Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Rikard Halvarsson

Registrerad: 13 sep 2007 18:52 Senaste besök: 14 maj 2018 16:23 Online: Nej

Stockholm

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Spel som förändrar vår syn på spel (Dark Souls 2!)

Rikard Halvarsson 8 okt 2014 19:22471 visningarKommentera: 7 !

Det har hänt några gånger att det ges ut tvspel som förändrar mitt sätt att se på spel som underhållning. Senaste gången i ordningen var i år, och allt var bara ett impulsköp. Jag visste inte mycket om Dark Souls 2, serien hade helt gått förbi mig av någon anledning. Kanske var det därför upplevelsen skulle bli så stark, för jag visste inget om det, egentligen. Ibland kanske det förstärker upplevelserna till något man nästan bara upplevde innan internets riktiga genombrott.

Impulsköpet gick till så här: En skäggig kompis till mig gjorde ett Facebook-inlägg där han skrev att han skulle slakta drakar och dricka öl under fredagskvällen. Det lät faktiskt lite inspirerande, jag brukar aldrig dricka öl när jag spelar men det fick bli så. Ett nytt spel, lite öl och Facebook-chatt med han och hans granne - en riktig nördtrio - fick bli min fredagskväll den 14 mars.

Nu är jag fast i Souls-träsket.

(Det visade sig att det där med öldrickningen i kombination med Dark Souls 2 var det sämsta tipset jag fått under hela 2014.)

Nu är det ju oktober, och jag går de sista stegen i det sista nedtankingsbara materialet i Dark Souls 2. Det är inte med glädje jag hittar de sista hemligheterna, utan jag fylls av något annat. Nåt som passar hösten bättre, och nåt som ingår i när man spelar en konsols sista spelköp.

Det finns fler spel, från tidigare år som också förändrat min syn på vad spel faktiskt kan vara. Julen 1998 spenderades framför tv:n i sällskap med Apotekarnes julmust, mina kusiner och bröder. En av mina äldre bröder tvingade sig på och tog över hela spelandet, det här var på den tiden han fortfarande hade hår på huvudet och min respekt. Han spelade mitt spel och jag fick se på, det var så det gick till på den tiden. När han tog upp okarinan och spelade en melodi på den trodde jag honom inte, jag trodde inte han spelade själv. Det vara bara för stort för att vara sant. Och det var nånstans där jag förstod då hur stort ett spel kunde vara, vilka äventyr som väntade, och vilka möjligheter. Sen att spelet rent spelmekaniskt introducerade helt nya inslag till spelvärlden, det begrep jag inte då. Jag brydde mig inte heller utan slängde mig bara upp på Eponas rygg och tillät mig dras med.

Men tillbaka till mina sista minuter i Dark Souls 2 där jag står vid elden i Majula, för det är där jag vill avsluta äventyret. Jag vill avsluta det på den mest centrala platsen i spelet där jag lärde mig uppskatta det tysta berättandet. Ensamheten, att smyga fram i mörka, obehagliga korridorer. Där jag framförallt tvingades in i ett nytt spelsätt. Där jag lärde mig att respektera varje fiende, varje rum och även varje skattkista. Med ett rättvist spelsystem. Ett spel som jag fortsatte spela trots svordomar och långa omspelningar, för det kändes aldrig orättvist. För jag visste att om jag bara övade skulle jag bli bättre, för det var en del av överenskommelsen.

Dark Souls 2 ändrade till stora delar mitt sätt att se på spel, jag lärde mig gilla saker som jag på pappret avskydde. Det är många detaljer som gör att jag accepterar From Softwares regler, det här var ett äventyr på deras villkor.

Fast kanske är det så enkelt som att Dark Souls 2 fick mig att spela ett nytt spel, fast som om det vore 90-tal igen.Taggar: Dark Souls 2, Ocarina of Time

« Till bloggen

Kommentarer

Martin Barreby 9 okt 2014q

Ja, det är fantastiskt att bli hänförd av spel! :D

Hade samma upplevelse med Ocarina of Time, och när du säger det så kommer jag nu ihåg hur otroligt imponerad man var ocarinan! Epona och miljöerna var också något helt nytt. Jag minns hur jag bara red runt i den "stora" världen och myste, och blev alltid lika välmående när det skymde och månen kom upp. Jag lekte inte längre att det var jag som var inuti TV-spelet, jag var verkligen där inne, och upplevde det, kändes det som.

Silent Hill 1 & 2 var också spel som lämnade stora spår efter att jag klarat ut dom, framförallt 2an. Sen Xenosaga triologin samt Xenoblade Chronicles var också såna som jag gick och funderade på långt efter jag spelat dom. Det är så det ska vara!

Måste kanske ta och testa Dark Souls 2, är också ganska främmande för spelen och har bara sett lite gameplay.

Rikard Halvarsson 9 okt 2014q

motakay:

Ocarina of Time, och när du säger det så kommer jag nu ihåg hur otroligt imponerad man var ocarinan!


Ja. Att man fick rida på Epona var ju helt otänkbart nästan. Fanns ju inget annat spel som Ocarina of time alls på den tiden :)

motakay:

Silent Hill 1 & 2


Ja, finns några fler spel som förändrat mitt sätt att se på spel. Kanske inte i samma utsträckning, men ett av dem är ju just Silent Hill 2 (spelade det innan jag spelade ettan). Även Resident evil 2 (N64) som var det första riktiga skräckspelet jag spelade. Och så självklart Phantasy Star Online, som introducerade mig på allvar för online-spelande på Dreamcast.

Martin Barreby 9 okt 2014q

Sommarregn:

Resident evil 2 (N64)


ja, det var ju också helt fantastiks! Men gav ett större intryck på mig då tvåan inte var lika nytt när det kom. Minns att jag spelade ettan med brosan (Han hade och har fortfarande skitmycket hår!), och att jag frågade lite försiktikt om inte jag kunde få lägga en madrass på golvet i hans rum och sova med han den natten! (jag var säkert 13-14 år, haha)

Apropå ettan (spoilervarning om man inte spelat det) så är det en dagbok där som jag tyckte var så jäkla läskig! Jag orkar ju aldrig läsa dom där dokumenten egentligen i såna spel, men då gjorde jag det av någon anledning, och man hittar en dagbok i ett rum där en person skriver och gradvis börjar skriva sämre och sämre för varje dag. Det sista han skiver är väl något i stil med "hungry... eat..", och när man läst klart så dyker han ut ur garderoben! Så jäkla effektfullt så får nästan gåshud när jag minns tillbaka på det! :)

Sommarregn:

Phantasy Star Online, som introducerade mig på allvar för online-spelande på Dreamcast.


Åååh!! Det är så bra! Men för mig var det lokal multiplayer på gamecuben! Förvaltade många timmar där. Hoppas på att PSO 2 kommer hit någon gång, har försökt patcha och ha mig men inte fått till det. Men känns ju rätt hopplöst att det skulle komma hit nu efter, vadå, två-tre år?

Rikard Halvarsson 9 okt 2014q

motakay:

Han hade och har fortfarande skitmycket hår!), och att jag frågade lite försiktikt om inte jag kunde få lägga en madrass på golve


Hahaha! Åt båda sakerna :D

motakay:

person skriver och gradvis börjar skriva sämre och sämre för varje dag.


Jag minns också det där. Nåt som jag och min flintskalliga bror faktiskt fortfarande pratar om, just den där journalen :) (han spelade det dock några år senare på Dreamcast).

motakay:

Hoppas på att PSO 2 kommer hit någon gång,


Så du körde aldrig PSO över nätet? :) Men lokalt är kul det med, körde det online med bland annat min bror (du vet vilken!). Och lokalt.

Längtar efter tvåan, men ser ju inte ut att komma hit alls. Minns hur jag höll i PSO2 när jag var i Japan förra året, och ångrar att jag inte köpa PSO2-guiden som fanns där, bara för att kunna sitta och bläddra i och kolla på bilderna :)

Martin Barreby 9 okt 2014q

Sommarregn:

Nåt som jag och min flintskalliga bror faktiskt fortfarande pratar om, just den där journalen


Ja, men då har det gjort intryck på flera, dom lyckades bra där!

Sommarregn:

Så du körde aldrig PSO över nätet? :) Men lokalt är kul det med, körde det online med bland annat min bror (du vet vilken!). Och lokalt.


Nä, inte alls, hade knappt internet ens när jag hade min Gamecube 2003-2004. Tror det dröjde till 2006 innan jag fick en egen stadig internetuppkoppling. Spelar fortfarande aldrirg online i princip. :)

Sommarregn:

Längtar efter tvåan,


Åh! Förstår att du var bra sugen då! Du har inte funderat att köra engelska patcharna och köra? Jag provade ju, men fick ju aldrig riktigt till det. Var så bökigt. Men gillar verkligen karaktärsskapandet i det och det kändes bra (det femton minuter jag fick det att fungera).

Rikard Halvarsson 9 okt 2014q

motakay:

Spelar fortfarande aldrirg online i princip. :)


Jag kör ganska mycket online. Men det är starkt att du är så old school :)

motakay:

Du har inte funderat att köra engelska patcharna och köra? J


Funderat, men inte blivit av. Verkar så krångligt. Hoppet lever ju fortfarande för en EU-release :)

Martin Barreby 9 okt 2014q

Sommarregn:

Jag kör ganska mycket online. Men det är starkt att du är så old school :)


Haha, nä, jag är bara för feg för online egentligen, åker på så mycket däng!

Sommarregn:

Funderat, men inte blivit av. Verkar så krångligt. Hoppet lever ju fortfarande för en EU-release :)


Ja, hoppet får vi aldrig tappa! Sen håller jag tumman för att VITA-spelt som är påväg kommer att komma. Då kommer jag skaffa en VITA med en gång.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.