Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Mattias Leisky

Registrerad: 4 apr 2002 13:56 Senaste besök: I dag 14:58 Online: Nej

Göteborg

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Bara dagar kvar till årets spelhändelse

Mattias Leisky25 feb 2017 12:292722 visningarKommentera: 0 !

Att vara en underdog kan både kännas som en välsignelse och förbannelse. Fördelarna innefattar ofta att du per automatik har en skara som hoppas på dig, och på det sättet verkar till positiv reklam (via spridningseffekten på såväl sociala medier som i vardagslivet). Vidare är förväntningarna i regel inte riktigt lika högt ställda som för ett företag som nyligen haft en eller flera succéer bakom sig.

Förbannelsen kan bestå i att folk gärna lyfter fram misslyckanden, speciellt i ett tidigt skede. Finns det exempelvis någon bugg, som inte nödvändigtvis behöver vara allvarlig, lyfts detta gärna upp några steg till utöver vad som är brukligt (och då har jag ändå i åtanke hur nätet brukar reagera…). Det finns alltid de som hoppas på ett misslyckande.

När AMD nu skall lansera sin nya processorserie, Ryzen, är det faktiskt lite vinna eller försvinna för företaget. Man har brottats med sviktande framgångar och svårigheter att hålla skutan på rätt köl. Men nu storsatsar man allt på ett kort, och står inför att lansera den intressantaste processorn på flera år.

I och med den kommande lanseringen har man väckt liv inom ett område som nära nog slumrat i björndvala. När Intel släppte sin senaste processorserie - Karby Lake, brydde man inte ens om att göra något nytt. Man klockade flaggskeppet (i spelsammanhang), i7 7700K, lite högre än föregångaren 6700K och släppte den med en ny titel. Resultatet blir ju förstås att den är lite snabbare - men bara fram tills dess att du överklockar 6700K. Kör man båda på samma frekvens är hastigheten väldigt snarlik… om man inte mäter temperaturer vill säga. Många rapporter cirkulerar som säger att 7700K blir varm snabbt, speciellt om man överklockar - vilket innebär att det för vissa varit lättare att köra föregångaren i drömfrekvensen 5ghz snarare än Karby Lake-varianten.

Det är en lite förenklande bild jag gett (det finns små förändringar serierna emellan). Och kanhända blir det bättre när de många undermåliga processorer som ofta följer med första batchen planat ut. Men det ger ändå en fingervisning om ett Intel som bara går på rutin, för de behöver inte göra något annat.

Ryzen riktar in siktet rakt mot gamers och erbjuder såväl fler kärnor som trådar jämfört med Intels alternativ (sett till pris). Processorer som Intel tar uppemot 10 000 kronor för skall man nu med Ryzen kunna få för en betydligt billigare penning. Dessa modeller har förvisso aldrig riktat in sig på den som enbart är ute efter att spela. Men då de kan ge en välbehövlig boost för de som gillar att streama kan AMD:s variant, om nu prestandan visar sig vara likvärdig, vara ett intressant alternativ.

Annars är det just prestandan som är det stora frågetecknet. AMD har gett sina egna benchmarks - och dessa lovar förstås guld och gröna skogar. Men det intressanta blir förstås när processorerna väl släpps ut och världens tekniksajter får börja köra sina tester. Det blir framförallt, i alla fall till en början, AMD Ryzen 7 1700 som man får hålla ögonen på. Denna processor har ungefär samma pris som Intels 7700K men erbjuder som sagt fler kärnor och trådar - dock lägre klockfrekvens.

Och dessa val av prioriteringar kan spela en avgörande roll. Om AMD matchar eller rentav går om 7700K kommer det se mycket bra ut på pappret. Den stora frågan är om det verkligen blir så då vi konstant fått lära oss att alltfler trådar och kärnor inte spelar någon roll för spel. Vi ser visserligen alltfler exempel på motsatsen men faktum kvarstår - kommer hela processorn utnyttjas? Och om inte - hur kommer AMD:s 3-3,7 ghz stå sig mot Intels 4,2-4,5?

Jag hoppas att svaret på den frågan är… utmärkt. Jag vill verkligen att AMD skall få ett uppswing. Inte nödvändigtvis för att vi just nu behöver så värst mycket snabbare processorer (gpu:n är överlägset viktigast i majoriteten av spelen) - utan för att priset och innovationen inom detta område behöver skakas om. För en evighet sedan köpte jag k6-2-processorn. Det var en av AMD:s första riktigt stora succéer. När det nu vankas uppdatering av min dator, som drivs av den smått legendariska I5 2500K, så hade det varit kul om AMD kunde bli ett seriöst alternativ.

Men då kommer vi till det som jag pratade om i inledningen. Hoppet är det sista som lämnar en - och jag vill verkligen att AMD skall lyckas. Men kommer jag se problem dyka upp, som att folk råkar ut för system som hänger sig osv, då kommer jag dra mössan åt mig (förmodligen snabbare än om Intel skulle haft något sådant problem med en serie). Därav hoppas jag verkligen att man testat så gott man kunnat och att den prestanda vi alla hoppas på faktiskt finns där. I sådana fall kan detta vara det bästa som hänt gamers sedan Core2Duo-processorn.

Och tja… det var ju ett tag sedan den släpptes.Taggar: PC, intel, AMD, Master Race, processor

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.