Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Rikard Halvarsson

Registrerad: 13 sep 2007 18:52 Senaste besök: 23 feb 2018 10:35 Online: Nej

Stockholm

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Ännu nördigare!

Rikard Halvarsson 2 feb 2014 15:14517 visningarKommentera: 4 !

När jag gick i skolan tilläts inte nördigheten. Inte i min generation, inte i min skola. Jag dolde det helt enkelt, jag liksom skröt inte direkt om att jag spela tvspel, eller att jag prenumererade på SuperPlay. Det var något jag sällan nämnde helt enkelt. Idag är det väl annorlunda i skolorna? Spel känns mer etablerat, ungarna idag växer upp med anime på tv och manga är längre inget främmande. Jag minns när Dragon Ball var nytt, jag var runt 13 eller 14 år. Jag och en kompis i klassen läste det i smyg för alla andra, han gömde sina böcker under sängen när andra i klassen var hemma hos honom. Som om det vore porr. Och porrtidningen låg istället framme.

Vi brukade åka in till SF-bokhandel och gå runt och titta på all anime, ja allt vi inte hade råd med. Och vi pratade om hur man skulle kunna möblera sitt framtida spelrum "när man är vuxen lär man ändå inte bry sig, då är det mer tillåtet att vara nördig". Ja, ungefär så gick resonemanget.

Nu när jag är äldre skulle jag kunna säga att jag inte bryr mig lika mycket. Det är inte sant, för på min arbetsplats är det bara äldre. Folk som har barn som är tonåringar, så spel, anime associeras som något för barn och tonåringar. Inget som en snart 30-årig kollega ska syssla med. Så det är något jag sällan nämner.

Men i hemmet är det annorlunda, jag och min tjej sitter och skrattar tillsammans åt WataMote (tack Benny Holmström)eller Fullmetal Panic. Bland folk som känner mig blir jag nästan nördigare än tidigare. Hur långt kan man gå i sin nördighet? Jag har skapat Bitquiz, och ett app-spel som snart finns på appstore. Det är väl nördigt nog? Nej! Jag måste spela ännu fler nördspel och börja läsa manga, så nu när jag sett klart WataMote är det nog dags att börja läsa mangan då jag fick blodad tand. Jag köper gamla GBA-spel som jag missat, men det räcker inte så. Utan jag köper spel över Ebay från Japan som aldrig getts ut här, ja, jag var ju till och med där och besökte deras spelbutiker. När ändå Ebay är på tal, jag beställde en gammal Phantasy Star IV guide från en av de okända delstaterna i USA bara så jag och min flintskalliga bror kunde förhöjda vår genomspelning av spelet en aning med ett tillbehör. (Det fungerade sådär, guiden var dålig, svartvit och luktade märkligt.)

Ja, jag har även börjat plasta in mina gamla spel efter att ha tittat på alldeles för mycket Gaminggrannar. Är den här eskaleringen av denna okontrollerbara nördighet deras fel?

Det gäller att bli ännu nördigare och jag är inte klar förens jag har ett eget spelrum, med alla konsoler inkopplade och hyllorna fyllda av spel och manga. Så som det som jag och min kompis gick och pratade om inne på SF-bokhandel i Gamla Stan. Men hur långt ska man gå? När ska man växa upp? Är jag kanske helt enkelt bara fullkomligt infantil?

Nu är jag ju äldre än någonsin tidigare (lol). Och det känns som att ju äldre jag bli ju nördigare tillåter jag mig att vara. Kanske är det helt ärligt, eller kanske jagar jag bara upplevelser jag inte hade råd med som 15-åring, eller som jag inte tillät mig ha.Taggar: Nörd, tvspel, Anime, manga, BitQuiz

« Till bloggen

Kommentarer

Benny Holmström 5 feb 2014q

Min nördighet har blommat ut rejält under det senaste året. Köpte egen lägenhet i höstas, och har börjat dekorera den med inramade animeaffischer (från Red Bubble) och figma-figurer.

Och den 7 januari började jag jobba på Futurefilm, en filmdistributör som ger ut anime på dvd i Norden (dock inte lika mycket nu som för fem år sedan) så där fick jag prata om Fullmetal Alchemist och Berserk redan under intervjun (Futurefilm har gett ut båda).

Mitt långsiktiga mål är att övertyga dom om att börja ge ut nyare anime på blu-ray. För det skulle innebära att jag skulle få allt gratis! [smile]

Rikard Halvarsson 6 feb 2014q

Benny Holmström:

jobba på Futurefilm


Nice! Vore kul att ha en sån arbetsplats där man kan snacka om sitt intresse. Jag trivs på min arbetsplats, men på sin höjd kan man prata om att "Microsoft ger snart ut en ny Xbox" ....

Börja ta in Watamote på Bluray, då har ni iaf en förhandsbokning från mig. Om ni fixar subs då, kan ju inte ett ord japanska :p

Drömmen för mig är ju dock att skapa sig en egen arbetsplats och göra småspel till mobiler och kanske bärbara konsoler. Så nu håller jag tummarna för att mitt debutspel till iOS som ges ut om någon vecka blir omtyckt. Kanske kan vara början på någonting iaf, om man får fortsätta drömma. För då kan man nörda sig hela dagarna :')

Culture Vulture 7 feb 2014q

Hm.

Har aldrig nånsin känt att jag behövt skämmas över att jag spelar spel. Typ alla gjorde ju det när jag växte upp (fyller 25)

Sen det här med "nörd". När folk, förr i tiden, pratade om nördighet var det snarare hur man betedde sig socialt. Drygt besserwisser-beteende kombinerat med dåliga sociala skills och ointresse för folk runt omkring denne är vad som brukade definiera begreppet. Nu är det som att folk ändrat det helt - "jag blev mobbad bara för att jag var en nörd, för att jag gillade tv-spel!". Jag tror faktiskt det där är en efterhandskonstruktion i många fall.

Rikard Halvarsson 7 feb 2014q

Culture Vulture:

nörd".


Jag tror ordets betydelse har ändrats och jag använde mig av ordet för att beskriva mina växande intressen, som är nördiga. I det här fallet finns det inget negativt laddat i ordet från min sida :) Och som tur var blev jag aldrig mobbad i skolan och jag tror inte jag hade blivit det heller om jag så suttit och läst Dragon ball öppet i skolan, det här handlade mer om att man tänkte för mycket på vad andra ev. tänkte om än själv.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.