Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Simon Liljedahl

33 Registrerad: 26 apr 2007 19:49 Senaste besök: I dag 09:02 Online: Nej

Sandöverken

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Jakten på en kastrerad hankanin

Simon Liljedahl 8 nov 2014 19:01369 visningarKommentera: 0 !

Jakten på en ny kanin fortgår. Frank är nu borta sedan ett tag tillbaka och våran lilla kanin Yngve är ensam. Han är av rasen angora, tror jag. Renrasig och knäpp. En liten godbit, men han gillar ju att fara fram som ett lurvigt yrväder.

Yngve måste klippas. Igen. Satans päls växer ju så det knakar. Idag kammade jag honom lite innan jobbet. Ett äventyr i sig bara det. Blev ombyte av kläder för min del efteråt.

Han skulle ha blivit en utmärkt hoppkanin tror jag. Jag har noll intresse av det, men Yngve verkar gilla att hoppa och högt så in i helvete emellanåt.

Han har ju marsvinen i buren men de är ju inte lika roliga att hänga med.

Varje dag håller jag utkik på blocket efter någon i närheten som vill bli av med en kastrerad hane, helst med några år på nacken så Yngve blir smittad av lite zen. Eller i alla fall har någon han kan softa med på golvet.

Det är ont om hanar på det stora hela tycker jag.

I värsta fall får vi köpa en hane och lämna in honom till veterinären för kastrering. Det känns som en onödig utgift däremot. Speciellt nu när juletider närmar sig.

Fast det hade varit fördjävla härligt med en kanin till innan julen. Då kan jag sitta i mörkret med min sprit och se hur de bara är med varandra. Kanske tjuvmata dem och marsvinen med något extra gott då sambon är i stockholm över julen.

Min fascination för kaniner började för lite mer än 10 år sedan då jag träffade min sambo. Hon bodde ensam i ett hus och hade en hage med utomhuskaniner. Dvärgvädurar. Jag hälsade på och fick följa med ut mata kaninerna. Det var vinter och äckligt kallt. Fast de hade tillgång till skydd förstås men de var förstås anpassade för klimatet och det bekom dem inte alls verkade det som.

Det var små dvärgvädurar tror jag. 7 honor och en hane. Han var kastrerad och hette Vilding. Han satt mest och muppade för sig själv och var supergo!

Honorna sket i honom totalt. Han var neutral för dem. Sen kom räven. Kaniner försvann. De fick flytta närmare huset med en ny och förbättrad bur. Tror det var 5 kvar då. Då kom grävlingen. Det blev ett blodbad. Två kaniner klarade sig. Resten dog.
Kaninerna fick flytta in till oss. Vilding kom undan med ett skrapsår. Han hade inte ens rymt från buren som var söndersliten.
Fröken T kallades den andra kaninen som klarat sig. Stor och burdus för sin ras och bossig. Inte ett dugg intresserad av gos eller dylikt. Hon gjorde precis som hon ville.

Sen på våren började vi ha dem ute om dagarna för de var jobbiga att ha i huset. Jag vill minnas att räven tog en utav dem under en sådan dag.
Sen försvann den sista under mystiska omständigheter.
Jag misstänker att det var grannungarna som försökt klappa kaninen men att den rymde. Det var Fröken T. Jag hoppas hon tog något av barnens fingrar med sig när hon stack.

Inget lyckligt slut på det hela, men det var med sambon som min fascination började för kaniner.

Jag finner dem som en blanding mellan katt och hund till sättet ofta. Beroende på individen förstås.

Underbart skojiga och konstiga djur och med verkligen särpräglade personligheter.

Någon gång i livet ska jag ha en belgisk jätte har jag tänkt. Det måste bara platsa med utrymme och tid. Jag kan inte skaffa en sådan nu. Alldeles för stor för nuvarande kanin och buren, som är enorm egentligen, skulle nog bli för liten enligt mitt tyckte om en belgisk jätte fick husera i den med en annan kanin. Fast rent lagligt skulle det funka om man kollar på de regler som gäller för att ha kaniner i bur hemma.

Och de skulle aldrig bara få vistas i buren. Kaninerna vi haft har i princip fått springa löst inomhus så fort jag eller sambon är hemma. De är underbara små kamrater. De låses in över kvällen däremot, annars hittar de på hyss.
Fast det har hänt fler än en gång att jag somnat i soffan och glömt stänga igen buren.

Ikväll ska jag muta Yngve med en bit sallad eller morot för att han ska vara i soffan med mig och sambon när vi ser på sista avsnittet av The Walking Dead på tredje säsongen.Taggar: angora, hane, kanin, incest, Sprit, Öl, rusdryck

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.