaktärer är enorm och det är hur lätt som helst för dem att utnyttja detta, medvetet eller omedvetet, för lätta pengar. Dock till ett mycket högt pris längre fram…

Riskerna finns alltså helt klart. Men för min del överväger fördelarna nackdelarna. Man kan helt enkelt inte vara så stelbent som företag som Nintendo vart. Vi får inte glömma att deras stationära konsollförsäljning stadigt gått nedåt med Wii som undantag. Och då menar jag personligen att det var ett lyckosamt undantag. Vidare har deras starkaste kort, den bärbara marknaden, också känt av hur det börjar hetta till. Skall ingenstans negligera deras skicklighet i att kränga konsoller på den här fronten. Det är smått beundransvärt att man lyckas sälja så pass många bärbara system i det klimat som råder. Samtidigt går det inte att förneka att man i det närmaste lever på lånad tid i det fallet. Det är viktigt för Nintendo att ha något att falla tillbaka på i en marknad som är så föränderlig som spelmarknaden är nu. Vi kan i princip inte förutsäga något:
Kommer det bli fler stationära konsoller från Sony/Microsoft?
Kommer streaming bli framtiden?
Kommer VR slå igenom?
Kommer de handkontroller som vi i utformning tagit så förgivna ändras helt?

Spelbranschen är mer spännande än någonsin. Vi har så mycket kvalitativ underhållning på samtliga system att det nästan är löjligt. Men på hårdvarufronten är det viktigt att hänga med. Och jag tror att det blir allt svårare att kränga maskiner som bara är renodlade spelsystem.

Sedan hoppas jag förstås mycket på deras flört med PC. Kanske, kanske kommer jag att kunna samla alla Super Mario-spel, digitalt förstås, på min dator.

Men nu skall vi nöja oss med vad vi fått hitills – och det gör jag faktiskt.

Tack, Nintendo!Taggar: Nintendo, mobilspel, PC, mario

« Till bloggen

Kommentarer

lonian18 mar 2015q

Att köpa Super mario bros 3 för runt 40-80kr är jag inte speciellt sugen på en mobiltelefon eller annan konsol än Nintendos egna.
Jag misstänker och hoppas de gör helt nya upplevelser här. Men sen tror jag mycket av Nintendos mobilinnehåll kommer bli till att locka köpare till deras större konsoler. Kanske det kommer ett pikmin spel i form av något pussel aktigt så folk får upp ögonen för dessa söta figurer och börjar forska i var de faktiskt kommer ifrån.. aha från WiiU, det här ser ju kul ut. Vi Köper.

Rikard Halvarsson18 mar 2015q

Jag tror det kommer bli ungefär som jag skrev i Loading-nyheten kring ämnet, att det blir en ny konsol. Förhoppningsvis bärbar/stationär i samma. Sen att delar kommer vara tillgängliga via mobilspel m.m. Eller att mobilspelen hjälper dig i riktiga spelet, så det blir en brygga däremellan. Så nya spelare upptäcker Nintendo på mobilen, och gör Nintendo bra spel där vill de nya fansen då givetvis ha Nintendo-konsolen för den ultimata upplevelsen.

Mattias Leisky18 mar 2015q

lonian:

Att köpa Super mario bros 3 för runt 40-80kr är jag inte speciellt sugen på en mobiltelefon eller annan konsol än Nintendos egna.


40-80 kr, framförallt det övre spannet, börjar kännas för dyrt för SMB3 i vilket sammanhang som helst om jag skall ärlig. Detta är ännu en av Nintendos utmaningar. Speciellt om man vill nå nya grupper med sina gamla spel.

Sommarregn:

En brygga tror jag på. Men kompletterande spel? Det beror på. Är konsollen nu en hybrid mellan bärbart och stationärt fyller ju egentligen ett kompletterande spel en lite udda roll. Ta Assassins Creed 4 till exempel - där du kan sköta din flotta via mobilen. Ett kul tillägg helt klart, men detta berodde ju på att AC4 var till stationära system/datorer som du inte kunde ta med dig överallt. På så sätt kunde man fortsätta spela en del av spelet på resande fot.

Om Nintendos konsoll nu får bärbar funktionalitet känns detta rätt så krystat om jag skall vara ärlig. Varför göra något i en avskalad variant till mobilen när du kan spela det riktiga spelet? Visst, det finns säkert tillfällen då mobilen är med men inte konsollen - men dessa är betydligt färre jämfört med mobilen kontra en stationär konsoll/dator.

Säger inte att du har fel, det kan mycket väl bli så. Men om detta i första hand är deras satsning tror jag nog besvikelsen blir rätt stor.

Rikard Halvarsson18 mar 2015q

Mattias Leisky:

Om Nintendos konsoll nu får bärbar funktionalitet känns detta rätt så krystat om jag skall vara ärlig.


Mobiler och surfplattor saknar ju två styrspakar, alla knappar, två skärmar och 3D-grafik? Allt som 3DS har idag. Så är ju mycket mer en riktig spelkonsol. Och får du dessutom upp den på din TV smidigt så är det ju ännu bättre.

Jag som spelar på min 3DS ganska mycket tar aldrig med den på stan, på jobbet. Den ligger hemma, förutom när jag reser utomlands. I Japan gick ju folk runt med den överallt, men det är där. Jag tror på den formen av hybrid.

Spela nya Zelda i mobilen i minispel för att få nya hjärtbitar. Riktiga spelet kräver två styrspakar, spela då på "Nintendo".

Det skulle kännas modernt och hellt rätt. Eller så satsar de på den stationära marknaden, fast samtidigt skulle de verkligen vilja släppa alla 3DS-fans som är betydligt fler än Wii U? Nja :p

Vi får se!

Mattias Leisky18 mar 2015q

Sommarregn:

Mobiler och surfplattor saknar ju två styrspakar, alla knappar, två skärmar och 3D-grafik? Allt som 3DS har idag. Så är ju mycket mer en riktig spelkonsol


Jag vet att jag vart lite tjatig på sistone. Men det är bara att plugga in 360-kontrollen i mobilen så har du ett sätt att styra spelet på som är bra mycket bekvämare än något Nintendo producerat på den bärbara fronten. Men det var inte riktigt din poäng förvisso.

Det sätt du beskriver din situation på är säkerligen inte unikt (alltså att din 3DS ligger hemma). Och det är väl här mitt ifrågasättande av hela det bärbara spelandet på sätt och vis grundar sig. De bärbara konsollerna behövs helt enkelt inte längre. Nu kommer Nintendo förmodligen fortsätta med dem ett tag till och jag förstår deras beslut. Men om satsningen på mobilspel blir minimerat till kompletterande minispel undrar jag om de verkligen får så stort genomslag som man vill ha. Denna typ av spel kan ha sin funktion, definitivt. Och det finns en uppenbar risk att det faktiskt är denna väg de börjar med att gå. Jag hoppas bara personligen på lite mer än så.

lonian18 mar 2015q

Jag hoppas att Nintendo NX är en stationär konsol där de skapar spel som även släpps till new 3ds fast i omskalad grafik eller till en ny bärbar nintendokonsol. Just nu känns det som 3ds och Wii U tävlar mellan varandra.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.