Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Mattias Leisky

Registrerad: 4 apr 2002 13:56 Senaste besök: I dag 15:25 Online: Ja

Göteborg

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Breaking News - Nintendo gör nästan exakt som jag vill

Mattias Leisky26 jul 2016 21:413118 visningarKommentera: 4 !

Det är inte ofta jag kommer speciellt väl överens med de beslut Nintendo fattar. I allt från kontroller till konsoller tycks de göra nästan exakt tvärtom mot vad jag vill. På sistone har jag dock sett en tendens som jag gillar allt mer. Det började med en flirt med mobilmarknaden, och slutade med den perfekta konsollen.

“Perfekt” får dock ses i sitt Nintendosammanhang. Men så länge vi spekulerat om NX, ungefär lika länge har jag spekulerat (och hoppats på) en omvänd Wii U. En maskin där den bärbara konsollen är huvudenhet och det som traditionellt sett betraktas som en stationär konsoll snarare är en docka.

Jag vet dock inte hur mycket jag vågade hoppas på detta. Folks spekulationer har varit många och alltför få verkar ha gått åt det håll jag velat. Men idoga skisser på vad som åtminstone kunde se ut som en bärbar konsoll lät mig åtminstone hoppas.

Och nu verkar det vara verklighet.

Ett av de starkaste ryktena om NX kom slog ned som en bomb idag - och sett i ett perspektiv där nu Nintendo tvunget måste yngla av sig fler konsoller kunde jag inte vart gladare.

Som det ser ut just nu är NX nämligen just det, en bärbar konsoll med dockningmöjlighet. Det innebär troligen att tiden med en bärbar och en stationär maskin från Nintendo är över. Det innebär också att vi som bara helt enkelt vill spela Nintendospel åtminstone har en maskin mindre att slänga pengar på.

Det spekuleras naturligtvis en hel del om hur mycket kraft som kommer finnas under skalet och så vidare. Ni som läser mina inlägg är säkert föga förvånande över att jag personligen inte bryr mig så mycket om detta. För mig hade Wii U nog med kraft för att driva Nintendos spel. Och som jag skrev i ett annat blogginlägg ansåg jag att den konsollen kunde leva bra många år till. Gissningvis har dock NX några hästkrafter till under skalet vilket aldrig är fel. Med tanke på maskinens bärbara struktur lär det dock inte dra iväg för långt.

Ur ett strikt själviskt perspektiv blir NX därmed vad jag ogillar så mycket med Nintendo. Jag måste köpa ännu en maskin för att spela spel som troligtvis inte blir så mycket snyggare än vad de varit på Wii U. Sett ur ett stationärt perspektiv är detta förstås svårt att försvara. Dock blir den bärbara bonusen en tröst för min del. Nu kommer man på riktigt kunna dra igång Mario Kart NX hemma och fortsätta på semestern - denna del av kalaset blir guld.

Överlag måste jag därför se detta som en god nyhet. Jag ser dock två problem som kan sätta käppar i hjulet för Nintendo.

1. Hur kommer den stå sig mot mobilerna?

När Nintendo diskuterats har jag länge hävdat att jag tror att de åtminstone kan klara sig bra med en bärbar konsoll till. En strikt traditionell stationär konsoll, som återigen bara huserar Nintendos spel, hade jag varit mycket skeptiskt till. Bärbart är annorlunda och 3DS succé kan ses som ett bevis på detta. Jag är dock lite oroligare nu än jag var för något år sedan. När 3DS släpptes började smartphonen alltjämt bli var mans egendom. Men man får inte glömma att det faktiskt inte var så länge sig vi alla gick med knappmobiler. Smartphonens sjuka genomslag till var mans besatthet har skett under 3DS levnadsår. Detta till trots har Nintendos system sålt bra. Men nu måste NX sätta sig upp och konkurrera mot “telefoner” som i mångt och mycket bräckar många privatpersoners hemdatorer. Hur väl kommer den synas mot nästa generations Galaxy S eller iPhone?

2. Hur väl kommer NX att stå sig som stationär konsoll?

Det finns faktiskt åtminstone några goda saker att säga om Wii U:s grundkoncept. Det finns en dynamik i att en person har något på skärmen som inte de andra kan se. Men Nintendo lyckades inte förmedla detta och de lyckades då rakt inte omsätta det i praktiken. Det som oroar mig med en dockad NX är att det ändå finns en viss chans att de förlorar det som är deras signum, de lokala flerspelarkvällarna.

Om vi jämför med PC så är det fortfarande en sanslös mängd seriösa PC-spelare som knappt vet att man kan koppla mer än en handkontroll till sin dator. Jag vet inte hur många gånger jag i någon av Valves diskussionsforum läst någon efterfråga split-screen i något spel - och på allvar fått mothugg med frågan “vad skall man med det till?” (detta trots att Valve på sistone släppt flera tillbehör med detta i åtanke, och gjort mycket för att pusha konceptet)

Det kan alltså konstateras att flera Master Race-spelare helt klart vart smarta nog att välja rätt system, men där tar det stopp.

Vad som kanske irriterar mest med denna okunskap är att många sitter med det perfekta partysystemet hemma. Allt som behövs är en handkontroll eller två samt en HDMI-kabel. (Jag har varit slarvig här - jag skall komma till skott och skriva min rekommendationslista över bra lokala multiplayerspel till PC). Kan detta problem uppstå till NX?

Vad jag tänker här är att de flesta kommer utnyttja den som en bärbar konsoll och sedan tar det stopp. Nintendo kommer med all sannolikhet att göra reklam för möjligheten att docka den och så vidare. Men frågan är hur många som kommer se detta som en stationär konsoll att investera extra kontroller till?

Detta behöver förstås inte vara någon farhåga. Men jag upplever att folk är väldigt, väldigt lata när det gäller att lära sig teknik. Och en dockad NX lär vara en självklarhet för oss på det här forumet. Men långt ifrån alla sitter på vår kunskap vad gäller spel och tekniken bakom.

Dessa farhågor behöver förstås inte vara något. Kanhända blir NX en helt naturlig hybrid som alla tar till sig. Personligen tycker jag det hade varit lite fräckt om “dockan” var i stil med en Chromecast - det vill säga en dongel som du sätter i HDMI-uttaget och sedan förs “informationen” trådlöst dit. Dock finns det alltid risk för input-lag så man skall nog vara försiktig med vad man hoppas på.

I vart fall. Goda nyheter om detta rykte visar sig vara sant. NX blir allt intressantare att följa ju mer tiden går.Taggar: Nintendo, NX

« Till bloggen

Kommentarer

lonian28 jul 2016q

Personligen hoppas jag att Nintendo gör denna bärbara konsol i storlek som en surfplatta + avtagbara kontroller på.
Att sätta sig ned på en stol eller soffa någonstans man har förflyttat sig, lägga fram NX på bordet framför och ta lös handkontrollerna. Vore ett skönt sätt att gejma på. Om man så vill kan man hålla den i händerna, men det spelsättet hade jag nog hellre gjort i touchspel. Möjligheten till internetsurfa som via en surfplatta kanske till och med mobilspel?

Och folk kommer klaga att den inte får plats i fickan. Skit i det, gör en surfplatta det då? Nä men då skaffar man naturligtvis en skön NX väska där till eller slänger den i ryggsäcken.

Dockan till tvn innehåller något mer än bara uppladdning och överföring av bild, kanske någon extra grafikprocessor som gör bilden snygg i 1080p. Och då ska det gå att köra splitscreen i Mariokart om man så vill. Eller om det finns en till NX konsol till hands kan en person spela på den och 4 andra på TVn.

En teknik jag önskar existerade mer är Dualplay glasögon. Att det blev en standard till split screen spel. Flera personer kan lira ett typ mariokart spel och alla kollar på tvn men ser bara sin egen bild med typ 3d glasögon. Det funkar ju idag mellan 2 personer på de flesta 3d tvs men det är nog nästan ingen som använder det.

Mattias Leisky28 jul 2016q

lonian:

Personligen hoppas jag att Nintendo gör denna bärbara konsol i storlek som en surfplatta


Låter inte helt fel. Känns som folk numera ändå kan tänka sig att släpa med sig surfplattor vart de än går (även om mobilernas numera stora skärmar till viss del konkurrerar mot plattorna). För mig hade detta definitivt fungerat. Dock får jag säga att det vore en fördel om NX i sådana fall hade kunnat användas som en vanlig surfplatta. Och då hade jag ju gärna sett att den hade någon form av Android-stöd - men drömmar måste väl få ha sitt tak. Eller? =)

lonian:

En teknik jag önskar existerade mer är Dualplay glasögon. Att det blev en standard till split screen spel. Flera personer kan lira ett typ mariokart spel och alla kollar på tvn men ser bara sin egen bild med typ 3d glasögon.


Jo det är en grym funktion. Men som du är inne på verkar den knappt användas av någon. Hade Nintendo kunnat promota detta på något sätt vore det ju inte fel. Problemet är väl att NX då måste rendera fyra bilder. Det gör den ju visserligen när man kör splitscreen också men det rör sig ju inte om fyra 1080p-bilder. Utöver det har man ju i regel dragit ner på detaljerna också i den mindre skärmen vilket hade blivit väldigt tydligt i helskärm.

Tobias Söderlund29 jul 2016q

Det här med att "dräpa" konsoler vittnar väldigt mycket om hur ett varumärkes uppskattning av marknaden är mycket mer relevant än det varumärket i sig består av.

Rent faktiskt hade NES kunnat existera än idag, speciellt om den anpassat sig till homebrewscenen och moderna bildsignaler. Detta vittnar onekligen Nintendos nya minivariant om, fast Nintendo väljer att gå en pengamjölkande väg som spelar på folks nostalgi mycket mer än att erbjuda en produkt som har något högre värde än just nostalgin. Det finns liksom inget utrymme med dena nya lilla NES att leva bortom just nostalgin, då den är låst till att erbjuda de 30 spel den nu skall erbjuda.

Wii, exempelvis, förlängde den grafiktekniska generation som Dreamcast startade 1998 till att gå långt bortom PS2, XBox och Gamecube. Där träffade Nintendo rätt vad gäller publik.

Wii U hade kunnat leva många år till om Nintendo bara hade kunnat hitta rätt publik och accepterat att den publiken är mycket mindre än vad de normalt sett förväntar sig av en konsolpublik.

Men så funkar det ju aldrig i liknande sammanhang.

Man kan ta mycket för givet. Som att Nintendo, exempelvis, aldrig någonsin kommer släppa Star Fox 2 till SNES trots att spelet är färdigt. De hade med 100% säkerhet kunnat släppa spelet till SNES, fysiskt med kassett och box och manual, och gå med vinst på den SNES-vurmande publiken.

Men det händer inte.

Det kan man vara säker på.

Jag avskyr det statiska, det givna som marknaden gång på gång vittnar om.

Hoppas NX, likt Wii, hjälper till att rucka om så bara lite på denna känsla.

Mattias Leisky29 jul 2016q

Tobias Söderlund:

Hoppas NX, likt Wii, hjälper till att rucka om så bara lite på denna känsla.


Jag hoppas det också. Frågan är om NX kan bli det som du velat, den gemensamma plattformen för alla Nintendos spel. Wii U hade ju egentligen, som jag varit inne på förut, kunnat vara detta - och hade man varit lite cynisk skulle ju faktiskt Nintendo kunnat lansera en (riktig) bärbar Wii U och låtit systemen samexistera. Det skulle bli en ny bärbar konsoll, möjlig att koppla till TV:n, med ett enormt spelutbud (dock hade naturligtvis äldre spel fått köpas digitalt alternativt släppas i fysiskt i form av kassett).

Men nu är vi ju där vi är. Och lustigt nog tycker jag den troliga bristen på bakåtkompatibla kontroller är en av de största nackdelarna. Som det är nu kan man lätt dra igång en fyrspelarkväll med Wii U i och med att man har en massa kontrollers liggande. Jag gissar att man behöver börja om med NX. Trist.

Dock vittnar de nya ryktena om prissättning att det i alla fall inte kommer röra sig om någon jätteinvestering. Och det är ju positivt och helt rätt tänkt.

Vad är annars din åsikt om NX, Tobias. Köper du konceptet med en "omvänd Wii U" om dessa uppgifter visar sig vara sanna?

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.