Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Simon Liljedahl

32 Registrerad: 26 apr 2007 19:49 Senaste besök: I går 20:53 Online: Nej

Sandöverken

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Kulturkrocken som aldrig blev av

Simon Liljedahl16 apr 2015 07:46769 visningarKommentera: 6 !

I födelsedagspresent fick jag en weekendresa till Island av min sambo. Jag fyllde 30 skröpliga år. Island lät spännande. Ett av få länder jag faktiskt har haft lust att besöka.

Jag måste kanske klargöra att jag är ingen resenär. Jag är bekväm. Andra kulturer kan absolut vara intressanta och jag kan bli väldigt nyfiken. Det är bara att jag inte känner att omaket med att resa med allt vad det innebär är värt besväret för något som jag kan ha blivit försiktigt nyfiken av via wikipedia eller National Geographic Channel.

Jag gillar inte människor. Inte helt sant. Ja gillar inte människor i flock. Stockholm är nog så jäktigt. Vad fan småspringer folk för hela tiden? Jag har nog inga större problem med att vistas bland folk, sambon har större problem med mig bland folk då jag uppenbarligen sticker ut som en crackpundare i amazonas djungler.

Ju mer människor desto större stress. För de som är i mitten av det. Jag fattar det inte. Vad är det för fel med att bara promenera? Måste man rusa fram?

Island är däremot ett land jag öppet sagt att jag vill besöka. Förunderliga landskap, varma källor, roliga ord, kargt, eländigt och avskilt. Det känns som om det passar mig. Låt mig vara ifred. Jag vistas gärna bland folk men bara om jag känner för det. Vilket är mer ofta än vad det låter som just nu när jag skriver.

Två saker var inbokade i denna present. Det var The Golden Circle och Blå Lagunen.

Blå Lagunen for vi till med buss direkt efter att vi landat. En hel buss full med skandinaviska turister. Danskarna tjattrade på och norrmännen med. Vi svenskar satt tysta och kollade ut över lavalandskapet som bredde ut sig. Jag hörde i alla fall inga svenska turister som talade. Någon har tråkigt på Island och ränner runt och bygger små stenfigurer av lösa stenar iaf. Fascinerande. Såg hur många som helst ploppa fram lite då och då.

Blå Lagunen var alldeles fantastiskt och helt perfekt efter en flygtur i ett plan som var för litet för mig. Badet var stort och det fanns väldigt gott om utrymme trots mycket folk. Det var förekom en djävla massa gökande i det där vattnet. Tyvärr fick inte jag ta del av den aktiviteten där och då men det var fint att se så mycket illa dold kärlek.

Vi bodde nästan i centrum av Reykjavik. Folk drack och hade trevligt. Såg inte en enda polisbil, såg inte ett enda slagsmål, såg bara en som var rejält överförfriskad. Det var skumt med tanke på att alla matställen säljer alkohol och att folk drack dygnet runt.

The Golden Circle for vi på dagen efter. 8 timmars turistande. Det var fantastiskt roligt på det stora hela men det tog på krafterna. Härlig guide som hade något blandspråk av norska och danska. Han hade något förnamn jag inte kan uttala eller ens stava till. Tydligen är det ett hittepåspråk för turister som som jag fick jag veta. Det kändes alldeles för snällt.

Det märks väldigt väl att Island, eller i alla fall Reykjavik, lever på turismen. Skandivaner överallt. Även del del britter och några få amerikaner. Japaner också förstås. Alla japaner var som sprugna ur filmens värld. Du såg aldrig en utan en kamera i handen som skulle fota något.

Det blåste konstant. En dag var riktigt illa. Jag och sambon var på väg till fallosmuseumet och gick helt fel. Råkade gå förbi Norges ambassad, sen Sveriges. Två nästan identiska byggnader med bara ett emblem på väggen och nedsläckta var de också. Sen gick vi förbi amerikas. Där flaggades det och så stod det någon vakt och öppnade glasdörren och blängde på oss när vi gick förbi på andra sidan gatan. Jag blängde tillbaka tills gumman fräste åt mig att sluta.

Vi hade gått åt fel håll. Så vi satte oss på ett fik och tog en kaffe och handlade lite salter och sånt. Sen gjorde vi ett nytt försök och fann museumet. Det var fascinerande.

Jag smakade aldrig de där urisländska rätterna. Hákarl verkar ju spännande men med tanke på att jag gärna hoppar surströmmingen och går direkt på nubben så är nog inte rätten för mig. Jag kan äta det men är inte lyrisk över det eller känner ett sug efter fisken heller.

Den isländska ölen är god. Jag har beställt hem en låda Einstök Doppelbock till att börja med. På varje restaurang hade de öl. På varje restaurang, vi var aldrig på samma ställe två gånger, var alla väldigt noga med maten. Inte alls som i Sverige och då åt vi på både turistfällor, lyxrestauranger och små anonyma ställen.Taggar: Island, penisar, fallosmuseeum, kultur, vind, kargt, Öl

« Till bloggen

Kommentarer

Simon Liljedahl16 apr 2015q

Jag vete fan vad som hände. Tryckte på spara istället för förhandsgranska.

Simon Liljedahl16 apr 2015q

http://www.cruisin.me/cruise-port-webcams/europe/reykjavik-i...

street cam alldeles i närheten där vi bodde.
Jag rekommenderar iaf alla att åka till Island. Jag har börjat kolla efter stugor. Thailand och sådana där idiotländer kan fara och flyga.

Rikard Halvarsson17 apr 2015q

Tycker det lät som en cool resa, skulle vilja resa till Island någon dag. Inga bilder att bjuda på? :)

Simon Liljedahl17 apr 2015q

Sommarregn:

Tycker det lät som en cool resa, skulle vilja resa till Island någon dag. Inga bilder att bjuda på? :)


Underbart ställe.
Bilder finnes. Fast bara på mobilen. Tänkte skriva klart senare, som en del 2. Jag sjabblade ju bort mig och tryckte spara. Då får jag trycka in lite bilder. Måste föra över dem till datorn först bara.

Cavecamper28 apr 2015q

Låter som en klar lyxweekend. :-)
Denna sommar skall jag för andra gången försöka övertyga sällskap att det är värt att avsätta två veckor för att ta sig fram och tillbaka till Island.
Det är motorcyklande på södra delen av ringvägen runt kusten som oftast är med på topp 10 listan över sevärda vägar på Jorden som är ett av mina fem viktigaste punkter att hinna med.
Färjan går från Danmark och passerar Shetland och Färöarna före man blir avlastad på Sagornas Ö.

Simon Liljedahl28 apr 2015q

Cavecamper:

Det är motorcyklande på södra delen av ringvägen runt kusten som oftast är med på topp 10 listan över sevärda vägar på Jorden som är ett av mina fem viktigaste punkter att hinna med.


Låter fantastiskt och kan föreställa mig att det är sevärt som fan.
Hade gärna gjort likadant. Fast med bil. Sist jag framförde motorcykel så blev det böter (saknar körkort för det hehe).

Jag rekommenderar starkt att ni äter på Perlan och badar i Blå Lagunen. Fallosmuseumet är kul också.
Sen att bara fara runt landsbygden är oerhört roligt. Islänningarnas sommarhus är stora som våra utedass typ och ofta har de inte ens vägar till dem. Ser helskumt och mysigt ut.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.