Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Rikard Halvarsson

Registrerad: 13 sep 2007 18:52 Senaste besök: I går 14:05 Online: Nej

Stockholm

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Vad är ett barnspel? (Captain Toad)

Rikard Halvarsson11 jan 2015 15:101087 visningarKommentera: 7 !

För över tio år sedan, när jag började hänga på spelforum, var det ganska ofta prat om "barnspel". Nintendo skapade endast spel för barn hävdade Sony-fanboys. Det stämde inte enligt mig, jag blev till och med allvarligt upprörd över påståendet. För mig byggde Nintendo spel som ofta hade en bred speldesign som tillfredsställde både sjuåringar och 30-åringar.

Jag tycker fortfarande likadant. Men ibland blir jag tveksam. Som med Captain Toad Tresure Tracker.

Är det ett barnspel?

Vad är er definition av barnspel?

Captain Toad har ett gulligt och barnsligt yttre, till och med mer av det än i de nya Mario-spelen. Fast den stora skillnaden, vad som gör Captain Toad barnsligare, ligger i att även de senare Mario-spelen har gett mig lite motstånd. Så jag som snart är 30, som vuxit upp med Mario, ändå fått ut nåt. Precis som en sjuåring som precis upptäcker Mario.

Så med en exkluderande bandesign känns det mer som om Nintendo haft sjuåringarna i åtanke.

Missförstå mig inte, jag har roligt från början till slut. Fast när de återanvänder samma mellansekvens flera gånger (byter endast ut lite texturer) och jag bara flyger förbi banorna börjar jag ju undra vad det är jag spelar. När Toadette (ja, hon heter ju så) piper i början och slutet av banorna och jag blåser i min Wii U-kontroll för att få plattor att snurra hade jag önskat att inte min sambo suttit bredvid - utan att jag fått behållit pinsamheten för mig själv.

Lätta spel behöver ju inte vara barnspel. A bird story som jag spelade igenom igår är ett bra exempel på det. (Sen var det dock väldigt lite spel i det.)

Fast det är klart, hade Captain Toad haft för hög utmaning istället hade jag kanske blivit grinig - som ett barn.Taggar: Captain Toad, Barnspel

« Till bloggen

Kommentarer

Mattias Leisky11 jan 2015q

Nu har jag inte spelat just det spelet men rent generellt kan man säga att Nintendo gör barnvänliga spel, inte barnspel. Kan dock hålla med dig om att det huserade många sådan påståenden för ett antal år sedan, oftast för att man ville göra en billig poäng. Tror inte Nintendo själva ar helt opåverkade av det heller. Vill minnas att det på baksidan av Eternal Darkness box stod något i stil med "mogen storyline" eller dyl. Som om man verkligen ville befästa att just det spelet minsann var moget.

Numera har ju den formen av diskussioner minskat rätt drastiskt. Ett renodlat barnspel för mig är de överdrivet lätta pekspelen man kan hitta på plattor mm. Där allt spelet går ut på är att ge någon rolig effekt när man trycker på en knapp. Eller något simpelt pusselspel där det gäller att lägga en digital variant av ett pussel som bara består av några bitar osv.

Rikard Halvarsson12 jan 2015q

Mattias Leisky:

Tror inte Nintendo själva ar helt opåverkade av det heller.


Det tror inte jag heller. Det var ju också under en period då generationen innan ägdes av Sony med sin attityd kring Playstation som sen fortsatte med Playstation 2 - som kändes coolare och mognare då för de flesta.

Mattias Leisky:

Ett renodlat barnspel för mig är de överdrivet lätta pekspelen man kan hitta på plattor mm.


För mig också. Men Captain Toad lever farligt när gränsen i många avseenden.

Mattias Leisky:

Nintendo gör barnvänliga spel, inte barnspel.


Ja :)

Mattias Leisky12 jan 2015q

Sommarregn:

För mig också. Men Captain Toad lever farligt när gränsen i många avseenden.


Skall bli kul att testa framöver och se. Många hyllar det, men en del kritik går allt att finna mellan raderna =)

Martin Barreby12 jan 2015q

Spännande, låter som något för mig som är generellt dålig på spel! :)

Mattias Leisky:

Där allt spelet går ut på är att ge någon rolig effekt när man trycker på en knapp.


Är inte det alla spel någonsin? ;)

Rikard Halvarsson12 jan 2015q

Jag skulle för övrigt ge Captain Toad Treasure tracker 7/10 i betyg. Det är trevligt, smart, unikt, charmigt och underhållande. Jag gillar hur de inte bara syr ihop det med Super Mario 3D world, med hjälp av bonusbanor för oss som äger det spelet, utan också Dold text: i slutscenen.

Johannes Flyckt19 jan 2015q

Sommarregn:

När Toadette (ja, hon heter ju så) piper i början och slutet av banorna och jag blåser i min Wii U-kontroll för att få plattor att snurra hade jag önskat att inte min sambo suttit bredvid - utan att jag fått behållit pinsamheten för mig själv.


Haha! Där slog du huvudet på spiken. (Många gånger väljer jag att spela det när jag är ensam hemma/när hon har gått och lagt sig just av den anledningen.)

En liknande situation var när jag var tvungen att kittla en fiende i Rayman Legends, genom att dra fingret fram och tillbaka på gamepaden.

Rikard Halvarsson20 jan 2015q

Johannes Flyckt:

Rayman Legends,


Jag drog igennom Rayman Legends på Playstation 4, så just det där momentet behövde jag inte genomlida :)

Johannes Flyckt:

ensam hemma/när hon har gått och lagt sig just av den anledningen.)


Lol! Nästan som om det vore bisarr porrsurfning!

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.