Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Mattias Leisky

Registrerad: 4 apr 2002 13:56 Senaste besök: I dag 15:25 Online: Ja

Göteborg

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Jag måste resa mig för att byta spel...

Mattias Leisky 5 dec 2015 23:432998 visningarKommentera: 8 !

Jag har ett problem… jag vill spela Mario Kart 8.

I mitt Wii U sitter dock Super Mario Maker. Och precis som Mario Maker äger jag Mario Kart 8 i form av en fysisk kopia. Vi har därav ett dilemma.

Mario Maker är nämligen det perfekta tidsfördrivarspelet. Jag kan gå in närhelst jag har lite tid över, hitta en ny bana hur lätt som helst, och köra den liksom några andra och sedan är det bra. Ibland kan jag sitta i timmar även om det tycks bli allt mer sällsynt numera på grund av orsaker jag hade tänkt berätta när jag skriver ett blogginlägg exklusivt om just det spelet.

I debatten med digitalt kontra fysiskt hålls ofta bekvämligheten fram som en fördel vad gäller de digitala spelen. Motargumentet (eller snarare frågan) lyder:
“Hur svårt är det att resa arslet från soffan och byta ett spel?”

Svar:
“Inte svårt alls”.

Det är faktiskt inte svårare än att använda tandfloss. Ändå suckar jag högt varannan kväll när det så att säga är “tandfloss-kväll” innan tandborstningen (lärde mig på senaste tandläkarbesöket att man skall använda tandråd och dyl. innan själva tandborstningen, snarare än tvärt om. Nu kanske ni också lärt er det). Jo, jag orkar inte göra det varje kväll så det blir varannan. På samma gång jublar jag högt de kvällar springorna mellan tänderna får vara lediga.

Att byta fysiska spel har blivit lite som att använda tandfloss. Det är egentligen inte speciellt jobbigt, det går egentligen ganska fort, och det ger egentligen ett bra resultat. Ändå stretar man emot.

För saken är ju den - att bara starta upp Wii U:t och ha Mario Maker på snabbmenyn för att sedan ha igång det i ett kick är faktiskt rätt bekvämt. Det är sådan bekvämlighet man uppskattar när man bara vill köra några minuter. Lite som mobilspel kan man säga.

Anledningarna att jag inte köper spelen digitalt till konsoll är två - en konstig och en logisk. Den konstiga är att jag på något sätt hellre har fysiska exemplar till konsoll jämfört med min huvudplattform för spel, PC:n. Den logiska är en osäkerhet kring vad som skulle hända om exempelvis mitt Wii U gick sönder. Havererar min dator fullständigt kan jag efter att jag skaffat en ny fortsätta med spelande på Steam där jag lämnade det på bara några minuter. Upplever inte riktigt att proceduren är lika enkel på Wii U.

Dessa två anledningar kan förstås hänga ihop.

Lösningen hade vart möjligheten att installera sina fysiska spel på Wii U. Jag tror dock den möjligheten kommer dröja, åtminstone fram till NX. Så jag får väl vänta ett tag med Mario Kart 8…

Under tiden har jag en fråga till er: Tycker ni också det är jobbigt att resa på arslet för att byta spel?


Så nära, men ändå så långt bortaTaggar: fysiska spel, Digitala spel, småtrams

« Till bloggen

Kommentarer

Super Player 6 dec 2015q

Jobbigt, nej. Men visst kan man strunta i att spela ett visst spel om man märker att fel skiva sitter i. Har man spelen digitalt är det ju däremot bara att välja och vraka.

Kntheking 6 dec 2015q

Nej.

Marow 6 dec 2015q

Jag upplever det inte jobbigt, men jag skulle säga att ju längre tid som går desto jobbigare upplever jag det. Särskilt när det kommer till multiplayer-spel som Mario Kart eller Splatoon, när jag jag helst hade varit ett knapptryck ifrån att spela med en annan person (vilket digitalt ju skulle tillåta mig).

Jag undrar lite av vad den här latheten, eller bekvämligheten, kommer ifrån. Jag har ju svårt att tänka mig att det endast är själva akten att man måste resa sig. Ifall jag får spekulera vill jag påstå att det idag är en mindre smidig process att byta spel än vad det var för 20 år sedan. Av med strömmen, kassett bytt och på igen utan någon startmeny eller laddningstid. Spelet är själva upplevelsen ifrån start. Idag väntar du på att skivan ska ploppa ut, du möts av en startmeny med kanske egen musik, med en laddningsskärm... osv osv. Det segar ned.

Som exempel kan jag ta att jag inte har några direkta svårigheter att byta spel till t.ex. 3DS eller DS. Där är problemet med laddningstider mer eller mindre borta, för att inte nämn att du bara fifflar med en kassett manuellt. På DS kan du till och med skippa startmenyn helt.

Anonym 6 dec 2015q

Lite.

Speciellt på Wii U när jag spelar Wii. En jävla procedur att ens starta ett spel

För min del är det bra, då jag lättare kan plocka fram ett spel och hålla mig till det till dess jag känner mig klar med det. Så fort jag börjar bläddra bland allt som ligger direkt på konsolen så blir jag apatisk och vet inte vad jag skall välja.

Kleti 6 dec 2015qlonian 6 dec 2015q

Känner inte att det är ett problem eller jobbigt. Som Tobias säger, ju fler spel digitalt som ligger installerat blir det mer att jag flaxar fram och tillbaka utan att egentligen bli klar med spelen. På ps4 så plockar jag dock bort de spel jag inte känner är aktuellt just nu för att spara utrymmet. Så jag kan tycka att det är skönt att ha fem i hyllan tills man väljer ett spel att klara ut.

lonian 6 dec 2015q

Dem inte fem.

alexkun10 dec 2015q

Fysiska spel är bättre konstigare än så är det ej, digitala spel förstör marknaden, därför det e dåligt med spelbutiker rent generellt, för 20 år sen fanns en spelbutik i varje by eller stad, indie spel är trevliga men dom intresserar mig tyvärr inte då jag inte vill gynna stora företag steam som anser att digitala spel är framtiden där man konstant pressar priserna vilket så måningom leder till mer och mer generiska, vad hjälper det om du har 2000 spel på steam du hinner aldrig spela alla och du får aldrig pengar tillbaks som du hade för ett fysiskt, fysiska spel kommer alltid ha en viss charm med box, kassett/skiva osv så ja det är definitivt värt att resa på arslet och byta spelet.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.