Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Rikard Halvarsson

Registrerad: 13 sep 2007 18:52 Senaste besök: I går 14:31 Online: Nej

Stockholm

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Årets bästa spel!

Rikard Halvarsson 3 dec 2013 14:00682 visningarKommentera: 0 !

Årets bästa spel behöver inte alltid varit något av de senaste.

Last of us, God of War: Ascension, Donkey Kong Country Returns 3D, Luigi's Mansion: Dark Moon, Pikmin 3 och Wind waker HD. Det är kort och gott vad jag faktiskt klarat av i år, en kort lista för att vara mig. På Playstation 2/Gamecube/Xbox-tiden var listorna betydligt längre och mer spännande.

Så kommer slutet av året och Nintendo (så klart) leverar 2013 års två bästa spel. Spel som är spel, och som inte låtsas vara spel (genom att man flyttar plankor man ska klättra över 30 olika gånger omringad av högupplösta kulisser).A link between worlds har jag inte hunnit så långt i ännu, visserligen. Men jag känner ju att rätt känsla är där, att det lär växa. Jag ska försöka spara lite på det till hotellkvällarna på Krabi efter nyår. Det känns som om spelet inte endast kommer leva på nostalgi utan att det har mycket nytt att tillföra, att det känns nödvändigt.Sen har vi ju Mario 3D world. Visst kontrollen är inte lika exakt som i Galaxy-spelen, men den direkta spelglädjen och lekfullheten i speldesignen är närvarande, så närvarande att jag längtar efter spelet från jobbet.

Fast så har jag en till favorit som jag spelat det här året, det är första gången jag spelade igenom det. Och det bekräftar ännu en gång att gamla spel faktiskt inte endast behöver leva på nostalgi. Det skrev jag om här när jag blev anklagade för just nostalgi.Phantasy Star IV är ett av de bästa rollspel jag kommit i kontakt med. Den hårda stämningen, den hårda estitiken, den hårda musiken och det hårda stridssystemet är lika annorlunda som bra. Särskilt idag. Spelet ursäktar sig inte utan tar världen och de tidigare delarna i serien på största allvar. Det bjuder dessutom på fordon och rymdfärder och underbara stämningshöjande effekter när spelet plötsligt byter kameravinkel och man får se karaktärerna från sidan när de går igenom en korridor av glas och hur världen breder ut sig bakom dem. Det behövs inte alltid åtta fallande skyskrapor och 20 helikoptrar för att göra någon imponerad, ibland räcker det med tydliga kontraster och timing och känsla för riktig speldesign.

Jag ska försöka dra igenom sista delen snart med min flintskalliga bror, tillsammans med julmust på småtimmarna, som om vi satt nere i familjens källare och som om det vore på 90-talet och Xbox360-kontrollen egentligen var en Megadrive-kontroll.

Ibland leverarer dåtidens spel bättre än nutidens. Eller iaf spel som vågar vara spel.

Ps. Omvänd nostalgi! Jag upptäckte Phantasy Star-serien med Phantasy Star Online. Så nu när jag spelar igenom Phantasy Star IV händer det att jag hajjar till "Det där är ju den från Ruins i PSO". Lite kul att det fungerar åt båda hållen.Taggar: riktiga spel, årets spel, 2013, Nostalgi, super mario, Zelda, phantasy star

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.