Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Fröken Keke

26 Registrerad: 6 jun 2007 16:17 Senaste besök: I dag 22:07 Online: Ja

Stockholm http://trannywolf.smackjeeves.com/ FrokenKeke Starmud

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Gör en Kiki-handdocka! (Eller någon annan figur.)

Fröken Keke 2 dec 2011 22:16735 visningarKommentera: 0 !

Som ni såg i filmen jag la upp den första december har jag gjort en skithäftig Kiki-handdocka, som sedan fick göra lite olika saker. Jag tänkte att det kunde vara kul att lägga upp en guide till hur man gör, så att ni andra kanske också kan leka dockteater, eller något.


Material jag använde till att göra dockan var vanligt svart och grått spilltyg, filttyg i färgerna gult, grått, svart och vitt, samt en boll av polystyren.
Verktyg jag behövde var sax, pennor, säkerhetsnålar, synålar, sytråd, tyglim och något vasst som kan holka ur saker.


Jag började med att designa om Kiki för ett klotrunt huvud. Egentligen ska hon ha en utstickande käke, exempelvis. Jag klippte ut små skisser av ansiktsdelar och tejpade på bollen för att se hur det såg ut. När jag var nöjd tog jag bort dem och började på riktigt.


Holka ut bollen med ett rakblad tills hålet är stort nog för att rymma ditt finger. Runda till lite på insidan av hålet och bli av med alla lössittande och kvarblivna småsmulor. Det behöver inte se snyggt ut, bara det går att få plats på fingret. Pyssla helst med det här över en papperskorg om du inte vill ha vitt skräp överallt.


Dra tyg runtom hela bollen, som en säck, och gör markeringar runt öppningen, ta sedan något runt som når mellan markeringarna, och använd det som stöd för att dra en penna runtom den. Klipp sedan efter linjerna med lite marginal.


Att få tyget att sitta på bollen är pilligt. Du får försöka täcka och spänna åt som fan. Håll fast tyget med nålar, och sy sedan igenom vecken på kanten och spänn åt tråden.


Om du vill bli av med de fula vecken kan du försöka dra bort så många som möjligt till en sida och häfta fast dem tills vidare.


Nu ska vi göra kroppen. Rita och klipp ut en mall, som du sedan nålar fast på vikt tyg och klipper ut så att du får två identiska tygbitar.


Det här fick du göra på syslöjden hela tiden i grundskolan.


Efter det här ska du sy ihop de två tygerna. Har du symaskin så går det här fort som fan, men utan kan det vara rätt långtråkigt. (Jag hade långtråkigt.)


Glöm inte att lämna hål i botten och toppen, för din arm, och för huvudet.


Vänd nu utochin på kroppen, så att alla fula stygn försvinner.


Sådär.


Nåla fast huvudet med kroppen, gör det runt hela halsen så att det sitter stadigt hela vägen.


Nu ska du sy fast huvudet och kroppen, det här är den pilligaste delen, men turligen så är det inte så hemskt mycket att sy, och det tar nog inte så lång tid.


Nu är kroppen klar, dags för detaljer.


Dockan behöver ett ansikte, använd filttyget och klipp ut bitar som du klistrar fast med tyglimmet.


Hej!


Men, du behöver ju kläder! Jag skissar en mall för en klänning.


Precis som med kroppen så nålar man fast mallen på det vikta tyget och klipper ut det.


Sy ihop, och lämna hål för huvud och armar. Vänd det sedan utochin, som innan.


Det blev väl bra, Kiki?


Om du vill att kläderna ska sitta bättre kan du sy fast dem i kroppen på axlarna.


Nu gör vi klart huvudet. Limma fast ett halsband som går hela vägen runt halsen, så att det döljer sömnlinjen mellan huvud och kropp. Klipp ut öron, och vik dem kraftigt(helst genom att trycka till vecket med något hårt), och limma fast.


Man kan göra hår på lite olika sätt, eftersom att Kikis har små rufsningar överallt så valde jag att klippa ut taggiga filtbitar som jag sedan limmade på varandra i lager, så att hon har hår som sticker ut överallt. Det blir föresten väldigt mycket småbitar kvar efter det här, så ha det i åtanke.


Snart klar! Luggen gjorde jag genom att klippa ut flera småbitar och låta dem gå bak på huvudet, så att jag kunde täcka dem med de översta hårlagrena.


Klar!


Det var väl inte så svårt? Du kan säkert göra en egen handdocka!


Föresten, glöm inte att städa efteråt.

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.