Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Mattias Leisky

Registrerad: 4 apr 2002 13:56 Senaste besök: I dag 21:25 Online: Nej

Göteborg

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

När skall vi få köra bil i Sydamerika?

Mattias Leisky26 sep 2017 19:531696 visningarKommentera: 3 !

Tittade på den senaste Need for Speed-trailern, ser stabilt ut. Har uppskattat de senaste spelen (förutom Most Wanted) och lär nog gilla även det här. Men en sak har jag funderat över…

När skall vi få flytta från USA?

Nära nog samtliga bilspel med någon form av öppen värld utspelar sig i USA eller inspireras av det stora landet i väster. De spel som trots allt blickar någon annanstans har ofta låsta banor i någon av europeisk eller asiatisk stad. Du kan blicka förbi de strikta staketen ut mot friheten men du kan inte utforska städerna nämnvärt. Free cruisin finns så att säga inte.

Åtminstone en stad i Sydamerika, Rio de Janeiro, är så pass känd att den borde kunna kvalificera sig att spela huvudroll i ett bilspel. Alla har någon form av bild av staden och dess omgivningar är så spektakulära att grafiker/designers borde bli euforiska över allt grafiskt godis de skulle kunna lägga in.

För min del hade man förstås också gärna fått ta sig utanför storstäderna. Iguazúfallen - något som ser ut som bland det häftigaste naturen har att erbjuda - skulle bli en klockren bakgrund för lite fiktiva bilvägar och coola race. Vidare minns jag att jag, när jag tittade på den kontroversiella Top Gear-specialen från Argentina/Chile, satt och gapade över den fantastiska natur denna kontinent har att bjuda på. Man har med andra ord en hel världsdel av i spelväg outforskat material som bara väntar på att användas. Och om man skippar att alla pratar engelska, eller åtminstone en del av tiden får in lite spanska/portugisiska, ja då hade stämningen verkligen helt kunnat falla på plats.

Vi kommer väl hit någon gång, antar jag. Men ofta tycker jag att spelindustrin är den underhållningsindustri som verkligen är mest konvervativ. Vi går möjligtvis i fronten vad gäller svordomar - och visst är det coolt när någon dudebroo säger “shit” i var och varannan mening… åtminstone för någon som är tolv. Men när man växt förbi det stadiet och vill vidare i utvecklingen finns det en del att önska.

Jag antar att det fortfarande har med marknader att göra. Kanhända skulle folk inte köpt lika stora volymer av ett spel om inte USA varit med. Men jag känner att man inte ens försökt. Nämnda Rio finns måhända med i något spel (kan dock inte räkna upp något på rak arm…) - men i de stora spelserierna lyser överlag Sydamerika med sin frånvaro. Man kanske kunde börja med ett gästspel bland flera andra städer? På så sätt kan man testa marknaden och med rätt stor sannolikhet bli överraskad. För så länge spelet är vettigt och stämningen rätt så spelar folk.

Kommer nog aldrig få se Sydamerika i egen person. Det handlar inte om ovilja utan jag är helt enkelt realistisk. Att få köra runt där i ett spel är förstås långt ifrån samma sak… men släng in lite VR och 4K och man kan åtminstone få tillåtas få drömma lite.

Var dock kanske lite för hård vad gäller att kalla spelindustrin för konservativ. Det finns ju vissa områden där det skett en bra utveckling. Numera finns genrer, såsom vandringssimulatorer, som man aldrig trodde skulle se dagens ljus. Men vi måste verkligen våga titta utanför perspektivet vad gäller huvudrollsinnehavare samt de platser som spelen utspelar sig på. Det finns nämligen mycket, mycket kvar att se. Och än mer att lära.

PS. Efter att ha skrivit detta såg jag att Driver 2, från 2000, faktiskt låter Rio få ett gästspel... Mer sånt!Taggar: bilspel, Sydamerika

« Till bloggen

Kommentarer

Milton Caveman26 sep 2017q

Dödens väg i Bolivia.

|Berra|27 sep 2017q

Med tanke på att Paris - Dakar numera går i Sydamerika så kanske det kan bli aktuellt med bilspel därifrån i framtiden.

Men annars känns det som 9 av 10 bilspel utspelar sig i Europa eller USA kombinerat och snöbanor i Sverige känns som ett givet inslag.

Därför kändes även Horizon som en frisk fläkt att man fick uppleva Australiens vägar.

Helgon27 sep 2017q

Det beror nog tyvärr på en så tråkig sanning som att västerlänningar rent allmänhet och amerikaner i synnerhet är så pass egenkära att en förflyttning bortom Europa eller USA:s gränser skulle sänka försäljningen kraftigt och således också serien i frågas gångbarhet rent ekonomiskt.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.