Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Simon Liljedahl

33 Registrerad: 26 apr 2007 19:49 Senaste besök: I dag 14:38 Online: Nej

Sandöverken

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Straight outta Norrland yo!

Simon Liljedahl28 apr 2017 12:062313 visningarKommentera: 2 !

Jag vill inte att någon tolkar detta fel. Det skrivs med humor och glimt i ögat men jag står inte och försöker göra narr av personer med missbruksproblem. Bara så ni vet.

I mitt jobb i min lilla butik så har jag väldigt många kunder som är på behandlingshem eller har gått på behandlingshem.
De roligaste är "valparna", ungdomarna. De är vettlösa och kan bäst beskrivas som en flock med hundvalpar. Oerhört charmiga och roliga.

De har sitt eget språk. Förortssvenskan. Jag förstår verkligen ingenting men det är roligt. Självklart dyker det upp ungdomar från andra ställen men de flesta jag träffar är från Stockholm, Malmö och Göteborg.

Det finns ju dumheter. Jag minns hur Elin Ekberg beskrev ordet "orre" i något blogginlägg och att det betyder hora. Jag tänker enbart på den fina fågeln.


En äkta Orre yo!

Dessa individer kommer från en helt annan värld för mig och jag är tacksam när de ger mig en inblick.
Jag är med dem när de sitter och väntar på bussen för att åka hem. De kan vara så hiskeligt nervösa och uttrycka sin oro inför framtiden.

Ibland återvänder de. Flera gånger.

Andra åker i fängelse.

Vissa dör.

En del överlever.

Jag håller alltid tummarna för dem.

På helgen är det filmdags och jag brukar oftast få möta ett minibusslass med ungdomar. Det blir ett jävla liv men det är uppriskande. Jag har roligt.

Det är ofta snålt med pengar och visst händer det att de får pruta nån krona emellanåt. De där ynka slantarna kan göra mycket. Det blir hurrarop och sådana där handslagskramar som jag aldrig förstår mig på.

Stelare än ett kylskåp står jag där och ger en ryggdunk och får en ryggdunk och de vill göra gester med händerna. Det ser ut som om en döv person försöker kommunicera att han har ett epilepsianfall.

Jag kan skaka hand. Jag kan kramas. Jag kan däremot inte slå dem samman på ett naturligt sätt och jag kan inte greja med händerna.

Att bli kallad för "mannen" eller "bror" ger mig gåshud. Jag har aldrig talat sådär till någon. De gör det hela tiden. Det är naturligt. När jag gör det blir det desto mer komiskt. Folk ser ju att det inte är min lingo. Jag talar grötigt.

Om ni har lyssnat på Isabell Rydéns eminenta rimmande som publicerades idag så kan jag avslöja att jag i textform inte fick bukt med det hela i redaktörsforumet.

Om jag skulle tala in det skulle det låta som ett brott mot mänskligheten. Och erkänt god smak.

Men det funkar. Det funkar för henne och det funkar utmärkt för mig att lyssna på också.

Tal har verkligen olika betydelser beroende på varifrån man kommer.

Själv tänker jag bege mig in i träsket som vissa ungdomar och många andra har tagit sig ut ur.

Ikväll blir det äntligen sprit igen!

P.S.
Om ni gått på behandlingshem (eller är där nu) i Kramfors kommun så är chansen stor att vi träffats.Taggar: Sprit, isterband, förortssvenska, hundvalpar, ungdomar, orreärenfågelförfan

« Till bloggen

Kommentarer

Cavecamper 5 maj 2017q

Bra att det finns kvar någon form av dialekter kvar i Sverige. Jag har bara en tydlig västerbottnisk brytning när jag talar med äldre hemifrån.
Östgöte sedan 2001 men alla som kan tala "smågnällig" här skäms så jag kan bara korta standardmeningar att skoja med vid behov.

Lämna skogsfåglarna i fred...utvidga meningen av ordet slampa så det kan innefatta alla sorts män som har ett provocerande lössläppt sexualliv är mitt förslag.

Glad helg !, och kom ihåg att det finns alkoholfria alternativ på Sveriges bästa butik även:
https://www.systembolaget.se/dryck/alkoholfritt/fentimans-19...

Simon Liljedahl 5 maj 2017q

Cavecamper:

Lämna skogsfåglarna i fred...utvidga meningen av ordet slampa så det kan innefatta alla sorts män som har ett provocerande lössläppt sexualliv är mitt förslag.Glad helg !, och kom ihåg att det finns alkoholfria alternativ på Sveriges bästa butik även:


Jag håller med.

Det mer alkoholfria altrnativet (Fentimans du länkade) har jag inte testat men Ginger Joe finns i alkoholfri form som är riktigt gott. En svalkande sommardryck.

Dialketer är roligt och charmigt. Fler borde våga öppna upp sig och verkligen haspla ur sig vad de är uppfödda med.

Sen kan man vänskapligt göra narr av varandra. Jag har en polare från skåne som jag försöker härma med jämna mellanrum och resultatet är verkligen hemskt men vi får oss ju ett gott skratt om inte annat.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.