Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Rikard Halvarsson

Registrerad: 13 sep 2007 18:52 Senaste besök: I går 14:05 Online: Nej

Stockholm

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Resident Evil Remake HD (recension)

Rikard Halvarsson21 jan 2015 14:571226 visningarKommentera: 5 !Det är något särskilt med bra regi i film. Ni vet när allt bara klaffar, scenerna blir fint ihopsydda och man dras in i världen och tror på reglerna i universumet den utspelas i.

Men det är något ännu mer speciellt med bra regi i spel. När utvecklarna satt ner foten och bestämt reglerna - gilla det eller spela det inte! Ett bra exempel är Dark Souls, där de inte tänker hålla spelaren i handen eller implementera olika svårighetsgrader.

Resdent Evil Remake är kanske fortfarande den bästa och mest välgjorda remake vi någonsin fått till konsolvärlden. HD-versionen är inte sämre. Jag hade glömt hur skönt det är att spela ett kompromisslöst spel. Nej, du kommer inte få 40 timmarsspeltid, 39 olika valmöjligheter, kunna gå och skjuta samtidigt, spara när du vill eller få upprepande spelmoment som är precis som de innan fast med andra texturer bara för att ge en illusion om att det "aldrig tar slut".

Det här är ett vykort från en tid då Capcom litade fullt ut på Shinji Mikami och hans så kallade "Hardcore team". En tid när de själva kände att de tappat fokus, då Resident evil 4 hann bli Devil may cry.

Här är varje kameravinkel genomtänkt, inget lämnas åt slumpen. Du är helt i händerna på utvecklarna. Du måste ta dig förbi korridorer där du vet att zombier bankar på fönstren och vill in, du ser bara deras skuggor och kan inget göra åt saken. Du kommer inte kunna gå in i ett rum, där hasande ljud av döda fötter och grymtande hörs, och tro att du ska kunna undersöka det på dina villkor. Du får antingen vänta på att fienden avslöjar sin position eller springa in och vara beredd på det värsta.

Igår påbörjade jag min genomspelning av Resident Evil Remake på Playstation 4. Det är precis så bra som jag minns det. Bra regi dör aldrig. Det här var bara inte en remake till Gamecube utan är och förblir ett hantverk. Där de varsamt placerat ut varje enskild detalj, suttit med ritningar över herrgården och noga satt ut vart problem ska lösas, hur spelaren ska tingas att gå den mest fruktansvärda vägen till ett sparrum - med Crimsons Heads efter sig.

Trots den stillasittande kameran, och ibland helt tysta korridorer, är rummen i herrgården fullkomligt levande. Jag dras in och glömmer bort tiden och kan inte slita mig från kontrollen. Det här är det roligaste jag upplevt på Playstation 4. Och det är fortfarande läskigt, trots att jag har min flintskalliga bror i öronen och spelat det förut. När det gavs ut till Gamecube spelade vi ibland igenom det tillsammans under somrarna vid familjens sommarstuga. Igår satt han hemma hos sig och jag hemma hos mig - Tack Sony för Shareplay! Om det blir för läskigt kan jag bara ge bort kontrollen till honom, och tvärtom.

Generationen spelare som inte var med när det begav sig ska vara väldigt tacksamma att Mikami sparkade igång survial horror-grenren igen med The Evil Witin. Annars kanske Capcom aldrig återutgivit detta mästerliga hantverk - skapat lika mycket för fansen som för skaparna själva.

Bra regi dör aldrig.Taggar: resident evil, shareplay, Playstation 4

« Till bloggen

Kommentarer

Martin Barreby21 jan 2015q

Verkligen!

Kommer nog köpa det snart men igår nöjde jag mig med att sitta och kolla på när andra spelade det. Otroligt stämningsfullt och spännande spel.

Ska nog kika lite till ikväll tror jag, och kanske blir jag sugen att köpa det igen sen. :)

Rikard Halvarsson22 jan 2015q

Martin Barreby:

Ska nog kika lite till ikväll tror jag


Just att titta på fungerar jättebra till RE-spelen. Därför jag och brorsan oftat spelat om dem tillsammans :)

Gamingsapien22 jan 2015q

Martin Barreby:

Otroligt stämningsfullt och spännande spel.


Helt rätt! Det känns som en sån där film man kan se om hur många gånger som helst.

Sommarregn:

Just att titta på fungerar jättebra till RE-spelen. Därför jag och brorsan oftat spelat om dem tillsammans :)


Som jag och min syrra.

Ett utav världens bästa spel enligt mig.

Nightmare23 jan 2015q

Härligt att läsa att någon till verkligen har fattat grejen med detta spelet...
Mästerverk!

Rikard Halvarsson26 jan 2015q

Andreas Bryngelsson:

Helt rätt! Det känns som en sån där film man kan se om hur många gånger som helst.


Nightmare:

Härligt att läsa att någon till verkligen har fattat grejen med detta spelet


:)

Jag är rädd för att många yngre spelare inte uppskattar det lugna och tysta tempot som spelet har i sin första del. Att de är vana med mer action och att inte behöva tänka alls för att ta sig framåt. Men hoppas jag har fel så den här sub-genren kan fortsätta leva sitt liv och ha en egen utveckling vid sidan av Resident evil 5-liknande spel.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.