Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Mattias Leisky

Registrerad: 4 apr 2002 13:56 Senaste besök: I dag 15:25 Online: Ja

Göteborg

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Välkommen till Master Race-ligan, Sony

Mattias Leisky 3 maj 2016 20:452394 visningarKommentera: 2 !

Det finns inte många fördelar med konsoller längre. Deras starkaste kort, det som gjorde Nintendos Entertainment System till en succé, var det faktum att du bara kunde trycka in en kassett och sätta på strömmen. Samtidigt kunde man håna hemdatoranvändaren i huset mitt emot som satt och skrek över oändliga installationer - där oändliga dessvärre inte var ett annat ord för väldigt lång tid, utan snarare för en installation som aldrig blev klar. Många spel startade helt enkelt inte.

Den tiden är sedan länge förbi. Numera är PC:n synonymt med snabba och smidiga installationer samtidigt som svårstartade spel (för det mesta skall erkännas) är ett minne blott.

Men en fördel har ändå konsollerna länge kunnat ståta med, och det var att den som investerade i en sådan, även första batchen (bortsett från 360 då…), kunde räkna med många års livslängd där ett slutligt klimax uppnåddes mot slutet av generationen då vissa företag utnyttjade konsollens teknik till bristningsgränsen.

Även den tiden är över nu.

De intensiva ryktena kring en uppdaterad PS4:a är alltför starka nu för att man skall kunna bortse från dem. För någon vecka sedan fick vi vad som kändes som relativt realistiska siffror kring vilka muskler denna nya version av Sonys konsoll skulle innehålla. Och det är svårt att förneka att det verkar röra sig om en rätt så hälsosam uppgradering. Med den så kallade “NX-läckan” i färskt minne tror jag nog än dock att dessa rykten stämmer. Vi kommer därmed inom kort få något som i det närmaste är helt nytt i stationära konsollsammanhang, en uppgradering som inte bara är kosmetisk - utan också innehåller mer muskler.

Sonys drag är inte helt okontroversiellt. Det bryter en norm som vi haft i nära nog 30 år där varje konsolls livsläng åtminstone varit drygt fyra år, ofta mer. Men precis som Sony gjort nära nog allt rätt med PS4, inklusive priset på kommande VR, så sköts även detta smidigt. Den “gamla” PS4:an blir nämligen inte inaktuell, utan kompleteras snarare av den nya versionen där de som vill ha det lilla extra belönas med det. De senaste ryktena gör gällande att inga exklusiva spel får släppas till det nya systemet. Och inte heller får någon som helst feature finnas med som inte återfinns till originalmodellen. Man får kort sagt bara göra tekniska förbättringar såsom bättre ljuseffekter, mer detaljer och inte minst för det här forumet, bättre framerate.

Men hur smidigt man än sköter det hela finns det ändå vissa detaljer som åtminstone får mig att känna sig skeptisk. Försvarskören gick förstås direkt in och påpekade att detta system inte var något måste. Frågan är väl hur mycket det ligger i det påståendet när det gäller den så viktiga core-delen av konsollköparna.

Med core-delen menar jag de som tidigt skaffar systemet, supportar det och i vissa sammanhang gör mer för konsollens försäljning än en lyckad reklamkampanj kan göra. Man skulle kunna definiera de som de medvetna. Hur stor denna skara är, det är svårt att säga - men man kan fråga sig hur de ställer sig till att ha PS4 Half Edition kontra PS4 Next Edition. I vilket fall lär det vara många av dessa som först och främst skaffar den uppgraderade versionen, några med glädje, andra för att inte hamna efter.

Det är förstås ett i-landsproblem av ragn men vi kommer ju ändå inte ifrån att det är Sony som släpper lös floden. Och det är Sony som kommer skratta stort när försäljningssiffrorna tickar in. Och visst skall vi inte moralisera för mycket. Fast jag tycker ändå det kan vara värt en tanke då en av de underhållsindustrier som faktiskt utnyttjar tekniken bäst, nu går över till att alltmer närma sig mobiltelefonerna där väldigt många byten sker på grund av begäret snarare än något annat.

Vad som kanske är allvarligast i sammanhanget är ändå hur spelen kommer att se ut på PS4 Half. Jag minns, innan konsollens release, hur många slog på trumman och basunerade att det äntligen för dags för 1080p60. Personligen sade jag med en självsäkerhet som jag just då ändå var lite orolig över att få äta upp, att det inte skulle hända den här generationen heller.

Snart visade det sig att jag inte behövde vara orolig - kompromisserna började nära nog innan maskinerna ens lanserats.

Och det är väl här PS4 Half kan få problem. Att stötta ett system är inte på något sätt liktydligt med att ge allt. Spelet behöver bara vara spelbart. Gissningsvis är det åter frameraten som kommer få ge vika när krutet satsas på det snabbare systemet.

Jag vill påpeka att jag långt ifrån tror att detta gäller alla spel. En hel del speltillverkare ser en ära i att släppa ifrån sig en produkt som fungerar bra och ser så bra ut som möjligt. Men sedan har vi ju dem som tar lättast möjligt väg - ni vet, de som alla skall bojkotta men där samtliga i sann gameranda sedan vill att någon annan står för själva bojkotten.

Fast även om nackdelarna är av betydelse finns det också fördelar med detta nya grepp.

Den absolut största fördelen är att konsollerna i större mån kan hänga med i teknikracet. Förr i tiden brukade varje ny konsollgeneration innebära ett försprång mot PC:n som sedan kom ikapp. Så är sannerligen inte fallet nu. PS4, för att inte tala om Xbox One, låg i princip efter samma dag som de lanserades och avståndet fortsatte förstås växa för var nytt grafikkort som släpptes ut på marknaden.

Istället för att vänta tills man i det närmaste har ett ånglok medans PC-sidan kör ett japanskt snabbtåg, kan man nu jämna ut oddsen i allt större mån. Och precis som på PC kan de som inte nödvändigtvis bryr sig om den absolut senaste tekniken också spela på som vanligt, då de inte bli exkluderade bara för att en ny konsoll släppts.

Det kommer också betyda att såväl Sony som Microsoft (de ryktas ju att även de har uppgraderad hårdvara på gång) drar användarna närmare till sig. Fortsätter de i samma spår, det vill säga uppgraderar systemen vartannat år, finns det ingen anledning att tumma på bakåtkompatibiliteten så länge arkitetkturen fortsätter vara “PC-lik”.Resultatet är att nya konsoller i familjen spela gamla spel allt längre bak i tiden, och den gamla diskussionen kring bakåtkompatiblitetens vara eller icke vara kan läggas åt sidan.

Kanhända kommer detta bli den nya normen. Då menar jag att vi så att säga får en 1,5-konsoll vartannat år. Med andra ord, drygt två år efter PS4 Next kommer ännu en uppgradering - fast denna gången kanske med möjligheten att exkludera original-PS4:an.

Huruvida detta kommer stämma eller ej beror förstås på hur bra mottagandet blir nu. Men jag har svårt att se att man inte kommer kränga en ansenlig mängd nya PS4:or.

Så där är vi nu. En av konsollerna starkaste fördel, det faktum att hårdvaran man sitter på håller i en evighet sett i tekniksammanhang, är borta. Det hånande argumentet man gett PC-spelare, som “måste uppgradera sin dator varje år” (även om inte detta stämt på väldigt länge, om ens någonsin), är borta. Först kom hårddisken, sedan HD-upplösningen, efter det digitaliseringen samt PC-arkitetkuren och nu alltså uppgraderingarna.

Jag fortsätter förstås ifrågasätta behovet av tradionella konsoller. För över ett år sedan skrev jag ett inlägg om den “perfekta konsollen”, och nu genomför på sätt och vis Sony en del av det jag skrev om (det vill säga konsoller med olika styrka i tekniken, men ändå kompatibla). Det viktigaste kvarstår dock, öppenheten. Drömmen för mig hade vart att kunna installera Sonys ekosystem på valfri PC och sedan köra det på den maskin jag vill. Eller nåja, drömmen och drömmen… den är väl ändå ett enat PC-baserat “konsollsystem” som går hand i hand med PC. Men näst efter det hade det varit helt OK för mig att trycka in en boot med Sonys ekosystem och en med ett traditionellt Windows.

Det känns ändå som att vi är ett steg närmare den drömmen nu.

Så välkommen till Master Race-gänget, Sony. Som ni säkert redan märkt finns det ingen anledning att vara någon annanstans.

Taggar: Sony, PS4K, PS4, PC Master Race, PC

« Till bloggen

Kommentarer

Kiriakis 6 maj 2016q

Trevlig läsning :)

Mattias Leisky:


"Drömmen för mig hade vart att kunna installera Sonys ekosystem på valfri PC och sedan köra det på den maskin jag vill."


The dream! Lägg sedan till Nintendo också ;)
Microsoft har ju redan sin store i Windows 10 som tyvärr är skit då alla spel som släpps där verkar ha grova problem utom Killer Instinct som fungerar klockrent, så de har lite att jobba på.

Mattias Leisky10 maj 2016q

Man tackar =)

Kiriakis:

Microsoft har ju redan sin store i Windows 10 som tyvärr är skit då alla spel som släpps där verkar ha grova problem utom Killer Instinct som fungerar klockrent, så de har lite att jobba på.


Jo, man kan ju faktiskt fråga sig varför de valde att återigen satsa på en egen plattform när det mycket starkt ogillade "Games for Windows" äntligen hade lagts ned. Microsoft kan inte släppa tanken på en egen speltjänst på PC helt klart, tyvärr. Jag är väl egentligen inte helt emot konkurrerande speltjänster, dock - men då måste de förstås fungera. Och det är ju lite skrattretande att ersätta en utskälld tjänst med en ännu värre. Med de sagt så lär de väl få ordning på det vad det lider. Tyvärr kommer vi nog aldrig få Steampriser vilket förstås är vår förlust, men kanske ännu mer Microsofts...

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.