Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Mattias Leisky

Registrerad: 4 apr 2002 13:56 Senaste besök: I dag 15:25 Online: Ja

Göteborg

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

De var visst lite dyra, konsollerna

Mattias Leisky10 nov 2015 12:122552 visningarKommentera: 6 !

Så skedde det tillslut. Den limiterade vinröda utgåvan av PS4 med Metal Gear Solid, också känd som världens snyggaste konsoll, gick ner till ett riktigt vrakpris. Från sina 4500 ner till dryga 4000 för att tillslut hamna på 3400 riksdaler. Erbjudandet skulle bara gälla i 48 timmar och när jag efter tips på forumet väl fick reda på kampanjen hade redan värdefulla begrundanstimmar gått. Vad göra…

Problemet var att Xbox One också gick ner i pris. Den blå utgåvan jag funderat på tycks förvisso inte vara speciellt snygg alls (efter vad jag sett på bilder). Men den är åtminstone limiterad… och trots sin brist på skönhet ändå snyggare än den tråksvarta originalmodellen. Även här rörde det sig om en rätt rejäl prissänkning.

Två rätt billiga konsoller. Var och en intressant på sitt sätt. Var och en med dyra spel.

För originalkostnaden för en konsoll är verkligen bara början. Började räkna lite på PS4. Då jag har alla mina Rock Band-tillbehör till PS3 var PS4 den aktuella konsollen att fortsätta spela serien på. Tyvärr har en framtida Rock Band 4-investering gått från ett “när” till ett “om” - och då menar jag verkligen “OM”. Brist på keyboardstöd och mycket annat gör att Harmonix senaste åtminstone för mig känns i det närmaste meningslös, vilket i sin tur gör att den dödar en rätt stor del av mitt intresse för PS4.

Istället är det Until Dawn som lockar. Så jag gick ut för att kolla på vad det kostade. Och ja, jag borde förstås inte bli förvånad - men visst ryggade jag lite tillbaka inför dess prislapp på över 500 kr. Ni kan argumentera bäst ni vill för hur logiskt det är att spelet kostar såpass mycket nära release - jag kommer förmodligen hålla med om det mesta ni säger. Men det hjälper inte. Bortskämd med betydligt lägre priser i så många andra sammanhang blir jag faktiskt lite vacklande. Hade vetskapen funnits att jag skulle kunnat skaffa det för halva priset inom en rimlig tid hade jag nog sett lite annorlunda på det - men så fort går sällan konsollspel ner i pris.

Så 3400 + 500 = 3900.

Och så har vi ju det där med den extra handkontrollen. Sony erbjuder inte ens delvis support för DS3 på PS4 så vill jag köra ihop med en kompis i något spel är en sådan investering ett måste. 500 spänn till - och då måste jag nöja mig med en ful, svart kontroll.

Nu skulle jag ju gärna lista några fler spel och säga hur dyrt det skulle bli om jag skaffade även dessa… men det går ju inte riktigt. Visst, Everyone’s gone to the rapture vill jag förstås spela samt ett och annat spel utöver det - men överlag är det bara en handfull spel som verkligen intresserar mig. Det blir med andra ord - räknat på att jag skaffar några spel till - över 5000 kronor för att spela en sex-sju titlar.

Problemet är snarlikt på Xbox One - fast detta system står i aningen bättre favör för min del. Framförallt är jag nyfiken på den nya Kinecten, vill gärna se vad den går för. Problemen här blir dock ännu större sett till investeringskostander - utöver konsollen behövs ju även kameran. Och så förstås spelen… Just Dance 2016 är även det en sådan där titel som segar sig ner i pris. Inte blir man gladare av att Forza Horizon 2, som numera är riktigt gammalt, ligger på 382 kr som lägst. Sedan har vi ju förstås även här det där problemet med kontrollerna...

Jag och tre vänner körde Rocket League för några veckor sedan på PC. Till detta använde vi handkontroller avsedda för tre olika system (Xbox One, Xbox 360 (2 st) och Wii U). Handkontroller som jag så att säga har hemma (jo, har faktiskt köpt en Xbox One-kontroll före Xbox One…). Det är inte nödvändigt att köpa fyra stycken “PC GeForce-kontroller” bara för att jag har ett Nvidia-kort - utan saker och ting bara fungerar (i fallet med Wii U:s Pro-kontroller behövs dock en billig adapter - inte så konstigt kanske...).

Skulle vi köra samma uppsättning på PS4 blir det förstås inte lika enkelt. Såvida ingen av mina vänner köper en PS4 hade jag själv behövt investera i sammanlagt tre extra kontroller för att det skall vara möjligt. Brukar ha som “policy” att skaffa en extra, det kan jag “bjuda på” - men att köpa tre extra finns inte på agendan. Och att köra NHL 15 med fyra spelare, skall nämligen medge att just NHL också är lite av en lockelse till PS4, får även det förbli en dröm.


"Tre stycken DS4 tack... vad kostade de sade du...?!"

Nintendo har varit mer generösa på den här planet. Wiimotsen blev inte värdelösa i och med Wii U (precis som att man kunde använda GC-kontroller till de tidiga versionerna av Wii). Beteendet är inte bara föredömligt ur ett kundmässigt perspektiv, utan också ett miljövänligt deras Wiimote får en längre livsbana istället för att bara förpassas till någon flyttlåda och till sist kastas.

Jag kommer förstås köpa båda konsollerna förr eller senare. Om det sedan blir en lila Xbox One och en grön PS4 får framtiden utvisa - allt jag vet är att det inte blir några svarta varianter. Men i ett större perspektiv är det ganska talande hur konsollerna för mig personligen blir alltmer oattraktiva. Vill man inte vänta i en evighet så rör det sig om en rätt dyr investering i förhållande till hur lite man får tillbaka.

Hade Xbox One och PS4 varit en konsoll hade jag nog haft denna hybrid hemma idag. För slår man ihop de exklusiva spelen till varje system finns det faktiskt anledning att slå till, trots att man har PC. För visst är det PC:n, med sina ibland nästan alltför låga priser på spel samt i regel överlägsna multiplattformsversioner som gör det svårt att motivera ett konsollköp för mig. Utöver det är Microsoft och Sonys kundfientliga förmåga att inte göra kontroller kompatibla över gränserna - dvs. DS3 inte fungerar till PS4 osv. - något som skapar än mer motvilja då du vid båda konsollerna måste börja om från scratch. Känner du ett gäng som gärna spelar men kanske inte skaffar egna konsoller har du ett problem. Ett problem som hade vart mindre betydande om någon form av bakåtkompatibilitet existerat - åtmionstone för de spel som inte kräver eventuella nya funktioner som kan finnas i senare kontrollers.

Så visst… PCn må vara en rätt dyr investering initial, men det tar inte många år att få den tillbaka.

(PS. det visade sig sedan att åtminstone PS4:an inte gick upp så mycket i pris ändå efter de 48 timmarna…)Taggar: PS4, Xbox One, PC, handkontroller

« Till bloggen

Kommentarer

Woosley10 nov 2015q

På tal om Until Dawn (och priset på andra spel) så tänk på att det ju snart kommer en holiday sale på PSN. Det gör det väl även till Xbox Live. :)

Hans Li Engnell10 nov 2015q

Grattis till köpet, tänkte jag skriva innan jag såg att du inte köpte någon av dem ändå! MGSV-konsolen är ju görsnygg och faktiskt värd sina pengar, skulle jag säga. Dyra handkontroller kommer vi tyvärr inte undan (DS4 är i alla fall en mycket bättre handkontroll än DS3).

Jag gillar vitt så jag har köpt både PS4 och Xbox One i vitt denna gång. Men nu verkar ju åtminstone den vita Xbox One-konsolen vara svår att få tag i. Och den svarta är precis som du påpekar inte alls snygg. (Den vita är förvånansvärt good looking i min svarta TV-bänk).

Keigo10 nov 2015q

Hade jag inte redan köpt Batman-konsolen (vilket är också dösnyggt) hade jag slagit till MGSV-konsolen nu. Den kostar lika mycket som en vanlig baskonsol nu (utan spel och specialdesignen).

Bleatlessness11 nov 2015q

En bra iaktagelse. Även fast jag upplevt det själv har jag aldrig riktigt reflekterat över det. Kanske för att det skedde i en tid då handkontrollerna ändrade sig mycket mellan generationer. Att Sixaxis inte funkar på PS4 eller 360-kontrollen på One har ingen annan logik än att de vill sälja mer tillbehör. Deras layout är identisk. Jämför med Smash Bros. 4 där Nintendo ansträngt sig för att kunna spelas på vilken kontroll som helst, inklusive 2 generationer bakåt!

Det där med att få tillbaka kostnaden på sin PC tar ett tag om man inte spelar mycket. Med en konsol för 4000 kr och en PC för 10 000 kr, i extremfallet att man köper alla PC-spel på rea för 100 kr och alla konsolspel nya för 500 kr, så tar det ändå 16 spel innan man går jämnt ut.

Aerie11 nov 2015q

Bleatlessness:

Med en konsol för 4000 kr och en PC för 10 000 kr, i


Snarare max 6k för att trumfa konsollerna.

Bleatlessness11 nov 2015q

Aerie:

Snarare max 6k för att trumfa konsollerna.


Vilka komponenter tänker du då? Bara grafikkort (2500 kr) och processor (2500 kr) drar iväg rejält. Svara gärna i Datorköpstråden så kan diskussionen fortsätta utan att bloggen divergerar.

http://loading.se/forum.php?thread_id=85875&page=-1#bottom

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.