Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Stefan Blomberg

Registrerad: 5 feb 2004 10:06 Senaste besök: 26 feb 2008 14:06 Online: Nej

Umeå

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Auktionskoll; brännskadat Stadium Events dyrt

Stefan Blomberg 13 nov 2007 13:45903 visningarKommentera: 6 !

Den amerikanska NTSC-versionen av Stadium Events har länge varit en "favorit" bland NES-samlarna med en tungt hängande prislapp. Men anmärkningsvärt är hur mycket det stiger och hur snabbt det tycks gå. I en tid då många, inte minst jänkare, upplever att priserna på begagnade spel sjunker så fortsätter de riktigt dyra grejerna att skjuta mot himmlen. Senast igår såldes en lös cart som inte ens med att välvilja i världen kan kallas mint (hey, vi snackar brännmärke från cigarett här!) för otroliga 1425 dollar. Det får det fabriksinplastade exemplar som såldes för en tid sedan för 1700 (eller om det var 1800, minns inte exakt) dollar att framstå som ett fynd. Bara en tidsfråga innan det bryter 2000-dollarsvallen...

Här är auktionen:

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=270183876...

Disney Deja Vu dancing

Stefan Blomberg 9 nov 2007 13:381246 visningarKommentera: 8 !

Det här inlägget handlar inte direkt om spel, men väl om "återanvändning". Dessutom är jag säker på att det är "gamla" nyheter för en hel del, men förhoppningsvis tycker några att det är kul fredagsnöje i alla fall. Jag är som så många andra gammalt disneyfan sedan barnsben, men jag kan inte låta bli att le lite besvärat åt videos som visar och jämför hur Disney återanvänder sina animationer. Den här är ju ett roligt exempel:Fast mer tydligt än så här blir det ju knappast:

Retrokärlek

Stefan Blomberg 22 okt 2007 13:351640 visningarKommentera: 10 !

Först nu upptäckte jag att Oskar för några dagar sedan hade skrivit ett intressant blogginlägg med titeln "Jag hatar retro" som också följdes av en intressant diskussion. Kolla här ifall du har missat den:

http://loading.se/blogg.php?user_id=12&blogg_id=5891

Jag kände direkt att jag ville svara, men eftersom det var nästan en vecka gammalt skulle jag väl mest skriva för mig själv om jag började fylla botten av kommentarsfältet i det "gamla" inlägget. Dessutom är lunchen slut nu så jag måste jobba. Istället klipper jag in en liten text som jag skrev för några månader sedan i ett helt annat sammanhang. Det är väl i alla fall någon sorts svar, även om det träffar lite vid sidan av eftersom det inte så mycket handlar om själva spelupplevelsen. Men jag återkommer till den frågan. Samtidigt inser jag när jag läser om texten att jag skulle vilja lägga till många andra aspekter som det inte fanns utrymme för i sitt ursprungsammanhang. Men det är ju inte så lajban att läsa långa texter på nätet i alla fall så det får duga så här. Just nu.

...

RETRO HANDLAR OM NUET

Då och då får jag frågan varför jag brinner så mycket för gamla spel. Till och med skriver avhandling och tar plats i LEVEL med ”mina” krönikor och spelsamlarsidor. Slentrianmässigt brukar jag (som så många andra så kallade retrospelare) oftast mumla något vagt osammanhängande om gamla spels förträfflighet, bristen på nytänk i dagens spellandskap och andra ballonger som egentligen inte är speciellt svåra att sticka hål på (eller i alla fall nyansera fram till en gräns där det är svårt att hålla garden upp med rationella försvarsargument).

Och visst älskar jag att som spelare vada runt i den ”kollektiva” spelskatten som vi alla kan vaska fram våra egna guldkorn ur. Den eviga frågan om gamla respektive nya spels olika ”kvalitet” kan någorlunda effektiv avfärdas med att vi alla har olika preferenser och alltså låter vår egen personliga smak styra vad vi spelar. Föredrar man exempelvis färglad 2D, utmanande poängjakter och högt omspelningsvärde finns det hur mycket som helst att hämta i spelhistorien.

Många – som inte själva ser något värde i gamla spel utöver det rent spelhistoriska bör väl tilläggas – tror att intresset för gamla spel främst handlar om nostalgi. Men det finns knappt ens med på kartan mer än som en liten svag kustremsa långt ut på kanten. En hel del kommer förvisso inglidande i retrovärlden på ett moln av nostalgi, men seglar de inte tillbaka när den första igenkänningsvärmen lagt sig så brukar den typen av känslosvall snabbt lägga sig och andra drivkrafter ta över.

Men det är inte tack vare alla gamla sköna spel jag känner så mycket för retrovärlden. De kan jag spela ändå, utan att fördriva timmar per dygn på diverse forum och andra virtuella arenor. I stället bottnar glöden i en fascination för alla de människor och händelser som tillsammans utgör retrokulturen. I skuggsidan av alla ”nyheter” och recensioner som vi kan läsa om i den vanliga spelrapporteringen finns parallellt en värld som kokar av liv och egna händelser som vi sällan får läsa om i de stora spelmedierna. Listan kan göras mil längre än vad som finns plats att nämna här.

De passionerade samlarna som lever på nudlar för att få råd att stilla sin törst efter ständigt nya tillägg i samlingarna, entusiaster på ställen som assembler.com och lostlevels.org som ser till att gräva fram obskyra fakta och outgivna spel, alla gamla forumrävar med all sin kunskap, shooterfansen som just nu tävlar (Sverige ligger för tillfället tvåa) i den internationella "Shooting Game Tournament 2007" och en mångfald andra ”typer”. Ena veckan släpps äntligen den legendariska saturnprototypen Sonic X-treme (nästan hundra personer skramlade ihop förmögenheten som krävdes för att köpa loss den), och nyligen började en reproduktion av den ännu mer legendariska NWC-1990 (NES) att säljas.

Dessutom anordnas det utanför forumvärlden mängder av trevliga retroträffar. För några veckor sedan arrangerades till exempel Classic Gaming Expo i Las Vegas för tionde året i rad och den 6-7:e oktober organiserar gänget bakom vintagegames.se för andra året i rad Retro Gathering i Stockholm. Tonvis av gamla härliga spelartefakter och drösvis av roliga människor som träffas för att umgås, byta spel, tävla och bara känna sig delaktiga i en sorts levandegjord spelhistorik. Det handlar inte om då och inte om nostalgi, utan om nuet och en värld där man varje dag kan lära sig - och få uppleva - ”nya” spännande saker.

I helgen smäller det!

Stefan Blomberg 4 okt 2007 15:291683 visningarKommentera: 4 !

Som jag har tipsat om tidigare är Retro Gathering på gång i Stockholm. Tiden går snabbt och nu till helgen är det så dags. Så ni som har möjlighet att gå har säkert en grymt spännande helg framför er. På hemsidan finns numera ett litet tidsschema för lördagen och som jag har förstått det kommer liveauktion att bli av under söndagen. Missa inte Martin Lindells föredrag om Bergsala och NES inträde på den svenska marknaden under 80-talet!

http://www.retrogathering.se/

Njut av klassisk svensk speltidning

Stefan Blomberg 19 sep 2007 10:251833 visningarKommentera: 9 !

Det fanns en tid före NES och det fanns en tid före Super Power. En tid innan japanska giganter som Nintendo, Sega och Sony hade "erövrat" konsolvärlden och vi gamlingar (någon kallade mig "farfar" på forumet igår så jag får väl inse att jag är "gammal"...:-) manglade föräldrarna med önskelistor på spel till framför allt Ataris, Colecovisions, Intellivisions, Spectrums och Commodores maskiner. Ibland brukar tiden avgränsas som den "klassiska", ibland (kanske framför allt för de som inte var med) för förhistorien som mest bestod av primitiva skräpspel.

Oavsett vilket så fanns i Sverige under några år en klassisk speltidning som hette Joystick. Själv började jag köpa den från nummer två så därför känns det extra kul att bjuda er på en full-scan av hela det första nummret från 1983. Ännu roligare är att meddela att förmodligen samtliga nummer av denna klassiska föregångare till dagens svenska speltidningar kommer att scannas in i ett litet "fanprojekt" som några har dragit igång. Nostalgi för några av oss, förhoppningsvis intressant spelhistorik för andra.

Och visst finns några av "våra" Nintendomaskotar med här också. Missa till exempel inte Donkey Kong-annonsen (Mario/Jumpman hade på den tiden inte slagit in på en egen karriär...) på sid 29.

"Ung flicka bortförd av gorilla. Italiensk fästman i dramatisk räddningsaktion"

Och så lite längre ner:

"Scen ur Donkey Kong. Ett av de realistiska datorspelen för CBS/Colecovision, Atari och Mattel Intellevision"

Hela läckerheten kan laddas ner/läsas här:

http://www.stonan.com/dok/Joystick1-83.pdf

...

För övrigt är jag lite ledsen över att bloggen har vilat en period. Det har helt enkelt varit alldeles för mycket annat att göra. Men jag tackar än en gång för alla suveräna förslag på nytt namn som ni skickade. Jag ska ta tag i det där snart:-).

Tidigare inlägg

1 2 | sista

Retro Gathering 2007 närmar sig (nu i Stockholm!)

18 aug 2007 14:288

En kort men glad nyhet idag. Efter förra årets succé med Retro...

Vad/hur ska bloggen heta/se ut (tävling)?

17 aug 2007 20:3747

Retrostuff, låter inte det lite...töntigt? Jag känner för lite...

Samla fabriksinplastade spel (nytt forum)

16 aug 2007 13:5114

Det är knappast någon nyhet att det finns många olika inriktningar på...

Att ställa ut spel i det offentliga rummet

15 aug 2007 13:316

Att argumentera för att spel är konst, kultur osv. kan vara ett sätt...

Spännande auktioner, bland annat massiv FF-samling

14 aug 2007 10:374

Dags att, efter sommaruppehållet, börja tipsa om lite spännande...

Premiär för Pixelmagasinet!

12 aug 2007 01:0113

För bara en liten stund sedan "släpptes" första numret av...

Nytt svenskt spel/retroprogram på gång!!!

3 aug 2007 15:3113

För några månader sedan tipsade jag här på bloggen om Retroware TV...

Sonic X-treme till Saturn släppt via Assembler games

18 jul 2007 01:0419

I morgon bitti reser jag iväg och det är fortfarade en hel del som...

12 apr 2007 16:246

Det finns, som alla vet, olika nivåer av spelsamlande. Från unga...

Retroware TV på Youtube

10 apr 2007 13:089

Dags att skaka liv i bloggen igen. Den här gången ska jag verkligen...

Roliga auktioner: svensk joysticksamling till salu

21 feb 2007 15:415

För några veckor sedan länkade jag till en auktion där någon sålde en...

The beginning

13 feb 2007 23:407

Stanna till två minuter och njut av historiens vingslag (i en...

Dyr joystick!

22 jan 2007 09:4410

En kortis idag igen. Att Wico gjorde shyssta joysticks är ingen...

Hur dyrt kan Border Down bli egentligen?

16 jan 2007 12:399

Jag slutar aldrig fashineras över prisuppgången på Border Down till...

Wonderboy stal mammas julklapp

23 dec 2006 19:193

Det här inlägget är en del av Loadings adventskalender 2006. Resten...

Roliga auktioner#4: World Championship 1990 Gold (NES)

12 dec 2006 14:127

Dags att skaka igång bloggen igen. Den senaste månaden har jag knappt...

Roliga auktioner #3; välgörande NES och komplett Jetsons

27 okt 2006 01:466

Imorgon är det dags för ytterligare en ny bloggsektion! Materialet...

Spännande auktioner #2: Nytt rekordpris för datorspel!

22 okt 2006 00:592

Jag ska inte svära på det, men jag tror att den här auktionen...

Roliga auktioner # 1: Super Mario World till NES

16 okt 2006 10:1811

Igår kväll utlovade jag en ny sektion. Det var inte den här jag...

Nya tag!

15 okt 2006 22:526

Det har stått stilla på bloggen några dagar så det är dags att röra...

1 2 | sista